P. 1
PBS Sains Tingkatan 1 Bab 2

PBS Sains Tingkatan 1 Bab 2

|Views: 38|Likes:
Dipublikasikan oleh Wan Suriana Wan Hussain

More info:

Published by: Wan Suriana Wan Hussain on Mar 19, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/28/2013

pdf

text

original

TEMA: SEL UNIT ASAS KEHIDUPAN BAB 2: SEL UNIT ASAS KEHIDUPAN

Subtopik: 2.1 Menyatakan Sel Sebagai Unit Asas Hidupan Hasil P & P: Mengenalpasti sel sebagai unit asas kehidupan Hasil Pentaksiran : B1D2: Mengenalpasti sel sebagai unit asas kehidupan B1D2E1: Menyatakan sel sebagai unit asas kehidupan
Arahan: 1. Padankan gambar bunga mawar di bawah kepada unit asas yang membinanya: Soalan 1A (Aras Rendah)

2. Padankan gambar ibu dan anak di bawah kepada unit asas yang membinanya:

PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS•TINGKATAN 1@2012

1

TEMA: SEL UNIT ASAS HIDUPAN BAB 2: SEL SEBAGAI UNIT ASAS KEHIDUPAN Soalan 1A (Aras Tinggi) Subtopik: 2. ArahanLukiskan dan labelkan struktur gambarajah sel haiwan dan sel tumbuhan. Sel tumbuhan Sel haiwan Subtopik: 2. Hasilkan model 3D dan labelkan struktur sel haiwan dan sel tumbuhan menggunakan plastisin. B5D1E1 Melukis struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan.1 Memahami sel. Hasil P & P: Mengenalpasti struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan Melukis struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan Hasil Pentaksiran: B5D1 Mengenalpasti struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan serta membuat perbandingan. menyatakan fungsi setiap struktur sel serta menjelaskan persamaan dan perbezaan di antara kedua-dua sel.1 Memahami sel. Soalan 1B (Aras Rendah) PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 2 .

Tandakan ( √ ) pada struktur sel dalam jadual berpandukan gambarajah sel haiwan dan sel tumbuhan tersebut. menyatakan fungsi setiap struktur sel serta menjelaskan persamaan & perbezaan di antara kedua-dua sel. SEL TUMBUHAN Dinding sel Sitoplasma Vakuol Nucleus Membran sel Klorofil Kulit Ruang kosong Cecair Daun ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) Membran sel Klorofil Cecair Daun Dinding sel Sitoplasma Dinding sel Sitoplasma Dinding sel Sitoplasma SEL HAIWAN ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) TEMA: SEL UNIT ASAS HIDUPAN BAB 2: SEL SEBAGAI UNIT ASAS KEHIDUPAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 3 .Hasil P & P: Mengenalpasti struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan Melukis struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan Hasil Pentaksiran: B5D1: Mengenalpasti struktur umum dan fungsi sel haiwan dan sel tumbuhan serta membuat perbandingan. Arahan: Gambarajah di bawah menunjukkan perbandingan sel haiwan dan sel tumbuhan. B5D1E2: Melukis struktur umum & fungsi sel haiwan & sel tumbuhan.

2 Memahami Organisma Unisel & Multisel Hasil P & P: Menyatakan maksud organisma unisel dan multisel Soalan 1A (Aras Rendah) Hasil Pentaksiran: B2D2: Menyatakan maksud organisma unisel dan multisel B2D2E1: Memberikan maksud organisma unisel dan organisma multisel Arahan: 1. c) Air kolam mengandungi pelbagai jenis organisma iaitu organisma ___________________ dan organisma __________________. PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 4 . b) Apakah yang dimaksudkan dengan organisma multisel? Organisma multisel terdiri daripada ________________________. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai menggunakan perkataan dalam petak yang diberi: satu sel banyak sel unisel multisel a) Apakah yang dimaksudkan dengan organisma unisel? Organisma unisel terdiri daripada ______________________ sahaja.Subtopik: 2.

2 Memahami Organisma Unisel & Multisel Hasil P & P: Menyatakan maksud organisma unisel dan multisel Soalan 1A (Aras Tinggi) Hasil Pentaksiran: B2D2: Menyatakan maksud organisma unisel dan multisel B2D2E1: Memberikan maksud organisma unisel dan organisma multisel ARAHAN: Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.Subtopik: 2. a) Apakah yang dimaksudkan organisma unisel? _______________________________________________________________________ _ b) Apakah yang dimaksudkan dengan multisel? _______________________________________________________________________ _ PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 5 .

2 Memahami Organisma Unisel & Multisel Hasil P & P: Memberi contoh organisma unisel dan multisel Hasil Pentaksiran: B3D5: Mengenalpasti organisma unisel dan multisel B3D5E1: Memberi contoh organisma unisel dan multisel Arahan: Isikan tempat kosong dengan menulis perkataan UNISEL bagi organisma unisel dan MULTISEL bagi organisma UNISEL Soalan 1A (Aras Rendah) EUGLENA HYDRA AMOEBA PARAMESIUM PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 6 .TEMA: SEL UNIT ASAS HIDUPAN BAB 2: SEL SEBAGAI UNIT ASAS KEHIDUPAN Subtopik: 2.

2 Memahami Organisma Unisel & Multisel Hasil P & P: Memberi contoh organisma unisel dan multisel Hasil Pentaksiran: B3D5: Mengenalpasti organisma unisel dan multisel B3D5E1: Memberi contoh organisma unisel dan multisel Arahan: Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis organisma: Soalan 1A (Aras Rendah) a) Namakan samada organisma–organisma yang terdapat dalam gambarajah di atas unisel atau multisel: Mukor: _____________________________________ Ameba: _____________________________________ Euglena: ____________________________________ Spirogira: ____________________________________ PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 7 .Subtopik: 2.

anda dikehendaki mencari 5 gambar organisma unisel dan 5 gambar organisma multisel.Subtopik: 2. Lekatkan gambar–gambar tersebut di dalam kotak yang diseediakan di bawah serta namakan organisma–organisma tersebut. Organisma Unisel PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 8 .2 Memahami Organisma Unisel & Multisel Hasil P & P: Memberi contoh organisma unisel dan multisel Hasil Pentaksiran: B3D5: Mengenalpasti organisma unisel dan multisel B3D5E1: Memberi contoh organisma unisel dan multisel ARAHAN: Soalan 1A (Aras Tinggi) Dengan melayari internet.

Organisma Multisel PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 9 .

b) c) Kaca penutup d) e) f) PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 10 . •Air suling dititiskan ke atas slaid kaca.TEMA: SEL UNIT ASAS HIDUPAN BAB 2: SEL SEBAGAI UNIT ASAS KEHIDUPAN Subtopik: 2. •Setitis larutan iodin dititiskan ke atas sel epidermis bawang yang telah diletakkan ke atas air suling di atas slaid kaca. •Kertas turas digunakan untuk menyerap larutan iodin yang berlebihan.1 Memahami Sel Hasil P & P: Menyediakan slaid menggunakan prosedur yang betul Hasil Pentaksiran: B4D6: Menghasilkan slaid dan menggunakan mikroskop B4D6E1: Menyediakan slaid menggunakan prosedur yang betul •Kaca penutup dicondongkan pada sudut 45° ke atas lapisan epidermis bawang perlahan-lahan •Lapisan epidermis dalam daun sisik sukulen dikupil menggunakan forceps. •Sel epidermis bawang diperhatikan di bawah mikroskop menggunakan kanta kuasa rendah diikuti dengan kanta kuasa tinggi. Soalan 1A (Aras Rendah) Arahan: Tulis semula langkah-langkah penyediaan slaid yang betul untuk memerhatikan struktur sel tumbuhan menggunakan sel epidermis bawang Prosedur: a) Lapisan epidermis b) .

mikroskop. forseps Arahan: Tuliskan langkah-langkah penyediaan slaid yang betul untuk memerhatikan struktur sel tumbuhan (sel epidermis bawang) menggunakan mikroskop Prosedur: a) Lapisan epidermis b) . kertas turas. slaid kaca.Subtopik: 2. Jarum tenggek. kaca penutup.1 Memahami Sel Hasil P&P: Menyediakan slaid menggunakan prosedur yang betul Soalan 1A (Aras Tinggi) Hasil pentaksiran: B4D6: MENGHASILKAN SLAID DAN MENGGUNAKAN MIKROSKOP B4D6E1: MENYEDIAKAN SLAID MENGGUNAKAN PROSEDUR YANG BETUL B4D6E2: MENGGUNAKAN MIKROSKOP DENGAN BETUL. air suling Radas: Penitis.b) c) Kaca penutup d) e) f) PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 11 . larutan iodin. Tujuan: Mengkaji Struktur sel tumbuhan dengan menggunakan sel epidermis bawang Bahan: bawang besar.

…………… ………. organ. B3D6E1: Menyusun organisasi-organisasi sel mengikut urutan daripada yang mudah ke kompleks menggunakan istilah sel. sistem dan organisma Hasil Pentaksiran B3D6: Mengenalpasti organisasi sel. tisu.Subtopik 2. …………… Aras kesukaran: MUDAH PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 12 . organ. tisu.3: Memahami Sel Membentuk Tisu. Organ dan Sistem dalam badan manusia Hasil P & P: Menyusun organisasi-organisasi sel mengikut urutan daripada yang mudah ke kompleks menggunakan istilah sel. sistem dan organisma Arahan: Tuliskan istilah bagi organisasi sel yang betul mengikut urutan dari yang mudah ke kompleks di dalam kotak yang terdapat dalam gambarajah di bawah..

sel otot. sel darah merah. Organ. sel saraf.Subtopik: Hasil P&P: 2. Arahan: Padankan gambarajah dengan fungsi sel di bawah. dan sistem dalam badan manusia Aras kesukaran (Sederhana) PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 13 . Membawa maklumat (impuls) ke seluruh badan Mengangkut oksigen ke seluruh badan Menghasilkan pergerakan Terlibat dalam proses pembiakan Melindungi badan daripada serangan penyakit Melindungi permukaan dalam kulit Subtopik: 2. dan sistem dalam badan manusia Menyatakan fungsi pelbagai jenis sel manusia Aras kesukaran (Mudah) Hasil pentaksiran: B3D4: Memerihalkan jenis sel manusia dan fungsinya B3D4E1: Menyatakan fungsi bagi sel epitelium.3 Memahami Sel Membentuk tisu. sel darah putih dan sel pembiakan.3 Memahami Sel Membentuk tisu. sel tulang. Organ.

FUNGSI: NAMA SEL: …………………………………………. sel otot. sel darah merah. FUNGSI: PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 14 . sel tulang. FUNGSI: NAMA SEL: …………………………………………. FUNGSI: NAMA SEL: ………………………………………….. FUNGSI: NAMA SEL:………………………………………. sel saraf.Hasil P&P: Menyatakan fungsi pelbagai jenis sel manusia Hasil pentaksiran: B3D4: Memerihalkan jenis sel manusia dan fungsinya B3D4E1 : Menyatakan fungsi bagi sel epitelium. sel darah putih dan sel pembiakan Arahan: Tuliskan NAMA sel dan FUNGSI bagi sel-sel dalam badan manusia pada gambarajah di bawah. NAMA SEL:……………………………………. FUNGSI: NAMA SEL: ………………………………………….

dan sistem dalam badan manusia (Sukar) Menyatakan fungsi pelbagai jenis sel manusia Hasil pentaksiran: B3D4: Memerihalkan sel manusia dan fungsinya B3D4E1 : Menyatakan fungsi bagi sel epitelium. 1. Sel darah putih FUNGSI: 6. sel saraf. Sel otot FUNGSI: Aras kesukaran Subtopik: Hasil P&P: 2. Sel sperma FUNGSI: 7.2. NAMA sel dan FUNGSI bagi sel-sel dalam badan manusia pada gambarajah di bawah. sel otot. sel tulang. sel darah putih dan sel pembiakan.3 Memahami Sel Membentuk tisu. Arahan: Lukiskan gambarajah sel dan nyatakan fungsinya pada nama-nama sel dalam badan manusia berikut. Sel saraf FUNGSI: 4.Sel darah merah FUNGSI: 3. Organ. Sel epidermis FUNGSI: 5. Sel ovum FUNGSI: PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 15 . sel darah merah.

4 Menyedari manusia adalah organisma yang kompleks Hasil P & P Membincangkan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks Hasil Pentaksiran B6D2 B6D2E1 Menghuraikan mengapa manusia adalah organisma yang kompleks Membincangkan mengenai mengapa manusia adalah organisma yang kompleks dalam pelbagai bentuk persembahan. Arahan PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH – SAINS TINGKATAN 1@2012 16 .Subtopik 2. Berdasarkan model 3D terangkan kejadian manusia sebagai organisma kompleks.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->