Anda di halaman 1dari 35

Sistem Kardiovaskular

Jantung
Jantung (bahasa Latin, cor) adalah sebuah rongga, rongga, organ berotot yang mengepam darah melalui pembuluh darah oleh kontraksi berirama yang berulang. Istilah kardiak berarti berhubungan dengan jantung, dari Yunani cardia untuk jantung. Jantung adalah salah satu organ yang berperanan dalam sistem peredaran darah. Jantung adalah satu organ yang sangat rumit. Ia boleh dianggap sebagai pam bagi sistem peredaran darah. Ia mengumpul darah dan mengepam darah ke seluruh anggota badan

Kedudukan Jantung
Jantung terletak di dalam rongga toraks di sebelah kiri sternum di antara kedua-dua paru-paru. Ia dilindungi oleh: Otot internal/external intercostal/ tlng ribs, tulang vertebra(thoracic), sternum dan diaphragm.

Jantung
Seluruh jantung dikelilingi oleh membran berlapis dua yg dinamakan PERIKARDIUM. Selaput sebelah dlmnya bsntuhan dgn jntung. Di antara kedua-dua selaput jntung trdpt bndalir yg mnolng mgurangkan geseran apabila jntung brdnyut iaitu bndalir pericardial.

Keratan Rentas Jantung


Tdpt 3 lapisan pada dinding jntung iaitu 1. lapisan epicardium - lpisan luar dinding jntung 2. lapisan myocardium - lpisan tngah yg brtnggung jwab trhdp kontreksi otot. 3. l. endocardium - lpisan pling dlm.mrupakan tisu pnghubung , lembut bagi memudahkan peredaran darah.

BENTUK JANTUNG
Jantung adalah satu organ berotot yang berongga, berbentuk seperti kun. Jantung condong ke sebelah kiri.

Berat dan Saiz Jantung


Berat Jantung adalah lebih kurang 255 280 gm

Saiz jantung adalah kira-kira segemgam tangan

Ruang Jantung

Jantung mempnyai 4 ruang iaitu:1. Dua ruang di sebelah atas dipanggil Atrium Kanan dan Atrium Kiri. 2. Dua ruang di sebelah bawah dipanggil Ventrikel Kanan dan Ventrikel Kiri. 3. Bahagian kiri dan kanan jantung dipisahkan oleh dinding berotot dipnggil septum.dgn ini darah krng 02 (kanan) tidak brcmpur dgn darah kaya 02 di sebelah kiri jantung.

Bahagian Jantung

Atrium kanan dan kiri jantung adalah lebih kecil dan mempunyai dinding yg lebih tipis. Atrium kiri berhubung dgn ventrikel kiri melalui satu lubang yg dikawl oleh injap bikuspit. Atrium kanan bhbung dgn ventrikal kanan mlalui satu lubang yg dikawal oleh injap trikuspid. Ventrikel jantung mempunyai dinding yg lebih tebal dan berotot. Dinding ventrikel kiri pula lebih kuat dari dinding ventrikel kanan ini krena v.k mgepam darah ke seluruh badan melainkan paru-paru. Injap bikuspid & injap trikuspid mghalang darah mgalir balik ke atrium apabila ventrikel mguncup.

Peredaran Darah DLM Jantung

Atrium Kanan mnerima darah dari vena-vena utama iaitu venakava superior dan venakava inferior. Darah dipam masuk ke dlm ventrikel kanan yg mgepam pula ke dlm paru-paru melalui ateri pulmonari.

Peredaran Darah DLM Jantung

Dari paru-paru darah mgalir melalui vena pulmonari ke atrium kiri. Dari atrium kiri, darah dihantar ke ventrikel kiri. Ventrikel kiri pula mgepam darah ke dlm aorta dan seterusnya ke seluruh bahagian badan. Darah yg mgalir dari ventrikel kanan ke ateri pulmonari dan ke aorta dari ventrikel kiri dicegahdrp mgalir balik ke vntrikel trsebut oleh injap semi-luna

Salur-Salur Darah

Salur Darah
Panjang kesemua salur-salur darah iaitu ateri, kapilari dan vena dalam badan ialah lebih kurang 97000 km.

Ateri
Ateri atau salurnadi adalah salur-salur besar yg membawa darah dari jantung ke semua bahagian badan. Ateri yg trbesar dipanggil Aorta. Ia membawa darah ber02 dari jantung ke semua bhgian melainkan ke paru-paru. Ateri pulmonari mbawa darah kurang 02 dari jntung ke paru-paru. Sistem ateri mpnyai ateri halus yg dipanggil arteriol.

Ateri
Ateri mempunyai dinding yang tebal, berotot dan kenyal yang membolehkan dinding salur ini mengembang dan menguncup.

Kapilari Darah
Kapilari darah adalah salur-salur darah yg paling halus sekali, berdinding nipis & mghntar darah dari Arteriol ke Venul (Venules).Selepas meningalkan arteriol, darah mngalir melalui kapilari sblm sampai ke venul. Kapilari mbolehkan pgaliran bndalir secara langsung dari satu hujung arteriol ke satu hujung venul. Bndalir mgalir tidak henti-henti mlalui selaput kapilari.kapilari adalah salur yg mudah mgembang dan mguncup. Apabila tekanan memaksa darah masuk ke dalamnya, kapilari ini akan mgembang dan apabila tidak ada tekanan, kapilari akan menguncup ke saiz yg lebih kecil. Trdapat byk kapilari di bawah prmukaan kulit. Apabila satu luka kecil terjadi pd kulit, sebahagian drp kapilari akan terputus dan darah memancut keluar dari luka trsbut.

Kapilari Darah

vena

Vena dalam sistem peredaran darah mngumpul darah dari kapilari dan membawanya ke jntung. (kecuali vena pulmunari)Tekanan dlm vena adalah kurang. Oleh itu, dindingya adalah nipis, mgandungi tisu yg kurang knyal dan tisu otot yg kurang jika dibnding dgn ateri.

vena
Kebanyakan vena mempunyai injapinjap yg berbentuk saku di dinding salur. Injap ini menentukan bhw darah akan mengalir hanya ke arah jantung sahaja. Injap-injap ini dipanggil Injap Semiluna.

Vena

Vena yg terbesar dipnggil Vena kava superior dan vena kava inferior Vena kava superior mbwa darah dari bhg-bhg badan spt kepala, leher dan lengan. Vena kava inferior mbawa darah dari bhgbhg badan spt kaki, torso, hati, perut dan ginjal. Vena yg mbawa darah dari paru-paru ke jantung dinamakan vena pulmonari. Semua vena kecuali vena pulmonari mbawa darah kurang 02 ke jantung. Pmbuluh yg pling kecil sekali ialah Venul.

Pebezaan Antara Ateri dan Vena


Ateri Membawa darah dari Jantung Dinding berotot yg tebal dan kenyal Vena Membawa darah ke Jantung Mpunyai dinding yg nipis dan otot yg sedikit

Darah mgalir cepat pada Darah mgalir perlahan tekanan yg tinggi dan pada tekanan rendah. Tidak mempunyai injap Mpunyai injap semi luna yg trletak sepanjangnya Membawa darah kaya Mbawa darah kurang 02 02 kecuali ateri kecuali vena pulmonari. pulmonari

Peredaran Darah (2X)


Sistem Peredaran darah terdiri daripada dua edaran utama iaitu:1. Peredaran sistemik (seluruh badan) 2. Peredaran Pulmonari (peredaran Paru-paru)

Peredaran seluruh badan


Ateri utama bagi sistem peredaran seluruh badan ialah Aorta Ia membentuk salur darah yg berhubung dgn semua bhgian badan kecuali paru-paru. Aorta meninggalkan jantung dan melekuk mbentuk lengkuk Aorta (aortic arch)

Aortic Arch
Aorta terbahagi kepada 3 arteri pada lengkuk aorta utk mbekalkan darah ke bhgian atas badan dan seterusnya ke arteri yg mbekalkan darah ke bhgian bawah. Tiga arteri trsbut adalah:1. Ateri Brakiosefalik 2. Arteri karotid kiri 3. Arteri subklavika kiri

Arteri (Aortic arch)

Arteri Brakiosefalik. Ia membahagi kpd :a. Arteri Subklavika Kanan. Yg mbekalkan darah kpd lengan & anggota hadapan sebelah kanan. b. Arteri karotid kanan yg mbekalkan darah kpd leher kanan dan kepala. Ateri karotid kiri mbekalkan darah kpd leher kiri dan kepala. Ateri subklavika kiri yg mbekalkan darah kpd lengan & angota hadapan sebelah kiri.

