Anda di halaman 1dari 67

SELAMAT DATANG

PERUBATAN JAWI
( Penyambung Warisan Alamiah & Ilahiah )

HM. KUSNADI S
+62816833190

Muqodimah
Allah ~> Manusia ~> Kekuatan Fitrah
( Menolak & Menyembuhkan diri )

Kekuatan Fitrah = Sistem Imuniti ( SI ) / Daya Tahan Tubuh ( Menghalau penyakit dari
luar tubuh, Spt: virus, bakteri, phatogen )

SI ~> Mekanisme Homeostatik => Kemampuan tubuh untuk : Self Healing, Self Cleansing dan Self Protection

Kekuatan Fitrah :
Spiritual (Qalbu) 50% Mental (Akal) 20% Emosi (Nafsu) 20% Fisikal (Jasmani) 10%

PERUBATAN JAWI ~> Seni Perubatan Holistik yang Menggabungkan dua sumber alamiah & ilahiah yg dikenal sbg :
THM (Total Health Management) ; mengembalikan kekuatan fitrah self healing) melalui proses kimia tubuh yang sangat kompleks. Cleansing and Balancing Cleansing ialah tindakan menyapu bersih kotoran dalam tubuh fisikal (jasad), sedangkan Balancing berusaha agar tindakan hormon dalam tubuh berada dalam keadaan normal.

SEJARAH ( Historis )
Pengazaz ~> Tn. Haji Ismail bin Haji Ahmad ( Generasi Ketiga) dari Malaysia,
Lahir 1 juni 1963 di Desa Jejawi, Perlis, Bagian Utara Malaysia Barat, Menikah dgn Pn Hj,Norhayati tahun 1986. Kuliah Di UPM, Pelatihan2 dalam & LN.

Generasi Kedua : H. Mat bin Hussin Generasi Pertama : Tn. Haji Ahmad (Malaysia), Tn. Haji Ibrahim (Thailand), Tn Haji Manaf ( Malaysia)

Pengertian P. JAWI
JAWI merupakan kepanjangan dari : J : Jejawi, desa di Perlis, Utara Semenanjung Malaysia (Malaysia Barat) A : Alamiah, Menggunakan bahan alami sbg sumber pengobatan W : Wathon / Negri, use bahan alami dimana penyakit terjangkit I : Ilahiah, Mangazazkan ilahiah sbg sumber pengobatan

Sumber Perubatan JAWI


Berobatlah dengan dua hal, Madu & Al Quran (HR. Ibnu Majah & Al Hakim) Alamiah ~> Madu, Simbol Alami ; Tumbuhan, batu, air, hewan ~> Use as Medicine Ilahiah ~> Al Quran, Simbol Kekuatan Rabbani

Konsep Perubatan JAWI


Mengikuti Prinsip Perobatan Islam
1. Prinsip Keyakinan ~> Allah sbg As Syafi ~> Ihsan ~> Sesuai Al Quran & Sunah Rasul 2. Halal & Thoyib ( baik ) 3. Tidak Mudharat ( Merusak Tubuh ) 4. Tidak berbau TBC 5. Mencari yg lebih baik, berdasarkan kaedah Isalm dan Ilmu Pengobatan 6. Memadukan Ikhtiar, Doa & Tawakal

Kekuatan Fitrah (Vital Force)


1. Aspek Spiritual. Pembinaan spiritual Pasien ~> Likulli dain dawaun (setiap penyakit pasti ada obatnya), kaedah amalan dzikir, sabar, shalat, infaq dll 2. Aspek Mental. Mengubah persepsi terhadap penyakit ~> Penyakit sbg bunga kasih dari Allah swt, meletakkan azas keyakinan kepada Qadha (ketetapan) dan Qadar (ketentuan) Allah swt i. 3. Aspek Emosi (nafsu). Berpuasa menjadikan emosi seseorang terkendali. Menghindari makanan seperti daging, ikan berdaging hitam, makanan berasid merupakan kaedah perawatan yang terbaik. 4. Aspek Fisikal (jasmani). Konsumsi herba & Deep Slepping tidur yang berkualitas.

