KATA GANDA PENUH (KATA ADVERBA

)

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

Setelah keluar dari penjara, dia ___________ insaf akan perbuatannya dulu. Budak kecil itu ___________ dilanggar kereta ketika hendak menyeberangi jalan raya itu. Dia mendakap tubuh ibunya ___________ setelah sedar dari mimpinya. Penjahat itu __________ melarikan diri apabila kereta ronda polis tiba. Kita tidak dibenarkan bercakap _____________ ketika berada di perpustakaan. Ahmad ____________ tidur ketika ibunya masuk ke dalam kamarnya. Belajarlah ___________ supaya anda berjaya dalam peperiksaan kali ini. __________, dia masuk ke kamar abangnya lalu mengambil kad kredit abangnya itu. _________ sahaja saya menasihatinya kerana dia tak mengendahkan nasihat saya itu. Sebelum masuk ke ruang keberangkatan di bandara itu, dia merenung wajah ibunya _____________.

SILA KLIK IMEJ UNTUK KEMBALI KE LAMAN LEMBARAN KERJA

P5
KATA GANDA PENUH
disusun oleh:

MOHAMED NAIM DAIPI

NAMA : ……………………………………….. DARJAH : ………………………………..

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) cepat-cepat (2) erat-erat (3) nyaris-nyaris (4) benar-benar (5) diam-diam (6) sungguh-sungguh (7) pura-pura (8) kuat-kuat (9) sia-sia

TARIKH :……………………………………

(10) lama-lama (11) lambat-lambat (12) dekat-dekat 08 01

Soalan matematik di dalam ujian tadi ___________. Saya masih ____________ akan janjinya kerana saya pernah dibohonginya. Binatang yang terdapat di taman haiwan itu _____________ semuanya. Pihak masjid akan membeli _________ baru untuk perpustakaannya.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) KATA GANDA PENUH (KATA ADJEKTIF) 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 Pemerintah menasihati rakyat Singapura agar tidak melawat ke _______ yang dilanda kekacauan. Orang tua itu mencabut __________ yang tumbuh di bawah pokok itu. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Rumah yang didiami oleh orang-orang kaya itu ______________. __________ yang tidak setia kepada negara akan diambil tindakan.a. _____________ yang menipu para pelanggan boleh didakwa di mahkamah. Para pelajar madrasah itu menulis tentang ________ kehidupan yang dialami Nabi Muhammad s. Cikgu Adnan selalu menegur Karim yang selalu menggunakan ______ yang kurang sopan. _________ di sekolah itu turut menyertai kursus komputer. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pekedai-pekedai (2) cendawan-cendawan (3) guru-guru (4) kata-kata (5) negeri-negeri (6) budak-budak (7) askar-askar (8) ajaran-ajaran (9) pulau-pulau SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) enak-enak (2) besar-besar (3) ragu-ragu 02 07 (4) mudah-mudah (5) ganas-ganas (6) lebat-lebat (7) harum-harum (8) tebal-tebal (9) panjang-panjang (10) pedas-pedas (11) jinak-jinak (12) susah-susah (10) kisah-kisah (11) kitab-kitab (12) sampah-sampah . Penduduk di kampung itu memerlukan bantuan kerana hidup mereka ___________ belaka. Makanan yang dijual di restoran itu ____________ belaka. Bunga yang sedang mekar itu _______________ Buku yang dipinjamnya dari perpustakaan itu __________ semuanya. Orang-orang Cina tidak melanggan restoran itu kerana makanannya _______________ belaka.w. Sungai di negeri Indonesia itu __________________. ________ yang berambut panjang itu mengganggu orang yang lalu-lalang di situ. ________ yang bertaburan di pantai itu dipungut oleh para sukarelawan.

