P. 1
Permainan Tradisional

Permainan Tradisional

|Views: 19|Likes:
Dipublikasikan oleh dewi_purplerose
PJM
PJM

More info:

Published by: dewi_purplerose on Mar 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .

PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.themegallery. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.com .

themegallery. congkak. gasing dan lain-lain. wau.com . Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli. sepak raga.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. www. selambut.

com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.themegallery.

com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .themegallery.Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.

themegallery.com Gasing Gasing Wau .J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.

 Para pemain hendaklah duduk di atas lantai. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.themegallery. Company Logo www.com Klik gambar untuk lihat video .  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.

Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. biji guli dan lain-lain.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. Sekiranya permainan congkak di tanah. biji getah. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .themegallery. www.

themegallery.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Lubang tersebut dinamakan lubang induk. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm. lebar dan sedalam 7sm. www.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m.

com .themegallery.Video Permainan Guli www.

wau lenggang kebayan. wau kucing. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. wau merak. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. wau katak.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. wau pari.themegallery. wau bayan. wau sewah dan wau barat. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. wau jala budi.  nama tersendiri seperti wau burung.

www. Gasing pangkah. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. gasing buku benang dan gasing pinang. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. gasing Melayu. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini.themegallery. gasing telur. gasing Cina. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. gasing berembang. gasing piring atau leper. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. Gasing dimainkan dengan dua cara. gasing kelamar. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .

 Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini.com Company Logo . Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. apit kiri dan apit kanan . Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan. Klik gambar untuk lihat video www. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa.themegallery. Jika bola itu jatuh. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali.

Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini. www.com . namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.themegallery.

com .LOGO www.themegallery.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->