Anda di halaman 1dari 13

ALAT-ALAT BERFIKIR CoRT IV

Disediakan oleh: Raihana bt Minah Rennie Ronil Gumbalai

PENGENALAN
Alat pemikiran lateral- Edward de Bono
Pemikiran Lateral- Proses mengubah persepsi iaitu mengubah cara melihat sst perkara

Meningkatkan kreativiti

Memperkenalkan konsep po.


Po- Digunakan secara kreatif mencari idea baru/ cara baru mengkaji sesuatu Berasal dari perkataan poetry (puisi)- Idea2 ganjil dicantum mencapai kesan Supposition (andaian) dan hipotesis- Idea2 belum dibukti merangsang pemikiran selanjutnya.

Komponen CoRT IV 1. YA, TIDAK, PO YES NO PO

Penerangan, Kaedah & Contoh Penilaian Benar/ Betul- YA. Salah/ Palsu- TIDAK. Tiada Penilaian Idea, Khayalan/ Cadangan Kreatif- PO.

Latihan YA, TIDAK/ PO. 5 + 6+ 12 Cuti lebih menarik daripada bersekolah . Anjing melompat menangkap ikan. Semua guru berperangai baik. Buat kenyataan po ttg kereta, kaki,kantin.

YES-NO-PO

Komponen CoRT IV 2. BATU LONCATAN (STEPPING STONE)

Penerangan, Kaedah & Contoh Idea berani boleh digunakan sbg batu loncatan utk mendapat idea baru. PO: Kedua-dua pasukan harus menang dalam satu pertandingan bola. Idea ini mungkin pandir, tetapi boleh mjd batu loncatan utk idea kreatif: *Bahagikan setiap pertandingan mjd 2 pertandingan berasingan. Maka kedua2 pasukan boleh menang.

Latihan Gunakan kenyataan berikut sebagai batu loncatan mdpt idea kreatif:

Roda kereta patut bersegi empat.


Rumah dibina tanpa tandas. Buku sedap dimakan. Bas ditarik oleh lembu. Bentuk 3 kenyataan batu loncatan untuk mendapat idea kreatif.

Komponen CoRT IV
3. INPUT RAWAK (RANDOM INPUT)

Penerangan, Kaedah & Contoh


Kaitkan 2 perkara yang tidak berkaitan scr rawak utk mencetus idea2 baru. Buku Po Durian Buku dicipta spy mempuntai pangsa spt durian. Setiap bab disimpan dlm pangsa berasingan. Keluarkan pangsa buku utk dibaca. Simpan kembalu bab dlm pangsa slps membaca.

Latihan
Anda ingin mencari idea baru tentang sifat guru, gunakan input rawak: Guru po air Untuk dapatkan idea baru tentang rumah, gunakan input rawak jam: Rumah po jam Guna input rawak untuk dapatkan idea baru tentang internet, bestari, gigi.

Komponen CoRT lV

Penerangan, Kaedah & Contoh


Pilih satu konsep, cabar konsep itu untuk memeriksa sama ada hanya terdapat satu cara sahaja untuk membuat sesuatu. Apakah cara-cara yang alternatif? Konsep Bas berjalan mengikut jadual tetap. Alternatif: Sebuah bas berhenti di setiap stesen. Bas berjalan sebaik sahaja dipenuhi penumpang.

Latihan

4. CABARAN KONSEP

Caabar konsep-konsep berikut: Kereta mempunyai stering. Sekolah mempunyai bilikbilik darjah yang tertutup. Tak kenal maka tak cinta.

Pilih dan cabar tiga konsep tentang komputer.

Komponen CoRT lV

Penerangan, Kaedah & Contoh

Latihan

5. IDEA DOMINAN

Dalam kebanyakan situasi, terdapat satu idea yang dominan (paling mustahak). Untuk mencari idea-idea baru, elak daripada idea dominan. Idea Dominan bagi sekolah: peperiksaan

Apakah idea dominan dalam perkara berikut? Bagaimana elakkan idea dominan berkenaan? Reka bentuk komputer. Tugas guru besar. Masalah lepak di Hapuskan kalangan pelajar. peperiksaan Gusti.

Komponen CoRT lV

Penerangan, Kaedah, Contoh


Untuk memudahkan penyelesaian masalah, takrifkan masalah dengan tepat dahulu. Masalah Persekitaran rumah tidak sesuai untuk belajar ditakrif dan diberi penyelesaian: Ibu bapa tidak mahir membimbing > Guru sebagai pembimbing. Tiada bilik khusus untuk belajar > Dirikan perpustakaan desa.

Latihan

6. TAKRIFKAN MASALAH

Kenal pasti dan takrifkan

masalah yang sebenar:


Disiplin pelajar sekolah. Harga makanan semakin meningkat. Pemilihan kerjaya di kalangan murid. Tayar kereta perlu

ditukar.

Komponen CoRT lV

Penerangan, Kaedah & Contoh

Latihan

7. SINGKIRKAN KECACATAN

Untuk memperbaiki keadaan, kenal pasti semua kecacatan yang sedia ada lalu singkirkan kecacatan-kecacatan berkenaan. Kecacatan pada reka bentuk kerusi & cara membaiki: Kaki senang patah > kaki berbentuk silinder besar. Tempat duduk keras > alas kusyen. Terlalu tinggi untuk kanak-kanak > ketinggian boleh diubah.

senaraikan lima kecacatan tentang zoo dan cadangkan cara membaiki. Cari tiga kecacatan tanggungjawab ibu bapa sekarang yang boleh menyebabkan masalah delinkuen. Cadangkan cara membaiki keadaan ini.

Komponen CoRT lV 8. KOMBINASI

Penerangan, Kaedah & Contoh Gabungan beberapa perkara untuk menghasilkan sesuatu yang bernilai tambah. Gabungan idea kereta dan rumah > rumah kereta. Gabungan telefon dan komputer > telesidang. Gabungan kuih dan durian > dodol.

Latihan Gabungan idea guru dan komputer, apakah idea yang boleh didapati? Seorang budak terjatuh ke dalam sungai. Pilih dua daripada benda berikut untuk menyelamatkannya: payung, bola sepak, basikal, tali.. Gabungan idea-idea basikal untuk menggubal sebuah cerita: inflasi, pensel, taman bunga, cepat, hairan.

Komponen CoRT lV 9. KEPERLUAN

Penerangan, Kaedah & Contoh Idea yang tidak menepati keperluan sesuatu situasi adalah tidak berguna. Oleh itu, adalah penting untuk mengenal pasti semua keperluan situasi supaya idea yang dibentuk dapat menepati keperluan-keperluan berkenaan. Keperluan guru permulaan: menguasai mata pelajaran yang diajar, mengajar dengan berkesan, mahir membimbing kegiatan kokurikulum, dapat bergaul dengan rakan-rakan sejawat, dihormati oleh muridmurid.

L atihan Susun keperluankeperluan menerbitkan akhbar yang berikut mengikut keutamaan: Menguntungkan Berita yang benar Mendidik pembaca Mempunyai iklan Tidak berat sebelah Suka dibaca Anda diminta mereka bentuk sejenis permainan baru. Seneraikan keperluan-keperluan permainan mengikut keutamaan.

Komponen CoRT lV
10. PENILAIAN

Penerangan, Kaedah & Contoh


Menilai sama ada sesuatu idea boleh dilaksanakan, sama ada keperluan-keperluan dipenuhi, dan kekuatan dan kelemahannya. Untuk mengatasi kebosanan, hobi dicadangkan kerana menepati keperluan: Memenuhi masa lapang. Boleh dibuat bila-bila masa mengikut kesukaan. Rasa kepuasan. Semakin menarik kalau dibuat selalu.

Latihan
Untuk mengatasi kebosanan pelajar berad di sekolah, pelajar berumur 15 yang dapat membaca, menulis dan mengira boleh henti bersekolah. Apakah keperluan-keperluan yang dipenuhi dan tidak dipenuhi? Adakah anda bersetuju? Kerajaan perlukan lebih banyak pendapatan, maka cukai pendapatan dinaikkan. Apakah idea ini baik?