Anda di halaman 1dari 22

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

1.0 PENGENALAN IKAN HIASAN

Ikan adalah anggota vertebrata poikilotermik (berdarah dingin) yang hidup di air dan bernafas dengan insang. Ikan merupakan kelompok vertebrata yang paling beraneka ragam dengan jumlah spesies lebih dari 27,000 di seluruh dunia. Secara taksonomi, ikan tergolong kelompok paraphyletic yang hubungan kekerabatannya masih diperdebatkan; biasanya ikan dibahagi kepada ikan tanpa rahang (kelas Agnatha, 75 spesies termasuk lamprey dan ikan hag), ikan bertulang rawan (kelas Chondrichthyes, 800 spesies termasuk hiu dan pari), dan sisanya tergolong ikan bertulang keras (kelas Osteichthyes). Pernahkah kamu melihat ikan yang cantik berwarna-warni dipelihara? Bukan untuk dimakan. Ikan kategori ini dikenali sebagai ikan hiasan. Tujuannya dipelihara untuk menceriakan kawasan di sudut rumah, pejabat atau kelas. Ini juga memberikan ketenangan kepada kita di samping menghayati kehidupan alam akuatik. Bolehkah kamu menamakan beberapa jenis ikan hiasan yang dipelihara lazimnya di dalam akuarium? Ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik dan menyeronokkan. Bahkan, boleh dijadikan sumber pendapatan yang lumayan. Ikan hiasan atau lebih dikenali sebagai ornamental fish diperingkat antarabangsa merupakan ikan yang mendapat keistimewaan daripada penggemar atau peminat ikan hiasan diseluruh dunia. Ikan yang mempunyai berbagai-bagai spesis ini mempunyai nilai pasaran yang agak tinggi bagi sesetengah spesis. Bagi memelihara ornamental fish ini, anda hendaklah mempunyai serba sedikit ilmu mengenai penjagaannya seperti kualiti air, cara pemberian makanan, proses pembersihan kolam atau akuarium dan lain-lain lagi supaya tidak berlaku kematian atau kecederaan pada ikan dalam waktu yang singkat. Pengetahuan ini dapat mengelak keadaan yang boleh memudaratkan kesihatan ikan hiasan tersebut dan membantu pemilik daripada mendapat kerugian. Lebih-lebih lagi ikan hiasan yang mempunyai harga pasaran yang tinggi. Sudah tentu anda tidak mahu perkara ini berlaku kepada anda.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Ikan yang ditangkap dari habitat semula jadi adalah sukar dipelihara di dalam akuarium kerana ianya belum dapat menyesuaikan diri hidup di dalam kurungan. Untuk mempunyai akuarium yang cantik pemilihan jenis ikan untuk dipelihara adalah penting. Tidak semua jenis ikan boleh dipelihara di dalam satu komuniti akuarium. Ikan pemangsa mestilah dipelihara di dalam akuarium yang hanya mengandungi jenis ikan itu sahaja kerana ia memakan ikan-ikan kecil lain yang terdapat dalam akuarium. Hanya ikan yang boleh hidup secara komuniti sahaja boleh dipelihara dalam akuarium mengandungi pelbagai jenis ikan.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

3.0 IKAN HIASAN YANG DIPELIHARA 1. Ikan Sepat Mutiara

Rajah 1 : Gambar Ikan Sepat Mutiara

NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan

:Trichopodus pectoralis : Asia Tenggara :IkanSepat Siam / Osphronemidae : 6 8inci :3 5tahun :Ikan atas :72F 80F :67 :Ikan ini adalah ikan omnivor. : Plankton dan serangga.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

2. IKAN BANDARAYA

Rajah 2 : Gambar ikan bandaraya NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Hypostomus plecostomus : FreshwaterTropicalCentral dan South American :Sucker Fish / Ikan Bandaraya : 6inci :4 6 tahun :Ikan bawah :72F 80F :6 7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. : Makan tumbuhan hidup dan kotoran yang terdapat di dalam akuarium.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

3. IKAN PATIN

Rajah 3 : Gambar ikan patin NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Pangasius Sutchi : kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. : Ikan Patin : 1 meter : 4 6 tahun : Ikan bawah : 72F 80F :67 : Ikan ini adalah ikan omnivor. : anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

4. IKAN MOLLY

Rajah 4 : gambar ikan molly NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Poecilia sphenops : Amerika : Ikan moli : 2 hingga 6 inci (5 - 16 cm) bergantung kepada spesies : 3 - 5 tahun : Ikan tengah : 72F 80F :67 : Ikan ini adalah ikan omnivor. : Semua makanan ikan

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

5. IKAN ANGEL

Rajah 5 : gambar ikan angle NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup JenisIkan Suhu Air Nilai PH Makanan :Pterophyllum eimekei / Pterophyllum scalare : Amerika Selatan : Fresh water angel fish : 4inci : 3 5 tahun : Ikan tengah : 72F 80F :67 : Ikan ini adalah ikan omnivor. : Makan tumbuhan akuatik dan makanan rumusan seperti palletikan.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

3.0 BAHAN DAN KEPERLUAN UNTUK IKAN HIASAN Kompenan Utama A. Akuarium a. Akuarium ialah kompenan utama dalam pemeliharaan ikan hiasan. Fungsi utama akuarium ialah untuk menakung air sebagai medium kehidupan ikan supaya ikan terus hidup, berkembang dan membesar. b. Secara umumnya akuarium boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu akuarium berbentuk bersegi dan akuarium tidak bersegi. c. Lazimnya, akuarium bersegi lebih digemari kerana ianya akan menampilkan keindahan ikan dan mempermudahkan susun atur dan hiasan dalamnya. d. Ukuran akuarium boleh didapati dalam pelbagai saiz dengan ketebalan kaca yang berbeza beza. Ini adalah bagi memastikan akuarium

tersebut mampu menampung tekanan air supaya akuarium tidak pecah. e. Akuarium bersegi berukuran 100 x 40 x 40 cm atau 90 x 40 x 35 cm memerlukan kaca dengan ketebalan sekitar 5 mm dan akuarium yang berukuran 20 x 20 x 20 cm atau 60 x 20 x 25 cm pula memerlukan kaca dengan ketebalan 3mm.

Rajah 6 : gambar akuarium bersegi & tidak bersegi

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

B. Penyaring a. Fungsi penyaring adalah untuk menyaring unsur unsur halus yang tidak dikehendaki di dalam akuarium seperti bakteria, parasite, kulat, virus, alga dan lain lain pathogen. b. Cara penyaring berfungsi adalah sangat mudah iaitu ia menyedut air yang kotor melalui lapisan penyaring kemudian mengeluarkannya kembali dalam keadaan bersih. c. Untuk menapis kotoran, penyaring menggunakan span, buih, pasir dan batu kerikil yang telah ditambah karbon aktif atau zeolit yang bertujuan untuk membunuh bakteria, menapis kotoran dan menjernihkan air. d. Terdapat dua lapisan penyaring iaitu penyaring atas dan penyaring pusat.

Rajah 7 : gambar penyaring

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

PERALATAN SAMPINGAN A. Aerator

Aerator merupakan alat yang digunakan di dalam akuarium untuk menghasilkan oksigen.

Cara aerator berfungsi adalah cukup mudah, iaitu tekanan udara yang dihasilkan di dalam motor digunakan untuk menggerakkan air di dalam akuarium sehingga terhasilnya penyebaran oksigen.

Rajah 8 : carta penerangan aerator

Rajah 9 : gambar aerator

10

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

B. Lampu

Lampu berfungsi sebagai penerang untuk mencantikkan akuarium.

LAMPU
Lampu neon berwarna ungu atau hijau mampu memberi pesona tersendiri terhadap ikan dan boleh memperindahkan lagi dekorasi akuarium pada waktu malam.

Harga lampu berbeza - beza mengikut jenis nya.

Rajah 10 : carta penerangan lampu akuarium

Rajah 11 : gambar contoh lampu

11

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

C. Tapak Under Gravel

Tapak Under Gravel terdiri daripada lapisan bahan anti karat (plastik) berlubang dengan kaki penahan untuk membolehkan terdapatnya ruang bagi memudahkan pengaliran air bersih. Tapak Under Gravel berfungsi untuk menyaring kotoran.

Rajah 12 : Gambar contoh under garvel D. Pasir dan Batu

1. Digunakan sebagai aksesori untuk mencantikkan pemandangan di dalam akuarium ikan hiasan. 2. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz batu yang boleh digunakan

Rajah 13 : Gambar contoh pasir dan batu.

12

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

E. Anti Klorin 1. Anti Klorin dititiskan ke dalam akuarium selepas air dimasukkan. 2. Anti klorin berfungsi untuk menyahkan klorin yang terdapat di dalam air bagi memastikan semua ikan peliharaan bebas daripada penyakit.

Rajah 14 : gambar contoh anti-chlorine F. Makanan 1. Terdapat pelbagai jenis makanan ikan yang boleh diberikan kepada ikan hiasan. 2. Antara makanan tersebut ialah makanan hidup, makanan kering, makanan basah dan makanan rumusan. 3. Makanan bergantung kepada jenis ikan yang dipelihara. Perkara penting harus diberi perhatian semasa memberi makanan untuk ikan hiasan adalah : Jangan memberikan makanan kepda ikan terlalu banyak kerana ia boleh mengotorkan air di dalam akuarium. Menetapkan masa memberikan makanan kepada ikan hiasan iaitu waktu pagi dan petang.

Rajah 15 : gambar contoh makanan ikan yang di beri kepada ikan hiasan yang dipelihara.

13

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

G. Tumbuhan Akuatik

1. Tumbuhan akuatik mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosintesis sepanjang masa atau sekurang kurangnya beberapa bulan dalam setahun. 2. Tumbuhan akuatik akan membekalkan oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintesis. 3. Tumbuhan akuatik juga berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi ikan ikan kecil daripada serangan musuh.

