KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan.w. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. __________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah.a. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya.

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. Selepas penat bersukaria. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. Selepas menang pertandingan itu. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. Setelah berbual-bual. Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. kami _________ di restoran itu.

Dalam lumba lari itu. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. tempeh.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . _______________ itu pun disira dengan gula. Di dalam _________ itu terdapat lontong. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya. sayur. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. tauhu. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut. dan keropok. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Dalam upacara Korban itu.