Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. Pada suatu hari. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai. . Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu. tolong. lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. aku akan menyelamatkan kamu. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. Tidak lama kemudian. Yang dihormati para guru.” kata Burung merpati kepada Semut. Pemburu itu kesakitan dan terkejut.Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. “Tolong. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati. Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. para hakim yang arif lagi bijaksana. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati.” kata Semut. aku tidak pandai berenang. Semut menyedari kejadian itu. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. Kawan-kawan. “ Jangan risau Semut. Dia meminta tolong.