Anda di halaman 1dari 12

Nama Guru No KP Sekolah Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Purata

Umur

: Mohd Hafizuddin Bin Hasan : 910531-11-5097 : Sekolah Kebangsaan Tobobon,Kota Kinabalu : Pendidikan Jasmani : Kecergasan : 1.5 Ketangkasan : Lari ulang alik 10 meter : 03 April 2013 : 7.00 7.30 (30 minit) : 4 Kreatif : ( lelaki , perempuan)

: 10 Tahun

Hasil Pembelajaran : Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid-murid dapat : Psikomotor : Melakukan 3 daripada 5 percubaan larian ulang alik pada jarak 10 meter dengan betul dan selamat. Kognitif Afektif : Menyatakan 2 daripada 4 kepentingan aspek ketangkasan dalam sesuatu permainan. : Merasa seronok sepanjang melakukan aktiviti. : Murid pernah mempelajari aktiviti ketangkasan semasa Tahap 1. : Keyakinan,bekerjasama,patuh pada arahan guru dan menghargai masa. : Membanding beza,menjana idea,menghubungkait. : Bahasa Melayu (arahan) , Pendidikan Moral (nilai) : Koordinasi (antara mata dan tangan),kelajuan (semasa berlari lurus) : Pundi Kacang (10) , Bola getah (4) , Gelung (4) ,Skital (7) , Gambarajah (3) , Wisel (1)

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai Murni KBKK Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan

Bahagian/Masa Permulaan (4 Minit)

Aktiviti Memanaskan Badan Dinamik Warm up

Butiran Mengajar

Organisasi

Catatan Kaedah P&P -Demonstrasi ABM/BBM - Skital

Berlari skip

Lari skip dengan mengangkat lutut tinggi. Hayun tangan lurus di sisi dan angkat hingga ke paras bahu. Badan tegak dan mata pandang ke hadapan. Mendarat di atas bebola kaki.

NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru

Lari tendang belakang

Lari dengan langkah pendek. Lutut fleksi ke belakang. Lari sambil menendang kaki ke belakang. Badan tegak dan mata pandang hadapan.

Bahagian/Masa Aktiviti Gerak Kelas (8 Minit) Kerja Aktiviti 1

Butiran Mengajar Guru menunjukkan gambar tokoh sukan kepada murid-murid dan mengaitkan kepentingan ketangkasan dalam sesuatu permainan.

Organisasi

Catatan ABM/BBM -Pundi kacang -Skital


G

Definisi Ketangkasan

Ketangkasan ialah kebolehan individu bergerak dengan pantas sambil bertukar arah atau posisi.

NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Bekerjasama KESEPADUAN -Kelajuan semasa berlari lurus.

Aktiviti 2 i.Shuttle Run

Berdiri di belakang garisan permulaan. Lari pecut ke garisan yang bertentangan dengan garis permulaan sambil membawa pundi kacang. Tukar pundi kacang di akhir garisan Pusing dan lari pecut hingga ke garis permulaan semula tanpa rehat.

Bahagian/Masa Gerak Kumpulan (9 Minit)

Aktiviti

Butiran Mengajar

Organisasi

Catatan ABM/BBM - Skital -Pundi Kacang -Bola getah

Kerja Aktiviti Stesen

1
G

2
NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Bekerjasama -Menghargai masa

Stesen 1 Shuttle Run

Berdiri di belakang garisan permulaan. Lari pecut ke garisan yang bertentangan dengan garis permulaan sambil membawa pundi kacang. Tukar pundi kacang di akhir garisan Pusing dan lari pecut hingga ke garis permulaan semula tanpa rehat.

KESEPADUAN -Koordinasi mata dengan tangan.

Stesen 2 Lompat jauh berdiri

Berdiri tegak dengan kaki dibuka seluas bahu. Rendahkan pusat graviti badan dan fleksi kedua-dua lutut. Melonjak menggunakan bebola kaki ke hadapan. Tangan dibawa ke atas dan ke hadapan semasa melonjak Fleksi kedua-dua lutut ketika mendarat bagi menyerap daya.

Stesen 3 Lambung bola getah Lambung bola getah kepada pasangan yang berada di hadapan. Pasangan yang berada di hadapan akan menyambut bola getah dengan teknik yang betul. Setelah membuat kedua-dua murid membuat lambungan ,tukar kepada pasangan yang seterusnya.

Bahagian/Masa

Aktiviti

Butiran Mengajar Murid dibahagikan kepada empat kumpulan. Dua perlawanan akan diadakan secara serentak. Setiap kumpulan akan menghantar seorang wakil untuk berada di dalam gelung. Mata akan diberikan kepada pasukan yang berjaya menghantar bola kepada pemain mereka yang berada di dalam gelung. Kumpulan yang berjaya mengumpul markah yang paling banyak dikira sebagai pemenang.

Organisasi

Catatan ABM/BBM - Skital -Gelung -Bola KBKK -Menjana idea

Permainan Kecil Permainan (6 Minit)

NILAI MURNI -Bekerjasama -Patuh pada arahan guru

Bahagian/Masa

Aktiviti

Butiran Mengajar Aktiviti

Organisasi

Catatan

Penutup (3 Minit)

Aktiviti regangan

regangan

dimulakan
G

dengan menolak kepala ke atas dan ke bawah. Kepala di tolak ke kanan dan ke kiri. Pergelangan tangan tangan

Kaedah P&P -Tunjuk cara -Penyoalan ABM/BBM - Skital KBKK -Menjana idea -Membanding beza -Menghubungkait NILAI MURNI -Patuh pada arahan guru -Keyakinan

kanan dan kiri dibengkokkan ke atas dan ke bawah. Kaki kanan dan kiri

dibengkokkan ke atas. Aktiviti regangan di buat dalam kiraan 8 bagi setiap anggota.

Guru pengukuhan

memberi dengan

Apakah

kepentingan

ketangkasan dalam sesuatu permainan?

merujuk isi pelajaran dan menanyakan soalan.

Nyatakan perbezaan antara ketangkasan dan kelajuan.

i.Kekuatan : ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ ii.Kelemahan : ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ iii.Cadangan penambahbaikkan : ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ v.Ulasan Guru Pembimbing/Pensyarah Pembimbing : ______________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ Disediakan Oleh : Disemak Oleh :

___________________________ (MOHD HAFIZUDDIN BIN HASAN)

__________________________ (EN.CHRISTOPHER JAMES ANSUN)