Punca (Sumber) Penyakit


1. Toksid (racun) dlm tubuh, dari Makanan, minuman, Udara => D Tork /Set Detoks 2. Inbalance Suhu ~> + / - suhu ~> Sistem Urin yg masalah ~> Perbaiki Ginjal => D Heat / Set Dheat

3. Inbalance Angin ~> Autointoksikasi dlm usus besar, musnahnya bakteri baik & kekurangan enzim tubuh => D Karm / Set Dkam
Tiga punca tsb ~> Inbalance fikiran ~> Tubuh mengeluarkan steroid & kekurangan Vitamin C yg dpt melemahkan sistem Imuniti

Rukun Penyembuhan
1. Yakin & Tawakal (Tak ada keraguan) 2. Amal yang continue ~> Penyembuhan berproses 3. Dosis yg cukup, < 40 Kg : 1-2 kapsul/ hari, >40 Kg : 2-4 kps/hari 4. DOC (direction of cure) krisis penyembuhan: Muncul penyakit baru, Berpindah penyakit (Asma) : gatal, jerawat, keputihan, Sakit dipinggang & Kaki, Mengulangan Symtom. Jika DOC : Banyak minum, konsumsi setelah makan, kurangi dosis, jangan berhenti.

Sebab Herba Tak Berkesan


1. Masalah mind set Keadaan terpaksa dan ragu-ragu ~>Pesaakit sukar untuk diobati. 2. Tekanan atau stress Tubuh mengeluarkan bahan kimia tertentu yang menghalangi penyerapan dan tindakan pengobatan herba. 3. Pengambilan air yang tidak mencukupi 4. Penggunaan yang tidak berkelanjutan 5. Pengikatan dan Pembuangan Penggunaan obat yg tak sinergis bersamaan 6. Dosis yang tidak mencukupi

Yang Perlu Dibantu Dalam Mengkonsumsi Herba Orang yang badannya kurus. Karena biasanya mengalami masalah atau gangguan pada pencernaannya sehingga tidak dapat menyerap zat-zat makanan yang dikonsumsinya secara baik. Orang yang sudah tua. Karena organ-organ tubuhnya sudah mulai melemah. Anak-anak. Organ tubuh pada anak-anak belum terbentuk secara sempurna sehingga daya serapnya terhadap zat makanan pun belum optimal Membuka kapsul pembungkusnya. Kemudian masukkan dalam gelas dan tuangkan air panas (suhu kurang lebih 80C). Aduk hingga benarbenar rata. Tunggu sampai dingin kemudian diminum

Faktor Keberhasilan Perawatan


1. 2. 3. 4. 5. Keihklasan perawat. Pengalaman. Tahap penyakit. Amalan berterusan. Keyakinan pengguna

Seorang herbalis bukan saja mempunyai kepandaian dalam ilmu herba tetapi juga merupakan seorang ahli psikologi yang dapat merasakan perasaan dan kesakitan yang diderita orang lain. Percayalah kebahagian yang diperoleh dari hasil keberhasilan perawatan lebih tinggi nilainya dari uang rupiah yang kita terima. Satu pesanan yang ditinggalkan Jadilah kita manusia yang tahu bersyukur.

TEORI 4 UNSUR
Tanah (Sejuk Kering) - Kelat Air (Sejuk Basah)- Manis Api (Panas Kering)- Aromatik Angin (Panas Basah)- Pahit

PENENTUAN PANAS DINGIN


INGAT TEKNIK PALPASI : Gunakan 3 jari (Telunjuk, Tengah, Manis) Tempelkan di Lengan Pasien : Terasa Kuat dijari panas Terasa Lemah dijari sejuk.

Penentuan Lembab Kering


INGAT DIAGNOSIS LIDAH : Lihat Penampakan Lidah Lembab Lidah Basah Kering Lidah Kering

HUKUM PENGUBATAN
1. Kaedah Pengimbangan, Misalnya : Panas / Kering diberi herba Sejuk / Basah. 2. Kaedah Persamaan. (tambahan herba diuretik) Contoh panas diberikan herba panas dan disinergi dengan herba diuretik seperti Malac.

PENGKELASAN HERBA
Panas / Lembab (Pahit)
Panas / Kering (Aromatik)
DKarm, Tuju Angin,
DTork, Radix, Teh Herba, Vitex

Sejuk / Lembab (Manis)


DHeat, Malac, Ardisia

Sejuk / Kering (Kelat)


Plantisol, Paramaria Plus

KATEGORI ASAS HERBA


Basah (Cleansing combination)

Air (Diuretik)-Ginjal
Sejuk (Soothing combination)

Angin (Pahit) Usus besar,hati, limpa


Panas (heating combination)

Tanah (kelat)- Darah

Api (Aromatik/ Panas) Jantung, paru-paru

Kering (tonic combination)

Basah (cleansing combination)

Herba Diuretik
Penyakit panas Tumbuhan monokot, lalang, buluh, sisik keli, lemba. Sejuk (soothing combination)

Herba pahit
Mencuci dan menguatkan hati Hempedu bumi, pegaga, mambu, patawali. Panas (heating combination)

Herba kelat (astrigent)


Penyakit yang berkaitan dgn darah.

Herba aromatik
Pelawas dan pemberi tenaga

Sepang, mengkudu.

Teja lawang, Habbatus sauda

Kering (tonic combination)

KAEDAH KEDUA PENGUBATAN Ginjal Telinga (herba manis) Hati Mata (herba pahit) Limpa Mulut (hilang selera makan) herba pahit Jantung Lidah (herba aromatik) Paru-paru Hidung (herba aromatik) Darah Tangan (urat biru) herba Kelat

Teknik Melakukan Pemeriksaan Pasien


Duduk dengan tenang di hadapan pesakit Berhadapan Tangan kanan memegang tangan kanan (perabaan Nadi) Tentukan Nadi - Kuat / Lemah Analisis Lidah = Kering / Lembab Therapy Herba Gunakan Hukum Pengubatan.

Sinergi
Sesetengah kes herba dapat bertindak sampai 10 kali lebih baik apabila digunakan dalam kombinasi yang sesuai (sinergi). Tujuan Sinergi adalah untuk : Mempercepatkan penyembuhan. Mengurangkan kekerasan ubat. Melenyapkan kesan sampingan.

BAGAIMANA HERBA BEKERJA


Herba mengandung bahan nutrisi yang seimbang tersedia secara semulajadi/alamiah. Herba mengandung bahan antidot (anti racun). Herba kaya dengan mineral terutamanya mineral yang sangat dibutuhkan oleh tubuh manusia.

BAGAIMANA HERBA BEKERJA


Herba - bertindak sebagai katalis (yang mempercepatkan reaksi) dlm kebanyakan kasus Herba - menyediakan satu medium membantu membina (generate) vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

BAGAIMANA HERBA BEKERJA


Herba - membantu mengaktifkan proses asimilasi dan metabolisma di dalam tubuh Seterusnya tubuh berkeupayaan menggunakan vitamin yang hadir di dalam makanan Pengambilan herba akan menghasilkan kesan yang optimum sekiranya diambil bersama diet makanan semulajadi/alamiah yang sehat.

HERBA DIURETIK
Herba diuretik bertindak sebagai Anti hipertensi untuk menurunkan tekanan darah tinggi Antipiretik untuk membuang panas badan Antiinflamantori- untuk peradangan sendi dan gout. Dapat memecahkan batu karang

HERBA DIURETIK
Herba diuretik biasanya mempunyai ciri-ciri berikut

Tumbuh menjalar Daun berurat selari Tumbuhan berduri Mempunyai umbisi/ rempang

HERBA DIURETIK
Contoh-contoh herba diuretik ialah: - Pegaga - Tapak liman - Lalang - Patawali/Brotowali - Mempelas - Bayam berduri - Petai - Jering/jengkol - Belimbing - Kopi

HERBA PAHIT
Digunakan untuk mencuci dan menguatkan hati. Contoh : Mimba
Melindungi hati drpd bahan kimia toksik Mengeluarkan toksik yg sedia ada di dlm sel hati. Antibakteria, antivirus dan anti fungi Jerawat, cacar, psoriasis, ekzema dan ruam.

HERBA PAHIT
Hati merupakan organ yg pahitalkali (basa). Maka darah dan lymph yang melalui hati menjadi alkali. Darah di dalam tubuh yang sehat mempunyai pH 7.34 Seseorang yang sakit mempunyai darah yg agak berasid (asidosis). Darah yang berasid dapat merusakkan organ.

HATI
Hati mencuci dan menjadikan darah sedikit beralkali. Ia bertindak dgn menghilangkan asid dan toksik larut lemak di dalam darah. Ia bertindak menjadikan toksin tersebut lebih larut air seterusnya dapat dikeluarkan melalui urin.

