Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. .Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. Pemburu itu kesakitan dan terkejut. lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai. Pada suatu hari. Tidak lama kemudian.” kata Burung merpati kepada Semut. “Tolong. aku akan menyelamatkan kamu. Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan. Dia meminta tolong.” kata Semut. aku tidak pandai berenang. tolong. para hakim yang arif lagi bijaksana. Yang dihormati para guru. Kawan-kawan. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai. “ Jangan risau Semut. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain. Semut menyedari kejadian itu. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful