P. 1
Folio Tandas Bersih

Folio Tandas Bersih

|Views: 485|Likes:
Dipublikasikan oleh fazliaman
contoh laporan pertandingan tandas bersih
contoh laporan pertandingan tandas bersih

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: fazliaman on Apr 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2014

pdf

text

original

2012

PROGRAM TANDAS BERSIH “TANDAS BERSIH WARGA SEJAHTERA” SK SERI MACHAP

SK SERI MACHAP, KAMPUNG SERI MACHAP, 86200 SIMPANG RENGGAM JOHOR.

SENARAI KANDUNGAN

 PENGHARGAAN  SEKAPUR SIRIH  PENGENALAN  RASIONAL, MATLAMAT, OBJEKTIF  SENARAI JAWATANKUASA  PELAN LOKASI TANDAS SEKOLAH  JADUAL PEMBERSIHAN  USHA SEKOLAH DALAM MEWUJUDKAN TANDAS BERSIH  GAMBAR-GAMBAR BERKAITAN  KESIMPULAN

1 2 3 4 5 6 7 8 9 23

Masa dan wang ringgit dalam menjayakan program tandas bersih ini Tidak ketinggalan juga penghargaan untuk rakan-rakan guru yang turut sama membantu dari segi tenaga dan waktu dalam usaha untuk membersih dan menceriakan tandas sekolah. Guru Besar SK Seri Machap. Tenaga. folio tandas bersih dapat disiapkan tepat pada masanya.PENGHARGAAN Saya ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan kerana dengan izin-Nya. kerana bimbingan dan teguran yang sangat berharga semasa membuat kerja kursus ini. Sekian. Saya ingin menyampaikan penghargaan yang setinggi-tingginya kepada En Mazlan bin Othman. . Pn Hajah Rahimah Binti Abdul Aziz juga yang banyak memberikan tunjuk ajar. terima kasih. Dalam menyiapkan buku ini saya mendapat sokongan dan bantuan daripada pelbagai pihak. Saya juga terhutang budi kepada kaki tangan sokongan yang banyak terlibat dalam kerja pembersihan dan mengecat tandas tanpa mengira masa dan waktu.

..... Terima kasih saya ucapkan kepada barisan ahli jawatankuasa. Terima Kasih.................. Sekian.... Alhamdulillah bersyukur saya kepada Allah kerana dengan limpah kurnia dan izinnya dapat kita menjayakan Program Tandas Bersih sekolah dengan jayanya........ Selawat dan Salam Kepada Junjungan Nabi Muhammad Rasul Pilihan.Sekapur sirih Assalamualaikum. ...... kepada semua guru dan kakitangan sekolah yang telah memberi kerjasama dalam merancang untuk menjayakan Program Tandas bersih bagi meningkatkan kecemerlangan SK Seri Machap.... EN MAZLAN BIN OTHMAN GURU BESAR SK SERI MACHAP .. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Pada ketika itu. Ada pula yang berpendapat tandas memang adalah tempat yang kotor oleh itu patutlah ianya berada dalam keadaan yang kotor. Mungkin ketika itu isu ini bukan suatu perkara yang kecil lagi. sudah tentu ianya akan memalukan kita serta mencemar imej sekolah. ramai yang mengambil mudah serta menganggapnya sesuatu perkara yang kecil dan remeh. pada ketika itu kita akan dapat hayati nilai sebenar tandas yang bersih. Atau. Sebenarnya isu kebersihan tandas merupakan sesuatu yang serius yang perlu kita semua ambil berat.PENGENALAN Apabila kita menyebut tentang isu tandas. golongan ini tidak berfikir dua kali untuk mengotorkannya atau menggunakannya dengan cara yang salah sehingga merosakkannya. pamnya rosak atau paip air dibiarkan tidak ditutup dan sebagainya. Demikianlah kita sering dapat lihat tandas yang tersumbat. Bayangkan jika kita tiba-tiba mendapat “ call of nature “ di sekolah yang tandasnya rosak dan kotor. Jika sekalipun tandas itu berada dalam keadaan yang bersih. Dengan Program Tandas bersih yang dianjurkan oleh kementerian Pelajaran Malaysia diharapkan dapat meningkatkan kebersihan dan keceriaan tandas sekolah sekaligus dapat meningkatkan mutu dan imej setiap sekolah yang terlibat. kita akan dapat rasakan betapa perkara ini bukan satu isu yang remeh. . jika kita terdengar pelawat atau tetamu kita merungut tentang tandas kita yang menjijikkan.

