Anda di halaman 1dari 17

HURAIAN RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3 Minggu 1 2 Waktu Tunjang 1PJ

Kecergasan Tajuk Daya Tahan Kardiovaskular Isi Skip Setempat Definasi Keupayaan jantung dan system darah membekalkan oksigen Kepada sel-sel badan semasa melakukan aktiviti dalam tempoh masa yang lama. Senamrobik pengenalan kepada fasa-fasa dalam senamrobik. Faedahnya untuk meningkatkan pengambilan oksigen dan menurunkan kandungan lemah dalam badan. Kaedah latihan memanaskan badan dan meregangkan otot. Kemahiran Pengenalan bahagian-bahagian badan yang terlibat kepala,tangan dan Butir Mengajar kaki. Pergerakan dari rentak perlahan ke rentak yang tinggi. Pergerakan badan mengikut rentak dan koordinasi anggota tubuh badan yang harmoni. Langkah-langkah keselamatan pakaian dan tempat yang sesuai. Tahap daya tahan menlakukan pergerakan mengikut kemampuan. Minggu 1 1 Waktu Tunjang 1PK 1 Menjaga dan Menyayangi Diri Sendiri Tajuk Sahabat Isi Mengetahui pelbagai jenis pergaulan dan mentaksif maksud pergaulan dan mengenal pasti objektif pergaulan. Mengkaji pelbagai sikap terhadap pergaulan. Kemahiran Mengenal sahabat yang baik Butir Mengajar Mengenalpasti pentingya mempunyai sahabat dan hubungan baik yang erat. Mengenalpasti cara berkenalan dengan sahabat baru. Minggu 2 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar 2 Waktu Gimnastik Kemahiran Pergerakan Asas Lokomotor 1. Pengertian Pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Berjalan, berlari, melompat, merangkak, mengguling dan ketinting. 2 Langkah keselamatan pakaian, aktiviti dan tempat yang sesuai. 1. Penerangan guru bahawa kekuatan, ketangkasan, koordinasi dan kelenturan dapat dibina melalui pengenalan asas lokomotor. 2. Memilih beberapa orang murid untuk menjadi penunjukcara untuk melakukan pergerakan dalam kumpulan kecil. Stesen 1 - berjalan Stesen 2 - berlari Stesen 3 - melompat 3. Murid lari anak dan melakukan ala memandu kereta sebagai aktiviti Menyejukkan badan. 1 waktu Menjaga dan Menyayangi Diri Sendiri Sahabat 1. Mengenalpasti teman pergaulan yang unggul 2. Menyelesaikan masalah berkaitan dengan pergaulan. 1. 2. 3. 4. Menyatakan cara mengekalkan persahabatan. Menyuarakan pendapat dan perasaan tentang persahabatan. Meluahkan perasaan yang dialami apabila berpisah dengan sahabat. Meluahkan perasaan tentang sahabat lama dan sahabat baru.

Minggu 2 Tunjang 1 PK Tajuk: Isi: Kemahiran: Butir Mengajar :

Minggu 3 2 Waktu Tunjang 1PJ Kemahiran Tajuk 2.1 Pergerakan Asas - lokomotor Isi 1. Skip dengan menggunakan alatan : (a) setempat (b) bergerak membentuk bulatan (c) bergerak 20 meter (d) skip berulang-alik 2. Kaedah latihan (a) memanaskan badan (b) regangan otot Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tunjuk cara skip bergerak dengan menggunakan alatan

2. 3. 4.

Murid melakukan skip setempat, skip cepat dan skip berulang-alik secara individu. Murid dibahagikan kepada empat kumpulan untuk melakukan kemahiran skip ulang-alik dan skip zig-zag . Penerangan guru mengenai kesan yang diperolehi daripada melakukan aktiviti berskip.

Minggu 3 Tunjang 1 PK Tajuk Isi

1 waktu Kesihatan Diri Alatan 1. Menjaga alatan kebersihan diri seperti: tuala stoking pakaian dalam sapu tangan 2. Kepentingan menjaga kebersihan alatan menjamin kebersihan diri. 3. Kesesuaian alatan dan pakaian pada tubuh badan. 1. Memeriksa kebersihan diri dan pakaian murid. 2. Bercerita tentang alatan-alatan diri murid. 3. Bercerita tentang penjagaan kebersihan alatan diri murid-murid.

Kemahiran/ Butir-butir Mengajar

Minggu 4 2 Waktu Tunjang 2PJ Kemahiran 3PJ Keselamatan Tajuk Lokomotor Pergerakan Asas Keselamatan semasa beraktiviti di tempat permainan. Isi 1. Berasa riang dan seronok melakukan aktiviti. Mengkoordinasikan pergerakan tangan dan kaki dengan baik semasa melakukan pergerakan. 2. Melakukan pergerakan dengan cara yang betul dan selamat dengan mengambil kira benda-benda yang ada di sekitar. Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tunjukcara oleh guru lakuan pergerakan merangkak, skip dan galop. 2. Pergerakan dari rentak perlahan ke rentak tinggi. 3. Permainan kecil untuk ketiga jenis pergerakan mengikut stesen. - Merangkak melepasi halangan - berskip membawa bola besar - bergalop berganti-ganti. Minggu 4 Tunjang 1 PK Tajuk Isi: 1 waktu Kesihatan diri Kebersihan diri 1. Pengurusan kesihatan diri Kepentingan dan keperluan untuk menjaga kebersihan diri Masalah pengurusan kebersihan diri Kesan pengurusan diri yang lemah. 2. Menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan. bahagian-bahagian tubuh badan yang perlu dijaga langkah-langkah penjagaan kesihatan tubuh badan 1. Menyenaraikan kepentingan pengurusan kebersihan. 2. Menamakan bahagian-bahagian tubuh badan. 3. Menyenaraikan bahagian-bahagian tubuh badan yang perlu dijaga. 1. Murid menyatakan bahagian-bahagian anggota tubuh badan. 2. Guru mempamerkan gambar-gambar berkaitan anggota tubuh badan. 3. Bercerita mengenai bahagian tubuh badan yang perlu dijaga. 4. Bercerita mengenai pergerakan anggota tubuh badan yang selamat. 2 waktu Pergerakan asas (b) bukan lokomotor Manipulasi alatan 1. Melakukan aktiviti fizikal untuk meningkatkan kecergasan. 2. Merekodkan senaman yang dilakukan menggunakan pelbagai bahagian tubuh badan. 3. Menggunakan alatan seperti gelung rotan, bola kecil, bola besar, pundi kacang dan bangku. 4. Berasa riang, yakin dan seronok apabila melakukan aktiviti. 1. Murid-murid dibahagikan kepada kumpulan. 2. Melakukan pergerakan asas sambil memanipulasikan alatan: melambung melantun membaling

