Anda di halaman 1dari 20

BETTY JAMES TIONG SU LING FLORYNAH BAKAR AIDA ILLYANA BINTI JELIN

ULASAN KES
Kes Guru Dituduh Rogol Pelajar dalam Berita Utusan Online bertarikh 01 Januari 2009.

Kes berlaku di Johor Bahru pada 31 Disember 2008 yang melibatkan seorang guru sekolah menengah yang bernama Abdul Halid Anang berusia 45 tahun dituduh merogol pelajarnya sendiri yang baru berusia 15 tahun.
Lebih menyedihkan lagi, guru tersebut merogol pelajarnya itu di dalam kereta di Bandar Indahpura, Kulai sehingga pelajar tersebut telah mengandung.

Tidak menggunakan teknik yang berkesan untuk mendapat penerimaan, kepercayaan dan keyakinan orang lain. Tidak ada kebolehan memahami perasaan, motivasi, tabiat serta hasrat orang lain.

Tidak pandai menyelesaikan konflik dan merunding perselisihan dengan lebih efektif . Tidak berkebolehan menjalin hubungan yang berkesan antara orang lain.

Tidak mempunyai kawalan emosi kendiri. Kes rogol tidak akan berlaku sekiranya guru tersebut dapat mengawal emosinya untuk tidak melakukan hal tersebut.

Tidak mengaku tidak bersalah di mahkamah. Sikap bertanggungjawab perlu ada serta mengutamakan tugas yang telah diamanahkan. Sebagai seorang pendidik, beliau seharusnya boleh dipercayai bukan sahaja oleh pelajar, tetapi juga oleh masyarakat.

Tidak memikirkan sesuatu untuk menambah baik prestasi perkhidmatannya sebagai seorang guru. Tidak membuat refleksi diri untuk memperbaiki prestasinya.

Tanpa memikirkan impaknya terhadap mangsa, keluarga kedua-dua belah pihak, masyarakat serta dirinya sendiri. Tidak menggunakan gut sense dalam membuat sebarang keputusan.

Tidak sedar akan perasaan pelajar yang telah dilakukan sedemikian. Dia tidak dapat memahami dan sedar akan perasaan dan keperluan pelajarnya.

Tidak melakukan pertimbangan yang wajar dan tidak memahami dirinya untuk menentukan apa yang dirasakan betul. Tidak mampu untuk berfikir dengan lebih positif dan bersifat hanya mementingkan dirisendiri. Tidak mampu memotivasikan dirinya semasa berada dalam dilema dan mengambil jalan mudah untuk memuaskan nafsunya.

Tidak mampu membuat keputusan dengan tepat. Guru tersebut tidak mengaplikasikan kemahiran berfikir dengan baik. Kemahiran berfkir mampu membuatkan seseorang itu mampu berfikir dengan bijak dan melakukan pertimbangan dengan waras berdasarkan sesuatu tindakan.

Tidak fleksibel semasa bergaul dengan pelajarnya. Tidak mampu mengadaptasikan diri dengan keadaan yang sering berubah. Tidak mampu mengawal perubahan dalam dirinya dengan persekitaran sehingga membuatkan dia lebih cenderung melakukan kesalahan tersebut.

MENYERTAI KURSUS KOMUNIKASI


Dapat memberi pengetahuan tentang teori dan teknik komunikasi serta meningkatkan kesedaran tentang pentingnya kemahiran komunikasi dan interpersonal yang baik. Dapat meningkatkan KKE dan kefahaman mengenal komunikasi yang berkesan dalam organisasi. Kebolehan menjalin hubungan mesra dengan pelajar-pelajar. Dapat mengawal emosi diri sendiri.

MENERIMA KAUNSELING ATAU BIMBINGAN DARIPADA PIHAK KAUNSELOR ATAU PAKARPAKAR BERKENAAN. Unit bimbingan dan kaunseling (UBK) merupakan institusi yang penting dalam memperkembangkan dan meningkatkan EQ seseorang individu. Memerlukan nasihat, ajaran dan teguran dari pihak kaunselor atau pakar-pakar berkenaan. Tidak akan timbul sebarang niat jahat terhadap anak murid sama ada dari segi fizikal atau mental.

PERLU DIKENAKAN TINDAKAN UNDANGUNDANG DARIPADA PIHAK BERKUASA.


Mengurangkan pendidik yang suka melanggar peraturan. Perlu dikenakan tindakan undang-undang kerana tidak mengikut sistem peraturan dan norma masyarakat negara kita. Tidak mematuhi Akta Kanak-kanak dan Orang Muda.

Pekeliling Pendidikan
Semua hukuman dan denda yang berbentuk pendidikan telah dinyatakan secara jelas dalam Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 8/1983 di bawah Mengenakan Hukuman Biasa Terhadap Murid-murid Yang Melakukan Perbuatan Salah Laku Yang Tidak Dinyatakan Dalam Peraturan-peraturan Pelajaran. Guru yang melakukan kes salah laku seksual terhadap pelajar hendaklah dibuang kerja atau dilucutkan daripada jawatan. Hal ini adalah bertujuan untuk menjaga keselamatan pelajar terbabit agar tidak dicederakan oleh guru terbabit.

CADANGAN PIHAK KERAJAAN (IPTA)


Melatih para warga pendidik dalam aspekaspek psikologi remaja, dan bukan hanya setakat memfokus kepada silibus dan perlaksanaannya. Membina hubungan dengan para pelajar, menguruskan mereka, membina persekitaran pembelajaran dan mengguna pendekatan pengajaran yang dapat meningkatkan konsep kendiri dan tahap motivasi.

Anda mungkin juga menyukai