Anda di halaman 1dari 4

Pengertian Masakan Arab ditakrifkan sebagai masakan serantau di Dunia Arab yang menjangkau dari Maghribi dan Tunisia

ke Yaman dan Somalia, dan menggabungkan Levant, Mesir dan yang lain. Ia juga dipengaruhi ke suatu tahap oleh masakan Turki, Afghanistan, Iran, India, Barbar dan budaya-budaya lain rantau itu sebelum Arabisasi kebudayaan dibawa oleh orang Arab mengikut salasilah sewaktu penaklukan Arab Islam.

Sejarah
Dahulunya, orang Arab dari Semenanjung Arab banyak bergantung dengan diet kurma, gandum, barli, nasi dan daging, dengan penekanan pada yogurt, seperti labneh (yogurt tanpa lemak mentega). Ada satu penekanan kuat pada bahan-bahan berikut dalam masakan Arab: 1. Daging: kambing dan ayam banyak sekali digunakan; daging lembu dan unta juga digunakan, tetapi tidak sebanyak kambing dan ayam. Ternakan lain digunakan di sesetengah rantau dan, di kawasan tepi pantai, diet juga termasuk ikan. Daging babi adalah sama sekali dilarang-untuk orang Arab Islam, ia adalah kedua-duanya pantang kebudayaan dan juga dilarang di bawah hukum Islam; banyak Arab Kristian juga tidak memakan babi kerana mereka tidak pernah memperoleh suatu citarasa untuknya.[1] 2. Hasil tenusu: hasil tenusu digunakan secara meluas, kebanyakannya yogurt dan keju putih. Meskipun demikian, mentega dan krim juga digunakan secara meluas. 3. Herba dan rempah: pudina dan daun thyme (sering dalam satu campuran digelar za'atar) digunakan secara luas dan hampir secara sejagat; rempah digunakan kurang daripada masakan India tetapi jumlah dan jenis biasanya berlainan dari rantau ke rantau. Sesetengah herba dan rempah termasuk bijan, safron, kunyit, bawang putih, jintan putih, kayu manis, dan sumak. Campuran rempah termasuk baharat. 4. Minuman: minuman panas digunakan lebih daripada yang sejuk, kopi diteratas senarai, kebanyakannya di negara-negara Teluk, walaupun teh juga dihidang di banyak negara Arab. Di Mesir dan Jordan teh sebagai minuman panas lebih penting daripada kopi contohnya. 5. Biji-bijian: nasi adalah asasi dan digunakan untuk kebanyakan hidangan; gandum merupakan sumber utama untuk roti, dan juga bulgur dan semolina, yang digunakan secara luas. 6. Legum: lentil digunakan secara luas dan juga kacang fava dan kacang kuda. 7. Sayur-sayuran dan buah-buahan: masakan Arab juga menggunakan sayur-sayuran seperti timun, terung ungu (terung), courgette (zukini), kacang bendi dan bawang merah; buah-buahan (secara dasarnya sitrus), sering digunakan sebagai perasa pembuka selera. Buah zaitun merupakan sebahagian besar ramuan masakan dan juga tambahan pada kurma, tin dan buah delima. 8. Kacang: Buah badam, kacang pain, pistasyio, dan kacang walnut sering digunakan. 9. Hijauan: parsli dan pudina masyhur sebagai perasa dalam banyak hidangan, sementara bayam dan Corchorus (digelar "molokhia" dalam bahasa Arab) digunakan dalam hidangan masak.

10. Sos dan kuah: Sos yang termasyhur termasuk berbagai penggabungan minyak zaitun, jus limau, parsli, dan/atau bawang putih, dan tahini (pes bijan). Labaneh, yogurt tanpa lemak, sering diperasakan dengan pudina dan bawang merah atau putih, dan diguna sebagai suatu kuah dengan pelbagai hidangan. Ternyata, banyak rempah yang digunakan dalam masakan Semenajung Arab, Ini ialah suatu akibat perdagangan yang bergerak rancak di antara kedua-dua rantau, dan juga samanya dengan keadaan kini di negara-negara yang kaya dengan minyak, di mana banyak para pekerja Asia Selatan bekerja di negara Teluk Arab.

Budaya
Melayani tamu dengan baik ialah sebuah ciri yang penting dalam pemasakan di Semenanjung Arab. Hidangan lazimnya mewah dan melibatkan ahli keluarga, perkongsian dan kemesraan di meja makan. Majlis makan formal dan kerayaan lazimnya melibatkan banyak kambing, dan setiap majlis juga melibatkan banyak kopi Arab. Di rumah orang Arab Teluk biasa, tetamu akan dihidangkan makanan yang dikongsi bersama yang diletakkan di atas dulang besar, dengan nasi dan berlaukkan kambing atau ayam, atu kedua-duanya sekali ataupun lauk berasingan, diringi pelbagai jenis masakan sayur-sayuran berempah, dan kadang kala ditambah dengan sos tomato. Kemungkinan juga akan terdapat beberapa jenis makanan ringan yang dihidangkan sebagai iringan. Teh sudah tentunya akan mengiringi hidangan dan sentiasa diminum. Kopi juga akan dihidangkan. Terdapat beberapa perbezaan kedaerahan dalam masakan Arab. Misalnya, mujadara di Syria atau Lebanon berlainan daripada mujadara di Jordan atau Palestin. Beberapa makanan seperti mensaf (makanan kebangsaan Jordan), terdapat hanya di negara tertentu dan jaring diketemu di negara lain. Berlainan dengan masakan Barat, jintan manis digunakan dengan masakan daging dan juga dalam manisan seperti baklava. Pencuci mulut lain temasuk variasi puding beras dan tepung goreng. Campuran kacang tanah lazim digunakan sebagai inti manisan tersebut. Safron digunakan dalam semua masakan, daripada manisan, ke nasi, hingga ke minuman. Minuman buah-buahan juga popular di wilayah yang kering ini.

Struktur hidangan
Ada dua struktur asas untuk makanan di dunia Arab, suatu struktur sering khusus untuk bulan Ramadan.

Sarapan pagi
Kedai kopi biasanya menawarkan roti croissant sebagai sarapan. Sarapan pagi selalunya makanan ringkas dengan roti dan produk tenusu, da kadang kalanya jem, yang diiringi teh. Yang paling biasa ialah labneh dan krim (kishta diperbuat daripada susu lembu); atau gaimar daripada susu kerbau. Labneh dihidang dengan buah zaitun, daun pudina kering dan direnjis dengan minyak zaitun. Kadang kalanya pastri seperti manaqeesh, sfiha, fatayer, dan kahi juga dimakan pada waktu sarapan. Roti leper yang dimakan dengan minyak zaitun dan za'tar juga popular.

Walau bagaimanapun, secara tradisionalnya, sarpan pagi merupakan makanan yang lebih berat terutamanya bagi pekerja. Hidangan termasuk sup lentil (shorbat 'adas), atau manisan berat seperti knafa. Foul, yakni kacang fava yang dimasak dengan kacang kuda, bawang putih, lemon dan minyak zaitun, juga popular sebagai hidangan buat sarapan orang yang bekerja.

Makan siang
Makan tengah hari dianggap makan utama dan secara tradisinya dimakan selepas sembahayang Zohor. Ahli keluarga berkumpul bagi menikmati juadah dan lazimnya jika membuat jemputan makan, tetamu dijemput untuk makanan waktu ini. Makan tengah hari selalunya tidak mempunyai banyak hidangan berasingan; namun, salad dan maza dihidangkan selain hidangan utama. Makanan utama pula terkandung daripada daging, ayam itik, dan ikan, nasi, lentil, roti dan sebahagian sayur-sayuran yang dimasak. Minuman tidak semestinya dihidang sekali dengan makanan.

Makan malam
Secara tradisinya, makan malam merupakan makan yang paling ringan mahupun dengan peredaran zaman dan gaya hidup moden makan malam sudah bertukar menjadi makan yang bertambah penting.

Makanan Ramadan
Tamabahan pula pada dua makanan yang disebut disebut selepas ini, sewaktunya gula-gula Ramadan dimakan lebih daripada yang lazim. Gula-gula dan buah-buahan segar dikhidmat di antara kedua-dua makanan ini. Walaupun kebanyakn gula-gula diperbuat sepanjang tahun seperti knafeh, baklawa dan basbousa, sesetenah dibuatkan khususnya untuk Ramadan seperti Qatayef. Hidangan berbuka puasa Hidangan berbuka puasa atau iftar), biasanya mengandungi tiga jenis hidangan: Pertama, buah kurma dalam bilangan ganjil sesuai dengan tradisi Islam. Kemudian sup dihidangkan (popular sup lentil) dan hidangan ketiga merupakan hidangan utama, biasanya dimakan selepas sembahyang Maghrib. Hidangan utama sama dengan makan tengah hari, akan tetapi makanan diiringi minuman sejuk. Etika makan masyarakat Arab

Orang Arab Saudi, dan negara-negara Islam pada umumnya terbiasa menyantap makanan dengan duduk di lantai beralaskan karpet. Tanpa kursi dan meja. Jika Anda tidak melihat ada sendok dan garpu tersedia, tidak perlu memintanya karena makanan yang disajikan memang dimakan dengan menggunakan tangan. Dan yang paling terpenting, makanlah dengan tangan

kanan karena tangan kiri dianggap kurang bersih dan tidak sopan. Selain itu, tangan kiri Anda sebaiknya tidak berada di atas meja. Kharakteristik , masakan arab Berikut beberapa yang khas dari masakan Arab. - Bulgur dan Kuskus. Keduanya sering dipergunakan dalam dapur masakan Arab, terbuat dari gandum. Yang membedakannya hanya pada ketebalan biji-bijian. Kuskus terdiri dari butiran yang sangat halus sedangkan bulgur agak sedikit kasar. Keduanya dipergunakan untuk masakan gurih dan manis. - Bumbu atau rempah-rempah Jika kita mencicipi makanan Arab maka yang kita rasakan adalah rasa bumbu yang ekstrim. Demikianlah adanya masakan Arab, tanpa bumbu yang ekstrim tidak dapat dikatakan makanan dari Arab. Dapur Arab kaya akan bumbu/rempah-rempah seperti wijen, kayu manis, kunyit, pala, jinten. Semakin banyak bumbu atau rempah yang dipergunakan, semakin baik mutu masakan tersebut. - Aneka jenis roti Saudi Arabia banyak mengkonsumsi aneka roti, seperti Markouk roti tipis yang terbuat dari lembaran adonan. Atau Graif jenis roti yang tidak beragi. Di Belanda banyak dijumpai roti Turki yaitu roti pita yang dimakan sebagai makanan siang hari ditambah dengan lauk. - Airmawar dan orange blossom Kedua air ini memiliki rasa dan bau yang menyengat. Jika ingin menggunakannya haruslah terlebih dahulu terbiasa dengan baunya. Banyak digunakan dalam masakan penutup yang serba manis. - Makanan olahan dari susu Jenis olahan ini juga selalu hadir dalam kuliner Arab, seperti yoghurt dan keju feta yang terbuat dari susu kambing. Selain itu kuliner Arab suka mempergunakan paprika ataupun cabe kering serta lada disamping jenis kacang-kacangan seperti wijen, walnut ataupun almond yang dapat memberikan rasa ekstra menggigit.