Kemahiran: Butir-butir Mengajar:

Minggu 5 Tunjang 2 Tajuk Isi:

PJ

Kemahiran/ Butir-butir Mengajar:

Minggu 5 Tunjang 1 Tajuk Isi:

menyambut menampar menggolek

PK

Kesihatan Diri dan Keluarga 2. Perasaan - tolong-menolong 1. Pengertian: Pemupukan nilai murni dalam diri dari aspek sosio emosi. 2. Memahami nilai tolong-menolong Menjelaskan kepentingan amalan tolong-menolong di kalangan ahli keluarga. Menyatakan perasaan setelah membantu keluarga. 1. Bercerita tentang nilai-nilai murni. 2. Penjelasan mengenai perlunya amalan tolong-menolong dalam keluarga. 3. Menceritakan satu pengalaman yang menunjukkan amalan tolong-menolong. 4. Melukis gambar berkaitan amalan tolong-menolong dalam keluarga.

Kemahiran/ Buti-butir Mengajar :

Minggu 6 Tunjang 2PJ

Tajuk Isi

2 Waktu Pergerakan Asas - Manipulasi Alatan Gimnastik Pendidikan - Kesedaran Aliran 1. Manipulasi Alatan 2. Kesedaran Aliran Rangkaian pelbagai pergerakan mengikut kemampuan murid dalam menipulasi Alatan secara bebas contoh bola kecil, pundi kacang dan gelung. Merangkaikan pergerakan secara aliran terikat iaitu satu rangkaian pergerakan yang terkawal. Pelaku boleh berhenti seketika pada tempat tertentu dalam rangkaian pergerakan dengan mengekalkan imbangan.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Bergerak dari satu cara, berhenti dan bergerak semula mengikut arahan yang diberikan. 2. Rangkaian beberapa pergerakan sentuhan berselang, membeku dan teruskan ke cara pergerakan yang lain. 3. Cipta rangkaian pergerakan menggunakan alatan. Minggu 6 Tunjang 1 Tajuk Isi:

PK

Kemahiran: Butir-butir Mengajar:

Kesihatan Diri dan Keluarga Bekerjasama 1. Pengertian Kepentingan setiap ahli dalam sesebuah keluarga saling bantumembantu dan tolong-menolng. 2. Memahami nilai bekerjasama 3. Menyatakan amalan-amalan bekerjasama. 4. Melahirkan sikap bekerjasama. 1. Memahami 2. Mengamalkan 1. Bercerita mengenai aktiviti-aktiviti keluarga. 2. Penjelasan mengenai aspek kerjasama dalam hubungan kekeluargaan. 3. Menyatakan perasaan setelah bekerjasama dengan keluarga. 4. Menulis semula aspek-aspek kerjasama yang telah diamalkan dalam keluarga.

Minggu 7 2 Waktu Tunjang 1PJ Kecergasan 3PJ Semangat Kesukanan Tajuk 2 Kelenturan 4 Etika Isi Keupayaan memegang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti Kelenturan. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan aktiviti kelenturan. Kemahiran Butir Mengajar - Melakukan aktiviti meleding berpasangan. Mengenalpasti kemampuan, tahap dan kecergasan pasangan semasa

Melakukan aktiviti kelenturan. Aspek-aspek keselamatan yang di ambil kira semasa melakukan kelenturan Aspek etika dalam sukan dan semangat kesukanan yang perlu ada dalam diri murid contoh hormat-menghormati.

Minggu 7 1 Waktu Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran

2 Perasaan iii. Berkongsi Perasaan yang dialami ketika berkongsi seperti Gembira, Sedih, Merah, Suka. Menyatakan sekurang-kurangnya 3 faedah berkongsi alatan atau barang kepunyaan. Menyatakan barang-barang yang selalu berkongsi dengan rakan. Menyatakan perasaan yang dialami ketika berkongsi. Lukiskan gambar mimik-mimik muka.

Minggu 8 2 Waktu Tunjang 1PJ Kecergasan Tajuk Kelenturan Isi 1 Kelenturan keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Memajukan koordinasi, kelenturan dan ketangkasan. Mengawal keseimbangan badan. Kemahiran Membelakangkan pasangan sambil menyentuh jari tangan kawan. Butir Mengajar Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam melakukan kelenturan. Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. Melebelkan otot-otot yang terlibat dalam melakukan aktiviti kelenturan.

Minggu 8 Tunjang 1 Tajuk Isi:

PK

Kekeluargaan (i) Nama ibu bapa - bilangan ahli keluarga 1. Keluarga adalah ahli yang tinggal serumah serta saudara mara yang ada hubungan keturunan atau pertalian darah. 2. Ahli Keluarga: mengetahui nama ibu bapa dan adik beradik yang lain mengetahui bilangan ahli keluarga mengetahui bilangan abang/kakak dan adik dia anak ke berapa dalam keluarga namakan anak yang sulung dan yang bongsu. Perasaan menjadi anak dalam keluarga masing-masing.

Minggu 9 Tunjang 2PJ Isi Kemahiran

2 Waktu Pendidikan Sukan Aspek-Aspek Keselamatan Definasi semasa bermain perlu berhati-hati ketika bermain. Mengetahui tingkah laku yang baik dan bahaya, berhati-hati dengan orang yang tidak dikenali. Kecederaan kemalangan yang berlaku semasa bersukan di tempat permainan. Menyebut nama alatan dan tempat alatan itu dimainkan. Mengetahui peraturan permainan menggunakan alatan itu. Mempamerkan gambar alatan dan tempat dimainkan.

Minggu 9 1 Waktu Tunjang 1PK a. Keluarga Sendiri b. Bilangan Ahli Keluarga Tajuk 1. Kesihatan Keluarga Kekeluargaan Isi 1. Kebolehan murid mengenali setiap ahli keluarga sendiri. 2. Mengenal pasti ahli lain dalam keluarga yang mungkin tinggal bersama, berdekatan, di negeri lain atau di luar negera termasuk yang tiada hubungan kekeluargaan tetapi tinggal serumah.. 3. Menjelaskan makna / erti kasih sayang, hubungan yang rapat, bekerjasama, tolong menolong di antara satu sama lain dan taat kepada ibu bapa. Kemahiran 1. Keluarga sendiri 2. Ahli Keluarga terdekat 3. Salasilah keluarga

4. Kepentingan hubungan keluarga. Butir-butir 1. Bercerita hal ahli keluarga lain yang terdekat. Mengajar 2. Penerangan guru mengenai tanggung jawab bersama dalam keluarga 3. Menulis satu kerangan pendek bertajuk Tanggungjawab saya dalam keluarga.

Minggu 10 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran

2 Waktu Gimnastik Pendidikan Tema 7 Kesedaran perkaitan dengan orang lain. Definasi seorang individu melakukan berbagai pergerakan bersama rakanrakan. Setiap individu menyesuaikan pergerakan dengan secara berpasangan atau kumpulan. ( Lakuan cara meniru, memadan, lakuan cermin ) 1. Ketua melakukan rangkaian pergerakan. Rakan memerhati dan mengingat rangkaian (pasangan sama tinggi, berat dan sama saiz) 2. Tiru pergerakan ketua. 3. Lakukan pergerakan yang sama berpasangan. 4. Lakukan pergerakan yang sama bertentangan dengan rakan.

Minggu 10 Tunjang 2PK

1 Waktu Permakanan a. Merancang waktu Sarapan Pagi Tajuk Gaya Hidup Sihat dan Selamat Pemakanan Isi 1. Aspek makanan dan permakanan seseorang itu dipengaruhi oleh faktorfaktor psikologi, sosial dan fizikal. 2. Permaknan berhubungkait dengan jenis bahan yang boleh di makan sumber -nya serta pemilihannya, penyediaan dan penggunaannya. 3. Mengetahui semua waktu makan yang penting. 4. Menyenaraikan makanan yang sesuai untuk sarapan pagi. Kemahiran 1. Menyenaraikan 2. Menghurai 3. Merumus Butir Mengajar 1. Bersoal jawab makanan seharian murid. 2. Mengenal pasti waktu makan dalam sehari. 3. Guru menerangkan hubungan makanan dengan waktu. 4. Murid menyenaraikan makanan yang bersesuaian dengan sarapan pagi.

Minggu 11 Tunjang 2PJ Tajuk

Isi

2 Waktu Gimnastik Gimnastik Pendidikan Tema 6 - Kesedaran Aliran Merangkaikan pergerakan secaraaliran bebas. Tema 7 Kesedaran perkaitan dan orang lain. Merangkaikan pergerakan Secara aliran terikat. 1. Definisi satu pendekatan dalam Pendidikan Gimnastik. Ianya memberi Tumpuan kepada pembelajaran individu yang unik dari segi gaya pergerakan pembelajaran dan perkembangan pelajar.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Tema 6.1 Rangkaikan beberapa pergerakan secara sentuhan berselang, sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. 6.2 Rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan. Tema 7.1 Bergerak dengan satu cara, berhenti seketika dan bergerak semula. 7.2 Rangkaikan beberapa pergerakan sentuhan berselang, membeku Seketika dan teruskan ke cara yang lain. 7.3 Cipta rangkaian pergerakan menggunakan alatan. Minggu 11 Tunjang 1PK Tajuk Isi 1 Waktu Kesihatan Pemakanan 1. Definisi setiap makanan mempunyai nutrien. Ketiadaan atau kekurangan Nutrien boleh mengakibatkan penyakit defiensi tertentu. Setiap orang perlu mengambil makanan yang seimbang dan mengamalkan gaya hidup sihat.

Kemahiran / Butir Mengajar 1. Merancang waktu makan seharian.

1.1. Sarapan Pagi 1.4 Minum Petang 1.2. Minum pagi. 1.5 Makan Malam 1.3. Makan Tengah hari 1.6 Minum Malam 2. Makanan yang sesuai untuk waktu makan di atas, 3. Menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu. 4. Merancang menu makanan untuk seharian.

Minggu 12 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran / Butir Mengajar

2 Waktu Koordinasi Koordinasi 1. Definisi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, tangan, kaki dan badan. 1. Lambung, tangkap dan kawal bola secara individu dengan tangan dan kaki. 2. Lambung, dan pukul bola dengan tangan individu dan berpasangan. 3. Menamakan tiga otot utama yang terlibat dengan aktiviti koordinasi. 4. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu di ambil kira dalam melakukan aktiviti koordinasi. 5. Permainan Kecil Aktiviti mengikut 4 stesen. Stesen 1 - baling bola menuju 2 pancang. Stesen 2 menggolek bola menuju skital. Stesen 3 menendang bola kepada kawan. Stesen 4 melambung bola ke dalam gol bola jarring.

Minggu 12 Tunjang 3PK Tajuk Isi Kemahiran

1 Waktu Pendidikan Kesihatan Pemakanan Merancang waktu makan harian Memilih bahan makanan Menjelaskan kepentingan makan pada waktu tertentu Menyenaraikan makanan yang sesuai untuk sarapan, minum pagi, makan Tengahari, minum petang dan makan malam. Menyediakan folio murid tentang pemakanan contoh gambar-gambar menu

Minggu 13 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar

2 Waktu Kecergasan Koordinasi Koordinasi bermaksud pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata, Tangan, kaki dan badan. Menyatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu di ambil. Baling bola dan tangkap bola berpasangan. Lambung dan pukul bola dengan tangan berpasangan. Lambung dan sepak bola dengan kaki. Mengenal pasti 3 otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti koordinasi.

Minggu 13 1 Waktu Tunjang PK Gaua Hidup Sihat Tajuk Pemakanan Isi Pengambilan makanan yang berkualiti perlu dilihat sebagai suatu aspek gaya hidup yang sihat. Kebersihan makanan perlu dititik beratkan sewaktu menmyediakan hidangan dan menyimpan makanan. Kemahiran Butir Mengajar Merujuk halaman buku teks dan menyatakan nama makanan mengikut kumpulan. Penerangan perlunya murid mengambil makanan mengikut kumpulan a. makanan memberi tenaga b. makanan pertumbuhan badan c. makanan mencegah penyakit d. makanan mengandungi air Kumpulkan murid kepada 4 kumpulan dan diberikan tugasan. a. Menyatakan masa makan b. Makanan yang baik dan berkualiti Ketua kumpulan membentangkan kepada kelas tugasan yasng di buat. Menyenaraikan pilihan makanan rakyat Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum. Minggu 14 Tunjang 1PJ Tajuk 2 Waktu Kecergasan Koordinasi

Isi

Keselarasan pergerakan dan keharmonian di antara mata , tangan, kaki dan badan dalam melakukan aktiviti. Kemahiran 1. Penerangan cara menggunakan alatan untuk membuat aktivit balingan ke Butir Mengajar arah sasaran yang ditetapkan. 2. Tunjuk cara kedudukan poster semasa membaling. Membaling gelung rotan kepada rakan. 3 3. Membahagikan kelas kepada empat kumpulan kecil dan membuat aktiviti balingan mengikut sasaran. 4. Murid melakukan akitiviti menyejukan badan dengan perlahan seperti memusing tangan dengan menyentuh telingan, mencapai awan, kaki berjengkit dan memeluk lutut dengan tangan. Minggu 14 Tunjang 2PK Tajuk Isi 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Permakanan Makanan yang sesuai dimakan pada waktu tengah hari. Mengetahui cara menyediakan makanan. Kemahiran 1. Menceritakan jadual waktu makan sehari diri sendiri dan keluarga. Butir Mengajar 2. Menyatakan kebaikan mengambil makanan yang berkhasiat. 3. Menyatakan jenis makanan yang dimakan oleh seisi keluarga untuk makan tengahari. Penting minum beberapa gelas air kosong dengan banyak. Minggu 15 Tunjang 2 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesenggangan Faedah Kesenggangan Kesenggangan bermaksud aktiviti yang dilakukan pada waktu lapang 1. Penerangan maksud kesenggangan 2. Cadangan aktiviti a. bersiar-siar b. berbasikal c. menyiram bunga d. galah panjang e. rebut tiang 3. Faedah kesenggangan a. mengisi masa lapang b. menyihatkan tubuh badan c. interasi d. kepuasan e. keseronokan 4. aktiviti permainan kecil rebut tiang

Minggu 15 1 Waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Kekeluargaan Isi Mengetahui pentingannya peranan diri dalam keluaraga Kemahiran 1. Penerangan mengenai cara-cara memelihara dan menyayang keharmonian Butir Mengajar diri melalui : a. cara berpakaian kemas dan bersesuaian. b. sikap dan tutur kata panggilan terhadap ahli keluarga , nada suara dan intonasi c. penjagaan organ seksual ( perempuan dan lelaki ) - mengemaskan pakaian yang sopan untuk melindungi organ seksual. - menenamkan sifat meleliu terhadap keharmonian diri. pembersihan selepas buang air. Minggu 16 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesukanan Pengurusan diri Kepentingan pengurusan diri dan pakaian. Pengurusan diri dan pakaian. 1. Bersoaljawab mengenai penyediaan pakaian , sendiri atau keluarga. 2. Persediaan awal. 3. Cara pengurusan yang baik: a) cuci dan keringkan b) mensterika c) menggantung

Minggu 16 1 waktu Tunjang 2PK Gaya Hidup Sihat dan Selamat Tajuk Pemakanan Isi Mengenalpasti makanan yang sesuai untuk sarapan pagi.

Butir Mengajar

1. Meramal dan mengenalpasti sarapan pagi yang disukai oleh sahabat. 2. Menyatakan perlunya sarapan pagi untuk kesihatan. 3. Penerangan guru mengenai jenis makanan yang bersesuaian dan berkhasiat: a) bijiran b) susu c) roti d) mi goring atau sup e) biskut 5. Aktiviti melabelkan jenis makanan berdasarkan gambar. 2 waktu Pendidikan Pergerakan Kesedaran ruang Tunjuk cara mengenai lakuan-lakuan poster yang betul. 1. skipping setempat 2. duduk V 1. Guru memilih kelajuan skipping setempat mengikut kiraan atau masa yang ditetapkan. 2. Murid-murid melakukan duduk V seperti yang ditunjukkan oleh guru. 3. Penerangan mengenai kebaikan setiap aktiviti: a) Skipping untuk poster keseluruhan badan. b) Duduk V untuk postur bahagian perut, punggung, dan paha. 1 waktu Gaya Hidup Sihat Makanan Harian Sahabat Mengenalpasti makanan yang sesuai untuk makan malam dan minum petang. 1. Meramal dan mengenalpasti hidangan makan malam dan minum petang yang Disukai oleh sahabat. 2. Menyatakan perlunya makan malam dan minum petang untuk kesihatan. 3. Penerangan mengenai jenis makanan yang bersesuaian dan berkhasiat. a) makan malam - susu dan roti kerana pada waktu malam kita tidak memerlukan tenaga yang lebih. b) Minum petang - the, kopi, pisang goring atau kuih-muih yang bersesuaian. 4. Aktiviti bertulis, murid menyenaraikan makanan yang sesuai untuk makan malam dan minum petang.

Minggu 17 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar

Minggu 17 Tunjang 2PK Tajuk Isi: Butir Mengajar

Minggu 18 2 Waktu Tunjang 2PJ Gimnastik Tajuk Pendidikan Pergerakan Isi Bergerak dengan kelajuan yang sesuai Kemahiran 1. Guru memilih kelajuan pergerakan untuk di sesuaikan dengan situasi Butir Mengajar ruang, alat dan kemampuan pelajar. 2. Bergerak mengikut kelajuan yang dipilih. 3. Bergerak mengikut kelajuan yang dipilih bersesuaian dengan situasi ruang dan alat. Keselamatan Lakukan pergerakan mengikut kemampuan masing-masing.

Minggu 18 1 Waktu Tunjang 3PK Gaya Hidup Sihat Tajuk Penyalahgunaan Bahan Isi Rokok kesan merokok Kemahiran 1. Perbincangan mengenai perbezaan diantara dua gambar: a) gambar orang sihat, segak, dan tampan. b) gambar orang yang kurang sihat Butir Mengajar 2. Guru menggunakan gambarajah paru-paru bagi menunjukkan kesan merokok. 3. Perbincangan mengenai kesan merokok : a) ketagihan b) nafas berbau c) gigi berkarat d) bibir lebam e) kanser paru-paru

Minggu 19 Tunjang 3 PJ Tajuk

2 waktu Kesukanan Penghargaan diri pakaian

Isi Penerangan mengenai cara-cara penjagaan pakaian yang sempurna. Butir Mengajar 1. Bersoaljawab mengenai pakain-pakaian yang sesuai ketika di padang. 2. Penerangan guru mengenai : a) Jenis pakaian yang bersesuaian - kemeja T - seluar sukan b) bahan pakaian sukan iaitu - baju daripada jenis kain kapas yang mudah menyerap peluh - seluar daripada kain kapas bahagian dalam dan bahan sentatik bahagian luar dimana ia boleh mengimbangi suhu badan. 3. Aktiviti permainan kecil a) lari ulang alik 30 meter b) lari elak halangan Minggu 19 1 waktu Tunjang 3PK Keselamatan Persekitaran Tajuk Sekolah Isi Menjelaskan langkah-langkah keselamatan dir semasa berada di sekolah. Butir Mengajar 1. Bersoaljawab mengenai tempat-tempat yang boleh mendatangankan bahaya di sekolah . 2. Aktiviti yang boleh menyebabkan kemalangan di tempat-tempat berikut : a) turun dan naik sambil berlari di tangga b) bermain di kawasan cerun c) bermain di atas lantai basah d) bermain di kawasan longkang e) bermain di kawasan yang berbatu-bata. 3. Aktiviti memadamkan gambar, tempat larangan dan bahayanya. Minggu 20 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran 2 waktu Kecergasan Ketangkasan Mengetahui cara-cara bermain belatuk dan belalang 1. Berlari 2. Koordanasi perdengaran Butir Mengajar 1. Murid melakukan aktiviti berlari dan tukar arah. 2. Penerangan dan demontrasi mengenai cara-cara bermain belelang dan belatuk. 3. Pembahagian kumpulan murid-murid. 4. Menyebut aspek-aspek keselamatan dan peraturan permainan yang perlu diambil kira ketika bermain. Minggu 20 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk 1. Kesihatan gigi 2. Makanan untuk gigi Isi Mengenalpasti gigi yang sihat. Butir Mengajar 1. Bersoaljawab tentang cirri-ciri gigi yang sihat. 2. Perbincangan tentang cara-cara penjagaan gigi yang betul: a)Penggunaan alat-alat yang bersesuaian, contoh berus gigi yang bersesuaian dan ubat gigi berflourida. b) Cara memberus gigi yang betul. c) Waktu yang sesuai untuk menggosok gigi. 3. Makanan yang sesuai untuk kesihatan gigi: a) Makanan yang berkalsium tinggi, contoh susu, sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan bilis. b) Elakkan makanan yang bergula yang berlebihan. c) Membuat pemeriksaan gigi sekurang-kurangnya dua kali setahun. 4. Demontrasi memberus gigi.

Minggu 21 Tunjang 1PJ Tajuk

2 Waktu Kecergasan Imbangan Berjalan atas tali bawa bola. Isi Definasi Imbangan bermaksud kebolehan seseorang mengekalkan posisi Badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap ataupun semasa melakukan Sesuatu aktiviti. Kemahiran 1. Melakukan aktiviti imbangan secara indivivu dan berpasangan. Butir-Butir2. Menyebut aspek-aspek keselamatan yang perlu di ambil kira dalam Mengajar melakukan aktiviti imbangan. 3. Melakar dan mewarna memek muka untuk menyatakan perasaan selepas melakukan aktiviti. 4.Melabelkan otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti imbangan.

Minggu 21 Tunjang 1PK Tajuk Isi

Kemahiran Buitr Mengajar

1 Waktu Kesihatan Diri dan Keluarga Pengurusan Kesihatan Diri (Penjagaan Kulit Kudis) 1. Mengetahui jenis-jenis penyakit kulit. 2. Mengetahui bagaimana penyakit berjangkit. 3. Mengetahui langkah-langkah penjagaan kebersihan diri bagi mengelakkan penyakit kudis. 1. Mememriksa kebersihan diri murid. 2. Menggunakan cartatubuh badan bagi menunjukkan bahagian-bahagian Yang mudah dijangkiti penyakit kudis. 3. Menunjukkan cara menjagaan kulit 6. Melabelkan bahagian-bahagian tubuh badan.

Minggu 22 Tunjang 2PJ Tajuk Isi

2 Waktu Kemahiran Faedah Bersenggang 1. Kesenggangan bermaksud aktiviti masa lapang. 2. Cadangan aktiviti Bersiar-siar Berbasikal Menyiram pokok bunga Rebut Tiang Galah panjang dll. 3. Faedah bersenggang. Mengisi masa lapang Menyihatkan tubuh badan Interaksi, kepuasan dan keseronokan. Kemahiran 1. Menyediakan folio indivivu berkaitan dengan aktiviti besenggangan Butir Mengajar 2. Mewarnakan lima jenis aktiviti bersenggang. 3. Menamakan 3 faedah kesenggangan. 5. Menyebut tempat dan masa yan gsesuai untuk aktiviti bersenggang.

Minggu 22 Tunjang 1PK Tajuk Isi

1. 2. 3.

Kemahiran Butir Mengajar 2.

1 Waktu Kebersihan diri dan Keluarga 1.3 Kutu dan Kelimumur Mengetahui cara menjaga kebersihan rambut dan kulit kepala bagi menjauh Kutu dan kelumumur. Mengetahui syampu yang sesuai. Cara menyikat rambut yang betul. Mengetahui punca terdapatnya kutu dan kelumumur. tidak mencuci rambut dengan sempurna. Pengurusan penjagaan rambut yang tidak betul. 1. Memeriksa kebersihan diri murid terutamanya rambut. Menunjukcara penjagaan rambut iaitu cara pencucian yang betul. 4. Menerangkan kepentingan penjagaan kebersihan kulit kepala .

Minggu 23 2 Waktu Tunjang 3PJ Kesukanan Tajuk Pengurusan diri dan pakaian Isi Cara-cara menjaga pakaian - kasut Kemahiran 1. Perbincangan mengenai fungsi-fungsi memakai kasut. Butir Mengajar 2. Jenis-jenis kasut yang bersesuaian dengan saiz kaki dan situasi. 3. Cara-cara penjagaan kasut sekolah yang betul: a) cuci dan keringkan. b) menyapu dengan kapur kasut c) menyimpan di rak kasut d) dikeringkan selepas digunakan 4. Simulasi cara duduk ketika memakai dan menanggalkan kasut. 5. Tunjuk cara mengikat dan membuka tali kasut. 6. Pertandingan memakai kasut secara individu dan kumpulan. Minggu 23 Tunjang 2PK Tajuk Isi Kemahiran/ Butir Mengajar 1 Waktu Gaya Hidup Sihat Penyalah gunaan bahan Kesan pengambilan alkohol berlebihan 1. Bersoaljawab mengenai gambar minuman beralkohol dan kaitannya dengan kemalangan jalan raya. 2. Mempamerkan gambarajah hati bagi menunjukkan kesan penggunaan alkohol secara berlebihan. 3. Perbincangan mengenai kesan pengambilan alkohol secara berlebihan:

4 5 6 Minggu 24 Tunjang 1 PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar

a) ketagihan b) mabuk c) penyakit hati d) jenayah e) kemalangan jalan raya 4. Aktiviti bertulis, menyenaraikan semula kesan-kesan pengambilan alkohol berlebihan. 2 waktu Kecergasan Ketangkasan Melakukan lari ulang alik dengan membawa bola. Lari ulang alik 1. Membentuk murid-murid kepada kumpulan mengikut keperluan. 2. Penerangan mengenai peraturan permainan. 3. Cara-cara menentukan pemenang. 4. Permainan dijalankan: a) lari ulang alik 30 meter bawa bola. b) bawa pundi kacang atas kepala mengelilingi skitel. 1 waktu Gaya Hidup Sihat dan Selamat Penyalahgunaan dadah Kesan penyalahgunaan dadah 1. Memperkenalkan apa itu dadah. 2. Mengenalpasti cara penggunaan dadah yang betul dalam aspek perubatan. 3. Menerangkan maksud penyalahgunaan dadah. 4. Perbincangan mengenai kesan pengambilan dadah: a) diri - ketagihan - kerosakan saraf - membawa maut b) masyarakat - jenayah - maruah keluarga - penyakit AIDS - membawa maut 5. Menulis semula kesan penyalahgunaan dadah dalam diri dan masyarakat. ( mengisi tempat kosong ). 2 waktu Kemahiran Kesenggangan Murid tahu perasaan sendiri semasa bersenggang. Perasaan semasa bersenggang. 1. Mengatakan perasaan yang di alami ketika bersenggang. - seronok - gembira 2. Menerangkan peraturan dan cara permainan galah panjang. 3.Menjalankan permainan galah panjang.

Minggu 24 Tunjang 2 PK Tajuk Isi Butir Mengajar

Minggu 25 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar

Minggu 25 1 waktu Tunjang 2 PK Gaya Hidup Sihat dan Selamat Tajuk Permakanan Isi Mengetahui makanan harian sahabat. Kemahiran 1. Meramalkan makanan sahabat Butir Mengajar - di rumah - di kantin 2. Menyenaraikan makanan sahabat bagi waktu-waktu tertentu makan pagi makan tengah hari makan malan Minggu 26 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesukanan Pengurusan tubuh badan Dapat menjaga diri dengan baik dan selamat. Menguruskan diri. 1. Guru menerangkan cara-cara menjaga kebersihan diri mandi. - masa ditentukan untuk mandi. - mandi yang bersih menggunakan sabun. 2. Cara-cara penjagaan rambut. - mencuci rambut menggunakan syampu dan perapi. - menggunakan minyak rambut. 1. Simulasi mandi dengan tertib. 2. Tunjuk cara pergerakan ketika mencuci dan menyikat rambut.

Aktiviti

Minggu 26 1 waktu Tunjang 3PK Kebersihan dan keselamatan Tajuk Persekitaran Isi Dapat menghormati antara keluarga. Kemahiran 1. Cara menghormati keluarga Butir Mengajar - nada suara yang sesuai - panggilan hormat mengikut pangkat 2. Cara menghormati ibubapa - mendengar nasihat ibubapa - mencium tangan ibubapa sebagai tanda berterima kasih. Aktiviti 1. Lakunan pendek. Minggu 27 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kecergasan Daya tahan kordiovascular Pergerakan berlari dengan teknik yang betul. Larian cepat dan perlahan. 1. Guru menerangkan cara-cara berlari cepat berhalangan. 2. Memahami cara berlari cepat dan berlari perlahan. 3. Membahagikan murid kepada kumpulan. 4. Mengaturkan berbagai peralatan contohnya : gelung rotan , tari skipping , bangku panjang. 1. permainan lari berhalangan.

Aktiviti

Minggu 27 1 waktu Tunjang 1PK Kebersihan diri dan keluarga Tajuk Pengurusan kesihatan diri Isi Cara mengapus kelumumur. Kemahiran 1. Cara menjaga rambut untuk menggelakkan kelumumur. Butir Mengajar 1. menerangkan kepada murid apa yang dikatakan kelumumur dan bagaimana ia terjadi. - jangkitan di kulit kepala - Pencucian rambut yang tidak sempurn. 2. Cara-cara mengatasi jangkitan kelimumur. menggunakan syampu anti kelimumur. Menggunakan limau lipis. Aktiviti 1. Cara mencuci rambut yang betul. Minggu 28 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesukanan keselamatan semasa menjalani aktiviti. Mengenapasti keselamatan semasa menjalani aktiviti bersama rakan. menyenaraiakn aktiviti harian bersama rakan. 1. Beringat-ingat di tampat permainan. di kawasan gelanggang badminton. di padang bola sepak. di gelanggang bermain gasing. 1. Simulasi di padang bola sepak. 2. Perbincangan mengenai aspek-aspek keselamatan semasa bermain.

Aktiviti

Minggu 28 1 waktu Tunjang 1PK Keselamatan diri dan keluarga Tajuk Perasaan Isi Mengenal perasaan riang, gembira dan seronok. Kemahiran 1. Cara menunjukkan perasaan pada situasi yang tertentu. Butir Mengajar 1. Perbincangan tentang perasaan. - sedih - gembira 2. mengapakah perlu mengatakan perasaan diatas. Aktiviti 1. menyeranaikan situasi yang berkaitan dengan perasaan sedih dan gembira. Minggu 29 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kemahiran Pengerakan asas. lakukan pergerakan asas dengan tubuh badan. melompat tinggi / rendah dan melompat berat. 1. menerangan cara-cara melompat. tinggi rendah berat 2. Mengatakan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambil kira dalam

Aktiviti

melakukan aktiviti lompatan. 1. melompat dengan iringan muzik. 2. lompat tukar arahan .

Minggu 29 1 waktu Tunjang 1PK Keselamatan diri dan keluarga Tajuk Kekeluargaan Isi Tahu peranan diri dalam keluarga. Kemahiran 1. Diri sendiri dalam keluarga. Butir Mengajar - ayah, emak, adik-beradik. 1. Perbincangan tentang cara-cara menghormati ibu dan bapa melalui - perlakunan - sikap 2.Mengamalkan sikap hormat menghormati antara adik-beradik. mengutamakan yang tua menyayangi yang muda Aktiviti lakunan yang berkaitan Minggu 30 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti 2 waktu Kecergasan Koordinasi lakukan aktiviti menyambut bola dan sentuh lantai. Lambung , sentuh lantai dan sambut bola. 1. Guru menerangkan cara-cara melakukan lambung 2. Guru menjalankan penyeliaan arahan dan bimbiungan. 3. Guru mengagihkan murid kepada kumpulan mengikut keperluan. permainan kecil.

Minggu 30 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk keluarga Isi Mengenal diri dalam keluarga sendiri. Kemahiran 1. Hormat kepada keluaraga sendiri. 2. Cara menghormati Butir Mengajar 1. Menerangkan perlunya sikap menghormati ahli keluarga sendiri - datuk - nenek - ibubapa - saudara-mara 2. Cara-cara menghormati ahli keluarga diatas semasa. - makan - masa perayaan - masa peristirahat Aktiviti melakukan simulasi perayaan Minggu 31 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesukanan Keselamatan semasa beraktiviti mematuhi keselamatan semasa dalam kumpulan. Cara-cara keselamatan semasa beraktiviti. 1. Guru menerangkan pentingnya mematuhi arahan - guru - ketua kumpulan 2. menerangkan perlunya mengikuti perintah - guru - ketua kumpulan 3. menerangkan cara-cara permainan lompat dan lari tukar arah. permainan kecil.

Aktiviti

Minggu 31 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk keluarga Isi dapat mengenal keluarga sahabat. Kemahiran 1. Namakan keluaraga sahabat. Butir Mengajar 1. Perbincangan mengenai nama keluarga sahabat yang dipilih 2. Ciri-ciri pemilihan sahabat dan keluarga Aktiviti menamakan ahli keluarga sahabat - dapatkan gambar ahli keluarga sahabat. Minggu 32 Tunjang 1PJ Tajuk Isi 2 waktu Kecergasan Koordinasi Murid boleh mengkoordinasi mata dengan tangan.

Kemahiran Lambung dan sambut gelung rotan, gorek gelung rotan. Butir Mengajar 1. Guru menunjukkan cara permainan - lambung dan sambut gelung rotan - golek gelung rotan berpasangan dalam kumpulan Aktiviti permainan: 1. lambung dan sambut gelung rotan individu 2. golek gelung rotan berpasangan dalam kumpulan. Minggu 32 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Diri sendiri Isi Murid dapat mengenal diri sendiri. Kemahiran Diri sendiri Butir Mengajar 1. Perbincangan tentang penyediaan biodata murid Nama penuh Tarikh lahir Tempat dilahirkan Alamat rumah Hobi Permainan yang digemari Makanan yang digemari Sahabat karib Aktiviti Melengkapkan biodata diri Minggu 33 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti 2 waktu Kecergasan Imbangan Mengkoordinasi bahagian tubuh dengan manipilasi alatan. Imbangan diatas tali. 1. Tunjuk cara imbangan cara statik 2. Tunjuk cara imbangan diatas tali dan bergerak lurus. 3. Imbangan diatas tali bergerak secara bengkang-bengkok. Pertandingan untuk kumpulan berdasarkan kemahiran diatas.

Minggu 33 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Diri sendiri Isi Murid dapat mengenal diri sendiri. Kemahiran Diri sendiri Butir Mengajar 1. Perbincangan tentang penyediaan biodata murid Nama penuh Tarikh lahir Tempat dilahirkan Alamat rumah Hobi Permainan yang digemari Makanan yang digemari Sahabat karib Aktiviti Melengkapkan biodata diri Minggu 34 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti Minggu 34 Tunjang 1PK Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kecergasan Ketangkasan Mengkoordinasi dengan alatan Lari ulang alik 1. Tunjukcara lari ulang alik (10 m ) bawa pundi kacang di atas kepala 2. Tunjukcara lari ulang alik (10 m ) bawa bola Permainan kecil anatra kumpulan berkaitan dengan kemahiran di atas. 1 waktu Kesihatan diri dan keluarga Perasaan Bekerjasama dalam keluarga 1. Murid menceritakan pengalaman amalan bekerjasama dalam keluarga 2. Menerangkan konsep bekerjasama dalam keluarga 3. Aktiviti yang berkaitan dengan konsep bekerjasama dalam keluarga membersihkan bahagian dalam dan di luar rumah berinterasi bagi mengatasi masalah Melabel gambar dengan aktiviti harian keluarga yang dilakukan bersama. 2 waktu

Aktiviti Minggu 35

Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar

Kemahiran Pergerakan asas Melakukan pergerakan dengan alatan Manipulasi dengan alatan 1. Melambung dan menangkap bola secara individu. 2. Tunjukcara menangkap bola dengan cara yang betul. 3. Melambung dan menangkap bola secara pasangan. 4. Pertandingan antara kumpulan ( gabubgab dua kemahiran ).

Minggu 35 1 waktu Tunjang 2PK gaya hidup sihat dan selamat Tajuk Pemakanan Isi makanan harian saya Kemahiran 1. Menerangkan hubungan di antara makanan dengan kesejahteraan diri. Butir Mengajar 2. Menerangkan cara-cara pemilihan makanan seimbangan. 3. Menyeranaikan jenis makanan harian sendiri. Aktiviti 1. Melengkapkan senarai jenis makanan mengikut kumpulan ( Rujuk BPG ms 172 ) Minggu 36 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kemahiran Kesenggangan Faedah kesenggangan 1. Menamakan beberapa jenis kesenggangan. - bersiar-siar - berbasikal - menyiram bunga - galah panjang - rebut tiang 2. Menyebutkan 3 faedah kesenggangan 1. Melakau memek muka untuk menyatakan perasaan apabila melakukan kesenggangan

Aktiviti

Minggu 36 1 waktu Tunjang 2PK Gaya hidup sihat Tajuk Pemakanan Isi Memilih bahan makanan untul - sarapan - makan tengah hari - makan malam Kemahiran 1. Menyenaraikan makanan yang sesuai untuk Butir Mengajar - sarapan - makan tengah hari - makan malam 2. Merancang menu makanan untuk sehari. Aktiviti 1. Menyediakan folio menu makanan untuk sehari. 2. Pengayaan melengkapkan jadual yang disediakan ( Rujuk BPG ms 177 ) Minggu 37 Tunjang 1PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti 2 waktu Kecergasan Ketangkasan Melakukan teknik larian lambat dengan betul 1. menerangkan teknik larian lambat dengan betul 2. mengagihkan murid dalam kumpulan. 3. Menentukan jarak 10 m. Lumba lari ulang alih antara kumpulan dalam masa yang ditetapkan

Minggu 37 1 waktu Tunjang 3PK kebersihan dan keselamatan persekitaran Tajuk Menjaga kebersihan di sekolah Isi Peraturan kebersihan di sekolah Kemahiran 1. Membincangkan peraturan-peraturan kebersihan di sekolah Butir Mengajar 2. Faedah menjaga kebersihan di sekolah. Aktiviti menyenaraikan kesalahan-kesalahan atau perlakuan yang melanggar peraturan kebersihan di sekolah Minggu 38 Tunjang 2PJ 2 waktu Kemahiran

Tajuk

Pergerakan asas Definasi bermaksud mengkoordinasi bahagian-bahagian tubuh badan bagi memanipulasi alatan Isi Mengkoordinasi tubuh badan dengan alatan Kemahiran Manipulasi alatan bola kecil Butir Mengajar 1. Memperkenalkan kemahiran melambung menyambut membaling menggolek 2. Demonstrasi kemahiran di atas secara individu dan berpasangan 1. Aktiviti Permainan / pertandingan secara berkumpulan melambung dan menyambut membaling dan menggolek Minggu 38 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Perasaan Isi Bekerjasama semasa jiran / masyarakat Kemahiran 1. Murid bercerita tentang jiran masing-masing Butir Mengajar 2. Penerangan tentang konsep semangat kejiranan 3. Aktiviti yang berkaitan dengan konsep diatas menjaga kebersihan persekitaran bersama menjaga ketenteraman menghormati jiran memberi bantuan ketika diperlukan Aktiviti Menyediakan folio / karangan pendek berdasarkan gambar tunggal mengenai Jiran Minggu 39 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu kemahiran Kesedaran ruang Bergerak secara sentuhan berulang Berjalan langkah pendek dan langkah panjang 1. Penerangan mengenai aktiviti a) ruang diri - keliling , atas , bawah b) arah - kiri , kanan . hadapan . belakang c) corak - lantai Permainan ikut arahan yang berkaitan dengan kemahiran diatas secara kelas

Aktiviti

Minggu 39 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Toleransi Definasi : Sikap bertolak ansur dan bertimbang rasa Isi Toleransi terhadap keluarga dan masyarakat Kemahiran 1. Menerangankan maksud tolenransi Butir Mengajar 2. Sikap toleransi yang diamalkan a) keluarga urusan harian di rumah penggunaan kemudahan di rumah b) masyarakat / jiran penggunaan ruang persekitaran rumah kebersihan persekitaranan Aktiviti Bina ayat berkaitan dengan aktiviti dalam gambar. Minggu 40 Tunjang 3PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti 2 waktu Kesukanan Pengurusan Pengurusan masa 1. membincangkan tentang pengurusan masa yang sisitematik untuk beraktiviti - Jadual Waktu Harian 2. Menjelaskan melalui contoh masa yang sesuai untuk beraktiviti. Permainan masa lapang : kunda-kundi bola beracun

Minggu 40 1 waktu Tunjang 1PK kesihatan diri dan keluarga

Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar Aktiviti Minggu 41 Tunjang 3PJ Tajuk

Perasaan Kormat-menghormati 1. Menerangkan konsep hormat-menghormati dalam keluarga dan masyarakat 2. Amalan sikap hoemat-menghormati terhadap : keluarga : perlakuan seharian masyarakat : hak-hak jiran menyanyikan / menulis livik lagu Semangat kejiranan.

2 waktu Kesukanan Keselamatan Definasi : Suatu keadaan yang membolehkan kita melibatkan diri dalam sukan dan permainan tanpa menimbulkan implikasi buni. Isi Keselamatan rakan dalam permainan Kemahiran 1. Penerangan cirri-ciri bermain secara kumpulan Butir Mengajar 2. Penerangan cara bermain secara kumpulan Aktiviti Aktiviti permainan berkaitan dijalankan Minggu 41 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Kehormatan diri Isi Kepentingan memelihara kehormatan diri Kemahiran 1. Bersoaljawab cara penjagaan dan menyayang kehormatan diri melalui Butir Mengajar - penjagaan organ seksual cara berpakaian sikap dan tutur kata. 2. Membincangkan kesan daripada pengabaian menjaga kehormatan diri Aktiviti menampal gambar pakaian yang bersesuaian dengan kehormatan diri dalam folio Minggu 42 Tunjang 2PJ Tajuk Isi Kemahiran Butir Mengajar 2 waktu Kesukanan Keselamatan dalam kumpulan Menjaga keselamatan dalam permainan berkumpulan. 1. Membentuk kumpulan murid berempat 2. Menerangkan aktiviti 4. bergalop berpegang tangan 5. bergalop berpasangan sambil memegang kayu / tali 6. selipar gergasi Menjalankan aktiviti berkumpulan diatas dalam bentuk pertandingan.

Aktiviti

Minggu 42 1 waktu Tunjang 1PK Kesihatan diri dan keluarga Tajuk Kekeluargaan Isi Salah silah keluarga Kemahiran 1. Menceritakan tentang Butir Mengajar - keluarga ibu keluarga ayah 2. Penerangan mengenai carta keluarga kembangan Aktiviti Membina carta keluarga kembangan sendiri ( Rujuk BPG ms 135 )