Rajah 16 : gambar contoh tumbuhan akuatik dalam akuarium H. Tumbuhan Tiruan

1. Tumbuhan tiruan turut diletakkan di dalam akuarium namun ianya digunakan sebagai perhiasan di dalam akuarium. 2. Tumbuhan tiruan ini juga merupakan tempat bermain dan berlindung bagi ikan hiasan yang dipelihara.

Rajah 17: gambar contoh tumbuhan tiruan

14

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

I. Poster 1. Penggunaan poster sebagai latar belakang digunakan supaya hiasan di dalam akuarium kelihatan lebih cantik dan menarik. 2. Poster ditampal di bahagian luar sebelah belakang akuarium. 3. Latar belakang yang biasa digunakan adalah gambar tumbuhan, pemandangan laut dan batu batuan.

Rajah 18 : gambar contoh poster akuarium J. Model 1. Penggunaan model sebagai aksesori tambahan mampu menambahkan keindahan di dalam sesebuah akuarium.

Rajah 19 : contoh model dalam akuarium

15

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

4.0 PELAN IKAN HIASAN (AKUARIUM)

RAJAH 20 : Lakaran pelan awal akuarium

16

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

Rajah 21 : lakaran pelan akhir akuarium

17

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

5.0 BUDGET, ANGGARAN KOS PERBELANJAAN (IKAN HIASAN)

BIL 1.

PERKARA Bekas akuarium (kaca) Aerator

HARGA (RM) 30.00 20.00

2. Batu besar 3. Batu kecil 4. Batu halus 5. Pasir halus 6. Model / hiasan 7. Tumbuhan akuatik 8. Tumbuhan tiruan 9. Makanan 10. Anti-chlorines 11. Lampu 12. Poster 13. Ikan 14. Penyaring (filter) 15. Penutup akuarium 16. Gravel 17. Tiub 18. JUMLAH Jadual 1 : angaran kos

3.00 3.00 3.00 3.00 20.00 5.00 5.00 5.00 2.00 10.00 3.00 15.00 15.00 30.00 6.00 1.00 RM 179.00

18

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

6.0 JADUAL TUGASAN PENJAGAAN HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN)


HARI ISNIN TUGASAN MEMBERI MAKANAN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT SABTU AHAD

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

PENGAWALAN PENYAKIT DAN PEROSAK

Danial

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

Aref

Danial

MEMASTIKAN KUALITI AIR (TUKAR AIR JIKA PERLU)

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

MEMANTAU PERALATAN DAN AKSESORI SUPAYA BERFUNGSI DENGAN BAIK

Danial

Fadzli

Aref

Danial

Fadzli

Aref

Danial

Jadual 2 : jadual penjagaan ikan hiasan

19

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

7.0 REKOD INVENTORI ALAT DAN STOK BAHAN IKAN HIASAN BIL 1. ALAT-ALAT YANG TIDAK HABIS GUNA Akuarium kaca KUANTITI 1 CATATAN

2.

Penutup akuarium

3.

Model

4.

Batu

5.

Tumbuhan tiruan

6.

Lampu

7.

Irigator

8.

Pam

9.

Food timer

10.

Makanan

11.

Antiklorin

Jadual 3 : rekod inventori

20

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

8.0 JADUAL TUGASAN DAN SENARAI SEMAK AMALI IKAN HIASAN

JADUAL TUGASAN AMALI HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) Tugasan Menyediakan Dan Membersihkan Alatan Dan Aksesori Menyusun Atur Peralatan Dan Aksesori Akuarium Mengikut Pelan Memasukkan Air Dan Anti-Klorin Fadzli + Aref + Danial Fadzli + Aref + Danial Nama Fadzli + Aref + Danial

Memasukkan Ikan Hiasan Ke Dalam Akuarium

Fadzli + Aref + Danial

Jadual 4 : jadual tugasan amali haiwan kesayangan (ikan hiasan)

21

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

SENARAI SEMAK AMALI (IKAN HIASAN) Bil. 1. 2. Perkara Sediakan Semua Aksesori Tambahan Akuarium Bersihkan Akuarium Sebelum Memasukkan Aksesori Ke Dalamnya 3. Bersihkan Dan Bilas Bahan Hiasan Seperti Pasir, Batu Dan Kayu. Kemudiannya, Toskan Semua Bahan Tersebut Dengan Penapis Atau Bekas Yang Sesuai 4. Masukkan Pasir, Batu Dan Kayu Buruk Ke Dalam Akuarium Dengan Berhati-Hati 5. Masukkan Pam Air Ke Dalam Akuarium. Kemudian, Pasangkan Penapis 6. 7. Titiskan Larutan Antiklorin Ke Dalam Akurium Letakkan Tumbuhan Akuatik Atau Tumbuhan Tiruan Ke Dalam Akuarium 8. Letakkan Dan Pasangkan Lampu Di Bahagian Bawah Penutup Akuarium 9. Hidupkan Suis Alat Penapis Dan Lampu Catatan

10.

Masukkan Ikan Hiasan

11.

Kemas Semula Peralatan Dan Tempat

Jadual 5: senarai semak amali (ikan hiasan)

22

Anda mungkin juga menyukai