Anda di halaman 1dari 27

CONTOH-CONTOH INTERAKSI DALAM SEJARAH (BAHASA,KESENIAN & KESUSASTERAAN)

MELAYU CHINA INDIA JEPUN EROPAH


DIBENTANGKAN OLEH: AZMIDAH BT JARIUS OPSYEN: PENDIDIKAN KHAS

INTERAKSI TAMADUN INDIA DENGAN MELAYU


Bahasa
Percampuran bahasa Sanskrit dan Tamil dalam b. Melayu: Dari segi fonologi, konsonan /h/ dalam sanskrit dugugurkan atau dipindahkan kedudukan:
bhumi bheda bhasa arthah Bumi Beda/beza bahasa harta

Vokal /a/dalam suku kata pertama diganti dengan e pepet:


Nagaram Panajaram danda Negara Penjara denda

Vokal e pepet disisipkan di tempat gugus konsonan:


Putrah Cakravala Cakram Putera Cakerawala cakera

Konsonan sengau disisipkan di antara huruf vokal


Akasah upama Angkasa umpama

Pinjaman dari bahasa Tamil:


Ciri kepanjangan vokal dan penggandaan Konsonan dihilangkan:
Kendii Kappal Petti Kendi Kapal Peti

Vokal /a/ digantikan dengan e pepet :


kadai
Mampalam paricai

Kedai
mempelam perisai

Konsonan /v/ digantikan dengan /b/ atau /w/:


vagai Kaval vanali Bagai Kawal benda

Vokal /u/ digantikan dengan vokal /0/:


Mutal Kulam Modal Kolam

Vokal panjang di hujung perkataan digantikan dengan bunyi tekak atau glotis:
Ayyaa Akkaa Amma Ayah Kakak Emak

KESUSASTERAAN
Kesusasteraan Sanskrit seperti Epik Ramayana & Epik Mahabharata Hikayat Seri Rama mendapat inspirasi daripada Epik Ramayana Epik Mahabharata diberi wajah tempatan - Hikayat Pendawa Lima, Hikayat Pandawa, Hikayat Panda Delima & Hikayat Sang Boma. Begitu juga dengan unsur dan mitos yang digunakan dalam sejarah Melayu yang membawa maksud penting dalam menggambarkan kebesaran, kemuliaan, martabat serta menunjukkan kuasa raja yang istimewa. unsur mitos pengembaraan Raja Suran ke dalam laut serta hubungannya dengan lagenda puteri Turut diadaptasikan dalam wayang kulit

KESENIAN
Adat resam dan Budaya
Kedatangan agama Hindu pengaruhi kehidupan seharian dan adat resam masyarakat Melayu:amalan jampi & mentera Amalan adat di kalangan masyarakat Melayu seperti melenggang perut, bertindik telinga, bersanding dan berinai, mencecah garam dan menjejak kaki ke bumi bagi bayi,

Penyebaran Agama
Agama Hindu dan Buddha telah diterima dan menjadi pegangan penduduk tempatan yang sebelumnya berpegang kepada kepercayaan animisme. Candi Bukit Batu Pahat di Lembah Bujang pula merupakan tinggalan pengaruh ajaran Hindu kerajaan Chola ketika menguasai Kedah.

Sistem Pemerintahan
konsep Dewaraja (dalam bahasa Sanskrit yang bermakna God King) - konsep ketuhanan agama Hindu yang membesarkan keagungan dewa-dewi & dikaitkan degan kedudukan serta status Raja sebagi jelmaan Tuhan Upacara pertabalan - bagi mengekalkan status tinggi Raja Panca Persada memperlihatkan pengaruh kosmologi Hindu-Buddha.

Struktur Masyarakat
Akibat pengaruh dari sistem kasta (susun lapis dalam masyarakat) terdapat pemisahan jelas golongan atasan/ bangsawan yang dianggap lebih mulia berbanding golongan rakyat biasa. Pengaruh ini telah membawa kepada munculnya masyarakat feudal dalam kehidupan masyarakat Melayu.

INTERAKSI TAMADUN CHINA DAN MELAYU


Bahasa:
1 Makanan dan buah-buahan Bakmi, me, mesua, cincau, kueh, bepang, taugeh, kanar, kuaci, kucai, angki (pisang kaki), tauhu, kincam (sayur kering), lai, laici, teh, behon, toyu, samsu, tamar.

Pakaian dan barang dagangan


Rumah dan peralatan

Cukin, tocang, lo cuan, kekwa (bunga) koyok, cat, gimpai, gincu, tahil, koyan, d ( 1/10 tahil ), hun ( 1/100 tahil), 1 inci), tohar, tokok, angklong, candu, kaci.
Loting, pangkin, angloh, loceng, langkan, kangka, bangsal, tongkang, jong, sampan, beca, langca, pongkis, sempua, sia, tanglong, tangsi, takpi, cawan, tekoh, uncoi, dacing, kok (belenggu tengkok haiwan ), cacing, kincir. Apek, loki, nyonya, cempiang, taukeh, kongsi, kicak, cinggeh, cincau, ampau, taijin, kuntau, gua, lu, sengse, samsing, lancau, suwe, toa pekong, tokong, tekong, banci, cuak, culai, lancong. Ceki, pakau, capjeki, congkak, cukai, mahjong.

Manusia dan ehwalnya permainan

KESENIAN
Unsur seni bina Cina diserap dalam pembinaan masjid. Antara ciri khusus serapan ialah pada reka bentuk bumbung masjid yang menyerupai seni bina Pagoda. Contohnya Masjid Tanjung Kling, Masjid Tengkera, di Melaka, masjid Kampong Laut di Kelantan, masjid Demak di Jawa. Malah, identiti reka bentuk masjid pada zaman sebelum Malaysia merdeka adalah bumbung bertingkat yang diilhamkan dari bangunan Pagoda. Reka bentuk bumbung masjid-masjid ini dihasilkan sekurang-kurangnya terdapat 3 tingkat bumbung masjid. selain itu juga, hasil pertembungan ini juga membawa kepada hasil seni kaligrafi dan juga lukisan cat minyak.

Warisan Cina Peranakan


Dikenali sebagai Baba dan Nyonya. Kebudayaan mereka turut mempunyai unsur pengaruh kebudayaan Melayu. Bahasa Melayu Baba banyak mengandungi perkatan Hokkien . Cara masakan dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan menjadi kebiasaan bagi mereka menggunakan tangan ketika makan. Pakaian kebaya dan kain sarong.

INTERAKSI ANTARA TAMADUN CHINA DENGAN INDIA


Penyebaran agama Buddha dibawa masuk ke China kurun pertama masihi Maharaja menghantar wakil ke India untuk memahami dan mendalami ajaran Buddha. Disesuaikan dgn tradisi budaya masyarakat Cina;doktrin Daoisme & Konfusianisme. Sami dari China menetap di India & pelajari kitab Buddha (bahasa Sanskrit & Pali). Berjaya menyusun doktrin Buddha dalam satu koleksi (Tripitaka).

Bahasa, kesusasteraan dan kesenian


Ilmu fonetik Cina mengunakan pengetahuan dan teknik ilmu fonetik Sanskrit - dipelajari melalui ajaran Buddhisme. Kitab Buddha juga telah membekalkan bahan untuk panduan dan rujukan kepada kesusasteraan Cina- perbendaharaan kata, tema, gaya dan genre. Seni muzik India - alat muzik Cina yg berasal dari India :- pipa dan konghou

Sains dan Teknologi


Dari China - pembuatan kertas, tembikar, bahan letupan, percetakan & kompas Perubatan Cina mendapat tempat dan diberi penghormatan yang tinggi di India. Dari India - teknologi India menghasilkan gula daripada tebu, 60 koleksi ilmu astronomi India telah diterjemah ke bahasa Cina, ahli astronomi India pernah berkhidmat di China sistem kalendar lunar Cina yang baru. Karya perubatan India pula banyak diterjemah kedalam bahasa Cina

INTERAKSI ANTARA TAMADUN JEPUN DENGAN CHINA


Kesenian: Tulisan Cina telah menjadi Asas kepada pembentukan tulisan Jepun. perantaraan komunikasi sosial dan penciptaan kesenian dalam masyarakat Jepun yang telah membawa kepada perkembangan intelektual. digunakan untuk menyimpan rekod-rekod mengenai mitos-mitos agama Shinto dan rekod-rekod pentadbiran Jepun. menghasilkan kesusateraan menggunakan tulisan cina.(Katakana & Hiragana) Dari segi upacara-minum teh dan seni taman. Ajaran falsafah Konfusianisme dari China turut diasimilasikan dalam Tamadun Jepun.

Agama Buddha dari Negara China telah dikembangkan dalam Tamadun Jepun-Agama Shinto. Kuil-kuil Buddha telah didirikan di Jepun. Agama Buddha telah mencapai zaman kemuncak semasa zaman Nara dan Heian. Seni lukis-teknik lukisan sedia ada dikekalkan dan ditambah dengan unsur baharu.- White Plum Blossom, Reiko Smile. Kesusasteraan: Nihonshoki(720 M)-pengaruh T. China.

INTERAKSI TAMADUN JEPUN DENGAN EROPAH


Orang Jepun mula tertarik dengan kasut-kasut dari Barat yang menggantikan penggunaan terompah, pemakaian cara Barat menggantikan kimono, menjadikan daging dan susu sebagai makanan seharian, penggunaan sudu dan garpu menggantikan penyepit serta penggunaan lampu elektri dan jam dari Barat. sistem bank yang moden ditubuhkan berperanan memulihkan nilai mata wang Jepun, dengan mencontohi bank-bank di Amerika Syarikat.

dalam bidang pemilikan tanah, Jepun juga telah mengubahcara pemilikan tanah mereka dan menurut cara Barat. Dalam sistem tradisi, tanah adalah milik pembesar-pembesar sahaja, tetapi kini hak milik tanah diberikan kepada semua termasuklah golongan petani.

Rujukan
http://www.scribd.com/doc/17295737/INTER AKSI-TAMADUN http://www.enotapelajar.com/2010/07/intera ksi-antara-tamadun-bab-3.html http://www.dapat.net/MYMALAYSIA/Bab%20 2%20Interaksi%20Antara%20Tamadun.pdf Tamadun Islam Dan Tamadun Asia (TITAS) Kertas 1 dan 2-Azhar Hj. Mad. Aros

SEKIAN

Epik ialah sejenis genre puisi naratif, dicirikan dengan kepanjangannya, pelbagai latar, sejumlah watak-watak yang besar dan berat serta jangka masa yang lama. Biasanya melibatkan cerita-cerita zaman kuno ratusan tahun lampau dan kadang-kala sukar untuk difahami kerana ada maksud tersurat dan maksud tersirat. Puisi naratif ialah puisi yang memberitahu tentang satu cerita tertentu. Dikhaskan untuk karya yang lebih pendek dan menarik minat mausia.

Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia.

Panca Persada - Tempat berlangsung Istiadat Bersiram.

Masyarakat Melayu Tradisional merupakan masyarakat feudal. Dari segi struktur, masyarakat ini dibahagikan kepada golongan pemerintah yang terdiri daripada sultan, pembesar daerah, serta penghulu dan golongan yang diperintah yang terdiri daripada rakyat bebas dan hamba.

Masjid kling melaka

Masjid di Lanzhou, Gansu Province, China

Anda mungkin juga menyukai