LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .

Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.com . Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.themegallery.

congkak.com . Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli. gasing dan lain-lain. wau.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. www. selambut. sepak raga.themegallery.

BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .themegallery.

com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .themegallery.Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.

com Gasing Gasing Wau .themegallery.J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.

Company Logo www.themegallery.com Klik gambar untuk lihat video . dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

Sekiranya permainan congkak di tanah. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. biji getah. www.themegallery.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . biji guli dan lain-lain.

www.themegallery.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. Lubang tersebut dinamakan lubang induk.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . lebar dan sedalam 7sm. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.

com .Video Permainan Guli www.themegallery.

Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. wau jala budi.  nama tersendiri seperti wau burung.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . wau bayan.themegallery. wau sewah dan wau barat. wau katak. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. wau pari. wau merak. wau lenggang kebayan. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. wau kucing. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15.

kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. gasing Melayu. gasing kelamar. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. Gasing pangkah.themegallery. Gasing dimainkan dengan dua cara. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. gasing berembang. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. gasing piring atau leper. www. gasing telur. gasing buku benang dan gasing pinang. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. gasing Cina.

themegallery. apit kiri dan apit kanan . Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. Klik gambar untuk lihat video www. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong.com Company Logo . sebelum menendangnya ke arah pemain lain.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi. Jika bola itu jatuh. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini.

Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini. namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini. www.themegallery.com .

LOGO www.com .themegallery.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful