P. 1
Latihan Kata Ganda

Latihan Kata Ganda

|Views: 29|Likes:
Dipublikasikan oleh ukhtinurfarhana
Best
Best

More info:

Published by: ukhtinurfarhana on Mar 31, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

pdf

text

original

KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

__________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya.a. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . Sungai di negeri Indonesia itu __________________.w. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer.

__________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. Selepas menang pertandingan itu. Selepas penat bersukaria.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. Setelah berbual-bual. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. kami _________ di restoran itu. Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam.

___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. sayur. Di dalam _________ itu terdapat lontong. dan keropok. Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi. tempeh. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Dalam upacara Korban itu. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. tauhu. Dalam lumba lari itu. _______________ itu pun disira dengan gula. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->