LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .

Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.com .themegallery. Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.

SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. wau. congkak. gasing dan lain-lain. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli.com . www. sepak raga.themegallery. selambut.

BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.themegallery.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .

com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.themegallery.

J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.com Gasing Gasing Wau .themegallery.

 Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. Company Logo www.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.com Klik gambar untuk lihat video . dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.themegallery.

com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .themegallery. Sekiranya permainan congkak di tanah. biji guli dan lain-lain. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak. www. biji getah. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.

Klik gambar untuk lihat video Company Logo . www.themegallery. Lubang tersebut dinamakan lubang induk.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. lebar dan sedalam 7sm. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.

themegallery.Video Permainan Guli www.com .

wau jala budi.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . wau sewah dan wau barat. wau pari.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15.themegallery. wau lenggang kebayan. wau merak. wau bayan. wau katak. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung.  nama tersendiri seperti wau burung. wau kucing.

gasing berembang. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. Gasing pangkah.themegallery. gasing telur. gasing kelamar. gasing buku benang dan gasing pinang. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. gasing Melayu. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. Gasing dimainkan dengan dua cara. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. gasing piring atau leper. gasing Cina. www.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung.

com Company Logo .  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Klik gambar untuk lihat video www. Jika bola itu jatuh. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. apit kiri dan apit kanan .themegallery. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan.

Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini. namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.themegallery. www. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.com .

com .LOGO www.themegallery.