LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.

Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.themegallery.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.com .

themegallery. congkak. wau. sepak raga. gasing dan lain-lain. selambut. www. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja.com .

themegallery.com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.

Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .themegallery.

com Gasing Gasing Wau .J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.themegallery.

Company Logo www. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.themegallery.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat.  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.com Klik gambar untuk lihat video .

biji guli dan lain-lain. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan.themegallery. Sekiranya permainan congkak di tanah. biji getah.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak. www. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo .

Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk. www.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . lebar dan sedalam 7sm. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm. Lubang tersebut dinamakan lubang induk.themegallery. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m.

Video Permainan Guli www.com .themegallery.

wau sewah dan wau barat. wau lenggang kebayan. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. wau bayan.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung.  nama tersendiri seperti wau burung. wau merak. wau pari. wau kucing.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali.themegallery. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. wau jala budi.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. wau katak.

kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. gasing Cina. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. gasing berembang. gasing kelamar.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Gasing dimainkan dengan dua cara. Gasing pangkah.themegallery. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. gasing telur.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. www. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina. gasing Melayu. gasing buku benang dan gasing pinang. gasing piring atau leper.

com Company Logo .Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. Jika bola itu jatuh. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi. Klik gambar untuk lihat video www. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. apit kiri dan apit kanan . Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw.themegallery.

namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini.themegallery. www. Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.com .

LOGO www.com .themegallery.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful