Anda di halaman 1dari 5

Tajuk: MESEJ BERANGKAI MASA: 15 minit ALATAN: Kertas dan marker pen

PROSEDUR: 1. Peserta diminta berkumpul dalam kumpulan masing-masing secara beratur 2. Setiap kumpulan dipanggil ke hadapan untuk menerima ayat pantun secara cabutan. 3. Peserta pertama membaca pantun dan menghafal dengan teknik tersendiri dalam 10 saat. Kemudian peserta pertama memberi maklumat kepada peserta kedua dan seterusnya secara berbisik sehingga peserta terakhir. 5. Markah akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya menyebut pantun dengan betul yang diterima pada peserta terakhir.

FALSAFAH: 1. Menguji dan menguatkan teknik daya ingatan 2. Bekerjasama dalam kumpulan.

PETUNJUK: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

ALI BABA CURI DUIT EMAK FIKIR GAJI HARI IA JALAN KUALA LUMPUR MAKAN NASI ORANG PUTIH QUEEN RAJA SAPU TAHI UNTUK VITAMIN WXYZ

Tajuk: ANGKASA MASA: 15 minit ALATAN: Tali , Cawan , Penutup Mata, Botol, Air

PROSEDUR: 1. Peserta diminta berkumpul dalam kumpulan masing-masing . 2. Setiap kumpulan diberi bahan aktiviti 3. Peserta pertama mengisi air ke dalam cawan. 4. Empat/Lima peserta diperlukan membawa cawan tersebut dengan cara cawan di tengah menggunakan tali. 4. Bawa cawan ke tempat botol air yang kosong dan penuhkan 5. Markah akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengisi botol dengan penuh.

FALSAFAH: 1. Menguji dan memikirkan teknik mencapai kecemerlangan dalam aktiviti yang dijalankan 2. Bekerjasama dalam kumpulan.

Tajuk: SOUND SYSTEM / BUNYI SEAKAN MASA: 15 minit ALATAN: Kertas dan Maker Pen

PROSEDUR: 1. Peserta diminta berkumpul dalam kumpulan masing-masing . 2. Setiap kumpulan akan diberi bahan aktiviti dan topik 3. Peserta berbincang menggunakan teknik ingatan menulis di kertas yang diberikan. 4. Ketua Kumpulan akan membentangkan pada kumpulan lain. 5. Markah akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya menggunakan teknik ingatan yang menarik, mudah dan senang difahami.

FALSAFAH: 1. Menguji teknik daya ingatan 2. Bekerjasama dalam kumpulan.

Tajuk: AH-HA REMEMBER IT MASA: 15 minit ALATAN: Kertas dan Maker Pen

PROSEDUR: 1. Peserta diminta berkumpul dalam kumpulan masing-masing . 2. Setiap kumpulan akan diberi kertas dan maker pen 3. Peserta berbincang dan menulis seberapa banyak barang/perkataan yang ditunjukkan dalam 30 saat. 4. Markah akan diberikan kepada kumpulan yang banyak mengingat barang/perkataan yang dipamerkan. FALSAFAH: 1. Meningkatkan/Menguji/Memikirkan teknik daya ingatan 2. Bekerjasama dalam kumpulan.