KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan. Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka.w. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya.a. __________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah .

Setelah berbual-bual. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. Selepas penat bersukaria. kami _________ di restoran itu. Selepas menang pertandingan itu. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri.

________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. tauhu. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut. Dalam upacara Korban itu. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Dalam lumba lari itu. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. tempeh. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. _______________ itu pun disira dengan gula. sayur. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. dan keropok. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin. Di dalam _________ itu terdapat lontong. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) .