Anda di halaman 1dari 6

DAYA TAHAN OTOT

Disediakan oleh: Hanizah Hamzah

Definisi : Daya Tahan Otot ( DTO ) ialah keupayaan otot atau sekumpulan otot-otot untuk melakukan aktiviti fizikal secara berulang-ulang atau berterusan.

DTO

DTO STATIK ISOMETRIK

DTO DINAMIK ISOTONIK

Jenis Kontraksi Isotonik

Definisi Latihan yang melibatkan kontraksi fiber otot memendek dengan ketegangan berbeza semasa mengangkat beban yang tetap.

Contoh Abdominal crunch

Kelebihaan -Memberi lebih kekuatan daripada isometrik -Baik untuk koordinasi -Cepat pulih daripada lesu -Baik untuk pemulih otot -Boleh dilakukan di ruang sempit -Tidak memerlukan alat -Baik untuk pemulihan otot

Isometrik

Latihan yang melibatkan kontraksi statik dengan fiber otot tidak memanjang dan tidak memendek serta sendi tidak mengalami julat pergerakan.

Tarik tuala

Rujuk m/s 15 buku teks

Isokinetik

Latihan isotonik dengan menggunakan peralatan atau mesin yang menetapkan halaju sekata pergerakan

Sama seperti latihan isotonik tetapi menggunakan peralatan khas yang dapat memngawal kelajuan pergerakan

-Baik untuk latihan kekuatan -Baik untuk pemulihan kecederaan otot

Kesan latihan daya tahan otot a) Kerja boleh dilakukan dengan lebih banyak dan lebih efisen. b) Risiko kecederaan otot dapat dikurangkan. c) Meningkatkan prestasi sukan atlet d) Meningkatkan kebolehan dalam menghadapi kecemasan.

Aspek keselamatan a) Melakukan aktiviti memanaskan badan dan senaman regangan. b) Latihan bersistematik c) Kenal pasti kecederaan diri d) Persekitaran dan tempat aktiviti yang sesuai e) Kemudahan peralatan. f) Perlakuan aktiviti yang betul.

LATIHAN
Muka

surat 18 buku teks tingkatan 4 Latihan no 1,2,3, & 6


Sila

tampal nota ini dalam buku PJK dan lengkapkan latihan anda,sila hantar latihan anda di locker saya pada esok hari.