HATI
Hati meneutralkan racun dengan menjadikannya beralkali dan memusnahkannya melalui hempedu. Hempedu bertindak sebagai pengemulsi (bahan berminyak ditukarkan kpd bahan larut air).

HERBA PAHIT
Contoh-contoh herba pahit ialah Pegaga Mambu Halban Patawali Hempedu bumi Petai Tongkat ali Jering

HERBA PAHIT
Produk HPA yang mengandung herba pahit Teh herba Plantisol Vitex Imunity DTork

HERBA AROMATIK
Herba aromatik mempunyai minyak pati atau minyak asiri. Minyak pati terdiri drpd - campuran wangi-wangian - sebatian meruap
Herba aromatik digunakan sebagai pelawas, bahan penenang dan pemberi tenaga.

Herba Aromatik
Kaedah pemprosesan minyak pati

Kaedah penyulingan air Kaedah penyulingan stim Kaedah pembauran/ penyemburan air (hydro diffusion) Pengekstrakan menggunakan pelarut Expression

Herba Aromatik
Contoh-contoh herba aromatik Teja lawang Lada hitam Halia Kulit kayu manis Serai wangi Buah-buahan citrus Pokok kayu putih Pokok tea tree

Herba Aromatik
Contoh minyak pati/ asiri Linalool -sumber penting untuk menghasilkan vitamin E.

Citral- digunakan untuk menghasilkan vitamin A.

Herba Aromatik
Produk HPA yang Mengan dung herba Aromatik :

= Tuju angin
= Morinda = Radix = Paramaria plus

Herba Kelat/Sepet
Herba kelat bersifat mengecutkan. Digunakan bagipenyakit yang berpunca daripada darah. Untuk meningkatkan imuniti.

Herba Kelat
Contoh-contoh herba kelat ialah Pokok larak Tengkuk biawak Akar sekecut Daun jambu Halban Sepang Mengkudu

Herba kelat
Produk-produk HPA yang mengandungi herba kelat ialah Lohard Ficus Vitex Coscinium Plus Paramaria Plus Herba Keputihan Plantisol Ardisia Mengkudu

Pelengkap Sinergi
MENGUATKAN - Omega 3 dikenali sebagai Food Combining (FC program). MENDINGINKAN - Malac/DHeat program pengimbangan suhu tubuh terutama jika panas. MENYERAP - Pelawas/Spirulina menghilangkan msalah sembelit yang kronik.

Fungsi utama
Teh Herba Teh Asiatika Health B DTork Stoma K menguatkan ginjal pencucian kolon masalah darah asidosis/asid berlebihan mengurangi lemak

DKarm
Mengkudu Roselle Kopi Radix

masalah angin/energi
mood dan suhu demam Kencing manis

Shark Cartilage antikanser

Berbagai Jenis Terapi


Herba pilihan Food combining Juicing Riadah penafasan Aromaterapi Sauna Bekam Urutan/pijat Hypertermi a Acupresure Chiropracti c

Faktor-Faktor Penting
Mengenal diri(spiritual,emosi,mental dan fizikal) Mengenal mekanisme hemeostatik (healing,cleansing dan protaction) Akar pemasalah penyakit (racun,suhu dan angin) Rukun penyembuhan

Metode pengubatan .

Spiritual,mental dan emosi Pembebasan diri dari syirik Pertolongan dalam penjagaan sholat Ketenangan dalam pembacaan Al quran Wirid harian pagi dan petang Tasawur yang jelas tentang penyakit dan kesembuhan Memahami persoalan halalan wa tayyiban. Memahami tentang akhlaq

Metode pengubatan
Hijamah Madu Herba Menyusuri rahasia penyembuhan
- demam - tidur - hilang selera makan

Perubatan herba
Colon Cleansing Vitamin C Keseimbangan asam-basa Detox Pengubatan urine Juicing FC Program Chelation terapi

Memahami organ penyingkiran


Usus Ginjal Paru-paru Kulit limpatik

Konsep Konsep Umum


Harmoni DNA dan Ilmu Masalah hormon dan perasaan Penyelesaian berdasarkan ilmu kejiwaan.

Fahaman herbalogi
Herbalisma Stress Herba ubatan Sifat sifat penyakit.

Chelation terapi
Chelator Tindakan chelator Logam berat

Diagnosis 5 organ utama


Hati Jantung Limpaginjal Paru-paru Diagnosis tapak tangan

Rujuk kepada kad PERUBATAN JAWI 1. Sumber perubatan jawi 2. JAWI 3. Kekuatan fitrah 4. Pengertian herba- mana-mana tumbuhan yang mempunyai satu atau lebih bahan aktif. Ini dapat difahami dalam herbalogi. 5. Pengertian herbalis 6. Memahami herbalisme 7. Klasifikasi herba

Kalau sakit panas, diberi herba dingin. Begitulah sebaliknya. Hadith: makan kurma bersama timun Perut sebagai kolam, angin yang terhasil akan menghala ke kawasan badan dan menyebabkan penyakit Sesiapa yang mengubati tapi tak diketahui ilmunya maka dia akan bertanggungjawab di hadapan Allah 8. Tujuan Pengambilan Herba -ilmu mengkaji diri sendiri. Hadith Rasulullah Setiap diri ada 360 sendi. Beramal kamu untuk setiap sendi. kajian membuktikan membuktikan memang terdapat 360 sendi. -herba membantu meningkatkan sistem imuniti supaya tubuh kuat.

-imuniti ialah seperti sistem iman. Ada naik dan turun. -penasihat utama manusia; Al-quran dan kubur -diberi bergantung kepada penyakitnya. -gula putih, beras putih dpt menurunkan imuniti. Maksudnya herba tidak sesuai diambil bersama makanan ini. Jadi hindarilah makanan ini. 9. Sinergi herba; utk melahirkan satu herba yang kuat. solat bertiga lebih baik dari dua orang. Selalunya hukum sinergi ada 7 kerana ada banyak rahsia 7 di sisi tuhan. Cth: bumi 7 lapis, tawaf, langit, dan banyak kejadian lain. -kenapa sinergi? tambah kekuatan

10. Kenapa herba tidak berkesan - Mind set, stress, kita kena yakin, ikhtiar dan redha. Minum perlu cukup, pengambilan herba tidak berterusan. - Dalam hukum sinergi, mesti ada herba diuretik. Kalau tidak ada, dia akan kencing berdarah. Tubuh akan bagi isyarat di pinggang (sakit di lumbar 5tulang yang menampung berat badan) dan kepala (berdenyut) bahawa badan tak cukup air. 2.5 liter - Sinergi juga perlu herba laxative (pelawas)- utk kolon. - Kalau herba panas diberi pada orang yang biasa makan makanan panas, tiada kesan sampingan. Begitu sebaliknya. Jadi herba perlu diambil berterusan.

-jika ambil herba dan rasa gatal, maksudnya usus dan pencernaan tidak baik. So bagi kolon cleansing. Cara berkeringat, cara muntah dan cara buang air besar. 11. Ujian kelulusan herba - setiap herba diuji dengan ujian heavy metal, steroid (steroid alami tidak merbahaya), mikrobium, kelarutan dsb. Menampal gigi (mengandungi Merkuri yang tinggi) menyebabkan kelupaan, uban, masalah hormon. Vaksin yang banyak logam berat menyebabkan anak2 altis (hiperaktif). Keluarkan logam berat dengan deep cleansing. 12. Konsep perubatan jawi - Perubatan holistik. *Vitamin perlu diambil dengan mineral. Ia

13. Punca penyakit TOKSIN- keracunan samada luaran (asap ekzos) atau dalaman (kolon, ginjal). Penekanan kepada cucian kolon. SUHU- ketidakseimbangan suhu iaitu hilang tenaga. Kenapa makan tapi lemah? Tenaga tak musnah tapi berpindah. Panastenaga tinggi. Sejuk- tenaga rendah. -kelenjar pineal- mengawal tidur dan seimbangkan suhu. Nak

Cth: hipertiroid, makan banyak tapi kurus. Hipotiroid, pembakaran lemah, aktiviti akan menyihatkannya. Sehinggakan makan sikit tapi gemuk. Herba tidur- puraria dan mengkudu. Mandi sebelum subuh. Angin/ wap: tengok di perut. Angin akan naik ke organ. Mata boleh jadi rabun. Jantung pula kena heart attack.

3 hari sebulan sekurangkurangnya dapat menghindarkan penyakit Tubuh panas : Madu + Air Suhu Bilik Tubuh Dingin : Madu + Air Suam Bagus sebagai pencuci kolon dan memelihara kesihatan perut dan usus 1 kg : Satu pusingan dunia

Madu Lebah