P. 1
Waj-3112-Olahraga Lompat-Jauh SEKOLAH RENDAH

Waj-3112-Olahraga Lompat-Jauh SEKOLAH RENDAH

|Views: 43|Likes:
Dipublikasikan oleh Chun Lee Tan
TIADA
TIADA

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Chun Lee Tan on Mar 31, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

09/01/2013

PENGENALAN LOMPAT JAUH

WAJ 3112 OLAHRAGA LOMPAT JAUH

 Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di

mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.
 Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian

daripada Sukan Olimpik.
 Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada

rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang.

Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston.

Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit, biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah.

Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlet akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.

Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlet pada pasir diukur. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini), lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan.

 Antara yang paling dingati dalam acara purba adalah seorang

lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.

1

GAYA INI MEMERLUKAN SESEORANG PELOMPAT ITU MENGIMBANGI BADANNYA DALAM KEADAAN MELUNJUR SEMASA DALAM FASA LAYANGAN.23 langkah atau jarak 35. MELOMPAT DENGAN KUAT. LARI LANDAS yang terkawal. • Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah keempat yang telah ditandakan.PRINSIP LOMPAT JAUH MENCAPAI JARAK LOMPATAN YANG MAKSIMUM BERUPAYA BERLARI DENGAN PANTAS. MEMPUNYAI KELENTURAN BADAN DAN DAYA KOORDINASI BAIK TEKNIK-TEKNIK DALAM LOMPAT JAUH LARIAN DAN LONJAKAN BERGERAK MENGIKUT SATU LINGKUNGAN PARABOLA MENGIMBANGKAN BADAN DAN MEMBOLEHKAN PELOMPAT MEMBUAT PERSEDIAN UNTUK MENDARAT DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN LOMPAT JAUH GAYA LAYAR LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LOMPAT JAUH GAYA KAYUH LOMPAT JAUH GAYA LAYAR  TEKNIK INI SESUAI UNTUK PELOMPAT JAUH LOMPAT JAUH GAYA LAYAR • Lari pecut dengan kelajuan maksimum YANG BARU MENCEBURI ACARA INI KERANA LOMPATAN MUDAH DILAKUKAN.09/01/2013 PRINSIP . • Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah 2 . • Lari 21.45 meter.

Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas KEMAHIRAN YANG TINGGI KERANA SESEORANG PESERTA SEOLAH-OLAH BERKAYUH SATU SETENGAH LANGKAH ATAU DUA SETENGAH LANGKAH DI UDARA PADA FASA LAYANGAN SEBELUM MENDARAT. • Angkat lutut kaki hadapan tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan LAYANGAN • Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan. • Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. • Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan MENDARAT . Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan .09/01/2013 • Kaki dilonjakkan dengan kekuatan maksimum • Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak LONJAKAN LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG  TEKNIK INI MEMERLUKAN LENTIKAN BADAN LAYANGAN • Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dan ke hadapan. • Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula MENDARAT mencecah tanah LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LOMPAT JAUH GAYA KAYUH  TEKNIK INI LEBIH SUKAR DAN MEMERLUKAN LONJAKAN • Lonjak dengan kuasa kaki maksimum. DAN KEDUDUKAN KEPALA YANG MENDONGAK KE ATAS SEMASA FASA LAYANGAN AWAL DAN MELUNJURKAN KAKI KE DEPAN DIIKUTI BADAN DAN KAKI SEMASA MENDARAT. 3 . • Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh.

Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. Bergerak dengan dua atau tiga suai jarak ukuran di tempat permulaan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru.  Jika menapak sebelum papan lonjakan. 4 . anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah.  Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. ubah badan rendah. ANSUR MAJU 2  Melonjak dari hujung bangku. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan.  Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan. langkah ke hujung bangku Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu. Bengkokkan lutut dan bongkokkan lonjak A menapak di papan lonjak.  B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki ANSUR MAJU LONJAKAN ANSUR MAJU 1  Lonjak dari papan lonjakan. Mendarat dengan tumit.09/01/2013 LOMPAT JAUH GAYA KAYUH • Lakukan pergerakan ‘tendang LARI LANDAS LAYANGAN kayuh’ • 1 ½ atau 2 ½ FASA-FASA LOMPAT JAUH LONJAKAN LAYANGAN MENDARAT MENDARAT • Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan • Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan • Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat ANSUR MAJU LARI LANDAS  A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan.

Cuba sentuh bola dengan dahi.09/01/2013 ANSUR MAJU 3 ANSUR MAJU LAYANGAN & MENDARAT ANSUR MAJU 1  Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi   Berlari. Mendarat dengan tumit. Gantungkan bola pada Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai.Ulang lakuan. Berlari.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit ANSUR MAJU 2  Mencecah bola dengan hujung tangan. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh. Lari lima hingga enam langkah. Mendarat dengan tumit dahulu. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan.5 meter dari papan lonjakan. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. melonjak dengan kaki lonjakan. berlari lima hingga enam langkah. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat benteng pasir. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. Lari sejauh lima hingga enam langkah. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1. melonjak. 5 . ANSUR MAJU 3  Mencecah bola dengan dahi.

PELOMPAT HENDAKLAH MEMANDANG TEPAT KE HADAPAN GERAKAN INI DILAKUKAN DENGAN MENGHAYUNKAN TANGAN KE HADAPAN DAN MEMBENGKOKKAN KAKI SEMASA TUMIT PELOMPAT MENCECAH TANAH ANSUR MAJU LARI LANDAS & LONJAKAN Tentukan kaki yang dominan Lari dan lonjak dengan lutut yang tinggi Lompat dengan beberapa halangan Kira langkah untuk jarak larian dan lompat GAMBAR – GAMBAR LOMPAT JAUH 6 .09/01/2013 BUTIRAN MENGAJAR LARIAN MENUJU KE PAPAN LONJAK HENDAK PANTAS DAN TERKAWAL MELONJAK DENGAN KUAT DAN LUTUT KAKI BEBAS DIANGKAT TINGGI KEDUA-DUA BELAH KAKI MESTILAH DILUNJURKAN KE HADAPAN BADAN SEMASA BERSEDIA UNTUK MENDARAT BADAN DIGERAKKAN KE HADAPAN SUPAYA PELOMPAT TIDAK JATUH KE BELAKANG KEDUA-DUA BELAH TANGAN DIHAYUN KE ATAS KETIKA LONJAKAN KETIKA DI PERINGKAT LAYANGAN.

cc/2009/02/lompat-jauh.com/2007/04/prinsipasas-lompat-jauh.anneahira.htm http://www.moccasport.co.scribd.scribd.blogspot.com/olahraga-lompat-jauh.html http://sweetmulo-lynn.com/doc/24460790/Presentation1lompat-jauh http://www.09/01/2013 BIBLIOGRAFI  http://www.html http://www.com/doc/44690763/Latihan-AnsurMaju-Lompat-Jauh     7 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->