Anda di halaman 1dari 21

S.Kavithaa R.

Prema
3 PISMP SAINS

OTOT-OTOT DAN TULANG UTAMA DALAM FASA LAYANGAN

Tolakan dilakukan dengan kaki yang kuat. Bahagian telapak kaki yang

kuat untuk bertumpu adalah cenderung pada bahagian tumit terlebih


dahulu dan berakhir pada bagian ujung kaki. Sesaat akan bertumpu sikap badan agak condong ke belakang Bertumpu sebaiknya tepat pada papan tumpuan Saat bertumpu, kedua-dua lengan ikut diayunkan ke depan atas. Pada kaki ayun diangkat ke depan setinggi pinggul dalam posisi lutut ditekuk.

Sikap gerakan badan di udara sangat erat hubungannya dengan kecepatan awalan dan kekuatan tolakan Kecepatan lari awalan dan kekuatan pada waktu menolak harus dilakukan oleh si pelompat untuk mengetahui daya tarik bumi tersebut. Semasa pergerakan yang ditunjukkan dalam gambarajah di atas, otot kuadrisep akan mengecut apabila si pelompat melipatkan kakinya. Pada masa yang sama, salah satu tangan si pelompat akan dihayun kebelakang dan satu lagi ke depan. Semasa salah satu tang itu dihayun ke belakang, otot bisep akan mengendur dan otot bisep akan mengecut. Apabila satu lagi tangan yang ke hadapan, otot bisep pula yang mengecut dan juga otot trisep akan mengendur.

Cara melakukannya sebagai berikut :

Bersamaan melakukan tolakan, kaki diayun ke depan ke arah atas. Saat badan melayang di udara, kaki diturunkan. Bersamaan dengan itu, pinggul didorong ke depan, kapala ditengadahkan, dada dibusungkan dan kedua tangan ke atas arah belakang. Saat akan mendarat, kedua kaki diayunkan ke depan, badan dibungkukkan dan kepala ditundukkan siap untuk mendarat.

Semasa dalam

keadaan bengkok, otot


biseps akan mengendur dan triseps mengecut.

Apabila dalam
keadaan lurus, otot triseps pula yang akan mengecut dan biseps mengendur. Tulang rangka yang terlibat ialah humerus semasa melonjak dan melayang sebelum melakukan pendaratan, otot di bahagian paha juga terlibat iaitu otot kuadriseps dan tulang rangka femur.

Kedua belah kaki


sejajar dan tumit terlebih dahulu

mendarat di pasir
dengan posisi mengepit

Kedua lutut segera ditekuk dan badan dibiarkan condong terus jauh ke depan

Otot di bahagian tangan iaitu triseps dan biseps terlibat apabila tumit mencecah tanah Apabila tangan dibengkokkan, otot biseps akan mengecut dan triseps pula akan mengendur .

Apabila tangan diluruskan maka otot biseps yang akan mengendur dan otot triseps akan mengecut.
otot di bahagian paha iaitu kuadrisep juga terlibat apabila kaki digerakkan ke hadapan untuk melakukan pendaratan Otot kuadrisep, gluteus medius, gluteus maximus dan juga tulang rangka calcaneal dan juga metatarsal terlibat secara langsung apabila kaki digerakkan ke hadapan

SENDI-SENDI DAN TULANG-TULANG DALAM PERGERAKAN DALAM FASA LAYANGAN

AKSI PERGERAKAN

Gaya Layar pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki. Gaya Gantung pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya keatas seolah-olah bergantung di udara. Kedua-dua kakinya diangkat kebelakang. Gaya Tendang Kayuh pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.

SATAH PERGERAKAN
Satah Sagital Membahagikan tubuh badan

Satah Tranvers / satah Koronal

secara vertical iaitu bahagian


Membahagikan tubuh badan melalui bahagian bawah dan atas secara horizontal dengan sama berat kanan dan kiri di mana setiap bahagian mempunyai jisim/berat yang sama.

Satah Frontal / satah Axial

Membahagikan tubuh secara vertical daripada bahagian depan dan belakang tubuh badan

https://www.youtube.com/watch?v=bI6O9Ko6ilQ

Anda mungkin juga menyukai