Anda di halaman 1dari 2

Objek Asing Di Dalam Mata Tanda-tanda objek asing di dalam mata. - Mata berair dan berwarna merah.

- Mata terasa sakit dan gatal. - Tidak dapat melihat dengan jelas. Cara memberi bantuan 1. Minta mangsa duduk dan hadapkan muka ke arah cahaya. 2. Berdiri di belakang mangsa. Beliakkan kelopak mata mangsa dengan ibu jari dan jejari kamu. 3. Cuci mata dengan air atau pencuci mata. Objek Asing Jika kamu tidak berjaya mengeluarkan objek tersebut, gunakan sudut tisu atau tuala bersih. Jika objek asing berada di bawah kelopak mata atas, minta mangsa melihat ke bawah. Pegang bulu mata dan tarik kelopak mata atas ke bawah. Jika tidak Berjaya, bantu mangsa basuh mata di bawah paip air.

Jika objek masih tidak dapat dikeluarkan, tutup mata dengan pad mata yang dibalut disekeliling pad lembut. Bawa mangsa ke hospital.

Objek Asing Di Dalam Hidung Tanda-tanda objek asing di dalam hidung - Mangsa sukar bernafas. - Hidung menjadi bengkak. - Cairan bercampur darah keluar dari hidung. Cara memberi bantuan 1. Minta mangsa bernafas melalui mulut. 2. Nasihat mangsa supaya tidak menjolok hidungnya. 3. Bawa mangsa ke hospital. Peringatan Jangan cuba keluarkan objek asing di dalam hidung mangsa.

Anda mungkin juga menyukai