P. 1
Permainan Tradisional

Permainan Tradisional

|Views: 19|Likes:
Dipublikasikan oleh dewi_purplerose
PJM
PJM

More info:

Published by: dewi_purplerose on Mar 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

LOGO

www.themegallery.com

P ermainan T radisiona l
www.themegallery.com

themegallery.com SEJARAH PERMAINAN JENIS-JENIS PERMAINAN KESIMPULAN .ISI KANDUNGAN 1 2 3 www.

com . Masyarakat melayu tradisional dulu mengisi masa lapang mereka dengan permainan tradisional Masyarakat sekarang semakin tidak mengenali apa itu permainan tradisional.themegallery. Ia semakin hilang di telan zaman Banyak permainan moden diperkenalkan www. Ia tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan masyarakat.PERMAINAN TRADISIONAL Unsur seni dan permainan adalah keperluan asas kehidupan manusia di dunia.

Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini Di antara permainan itu termasuklah guli.com . gasing dan lain-lain. congkak. wau.themegallery. sepak raga.SEJARAH PERMAINAN Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. www. selambut.

com RISALAH PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL MEMPERKENALKAN SATU PERMAINAN UNTUK SATU DAERAH – Kementerian Kesenian dan kebudayaan MEMPERBANYAKKAN BAHAN BACAAN WARISAN PERMAINAN TRADISIONAL PERBENTANGAN KERTAS KERJA DI KONGRES KEBUDAYAAN MALAYSIA .BAGAIMANA MEMPROMOSI KEMBALI PERMAINAN TRADISIONAL ? www.themegallery.

themegallery.Jenis –jenis Permainan Tradisional Aci Sorok Batu Seremban Sepak Bulu ayam Cari Cucu Gasing Sepak Raga Wau Bulan www.com Congkak Galah Panjang Gasing Guli Jala Itik Konda Kondi .

com Gasing Gasing Wau .J E NIS-J E NIS P RM AIN A N Batu Seremban Sepak Takraw Congkak JENIS-JENIS Guli www.themegallery.

com Klik gambar untuk lihat video .  Para pemain hendaklah duduk di atas lantai.  Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.Batu Seremban  Dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Company Logo www. dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.themegallery.  Kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

www.themegallery. Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. biji guli dan lain-lain. lubang digali dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah. Sekiranya permainan congkak di tanah.Congkak  Menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan buahnya daripada biji congkak.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . biji getah.

lebar dan sedalam 7sm. Lubang tersebut dinamakan lubang induk. Klik gambar untuk lihat video Company Logo . Garisan ini adalah sebagai penanda mula tempat permainan. Ditengah-tengah bulatan tersebut dilekukkan sebuah lubang sebesar 10sm.  Untuk memulakan permainan setiap pemain hendaklah meleretkan biji guli masuk ke dalam lubang induk.com Guli Satu garisan lurus dibina dengan jarak 3m. Jumlah pemain tidak melebihi lima orang Satu bulatan dilukiskan di atas tanah berukuran garispusat 1m. www.Permainan guli ialah melontarkan guli dengan tepat mengenai sasarannya Dimainkan oleh kanak-kanak lelaki berumur antara tujuh dan dua belas tahun.themegallery.

themegallery.com .Video Permainan Guli www.

wau katak. wau kucing.  nama tersendiri seperti wau burung.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . wau sewah dan wau barat.themegallery. wau merak. Dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. wau pari. wau lenggang kebayan. wau jala budi.Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara Wau www. wau bayan.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15.

www.themegallery.Gasing Gasing popular di Semenanjung terutama di Kelantan. gasing Melayu. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing. dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. gasing telur. Jenis gasing yang terdapat di Malaysia termasuk gasing jantung. Gasing dimainkan dengan dua cara. gasing buku benang dan gasing pinang. bagi kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina.com Klik gambar untuk lihat video Company Logo . gasing kelamar. gasing berembang. Gasing pangkah. iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan. gasing piring atau leper. Orang dewasa yang memajukan seni permainan ini. gasing Cina.

com Company Logo . Sepak raga telah sdimainkan ejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu supaya tidak jatuh ke bumi.  Kini namanya telah ditukar kepada sepak takraw. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. apit kiri dan apit kanan .Sepak Takraw Permainan Sepak Takraw berasal daripada permainan Sepak Raga. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya beberapa kali. Setiap kumpulan mempunyai 3 pemain iaitu tekong. Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. Jika bola itu jatuh. Klik gambar untuk lihat video www. Ia mengadukan dua pasukan yang dipisahkan oleh jaring. Matlamat permainan adalah mematikanbola di gelanggang lawan.themegallery.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini.

Nilai dan warisan inilah yang membuatkan bangsa kita masih lagi wujud di muka bumi ini.com .themegallery. www. namun ianya masih lagi diingati dan dikenang kerana nilai dan warisan yang dibawa bersama oleh nenek moyang kita di dalam permainan-permainan tersebut.Kesimpulan Walaupun ada permainan-permainan tradisional yang sudah tidak dimainkan oleh generasi masa kini.

com .themegallery.LOGO www.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->