Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. Kawan-kawan. “Tolong. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. aku tidak pandai berenang. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai. Tidak lama kemudian. Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu. tolong. Yang dihormati para guru. para hakim yang arif lagi bijaksana.” kata Semut. aku akan menyelamatkan kamu. Pada suatu hari. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai.” kata Burung merpati kepada Semut. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain. Dia meminta tolong. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. . Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. “ Jangan risau Semut. Pemburu itu kesakitan dan terkejut. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan. Semut menyedari kejadian itu. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful