Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. Pemburu itu kesakitan dan terkejut. Yang dihormati para guru. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang. “ Jangan risau Semut. para hakim yang arif lagi bijaksana. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. Kawan-kawan. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai.Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain. Dia meminta tolong. aku tidak pandai berenang. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai.” kata Burung merpati kepada Semut. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. aku akan menyelamatkan kamu. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan. Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. Semut menyedari kejadian itu. Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. tolong.” kata Semut. . “Tolong. Tidak lama kemudian. Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati. Pada suatu hari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful