Anda di halaman 1dari 3

Auguste Perret,

1874-1954, A fost arhitect i antreprenor, a abandonat facultatea (Academie des Beaux Arts) dup anul III pentru a lucra full time la antrepriza tatlui su. A nfiinat apoi propria firm, la care a lucrat cu fraii lui, n primul rnd Gustave, cei doi fiind curnd cunoscui ca specialiti n proiectarea n beton armat. A fost printre primii arhiteci care au utilizat betonul armat n construciile civile. A fundamentat clar ideea construciei alctuite din structura de beton armat i umplerile neportante. A aplicat betonului armat formele i proporiile artei greceti respectiv clasicismului francez, la care a adugat suprafee cu texturi sofisticate. n 1944 declara: betonul meu e mai frumos ca piatra; l prelucrez, l cizelez pn depete ca frumusee paramentele cele mai preioase. n 1943 a devenit membru al Academiei Franceze. Cele dou lucrri la care se raporteaz arhitectura lui Perret sunt Istoria arhitecturii lui Choisy (care considera c formele arhitec-turii au fost ntotdeauna determinate de evoluia tehnicilor) i Betonul armat a inginerului Hennebique. Cea mai important lucrare a lui Auguste Perret, imobilul de locuine din rue Franklin 25bis, 1903. Acestei maniere avea s-i fie consecvent toat viaa. Este un bloc de 8 etaje, cu structur pe cadre din beton armat. Nu s-a ferit s sugereze n beton armat structura specific a construciilor din lemn. Casa e articulat pe vertical i orizontal, are cinci travei, dou bovindouri n consol pe ase etaje. Deasupra bovindourilor sunt dou terase descoperite, apoi cldirea se retrage de la aliniament pe ultimele dou etaje. Concavitatea definit de traveile centrale a fost determinat de CUT i POT.

sistemul Hennebique

Dei Perret a considerat betonul ca material superior zidriei n construcii, el trata fiecare element separat. Nu a utilizat structura de beton ca un ansamblu, n felul n care aveau s-l valorifice mai trziu Walter Gropius i toi ceilali de dup el. n 1911 Henry van de Velde a proiectat teatrul Champs Elise, apoi i-a solicitat lui Perret colaborarea n legtur cu betonul armat, la care era cunoscut ca specialist. A fost o inspiraie proast, pentru c n curnd Perret i-a nsuit lucrarea, la ndeprtat pe van de Velde, a modificat proiectul i l-a luat n propria sa antrepriz. Construcia s-a terminat n 1913. Dei pe din afar construcia pare static, clasic, simetric i sobr, soluia structural este dinamic i abil. Trei auditorii, sala mare avnd 1905 de locuri. Auditoriul circular e suspendat pe 8 coloane i 4 arce.

Sus: teatrul Champs Elysee Jos stnga: antierul imobilului din rue Raynouard, 1928-30, Jos dreapta: biserica Notre Dame du Raincy

n 1924 Notre Dame du Raincy. Betonul forat s fie o dantelrie. 1928-30 blocul din rue Raynouard. Betonul obligat s lucreze separat n fiecare element. Dup rzboi, Perret a fost nsrcinat cu reconstrucia oraului Le Havre, care fusese grav distrus n rzboi. n 1945, la 71 de ani, Perret a nceput proiectarea centrului civic, primriei i bisericii Saint Joseph, dar ele au fost construite dup moartea lui. Aici i-a aplicat cu consecven stilul propriu, un fel de clasicism structural. Construciile respectau toate modului de 6.24 metri, considerat optim. Intenia era ca fiecare bloc s beneficieze de maximum de nsorire. Artera fovorit de

care s-a ocupat Perret era Avenue Foch, care se ntindea de la primrie pn la coasta oceanului. Locuitorii oraului s-au adaptat greu, dup lungi critici adresate acestei arhitecturi. Dar Institutul Francez de Arhitectur i UNESCO l-au apreciat i l-au nscris n patrimoniul mondial al umanitii, ca exemplu de poetic a betonului. (n 2002, resp. 2005)

Auguste Perret, Biserica i primria din Le Havre

Biserica Saint Joseph din Le Havre a fost dedicat celor 80.000 de victime ale celor 135 de raiduri aeriene. Biserica e similar bisericii Notre Dame du Raincy, din 1922-24, realizat tot n beron armat. Cldirea, simetric e organizat n jurul unui turn central de 106 metri. Auguste Perret este cel care a fcut din betonul armat, considerat pn atunci un material grosier, bun numai n arhitectura industrial, un instrument rafinat al formei. Dintr-un material considerat ingrat, el a fcut o arhitectur cu valoare spiritual spun criticii. Din motive economice, Perret n-a explorat posibilitile betonului dincolo de sistemul stlp-grind ceea ce mult vreme l-a dezavantajat. Perret a fost n primul rnd un antreprenor curajos i incisiv, dar i un teoretician. Astfel a dat inovaiilor lui tehnice o tent filozofic, care l-a consacrat.