Anda di halaman 1dari 1

HBEC 3403 KREATIVITI DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

___________________________________________________________________________

SOALAN TUGASAN ______________________________________________________________

Menurut pakar-pakar,terdapat kemungkinan yang menggalakkan dan menghalang pembangunan dan perkembangan kreativiti di kalangan kanak-kanak. Kebanyakan teori perkembangan kanak-kanak melihat anak-anak muda sebagai sangat kreatif dengan kecenderungan semulajadi untuk berimaginasi, eksperimen, dan meneroka persekitaran fizikal dan konsep. Walau bagaimanapun, tahap kreativiti yang tinggi tidak semestinya dikekalkan sepanjang zaman kanak-kanak sehingga mereka menjadi dewasa. Tahap penurunan kreativiti akan berlaku apabila mereka mula sampai ke peringkat prasekolah dan mencapai kemuncak penurunan tahap kreativiti apabila mereka mencapai peringkat akil baligh. Berdasarkan apa yang telah dipelajari sepanjang kursus:

(i) Bincangkan teori-teori berkaitan dengan pembangunan kreativiti di kalangan kanak-kanak. Anda dikehendaki membincangkan sekurang-kurangnya TIGA teori yang boleh dikaitkan kepada kreativiti.

(ii) Membangunkan cara-cara untuk menggalakkan kreativiti dan mengekalkan ia sepanjang zaman kanak-kanak sehingga mereka menjadi dewasa. Ini mungkin melibatkan struktur kurikulum prasekolah.

Merujuk kepada garis panduan yang disediakan dalam rubrik yang diberikan pada kandungan tugasan dan juga asas yang markah akan diberikan untuk laporan.

[Jumlah: 40 markah] ___________________________________________________________________________