P. 1
Arahan Kerja Kursus 2013..

Arahan Kerja Kursus 2013..

|Views: 43|Likes:
Dipublikasikan oleh amirulamir
soalan
soalan

More info:

Published by: amirulamir on Mar 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

PUSAT PROGRAM LUAR

BML3043: FONETIK DAN FONOLOGI BAHASA MELAYU

TUGASAN
Kriteria Tugasan: i) KERJA KURSUS 45% 15%

ii) FORUM Tempoh tugasan Tarikh akhir tugasan

- 9 minggu (mula 25/02/13 – 29/04/13) - 05/05/13

TUGASAN 1 (KERJA KURSUS) – 45%
Tugasan kerja kursus ini mengandungi tiga soalan, iaitu:

(i)

Apakah yang dimaksudkan dengan fonetik dan fonologi bahasa Melayu? Jawapan anda harus mencakupi beberapa definisi mengenai fonetik dan fonologi yang diberikan oleh tokoh-tokoh bahasa seperti Harimurti Kridalaksana, Abdul Hamid Mahmood, Abdullah Hassan, Nor Hashimah Jalaluddin, Indirawati, K. L. Pike, David Crystal dan Gleason. Anda juga harus membincangkan jenis-jenis fonetik seperti (i) fonetik artikulasi, (ii) fonetik akustik dan (iii) fonetik auditori.

Sertakan contoh-contoh bunyi dalam perkataan bahasa Melayu. Dengan memberikan (i) vokal depan. Jawapan anda perlu menjelaskan hal tentang ejaan bersama Malaysia-Indonesia yang telah dipersetujui bersama pada tahun 1972. Anda perlu membincangkan maksud bunyi vokal. Anda juga perlu membincangkan hal tentang Keselarasan Vokal dan sertakan contoh-contohnya sekali. Anda juga perlu menghuraikan bunyi-bunyi konsonan bahasa Melayu. Bincangkan juga huruf fonem yang digunakan dalam ejaan bersama tersebut. PERHATIAN: Bagi membantu anda menjawab tiga jenis soalan yang dicantumkan dalam kerja kursus ini. Bagi soalan ini. Sila lukis gambar rajah bagaimana proses bunyi-bunyi vokal tersebut dihasilkan. anda perlu sertakan contohcontoh bunyi tersebut dalam bahasa Melayu. bahasa Jawa dan lain-lain. (ii) Huraikan bunyi vokal dan konsonan bahasa Melayu. dan sertakan contohnya sekali. anda dinasihatkan merujuk dan meneliti buku-buku berikut: . (iii) Bincangkan sistem ejaan Rumi Bahasa Melayu. (ii) vokal belakang dan (iii) vokal tengah. Jawapan anda juga harus menyentuh matlamat akhir ilmu fonetik dan fonologi. khususnya bahasa Melayu. Anda perlu memasukkan aspek cara-cara mengeja perkataan pinjaman daripada bahasa Inggeris.- Anda perlu sertakan contoh-contoh yang sesuai untuk mengukuhkan jawapan anda. Lukiskan gambar rajah bagaimana proses bunyi konsonan tersebut dihasilkan.

Kulit hadapan : . . nama. . halaman b) Jenis tulisan c) Saiz tulisan : mengikut keperluan (antara 20-30 halaman) : Arial : 11pt d) Langkau 1. 3. Fonetik dan Fonologi Bahasa Melayu (2007) oleh Abdul Hamid Mahmood dan Nur Farah Lo Abdullah. Abdul Hamid Mahmood. gambar rajah secara grafik/ peta minda (mengikut kreativiti. Dr. semester. 2. Abdul Hamid Mahmood) Format Penulisan (kerja kursus) 1. Dr. Linguistik. . no. nama kumpulan (wajib).  Anda boleh hubungi 019 . dan program 2.15. Kerja kursus (penulisan) anda perlu mengandungi: a) Kandungan b) Pengenalan c) Perbincangan: aspek yang dibincangkan dengan contoh yang sesuai.3870 383 (Prof. matrik.Jawapan bagi soalan (a) dan (b). santak kiri dan kanan (justify) 3. Penulisan petikan mengikut sistem APA @ Gaya Dewan dan harus konsisten Bentuk serahan tugasan (kerja kursus) i) Hantar dalam bentuk soft copy melalui sistem elektronik (MyGuru3) di tapak yang disediakan seperti yang telah ditetapkan oleh PPL.tajuk.Jawapan bagi soalan (c). keperluan dan kesesuaian) d) Kesimpulan e) Bibliografi (sekurang-kurangnya lima daripada pelbagai sumber rujukan) 4. Menguasai Bahasa Melayu Tinggi (2007) oleh Prof.1. Bahan rujukan lain yang berkaitan bagi memantapkan pengetahuan anda dalam ilmu fonetik dan fonologi bahasa Melayu. Format : a) Bil.

Pemarkahan (kerja kursus) a) Isi b) Bahasa : : 30 markah 20 markah 10 markah : : : : : : 10 markah 10 markah 10 markah 10 markah 100 markah 45% c) Persembahan : d) Format e) Grafik & kreativiti f) Bibliografi g) Teknik petikan Jumlah Pemberatan Rubrik Penilaian (kerja kursus) Peringkat Cemerlang                 Kriteria Penulisan Format : sangat kemas. kurang tersusun dan kurang tepat Isi : kurang cukup dan kurang relevan Grafik : kurang sesuai Penulisan bibliografi dan petikan kurang betul 40 – 59 . kreatif dan jelas Penulisan bibliografi dan petikan betul dan tepat sekali Format : kemas. tersusun dan tepat Isi : cukup dan relevan Grafik : sesuai. kreatif dan jelas Penulisan bibliografi dan petikan betul dan tepat Format : betul dan tepat Isi : cukup Grafik : sesuai dan jelas Penulisan bibliografi dan petikan betul Markah (100) 80 – 100 70 – 79 Baik 60 – 69 Memuaskan Kurang memuaskan Format : kurang kemas. tersusun dan tepat Isi : cukup dan sangat relevan Grafik : sangat sesuai.ii) Hantar salinan bercetak (hard copy) ke alamat tutor E-learning/ pensyarah Elearning masing-masing.

Plagiarisme adalah dilarang sama sekali. anda perlu membuat tugasan semula. kupasan isi atau hujah.Tidak memuaskan     Format :tidak kemas. rujukan. dan format penulisan.  Anda tidak dibenarkan menyalin bulat-bulat artikel/ tulisan daripada sumber yang anda rujuk untuk menyokong penulisan anda tanpa menyatakan sumbernya. pemaparan idea. . dan jika didapati. tidak tersusun dan tidak tepat Isi : tidak cukup dan tidak relevan Grafik : tidak sesuai Penulisan bibliografi dan petikan banyak kesalahan 0 – 39 PERINGATAN!!  Kerja kursus ini perlu bersifat ilmiah dari segi persembahan isi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->