LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.themegallery.

PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia.com .themegallery. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat. Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.

com . Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli. selambut.themegallery. congkak. wau. sepak raga. gasing dan lain-lain. www.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja.

BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.themegallery.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .

themegallery.com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.

themegallery.J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.com Gasing Gasing Wau .

com Klik gambar untuk lihat video . dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.themegallery.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Company Logo www.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.

Sekiranya permainan congkak di tanah. biji guli dan lain-lain. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak.themegallery. biji getah. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . www.

Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun. www.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Lubang tersebut dinamakan lubang induk. lebar dan sedalam 7sm. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.themegallery. Klik gambar untuk lihat video Company Logo .com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m.

themegallery.Video Permainan Guli www.com .

wau merak.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung.  nama tersendiri seperti wau burung. wau pari. wau kucing. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. wau katak.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. wau jala budi.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . wau bayan. wau lenggang kebayan. wau sewah dan wau barat.themegallery. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15.

themegallery. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing dimainkan dengan dua cara.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Gasing pangkah. gasing berembang. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. gasing telur. gasing Melayu. gasing Cina. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. gasing piring atau leper. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. gasing buku benang dan gasing pinang. gasing kelamar. www.

sebelum menendangnya ke arah pemain lain.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan.com Company Logo . Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Jika bola itu jatuh. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. apit kiri dan apit kanan .themegallery. Klik gambar untuk lihat video www.

themegallery. www. namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini.com .

com .LOGO www.themegallery.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful