Anda di halaman 1dari 9

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Mac 2013 1 jam PEPERIKSAAN P 1 DAERAH RAUB 2013

PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 1 Jam

NAMA : ______________________________________________________________ TAHUN :_____________________________________________________________

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Jawab semua soalan. 2. Jawab dengan mengikut arahan soalan sebagaimana yang diberi. 3. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan dengan bersih dan buat jawapan yang baru. Bahagian A (Objektif) B (Subjektif) Jumlah soalan 30 Markah

/ 60

/ 40

Jumlah Markah

/ 100

________________________________________________________________________

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

BAHAGIAN A : 30 SOALAN OBJEKTIF (60 markah)

ARAHAN : Sila jawab semua soalan berikut. Tandakan bulat atau hitamkan satu sahaja pilihan jawapan pada kertas jawapan objektif yang disediakan di halaman akhir set soalan ini.

1.

Sebelum melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani, kita perlu melakukan aktiviti... A. Memanaskan badan B. Menyejukkan badan C. Terus bermain D. Terus menjalankan aktiviti Selepas aktiviti permainan di jalankan kita perlu melakukan aktiviti A. Pemanasan badan B. Penyejukan badan C. Terus balik ke kelas D. Mengambil denyutan nadi. Mengapakah kita melakukan senaman? A. Supaya kita sentiasa gemuk B. Supaya badan kita sentiasa berpeluh. C. Supaya badan kita sentiasa kurus. D. Supaya badan kita sihat dan cergas. Senaman dirian bangau yang kita lakukan dapat memperbaiki.................. A. kecantikan badan B. ketinggian yang maksimum C. otot kaki dan keseimbangan badan D. otot tangan Mengapakah kita perlu mendapatkan rehat yang cukup? A. Supaya dapat tidur yang cukup B. Supaya mendapat makanan yang cukup C. Supaya menjadikan badan kita sihat dan tidak mudah dijangkiti penyakit. D. Supaya mendapat tenaga tambahan.

2.

3.

4.

5.

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

6.

Antara aktiviti berikut, manakah aktiviti berkaitan kardiovaskular. A. Tidur B. Berlari C. Makan D. Membaca Aktiviti di bawah adalah...

7.

A. B. C. D. 8.

Tekan tubi Duduk ringkuk Turun naik bangku Merangkak

Melompat adalah aktiviti menguji... A. Daya tahan otot B. Data tahan otak C. Daya tahan kardiovaskular D. Lompat katak. Aktiviti berulang-ulang dilakukan seperti tekan tubi memberi kesan kepada? A. Ketangkasan B. Kekuatan otot C. Daya tahan otot D. kelenturan Keupayaan otot melakukan kerja secara berterusan dalam jangka masa yang panjang dikenali sebagai ________ A. koordinasi B. Kekuatan C. daya tahan kardiovaskular D. daya tahan otot

9.

10..

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

11.

Melakukan aktiviti naik turun tangga dan berjalan pantas dapat meningkatkan A. Kekuatan B. Daya tahan otot C. Keseimbangan D. Daya tahan kardiovaskular Kecegasan fizikal ialah............. A. Kita sentiasa dapat melakukan setiap tugas dengan jayanya B. bentuk tubuh badan yang tegap dan sasa C. cara hidup kita yang sentiasa menjaga kesihatan D. kemampuan kita melakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih Manakah antara aktiviti berikut yang dapat meningkatkan masa tindak balas? A. timbang garam B. belalang Belatuk C. tolak patung D. galah panjang Kita boleh mencari denyutan nadi di bahagian.. A. Leher. B. Siku C. Lutut D. Perut Sebelum melakukan sesuatu aktiviti gimnastik, kamu mestilah mempunyai .. supaya dapat melakukan aktiviti dengan selamat. A. kekuatan otot B. imbangan C. kelenturan D. lompatan yang tinggi Gambarajah di bawah adalah salah satu alat permainan bagi permainan...

12.

13.

14.

15.

16.

A. B. C. D.

Tenis Bola sepak Softbol Golf 4

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

17.

Alat sukan dibawah digunakan dalam permainan................

A. B. C. D. 18.

sofbol tenis squash badminton

Diantara berikut yang manakah alatan yang perlu ada dalam acara lompat tinggi? A. Tiang lompat tinggi, tilam dan peti lombol B. Tiang lompat tinggi ,tilam dan pita ukur C. Tiang lompat tinggi dan jam randik Makanan seimbang adalah terdiri dari makanan... A. Nasi, sayur, daging dan air B. Nasi dan air C. Sayur ,nasi dan air D. Nasi dan air Makanan seimbang membekalkan nutrient seperti berikut kecuali. A. Karbohidrat B. Lemak C. Protein D. Air Antara sumber bagi protein ialah ...................... A. daging ayam, dan daging lembu B. buah limau, betik, nanas C. susu dan berbagai jenis bijiran D. coklat, madu dan gula-gula Antara sumber nutrient berikut, yang manakah tidak membekalkan vitamin C? A. buah limau B. betik C. telur D. nanas

19.

20.

21.

22.

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

23.

Kandungan nutrient dalam nasi adalah.. A. Karbohidrat B. Protin C. Kalsium D. Lemak Ikan, daging dan telur adalah dalam kumpulan makanan... A. Protein B. Karbohidrat C. Vitamin dan mineral D. Lemak. Ahmad telah diserang penyakit cirit-birit sejak semalam. kemungkinan yang menyebabkan Ahmad sakit ? i. Arman tidak basuh tangan sebelum makan ii. Arman memakan makanan yang telah basi iii. Arman memakan makanan yang sangat besar iv. Arman makan menggunakan tangan kiri A. i dan ii sahaja B i dan iv sahaja C. ii dan iv sahaja D. ii,iii dan iv sahaja Apakah

24.

25.

26.

Antara yang berikut adalah benar mengapa kita perlu menjaga kebersihan diri, kecuali. A. Badan sentiasa sihat B. Badan sentiasa bersih C. Badan sentiasa berbau. D. Badan sentiasa kelihatan kemas. Sifat sifat seorang lelaki telah meningkat remaja adalah A. Punggung membesar B. Payu dara membesar C. Suara Garau D. Mangalami Haid Sifat sifat seorang kanak-kanak perempuan meningkat ramaja adalah.. A. Suara garau B. Bermisai C. Ihtilam D. Punggung membesar.

27.

28.

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

29.

Tingkah laku berikut adalah tidak mengikut norma kehidupan kecuali.. A. Melawan ibu bapa B. Menolong orang pada setiap masa C. Menghidu gam D. Mengedar dadah. Manakah antara berikut adalah salah laku yang berlaku di sekolah? A. Mengoyakkan buku rakan sekelas B. Mengangkat beg guru C. Mengutip sampah D. Bercakap memberi pendapat.

30.

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

BAHAGIAN B : 1 SOALAN SUBJEKTIF (40 markah)

ARAHAN : Sila lengkapkan jadual berikut berpandukan carta pengambilan makanan seimbang di bawah. D

C A

Carta Pengambilan Makanan Seimbang.

NAMA KUMPULAN MAKANAN (8 Markah) 1. A. ___________________

FUNGSI (8 Markah)

CONTOH JENIS MAKANAN (24 Markah) 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3. 1. 2. 3.

1. B. ___________________

1. C. ___________________

1. D. ___________________

ZihanIPGTAA/SKRI2013

UJIAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SK RAUB INDAH MAC 2013

KERTAS JAWAPAN OBJEKTIF Bulatkan atau hitamkan satu pilihan jawapan sahaja. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C C D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D 9

10. A 11. A 12. A 13. A 14. A 15. A 16. A 17. A 18. A 19. A 20. A 21. A 22. A 23. A 24. A 25. A 26. A 27. A 28. A 29. A 30. A

ZihanIPGTAA/SKRI2013