KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

__________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan.a. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya. Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah.w. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer.

KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. Selepas penat bersukaria. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. Selepas menang pertandingan itu. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam. Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. Setelah berbual-bual. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. kami _________ di restoran itu. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu.

Di dalam _________ itu terdapat lontong. Dalam lumba lari itu. tauhu. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya. dan keropok. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut. tempeh. Dalam upacara Korban itu.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. _______________ itu pun disira dengan gula. sayur.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful