Anda di halaman 1dari 12

Pada hari ini, semua orang ingin memperoleh sesuatu dengan kadar segera.

Begitu jua dalam mencari bahan menerusi Internet, dan seperti yang diketahui umum bahawa Internet mempunyai 1001 sumber yang sukar dijangkakan. Jika kita tidak mengetahui panduan yang tepat, kita munkin tersesat dalam mencari bahan yang diingini. Tetapi masih terdapat beberapa helah digunakan oleh sesetengah pengguna dan juga pencari celik yang mungkin kita tidak sedar. Kemungkinan carian yang dicari tidak diketemui atau anda perlu meneliti setiap sumber yang dipaparkan.....

Adakah anda benci mencari bahan yang diingini menerusi Internet kerana terlalu banyak sumber atau maklumat yang dipaparkan? Nak klik satu persatu perlukan masa!... Nak baca satu persatu!.... aaarrgghhhh!!!!... tension!!!.... melecehkan!!!.....assignment nak kena hantar esok!...
Oleh itu, Google mengambil kira tentang kelajuan pencarian walaupun terdapat sedikit keraguan bahawa ia telah membina enjin carian yang sangat cepat dan menyeluruh. Malangnya, elemen manusia dalam mencari sering diabaikan. 10 panduan ini adalah untuk memperbaiki kekurangan elemen manusia dan lebih baik ianya membantu meningkatkan kemahiran carian Internet anda. (Nota: Semua contoh di bawah merujuk kepada enjin carian Google.)

1: Gunakan terma yang unik dan khusus


Amat menakjubkan apabila jumlah laman web dipaparkan apabila melakukan carian. Anda mungkin meneka bahawa terma biru lumba-lumba (blue dolphin) agak khusus. Satu carian istilah melalui Google akan memaparkan 2, 440, 000 keputusan! Oleh itu, untuk mengurangkan bilangan muka surat yang dipaparkan, gunakan istilah yang unik yang khusus kepada subjek yang anda sedang cari. Gunakan kata kunci (keywords) yang tepat dalam mencari bahan. Jika ingin mencari bahan berbentuk dokumen words taipkan format (.doc) dibahagian
2 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

belakang perkataan yang dicari contohnya Resepi masak sambal tumis.doc. Jika ingin mencari bentuk persembahan elektronik maka taipkan .ppt, mencari bahan berbentuk pdf, taipkan .pdf begitu jua jika ingin mecari bahan-bahan lain (.swf = animasi, .mp3 = audio, .mpeg = video dan banyak lagi).

2: Gunakan pengendali tolak (-) bagi mengurangkan pencarian


Berapa kali anda telah mencari sesuatu terma dan enjin carian memaparkan sesuatu yang sama sekali tidak anda diduga/jangkakan? Terma yang mempunyai beberapa makna akan memaparkan banyak keputusan yang tidak diingini. Kita jarang menggunakan kelebihan pengendali tolak (-), bersamaan Boolean NOT, boleh mengeluarkan/mengurangkan hasil carian yang tidak diingini. Sebagai contoh, apabila anda ingin mencari caterpillar, rujukan kepada syarikat Caterpillar Inc juga akan dipaparkankan. Oleh itu, gunakan Caterpillar-Inc atau anda boleh menambah simbol - untuk mengecualikan/membuang carian yang berkaitan dengan syarikat atau perkara-perkara yang tidak dingini bagi menghalusi carian.

Rajah 1: Carian hanya dengan perkataan Caterpillar, Google memberi anda 14 juta sumber berkaitan

Rajah 2: Carian menggunakan tambahan simbol -, Google menggurangkan kepada 11 juta sumber berkaitan.

3: Gunakan tanda petikan untuk frasa yang tepat


Bahan dari Internet tidak terkira jumlahnya. Menggunakan tanda ( ...) pada sekeliling frasa/perkataan akan memaparkan perkataan-perkataan yang tepat dalam arahan carian

3 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

tersebut. Ia adalah salah satu cara terbaik untuk menghadkan halaman yang dikembalikan. Contoh: "Be nice to cat". Oleh itu, anda mesti mempunyai frasa yang tepat dalam mencari bahan dalam Internet.

Rajah 3: Hasil pencarian satu perkataan, lihat jumlah carian iaitu 1, 160, 000, 000

Apabila tidak menggunakan tanda pada ayat yang dicari, enjin pencari akan menyenaraikan semua rujukan yang berkaitan bagi setiap perkataan. Contohnya pada Rajah 3, enjin pencari akan menyenaraikan sumber yang mengandungi be, nice, to dan cat.

Rajah 4: Hasil pencaraian satu perkataan dengan tanda ..., jumlah dikurangkan kepada 8,800 sahaja

Manakala bagi Rajah 4, enjin pencari hanya menyenaraikan sumber yang mempunyai ayat lengkap iaitu be nice to cat.

4: Jangan gunakan perkataan yang biasa dan tanda baca


Istilah umum seperti a dan the biasanya diabaikan. Kata-kata biasa dan tanda baca harus digunakan apabila mencari untuk frasa tertentu di dalam ayat. Terdapat kes apabila perkataan biasa seperti the adalah penting. Sebagai contoh, Raven dan The Raven memaparkan keputusan yang sama sekali berbeza.

4 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

5: Huruf besar atau kecil


Kebanyakan enjin carian tidak membezakan antara huruf besar dan huruf kecil. Contoh berikut adalah setara sahaja: Teknologi Teknologi TEKNOLOGI "teknologi" "Teknologi"

6: Menggugurkan akhiran
Ia biasanya kaedah terbaik untuk masukkan perkataan asas supaya anda tidak mengecualikan muka surat yang berkaitan. Untuk contoh, terbang dan tidak terbang, berjalan dan tidak berjalan. Satu pengecualian adalah jika anda sedang mencari laman web yang memberi tumpuan kepada perbuatan berjalan, masukkan perkataan berjalan dalam carian.

7: Memaksimumkan kemudahan AutoComplete


Susunan istilah carian dari umum kepada khusus dalam kotak carian akan memaparkan keputusan yang membantu dalam senarai drop-down dan adalah cara yang paling berkesan untuk menggunakan AutoComplete. Pilih item yang sesuai kerana ia akan menjimatkan masa menaip. Anda mempunyai beberapa pilihan bagaimana ciri AutoComplete berfungsi:

Gunakan Google AutoComplete. Halaman permulaan Google akan memaparkan senarai drop-down cadangan yang dibekalkan oleh enjin carian Google. Pilihan ini boleh menjadi satu cara yang berguna untuk mengetahui kaitan carian. Sebagai contoh, apabila anda menaip McDonald dengan pantas akan tersenarai perkara-

5 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

perkara yang berkaitan dengan McDonald seperti McDonald fabtasy, McDonald delivery dan McDonald menu.

Gunakan pelayar AutoComplete. Gunakan halaman permulaan Google untuk menyah-atifkan ciri Google AutoComplete dan memaparkan senarai carian anda sebelumnya dalam kotak drop-down. Saya dapati ini amat berguna apabila anda telah membuat berpuluh-puluh carian sebelum ini untuk item tertentu. Ciri AutoComplete pelayar mesti diaktifkan untuk pilihan ini.

8: Selaraskan carian anda


Terdapat beberapa kaedah yang lain untuk menghadkan bilangan keputusan yang dipaparkan dan ia akan mengurangkan masa carian anda:

Pengendali simbol tambah (+): Seperti yang disebutkan di atas, perkataan stop biasanya diabaikan oleh enjin carian. Pengendali tambah (+) memberitahu enjin carian untuk memasukkan perkataan-perkataan dalam carian/keputusan. Contoh: tinggi + pendek dan akan memaparkan perkara-perkara yang berkaitan degan tinggi dan pendek.

Pengendali tide (~): Memasukkan simbol di hadapan perkataan untuk mendapatkan hasil carian yang termasuk sinonim. Tetapi ianya tidak berfungsi dengan baik untuk semua terma dan kadang-kadang tiada kesan. Satu carian untuk ~ CSS termasuk gaya sinonim dan gaya yang berkaitan memaparkan laman web yang tidak tepat dengan apa yang dicari oleh sesorang untuk CSS.
6 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

Pengendali wildcard (*): Google memanggilnya mengisi kekosongan. Sebagai contoh, * hiburan akan memaparkan berkaitan dengan hiburan dan apa-apa terma difikirkan berkaitan oleh enjin pencari Google. Anda tidak boleh menggunakan wildcard bagi bahagian-bahagian perkataan. Sebagai contoh, hiburan * p, oleh itu Google tidak akan mengaitkan hiburan dengan apa-apa yang berkaitan dengan huruf p. Pengendali (OR) atau (|): Gunakan pengendali ini untuk mendapatkan keputusan sama atau mempunyai dua terma. Sebagai contoh gembira keriangan, Google akan menyenaraikan halaman dengan kedua-dua gembira dan keriangan, manakala jika menggunakan simbol | dalam carian (gembira | kegembiraan) maka google akan menyenaraikan sama ada gembira atau keriangan.

Julat angka: Anda boleh menapis carian menggunakan pelbagai istilah angka tertentu, tetapi anda mesti memasukkan unit ukuran. Contoh: Windows XP 2003, 2005, PC $ 700, $ 800.

Tapak carian: Banyak laman web mempunyai ciri carian laman mereka sendiri, tetapi anda mungkin mendapati bahawa laman carian Google memaparkan lebih banyak carian/halaman. Apabila melakukan penyelidikan atau carian yang khusus, adalah baik untuk pergi terus ke sumber, dan kaedah carian tapak adalah cara terbaik untuk berbuat demikian. Contoh: site: www.intel.com penyimpanan teknologi yang pesat.

Berkaitan laman: Sebagai contoh, berkaitan: www.youtube.com boleh digunakan untuk mencari laman web yang khusus berbentuk video. Tukar pilihan anda: Pilihan carian (search preferences) boleh ditetapkan di peringkat global dengan klik pada ikon gear di sudut atas kanan dan memilih tetapan carian (search setting). Saya suka untuk menukar keputusan kepada nombor pilihan ke 100 bagi mengurangkan jumlah masa carian.

7 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

Carian forums sahaja: Di bawah logo Google di sebelah kiri halaman keputusan carian, klik More>Discussion atau pergi ke Google group. Forum adalah tempat yang terbaik untuk mencari penyelesaian kepada masalah teknikal Google.

Advanced searches: Klik butang Advanced Search pada kotak carian di permulaan Google bagi menapis carian anda mengikut tarikh, negara, jumlah, bahasa, atau kriteria lain.

Wonder Wheel: Roda Google Wonder visual boleh membantu anda menghalusi carian anda daripada umum kepada khusus. Berikut adalah bagaimana untuk menggunakan alat ini: 1. Klik pada More Search Tools >Wonder Wheel di bahagian bawah kiri skrin (Rajah 5) untuk memuatkan halaman Wonder Wheel. 2. Klik pada DBMS tutorial (Rajah 6).

Rajah 5

8 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

Rajah 6

Seperti yang anda boleh lihat dalam Rajah 7, Google kini memaparkan dua roda menunjukkan DBMS dan DBMS tutorial Wonder Wheels, dengan keputusan tutorial DBMS di sebelah kanan halaman. Anda boleh terus penggerudian ke bawah pokok itu untuk terus mengecilkan carian anda. Klik butang Tutup di atas keputusan untuk membuang Wonder Wheel.

Rajah 7

9 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

9: Gunakan sejarah pelayar (browser)


Apabila mencari, saya menyelidik item carian dan mengimbasan melalui berpuluhpuluh halaman dan apabila saya tiba-tiba teringat sesuatu yang saya telah cari sebelumnya. Bagaimana saya ingin kembali ke laman web tersebut? Jawapannya, anda boleh cuba untuk ingat perkataan yang tepat digunakan untuk carian dan kemudian mengimbas keputusan untuk tapak yang betul, tetapi ada cara yang lebih mudah. Jika anda boleh ingat tarikh umum dan masa carian anda boleh melihat melalui sejarah pelayar untuk mencari laman web tersebut.

10: Tetapkan had masa


Kadang-kadang, anda tidak boleh memperoleh apa yang anda ingin cari. Laraskan jam/masa, dan apabila sejumlah masa telah berlalu tanpa sebarang keputusan, berhenti! Jangan membuang masa. Ia adalah masa untuk mencuba sesuatu yang lain, seperti: Gunakan enjin carian yang berbeza, seperti Yahoo!, Bing, Startpage, atau Lycos. Tanya rakan sebaya. Cari bantuan/ sokongan. Tanya soalan dalam forum berkaitan. Gunakan pakar carian yang dapat mencari jawapan untuk anda.

Kesimpulan
Enjin carian akan cuba untuk meletakkan keputusan yang paling relevan berdasarkan senarai (A-Z, iaitu paling relevan teratas), tetapi jika istilah carian anda adalah terlalu luas atau samar-samar, keputusan tidak akan membantu. Ia adalah

10 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

tanggungjawab anda untuk belajar bagaimana untuk membuat carian anda keduadua pantas dan berkesan. Internet adalah tempat bagi orang-orang yang tahu bagaimana untuk menggunakannya dengan cekap. Kini, sesiapa dengan mudah mencari fakta yang menggunakan enjin carian tetapi yang membezakannya adalah panduan yang digunakan dalam menacari apa yang dicari. Jangan sekali-kali memandang rendah kuasa carian. Oleh itu diharapkan panduan ini dapat membantu anda mencari bahan dari Internet dengan bijak dan cepat.

11 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh

LATARBELAKANG PENULIS
Penulis ebook ini adalah seorang pensyarah Universiti Teknologi Malaysia. Beliau mula mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan(SK) Sri Sinaran Tampok, SMRB Benut ,SM Benut pada tahun 1989. Seterusnya melanjutkan pelajaran peringkat ijazah sarjana muda di UiTM, Alor Gajah dalam bidang grafik pada tahun 1996-2000. Kemudian melanjutkan pelajaran pringkat sarjana pada 2005 di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Darul Takzim. Dan sekarang sedang menunggu tarikh viva bagi peringkat PhD.

Beliau mula melibatkan diri dalam bidang pendidikan sejak tahun 2002 apabila dilantik sebagai tutor sebelum dilantik sebagai pensyarah pada 2006 hingga kini. Selain berpengalaman dalam pengajaran multimedia, beliau juga mempunyai pelbagai pengalaman dalam reka bentuk grafik serta multimedia hasil pengalaman berkerja di syarikat percetakkan, pengiklanan dan animasi. Beliau juga ada menerbitkan beberapa buah buku serta modul pengajaran berkaitan pembangunan laman web, reka bentuk aplikasi dan multimedia.

12 |H a l a m a n

Copyright 2012, Shaharuddin Md Salleh