LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.

themegallery. Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.com . Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www.

sepak raga. www.themegallery. gasing dan lain-lain. congkak.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli. selambut. wau.com .

BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .themegallery.

Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .themegallery.

com Gasing Gasing Wau .J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.themegallery.

com Klik gambar untuk lihat video .themegallery. Company Logo www. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.

themegallery. Sekiranya permainan congkak di tanah. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah. biji guli dan lain-lain. www. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. biji getah.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak.

themegallery.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. lebar dan sedalam 7sm. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun. Lubang tersebut dinamakan lubang induk. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . www. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m.

themegallery.Video Permainan Guli www.com .

Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. wau kucing. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .themegallery. wau sewah dan wau barat.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. wau bayan. wau jala budi. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. wau lenggang kebayan. wau katak. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali.  nama tersendiri seperti wau burung. wau merak. wau pari.

Gasing dimainkan dengan dua cara. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. gasing Cina. Gasing pangkah.themegallery. gasing Melayu. www. gasing piring atau leper.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . gasing berembang. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. gasing telur. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. gasing kelamar. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. gasing buku benang dan gasing pinang. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri.

permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. apit kiri dan apit kanan . Jika bola itu jatuh. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong.com Company Logo . Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi.Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga.themegallery. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Klik gambar untuk lihat video www.

com . namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.themegallery.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini. www.

themegallery.com .LOGO www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful