KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

_____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah. Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. __________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan.w. Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka.a. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka.

Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. Selepas menang pertandingan itu. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. Selepas penat bersukaria. mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. Setelah berbual-bual. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. kami _________ di restoran itu.

sayur. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. tempeh. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. Dalam lumba lari itu. Dalam upacara Korban itu. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Di dalam _________ itu terdapat lontong. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi. _______________ itu pun disira dengan gula. Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. tauhu. dan keropok. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful