Anda di halaman 1dari 11

PABLO PICASSO

1881-1973

Pictor,

sculptor, gravor, ceramist, Picasso a revolutionat arta secolului XX prin inovatiile si cercetarile sale atat de diverse si atat de libere. Creator de o exceptionala longevitate, el a cunoscut inca din timpl vietii o glorie neintrerupta.

Pictura nu este facuta sa decoreze apartamentele. Este un instrument al razboiului ofensiv si defensiv impotriva dusmanului.

GUERINCA
Pictura

nu este facuta sa decoreze apartamentele. Este un instrument al razboiului ofensiv si defensiv impotriva dusmanului. In plin razboi civil spaniol, la cateva zile dupa ce bombardierele germane trimise in ajutorul lui Franco au distrus micul oras Guernica, Picasso, oripilat de macel, se hotaraste sa imortalizeze acest eveniment tragic intr-un tablou de o nemaivazuta violenta.

In

in culorile doliului, in negru, alb si gri, un soldat cu trupul spulberat, o femeie purtand in brate un copil mort, un cal si un taur, animalele coridei, inspaimantate de tumult. Fiecare chip schimonosit de suferinta, scoate strigate de durere.
<Guernica> imi exprim cu claritate oroarea fata de aceasta casta militara care a scufundat Spania intr-un ocean de durere si de moarte-explica el.

Pictati

La

Expozitia Universala de la Paris, 1937, Guernica are succes mare, fara indoiala pentru ca depaseste granitele istoriei spaniole si exprima o drama universala.

Aceasta

este panza datorita careia Picasso intra in legenda si care ii confera pictorului spaniol imaginea unui geniu vizionar, martor al tragediilor secolului XX.

Razboiul

civil spaniol trezeste militantismul politic al lui Picasso. Pictorul nu isi ascunde simpatia pentru republicani si reia teme ale spatiului mediteranean-corrida, Minotaurul-pentru a denunta ororile conflictului. Cersetoarea si Femeia care plange ilustreaza confuzia unui popor spaniol sfasiat (1937).

Inscriindu-se

in Partidul Comunist Francez in 1944, Picasso lupta impotriva imperialismului american si exprima printr-o serie de lucrari speranta lumii care a scapat de razboi.

De la primul razboi mondial pana in prezent, editura rao, Bucuresti, 2004.

Multumesc pentru atentie! Realizat de Sasu Diana Alexandra