Karangan Jenis Dialog / Temu Ramah / Perbualan / Wawancara

 terbahagi kepada dua jenis
- dialog dan perbualan
- wawancara dan temu ramah
 setiap karangan ini mempunyai sekurang-kurangnya dua watak atau lebih
 nama watak ditulis selari di sebelah kiri
 selepas nama watak dibubuh tanda titik bertindih ( : ) juga dalam keadaan
selari
Format Karangan Jenis Dialog
Nama A : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (Pendahuluan)
Nama B : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ---------------------------------------------------------------(Isi-Isi)
--------------------------------------------------------------------------Nama A : -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama B : ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nama A : --------------------------------------------------------------- (Penutup)
-------------------------------------------------------------------------Contoh :
Mei Mei

: Selamat pagi, Siew Ting.

Siew Ting

: Selamat pagi, Mei Mei.

Mei Mei

: Kamu apa khabar Siew Ting ?

Siew Ting

:

Saya khabar baik Mei Mei.

tolong.” kata Semut. Semut naik ke atas daun dan akhirnya dapat menyelamatkan dirinya. Akhirnya burung merpati itu pun terbang menyelamatkan dirinya. seekor semut berjalan-jalan mencari makanan di pinggir sungai. Semut menyedari kejadian itu. Burung merpati merasa kasihan terhadap nasib malang yang menimpa semut itu dan mahu menyelamatkannya. Yang dihormati para guru. Kawan-kawan. Ѕeperti biasa dia berjalan dengan riang. aku tidak pandai berenang. Dia berusaha untuk berenang ketepi tetapi tidak berhasil sehingga kepenatan. lalu mengibaskan ranting yang digunakan untuk menangkap burung. Kejadian itu disedari oleh seekor burung merpati. para hakim yang arif lagi bijaksana. aku akan menyelamatkan kamu. Tidak lama kemudian. Dia meminta tolong. “Tolong. pengajaran daripada cerita ini ialah kita mestilah tolongmenolong antara satu sama lain. Semut melihat seorang pemburu sedang mengendap-endap untuk mendekati burung merpati. Tiba-tiba semut terjatuh ke dalam sungai. Pemburu itu kesakitan dan terkejut. .Semut dengan Burung Merpati Selamat pagi dan salam sejahtera. Kawan-kawan hendak mendengar cerita tak? Saya ada sebuah cerita dan tajuk cerita saya pada hari ini ialah Semut dengan Burung Merpati. Burung merpati menyadari kehadiran pemburu yang sibuk mengibas-ngibaskan ranting dan kesakitan. “ Jangan risau Semut. penjaga masa yang sentiasa setia menjaga masanya dan rakan-rakan sekalian. Lalu burung merpati memetik daun dan menjatuhkannya berdekatan dengan semut. Semut itu timbul tenggelam dihanyutkan oleh arus sungai. Pada suatu hari.” kata Burung merpati kepada Semut. Semut segera bergerak mendekati pemburu dan menggigit kaki sang pemburu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful