Anda di halaman 1dari 4

RANCANGAN MENGAJAR PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 2

Matapelajaran / Kelas Tajuk Masa Standard Pembelajaran

: : : :

Tahun 2 Pergerakan Bukan Lokomotor - Menolak dan Menarik 8.00 8.30 pagi 1.3.1 2.2.1 5.4.2

Objektif Pembelajaran Aktiviti

Berkebolehan melakukan pelbagai aktiviti menolak dan menarik.

: 1. Memanaskan badan. 2. Tolak rakan - duduk membelakangi rakan kemudian cuba menolak rakan dengan menggunakan bahagian belakang badan. 3. Tarik Rakan -secara berpasangan murid duduk sambil melunjurkan kaki (pastikan tapak kaki bertemu dengan pasangan dan di bengkokkan sedikit). -kemudian, pegang tangan dan tarik rakan. 4. Permainan kecil Menolak kereta sorong - seorang murid menjadi kereta sorong, dengan tangan digunakan untuk bergerak manakala kaki akan dipegang oleh rakan. Murid yang memegang kaki akan menolak rakannya ke garisan penamat. -Pasangan yang sampai dahulu dikira pemenang.

EMK : Kreativiti & inovasi Bahan Bantu Belajar : Skital, wisel Penilaian pengajaran dan pembelajaran: Lembaran kerja Refleksi Standard Prestasi : i. Keempat-empat murid dapat mencapai standard yang ditetapkan. : B1D1E1

M/Pelajara n Isi kandungan Kelas PJ 2 8.00 8.30 Pagi Matapelajaran / Kelas Tajuk : Masa Standard Pembelajaran : Tahun 2 Pergerakan Bukan Lokomotor - Menarik dan Menolak : 8.00 8.30 pagi : 1.3.1 2.2.1 5.4.2 : Berkebolehan melakukan pelbagai aktiviti menolak dan menarik. EMK : Kreativiti & inovasi Standard Prestasi : B1D1E1 Refleksi : i. kempat-empat murid dapat mencapai standard yang ditetapkan. Catatan / Impak

Objektif Pembelajaran Aktiviti :

1. Memanaskan badan. 2. Tolak rakan - duduk membelakangi rakan kemudian cuba menolak rakan dengan menggunakan bahagian belakang badan. 3. Tarik Rakan -secara berpasangan murid duduk sambil melunjurkan kaki (pastikan tapak kaki bertemu dengan pasangan dan di bengkokkan sedikit). -kemudian, pegang tangan dan tarik rakan. 4. Permainan kecil Menolak kereta sorong - seorang murid menjadi kereta sorong, dengan tangan digunakan untuk bergerak manakala kaki akan dipegang oleh rakan. Murid yang memegang kaki akan menolak rakannya ke garisan penamat. -Pasangan yang sampai dahulu dikira pemenang.

ITEM PENTAKSIRAN PBS

Nama Tahun / Kelas

: :

Tarikh : 2 TAJUK : Pergerakan Bukan Lokomotor

Tandakan gambar yang menunjukkan pergerakan bukan lokomotor. -menunjukkan beberapa pergerakan lokomotor (berlari,melompat) dan bukan lokomotor(menolak,menarik)

PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH

Tajuk Pergerakan Bukan Lokomotor

Band 1

Standard Prestasi Melakukan pergerakan menolak dan menarik

Standard Pembelajaran 1.3.1 Melakukan pergerakan fleksi badan (membongkok), meregang, membuai, meringkuk, mengilas, memusing, menolak, menarik, mengayun, dan mengimbang.

Deskriptor Melakukan kemahiran pergerakan asas yang mudah.

Evidens B1D1E1

Senarai semak. Bil Nama Murid membongkok meregang Pergerakan Bukan Lokomotor meringkuk membuai mengilas Menolak Menarik

1. 2. 3. 4.

Carl Opportuna Eastervia Jonathan Davis Catherina

Anda mungkin juga menyukai