ARTERIARTERI UTAMA

Aorta Belakang

Aorta belakang terus masuk ke dlm rongga toraks dan rongga abdomen dan tltak di sebelah kiri tlang vetebra. Arteri utama ialah 1. arteri hepar 2. Arteri Gaster 3. arteri mesenteri 4. Arteri Renal 5. Arteri Iliak

Peredaran seluruh badan


Darah yg mgalir ke beberapa organ, mbebaskan 02 dan berada dlm keadaan 02. darah tanpa 02 ini kemudian berkumpul dlm vena dan dibawa ke a. vena kava superior b. vena kava inferior (yg mghntar darah ke atrium kanan jantung.

vena kava superior & vena kava inferior Vena utama yg mbawa darah ke vena kava superio ialah ;1. Vena jugulum yg mbwa darah dari kpala & leher. 2. Vena subklavika yg mbawa daraha dari anggota hadapan. 3. vena jugulum dan vena subklavika bersatu lalu mbentuk vena kava superior yg mbuka masuk ke atrium kanan.

Darah
Darah terdiri drp dua bahagian iaitu sel darah dan plasma yg mgandungi bahan terlarut. Sel darah menyumbang 45% drp isipadu darah manakala 55% lagi oleh plasma darah. Sel darah terdiri drp eritrosit (sel darah merah) dan leukosit (sel darah putih) Umumnya manusia mpunyai +- 5 liter darah, ttp isipadu sebenarnya bergantung kepada faktor umur, ketinggian dan berat tubuh badan. Setiap ML darah, mengandungi antara 4.55.5 juta sel darah merah, 7500 sel darah putih dan lebih kurang 300000 platelet(trombosit).

Sel darah Merah


Sel darah merah (eritrosit) berupa cakera dwicekung, yg mpunyai garis pusat kira-kira 7.5 Um. Proses pembentukan sel darah Sel darah merah matang merah dikenali sebagai hemopoiesis. tidak mgandungi nukleus. semasa peringkat bayi, darah dihasilIa mengandungi pigmen kan daripada hati, limpa, kelenjar timus merah yg dikenali sbg nodus limpa dan sum-sum tulang. hemoglobin. ttp pada peringkat orang dewasa, pnghasilan sel darah adalah drp Hemoglobin inilah yg sum-sum tulang. mjadikan darah berwarna merah.

Sel darah Putih


Sel darah putih (leukosit), mpunyai nukleus ttp tdak mgandungi hemoglobin. Ia trdiri drp leukosit bergranul dan tidak bergranul. Leukosit bergranul terdiri drp neuthropil, basophil dan eosinophil. Leukosit tak bergranul terdiri drp lumphocyte dan monocyte. Lumphocyte merupakan kandungan utama sistem imun. Sistem ini brkesan mghasilkan antibodi yg melawan agen asing yg mnyerang tubuh. Monosit dari sum-sum tulang memasuki peredaran darah, kemudian memasuki tisu lalu membentuk makrofaj tisu.

Gambar sel darah putih.


Lumphocyte Basophil

Monocyte

Eosinophil

Neuthropil

Fungsi Darah
Mengangkut 02 dari paru-paru ke tisu-tisu dan mgankut C02 dari tisu ke paru-paru. Fungsi ini dilakukan oleh hemoglobin yg terdpt dlm sel darah merah. Satu lagi sel yg terdpt dlm sel darah merah adalah platelet atau trombosit. Jangka umur Cuma 5.9 hari Setiap ML darah mgandungi 250000 400000 platelet. Berfungsi utk mghalang kehilangan darah melalui tindak balas yg mghasilkan pembekuan darah. Apabila bgian badan luka, bhgian trsebut akan diliputi oleh platelet dan terbentuk satu struktur yg kuat disebut fibrin. Fibrin ini yg menutupi luka dan mghentikan pendarahan.

Kandungan Darah
Satu lagi kandungan darah iaitu plasma. Plasma adalah darah tanpa sel darah. Ia mengandungi protein plasma iaitu albumin(55%), globulin(38%) dan fibrinogen (7%). Albumin penting utk kelikatan darah, manakala globulin bertindak sebagai antibodi, dan akhir sekali fibrinogen berperanan dalam mekanisma pembekuan darah.

Anda mungkin juga menyukai