09/01/2013

PENGENALAN LOMPAT JAUH

WAJ 3112 OLAHRAGA LOMPAT JAUH

 Lompat jauh adalah sejenis acara olahraga di

mana seseorang atlet mencuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat yg dituju.
 Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian

daripada Sukan Olimpik.
 Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada

rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang.

Pada 1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston.

Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit, biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah.

Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlet akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan.

Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlet pada pasir diukur. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini), lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan.

 Antara yang paling dingati dalam acara purba adalah seorang

lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.

1

• Panjangkan beberapa langkah terakhir supaya kedudukan badan menjadi rendah 2 . • Kawal ketetapan langkah bermula daripada langkah keempat yang telah ditandakan. MEMPUNYAI KELENTURAN BADAN DAN DAYA KOORDINASI BAIK TEKNIK-TEKNIK DALAM LOMPAT JAUH LARIAN DAN LONJAKAN BERGERAK MENGIKUT SATU LINGKUNGAN PARABOLA MENGIMBANGKAN BADAN DAN MEMBOLEHKAN PELOMPAT MEMBUAT PERSEDIAN UNTUK MENDARAT DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN LOMPAT JAUH GAYA LAYAR LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LOMPAT JAUH GAYA KAYUH LOMPAT JAUH GAYA LAYAR  TEKNIK INI SESUAI UNTUK PELOMPAT JAUH LOMPAT JAUH GAYA LAYAR • Lari pecut dengan kelajuan maksimum YANG BARU MENCEBURI ACARA INI KERANA LOMPATAN MUDAH DILAKUKAN. MELOMPAT DENGAN KUAT.45 meter. GAYA INI MEMERLUKAN SESEORANG PELOMPAT ITU MENGIMBANGI BADANNYA DALAM KEADAAN MELUNJUR SEMASA DALAM FASA LAYANGAN. • Lari 21.PRINSIP LOMPAT JAUH MENCAPAI JARAK LOMPATAN YANG MAKSIMUM BERUPAYA BERLARI DENGAN PANTAS.23 langkah atau jarak 35. LARI LANDAS yang terkawal.09/01/2013 PRINSIP .

DAN KEDUDUKAN KEPALA YANG MENDONGAK KE ATAS SEMASA FASA LAYANGAN AWAL DAN MELUNJURKAN KAKI KE DEPAN DIIKUTI BADAN DAN KAKI SEMASA MENDARAT. Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan .09/01/2013 • Kaki dilonjakkan dengan kekuatan maksimum • Ayunkan lutut kaki hadapan ke atas secepat mungkin bagi menambah kelajuan menegak LONJAKAN LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG  TEKNIK INI MEMERLUKAN LENTIKAN BADAN LAYANGAN • Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua-dua tangan ke atas dan ke hadapan. Dahulukan tumit untuk mendarat dan gerakkan tangan ke hadapan dengan pantas KEMAHIRAN YANG TINGGI KERANA SESEORANG PESERTA SEOLAH-OLAH BERKAYUH SATU SETENGAH LANGKAH ATAU DUA SETENGAH LANGKAH DI UDARA PADA FASA LAYANGAN SEBELUM MENDARAT. • Angkat lutut kaki hadapan tinggi yang boleh dan pada masa yang sama angkat tangan yang bertentangan tinggi ke hadapan LAYANGAN • Ayunkan kedua-dua tangan ke belakang dan lentikkan badan. 3 . • Luruskan kaki supaya lutut diangkat ke udara. • Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. • Angkat kedua-dua lutut serentak dengan ayunan tangan ke hadapan MENDARAT . • Gerakkan tangan ke hadapan apabila tumit mula MENDARAT mencecah tanah LOMPAT JAUH GAYA GANTUNG LOMPAT JAUH GAYA KAYUH  TEKNIK INI LEBIH SUKAR DAN MEMERLUKAN LONJAKAN • Lonjak dengan kuasa kaki maksimum.

4 . ubah badan rendah. Bengkokkan lutut dan bongkokkan lonjak A menapak di papan lonjak. Mendarat dengan tumit.  Jika menapak sebelum papan lonjakan. ANSUR MAJU 2  Melonjak dari hujung bangku. Bergerak dengan dua atau tiga suai jarak ukuran di tempat permulaan. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakan dan mendarat dengan tumit. Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah.  Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakan.09/01/2013 LOMPAT JAUH GAYA KAYUH • Lakukan pergerakan ‘tendang LARI LANDAS LAYANGAN kayuh’ • 1 ½ atau 2 ½ FASA-FASA LOMPAT JAUH LONJAKAN LAYANGAN MENDARAT MENDARAT • Bongkokkan badan sedikit dan luruskan tangan ke hadapan • Lunjurkan kedua-dua kaki yang dirapatkan ke hadapan • Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat ANSUR MAJU LARI LANDAS  A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. langkah ke hujung bangku Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang termampu.  Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan.  B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki ANSUR MAJU LONJAKAN ANSUR MAJU 1  Lonjak dari papan lonjakan.

09/01/2013 ANSUR MAJU 3 ANSUR MAJU LAYANGAN & MENDARAT ANSUR MAJU 1  Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi   Berlari. Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat benteng pasir. melonjak.Ulang lakuan. Berlari. lentikkan badan serta dongakkan kepala ke atas. jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh disentuh.Hulurkan tangan ke hadapan dan hamburkan badan ke hadapan. Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakan. 5 . berlari lima hingga enam langkah. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. melonjak dengan kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit ANSUR MAJU 2  Mencecah bola dengan hujung tangan. Lakukan layangan setinggi yang boleh dan lentikkan badan serta tangan ke atas. melonjak dengan kaki lonjakan. ANSUR MAJU 3  Mencecah bola dengan dahi. Mendarat dengan tumit. Lari lima hingga enam langkah. Mendarat dengan tumit dahulu. melonjak melepasi kayu atau tali Rentangkan seutas tali di atas pasir berjarak 1-1.5 meter dari papan lonjakan. Cuba sentuh bola dengan dahi. Gantungkan bola pada Gantung sebiji bola pada jarak 1-2 meter dari papan lonjakan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai. Lari sejauh lima hingga enam langkah.

09/01/2013 BUTIRAN MENGAJAR LARIAN MENUJU KE PAPAN LONJAK HENDAK PANTAS DAN TERKAWAL MELONJAK DENGAN KUAT DAN LUTUT KAKI BEBAS DIANGKAT TINGGI KEDUA-DUA BELAH KAKI MESTILAH DILUNJURKAN KE HADAPAN BADAN SEMASA BERSEDIA UNTUK MENDARAT BADAN DIGERAKKAN KE HADAPAN SUPAYA PELOMPAT TIDAK JATUH KE BELAKANG KEDUA-DUA BELAH TANGAN DIHAYUN KE ATAS KETIKA LONJAKAN KETIKA DI PERINGKAT LAYANGAN. PELOMPAT HENDAKLAH MEMANDANG TEPAT KE HADAPAN GERAKAN INI DILAKUKAN DENGAN MENGHAYUNKAN TANGAN KE HADAPAN DAN MEMBENGKOKKAN KAKI SEMASA TUMIT PELOMPAT MENCECAH TANAH ANSUR MAJU LARI LANDAS & LONJAKAN Tentukan kaki yang dominan Lari dan lonjak dengan lutut yang tinggi Lompat dengan beberapa halangan Kira langkah untuk jarak larian dan lompat GAMBAR – GAMBAR LOMPAT JAUH 6 .

htm http://www.com/doc/44690763/Latihan-AnsurMaju-Lompat-Jauh     7 .co.cc/2009/02/lompat-jauh.com/olahraga-lompat-jauh.moccasport.anneahira.09/01/2013 BIBLIOGRAFI  http://www.com/2007/04/prinsipasas-lompat-jauh.com/doc/24460790/Presentation1lompat-jauh http://www.scribd.scribd.html http://www.blogspot.html http://sweetmulo-lynn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful