Anda di halaman 1dari 1

SET 2

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Pakaian yang lembap boleh mengakibatkan pembiakan kulat kulit badan. Membasuh pakaian yang telah digunakan bila perlu sahaja. Menjaga kebersihan tangan sebelum dan selepas makan. Pakai alas kaki seperti kasut atau selipar. Gunakan ubat gigi yang berjenama dan mahal sahaja. Makanan seimbang dapat membantu menjaga kesihatan kulit. Postur yang baik menunjukkan kita seorang yang periang dan bertenaga. Makan makanan yang seimbang dan mengurangkan senaman boleh mengakibatkan obesiti.

9.

Pemeriksaan fizikal yang biasa dilakukan oleh doktor perubatan adalah pemeriksaan jenis darah.

10. 11.

Sarapan pagi adalah penting untuk memberi tenaga kepada tubuh badan. Setiap kaum dan agama biasanya mempunyai amalan-amalan tersendiri berkaitan dengan pemakanan.

12.

Individu yang kurang potassium di dalam tubuh badan berisiko tinggi untuk diserang penyakit darah tinggi.

13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25.

Kita perlu menggosok gigi sekurang-kurang 2 kali seminggu. Berkaki ayam semasa bermain di padang. Membersihkan muka sebelum tidur adalah satu amalan yang tidak berfaedah. Memotong kuku dapat membersihkan kotoran dan kuman di celah kuku. Gunakan sabun jika perlu ketika mandi. Kita perlu sentiasa mendedahkan kulit kepada udara. Kita perlu menjaga kebersihan kulit luar dan kulit dalam. Potong kuku jika ia panjang. Memakai kasut tinggi dapat membentuk postur yang baik. Membasuh rambut dengan menggunakan minyak kelapa. Banyak ketawa dapat mengurangkan tekanan atau stress. Makan badam dapat mengurangkan kolesterol dalam badan. Tidur berkualiti bukan bermakna masa tidur yang lama.