mereka __________ di sungai yang dingin airnya itu. Selepas penat bersukaria. Budak itu menangis kerana _________nya luka tercucuk tulang ikan. Selepas menang pertandingan itu. Sesiapa sahaja yang melanggar __________ boleh diheret ke mahkamah. mereka pun ___________ di atas tikar dengan berbantalkan lengan. SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) pulang-pulang (2) tengok-tengok (3) muntah-muntah (4) makan-makan (5) tenung-tenung (6) main-main (7) ingat-ingat (8) dengar-dengar (9) jalan-jalan SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) layang-layang (2) para-para (3) dekak-dekak 06 03 (4) bayang-bayang (5) mata-mata (6) ubun-ubun (7) kira-kira (8) siku-siku (9) langit-langit (10) baring-baring (11) duduk-duduk (12) mandi-mandi (10) kanak-kanak (11) anting-anting (12) undang-undang . Ayah saya membawa adik ke klinik kerana adik _________ selepas minum susu itu. Bahagian yang lembik di atas kepala kita dipanggil _______________. Kanak-kanak itu gembira ketika ber_________ di taman permainan itu. Dua orang _________ itu berjaya menangkap perompak yang cuba merompak sebuah bank. kami _________ di restoran itu. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Wanita yang jelita itu memakai sepasang __________ berlian di telinganya. Beberapa orang pemuda lain pula ber__________ di tepi sungai itu sambil menikmati keindahan alam.KATA GANDA PENUH (KATA KERJA) KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Pemuda-pemuda itu __________ di bawah pokok itu sambil berbual-bual. Setelah berbual-bual. Para pelajar itu menggunakan ___________ ketika belajar matematik. __________ adik hanyut dibawa angin setelah benangnya terputus. __________lah rumah saya kerana saya hendak melancong ke luar negeri. ___________lah ketika anda hendak menyeberang jalan raya yang sibuk itu. Salim mengukur garisan itu dengan menggunakan sebuah __________ __________ ketua mereka belum lagi muncul tetapi mereka tetap sabar menunggunya. Dia memicit-micit kepalanya sewaktu hendak menjawab soalan _________ yang susah itu. Ibu tua itu menunggu anaknya yang belum _______ sejak semalam.

SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) jentik-jentik (2) ampai-ampai (3) anai-anai (4) lumba-lumba (5) kura-kura (6) kupu-kupu (7) kunang-kunang (8) labah-labah (9) rama-rama SENARAI JAWAPAN PILIHAN (1) gado-gado (2) agar-agar (3) abuk-abuk 04 05 (4) botok-botok (5) tumpi-tumpi (9) getas-getas (10) pijat-pijat (11) labi-labi (12) biri-biri (6) gula-gula (7) epok-epok (8) jemput-jemput (10) ondeh-ondeh (11) kole-kole (12) otak-otak . sayur. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 __________ yang sedang digoreng ibu itu berisi ikan sardin.BINATANG - KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . dan keropok. tauhu. Gigi adik sakit kerana adik suka makan ________ yang mengandungi kadar manisan yang tinggi. Kakinya bengkak-bengkak kerana digigit ________ ketika duduk di kerusi itu. Kolam itu disembur ubat serangga kerana terdapat banyak __________. Tangannya mengigil ketika mengangkat _________ yang lembik itu. Warna _________ yang hinggap di bunga itu sangat cantik. ____________ dapat mengalahkan arnab kerana arnab tertidur. Ibu menabur bijan ke atas ____________ yang berintikan kacang hijau dan kelapa itu. Dalam upacara Korban itu. ___________ pisang di atas meja itu untuk ayah kami. sebanyak seratus ekor kambing ________ telah disembelih. Di atas _____________ itu ada tahi minyak Setelah digoreng. Ikan ________ yang dijumpai tersadai di tepi pantai itu telah ditolak ke tengah laut.MAKANAN - 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Cahaya ________ itu mencantikkan lagi kawasan pantai itu. tempeh. ________ atau ubur-ubur yang hidup di tepi laut itu tidak membahayakan para pekelah. _______________ itu pun disira dengan gula. _________ itu membuat sarangnya di atas pintu itu. Penjual itu membakar _________ ikan dan udang untuk pelanggannya. Dalam lumba lari itu.KATA GANDA PENUH (KATA NAMA) . Di dalam _________ itu terdapat lontong. Kerusi meja itu rosak kerana dimakan ___________. Kuih __________ itu dibungkus dengan daun pisang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful