LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.

com . Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.themegallery. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.

gasing dan lain-lain. sepak raga. www.com . selambut.themegallery. wau. congkak.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli.

BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.themegallery.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .

com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .themegallery.Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.

themegallery.com Gasing Gasing Wau .J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.

 Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. Company Logo www. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.com Klik gambar untuk lihat video .  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.themegallery.

biji guli dan lain-lain. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah. www.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak. biji getah.themegallery. Sekiranya permainan congkak di tanah.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.

Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . www.themegallery.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun. lebar dan sedalam 7sm.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Lubang tersebut dinamakan lubang induk.

com .Video Permainan Guli www.themegallery.

Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. wau lenggang kebayan. wau pari.themegallery. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. wau sewah dan wau barat. wau merak. wau katak.  nama tersendiri seperti wau burung. wau kucing. wau bayan.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. wau jala budi.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.

gasing berembang. gasing kelamar. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. gasing piring atau leper. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. Gasing pangkah.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing dimainkan dengan dua cara.themegallery. www. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. gasing telur. gasing Melayu. gasing Cina. gasing buku benang dan gasing pinang.

sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. Klik gambar untuk lihat video www. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. Jika bola itu jatuh. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga.com Company Logo . apit kiri dan apit kanan . Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong.themegallery. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali.

Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini. www. namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.themegallery. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.com .

LOGO www.com .themegallery.