Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai. Semut menyedari kejadian itu. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. Pada suatu hari. aku tidak pandai berenang. “ Jangan risau Semut.” kata Burung merpati kepada Semut. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. . Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang. Pemburu itu kesakitan dan terkejut. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. “Tolong. Yang dihormati para guru. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai. Tidak lama kemudian. tolong. Kawan-kawan. aku akan menyelamatkan kamu. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. para hakim yang arif lagi bijaksana. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain.” kata Semut. Dia meminta tolong.Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful