Anda di halaman 1dari 6

PELAN TINDAKAN PROGRAM LINUS LITERASI SK MENUANG LIMBANG TAHUN SATU 2011

BIL 1. KELAS BACAAN DAN TULISAN INTENSIF 1.Membimbing murid LINUS dan LINUS TEGAR membaca untuk mencapai sifar LINUS pada Saringan 1 dan 2. Tarikh Pelaksanaan: GURU: En Pelebius Kulop (murid LINUS) Tempat : Kelas 1 S Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan dan murid arus Perdana bertambah. Semua murid tahun satu yang dikenal pasti aras yang rendah terlibat dalam aktiviti kelas bacaan dan tulisan secara intensif sebelum saringan 1. NAMA AKTIVITI PELAN OPERASI/TARIKH PELAKSANAAN PELAKSANA INDIKATOR/KEJAYAAN CATATAN

Tn Hj Lamit Ismail (murid LINUS Tegar) Januari hingga Oktober 2011. Kelas : Bilik Pemulihan Hari :Selasa Masa:12.40- 1.00 petang Hari :Khamis Masa:12.10 -12.40 tengah hari.

2. TEMAN 1.Membantu membimbing Beberapa orang Murid LINUS dan LINUS

MEMBACA DAN MENULIS

murid LINUS dan LINUS TEGAR menguasai kemahiran membaca dan menulis .

murid tahun tiga yang boleh membaca dan menulis dengan lancar. Masa:07.00 07.20 pagi Tempat : 1 Saujana

Tegar berkurangan. Murid arus Perdana bertambah.

Tarikh Pelaksanaan:

Masa:02.00 03.00 petang Januari hingga Oktober 2011. Tempat: Dewan Makan di bawah pengawasan PPM.

Hari :Isnin dan Selasa (Literasi)

3. SAYA BOLEH MEMBACA 1.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar Ibu bapa murid LINUS dan LINUS Tegar. Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan.

untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. 2.Meningkatkan kesedaran ibu bapa pentingnya usaha membantu anak-anak yang lemah dalam pelajaran.

Murid arus Perdana bertambah

Januari hingga Oktober 2011.

4. GURU MUDA 1.Membantu membimbing murid LINUS dan LINUS Tegar untuk menguasai kemahiran membaca dan menulis. Murid yang tinggal sekampung Murid LINUS dan LINUS Tegar berkurangan.

Masa: Hujung Minggu Murid arus Perdana bertambah

Januari hingga Oktober 2011.

5. BERAT SAMA 1.Murid dibahagi kepada DIPIKUL kepada LINUS dan LINUS RINGAN SAMA Tegar dan Arus Perdana. Guru Pemulihan Khas, Murid LINUS dan LINUS Guru LINUS dan Guru Tegar berkurangan. Perdana.

DIJINJING 2.Kumpulan LINUS diajar oleh guru LINUS Tegar diajar oleh Guru Pemulihan Khas dan arus Perdana diambil alih oleh guru tahun satu. 3.Jadual BM dan MT dua kelas tahun satu disamakan. Januari hingga Oktober 2011.

Murid arus Perdana bertambah

6. BIMBINGAN BACAAN BERTERUSAN 1.Membantu murid tahun dua saujana secara berterusan sebagai pengukuhan dan pengayaan. 2.Membantu murid tahun 2 yang tidak lepas saringan 3 tahun 2010. Guru Shahkrizan Munir. Guru Literasi tahun 2S Memperkukuhkan kelancaraan bacaan murid tahun 2 Saujana.

Guru Pn Rosanah Kahar Hari: Isnin dan Rabu Masa : 12.10 hingga 12.40

Murid Tahun 2 akan melepasi Saringan 4

7. UJIAN DIAGNOSTIK 1.Semua murid tahun satu akan menduduki Ujian Diagnostik sebelum saringan satu. 2. Dua orang murid tahun 2menduduki ujian diagnostik sebelum saringan 4. 3.Semua murid tahun satu akan mengikuti ujian diagnostik sebelum saringan 1,2 dan 3. Dilaksanakan : 1. Febuari 2. Jun 3. Ogos 8. BANGKEL BAHAN SUMBER MENGAJAR LITERASI 1.Guru Literasi akan berkumpul di BilikPemulihan berbincang dan melaksanakan bangkel. 2.Bahan Bangkel akan disediakan oleh pihak sekolah dan sumbangan PIBG. Pelaksanaan : Guru Literasi Tahun Satu dan Tahun Dua Guru Pemulihan Guru PRA Sebagai pemudahcara dalam pengajaran dan pembelajaran Memotivasikan dan menarik minat murid belajar Guru mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Satu. Mengenal pasti aras kebolehan murid mengikut konstruk agar bimbingan dapat dibuat mengikut penguasaan konstruk.

Januari dan Jun