. keceriaan. cantik dan segar. penyakit dan bau yang kurang menyenangkan selepas menggunakan tandas. MATLAMAT Menjadikan Tandas SK Seri Machap Bersih. kesegaran dan keselamatan tandas.RASIONAL Program Tandas Bersih ini adalah untuk memastikan semua warga SK Seri Machap dapat menggunakan tandas yang selamat. Dengan itu warga SK Seri Machap akan terhindar dari segala bahaya. bersih. Segar dan Selamat Digunakan oleh Warga SK Seri Machap. OBJEKTIF Membolehkan warga SK Seri Machap sentiasa peka dengan kebersihan.

JADUAL PEMBERSIHAN BIL 1 NAMA AJK QADA’ HAJAT MAWAR AJK BERTUGAS  EN MAZLAN B OTHMAN  EN JAAFAR B KASMAN  PN NORAZREEN BAHARI  PN ASMAH (PEKERJA)  EN MAZLAN B AHMAD  EN AMINUDDIN SAYUTI  EN FAZLI B AMAN  CIK SITI MASHITAH  EN MAT ZIN (PEKERJA)  PN MAZNAH BT ABDULLAH  PN ZABEDAH ABU BAKAR  EM MOHD FADHLI OTHMAN  PN SAMSIAH  PN HJH RAHIMAH ABDUL AZIZ  PN HJH SITI ASIAH KASAN  PN SITI HAIDA BASAR  PN SAADIAH (PEKERJA) HARI ISNIN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT      2 AJK QADA’ HAJAT MELATI      ISNIN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT 3 AJK QADA’ HAJAT CEMPAKA      ISNIN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT 4 AJK QADA’ HAJAT MELUR      ISNIN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT .

d. Merangka pelan penyelenggaraan dan anggaran kos yang diperlukan. Denda akan dikenakan terhadap murid dan guru tingkatan yang diumumkan sebagai tandas terkotor pada setiap perhimpunan bulanan. c. Menghargai pelajar dan Guru Tingkatan dalam setiap perhimpunan bulanan bagi kelas Terbersih Bulanan. g. h. b.USAHA SEKOLAH DALAM MEWUJUDKAN TANDAS BERSIH a. f. Memantau kerja-kerja penyelenggaraan. Menyediakan sistem pemarkahan bagi penilaian setiap minggu oleh guru bertugas mingguan. Memeriksa dan menganalisa segala kerosakan yang perlu dibaikpulih dan tandas yang perlu diselenggara. e. Membentuk jawatankuasa kerja dalam mesyuarat AJK. . Menyediakan sebutharga untuk kos pekerja bagi tujuan penyelenggaraan.

TANDAS MURID TAHAP DUA .

.

.

TANDAS MURID TAHAP SATU LELAKI .

.

MURID TAHAP 1 PEREMPUAN .

.

TANDAS GURU PEREMPUAN .

.

.

TANDAS GURU LELAKI .

.

.

KESIMPULAN Tandas atau lebih lembut jika dikatakan kamar qada’ hajat. adalah destinasi kita yang pertama dalam memulakan hari-hari kita. Jelaslah disini bahawa jika tandas kita tidak bersih ia akan mencerminkan individu itu orang yang bersifat pembersih atau tidak. . Demi memupuk setiap warga sekolah ini semangat cintakan kebersihan dan dapat menghargai tandas. maka Unit Penyelenggaraan Tandas merangka program tandas bersih. Diharap dengan melaksanakan program ini akan dapat melahirkan warga sekolah yang cintakan kebersihan. Setiap kali selepas bagun tidur lagi tandas menjadi destinasi pertama dan ia juga menjadi tempat terakhir sebelum kita beradu di bilik tidur.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->