BUNYI VOKAL  Penghasilan bunyi vokal:  Bunyi yang dihasilkan oleh getaran pada pita suara akan mengalami

perubahan bentuk lain di sepanjang aliran arus bunyi.  Dalam sesuatu bahasa, sesetengah artikulasi terus menutup atau menyempitkan aliran udara, manakala yang lainnya melepaskan arus udara yang engalir melalui rongga mulut dengan bebas.

Pita suara ialah alat yang penting dalam penghasilan bunyi vokal.

 Lidah  menerbitkan kegiatan dan keadaan yang berbeza untuk menentukan kualiti vokal.  Diturunkan serendah-rendah atau dinaikkan sehingga mendekati lelangit keras dalam menghasilkan bunyi.  Misalnya, vokal [a] dalam perkataan [kaya] ialah vokal rendah.  Vokal [i] dan [u] dalam perkataan [kini] dan [buku] ialah vokal tinggi.  Bibir  Dihamparkan atau dibundarkan menurut kadar yang sesuai bagi vokal yang dihasilkan.  Bunyi vokal depan terhasil apabila bibir dihamparkan.  Bunyi vokal belakang terhasil apabila bibir dibundarkan.  Lelangit lembut  Dinaikkan bagi menghalang udara daripada mengalir masuk ke rongga nasal(hidung0 dan dengan ini udara hanya dibenarkan masuk ke rongga mulut.

 Vokal:  Bunyi-bunyi semasa yang menghasilkannya, udara dari paru-paru keluar melalui rongga tekak dan rongga mulut secara berterusan tanpa sebarang sekatan atau sempitan yang boleh menerbitkan bunyi-bunyi geseran.  Bunyi vokal:  bunyi bahasa yang tidak mengalami sebarang gangguan pada arus udara.  Memnpunyai cirri-ciri kelantangan dan kepanjangan iaitu bunyi itu dapat didengar dengan jelas dan lebih panjang daripada bunyi konsonan.

Keadaan lelangit lembut.11-ms100)  Carta vokal bahasa melayu (rajah 3.12-ms101) .  Perbezaan bunyi antara satu vokal dengan vokal yang lain ditentukan oleh keadaan lidah:  Tinggi  Separuh tinggi  Separuh rendah  Rendah  Gambaran kedudukan vokal bahasa melayu (rajah 3. Kedudukan bibir (bundar atau hampar).      kriteria yang menentukan bunyi vokal: bahagian lidah yang terlibat (hadapan dan belakang lidah) ketinggian lidah dinaikkan. Keadaan glottis.

3 kategori vokal bahasa melayu: Vokal hadapan vokal depan sempit vokal depan separuh sempit vokal depan separuh luas vokal depan luas vokal belakang vokal belakang sempit vokal belakang separuh sempit vokal belakang separuh luas vokal tengah  variasi bunyi vokal  terdapat keadaan beberapa vokal boleh digunakan pada kedudukan yang sama tanpa mengubah makna perkataan dan lebih merupakan kelainan dalam gaya penyebutan sesuatu perkataan. Contoh.                         Vokal bahasa melayu diberikan nama berdasarkan: Kedudukan lidah Ketinggian lidah diangkat Luas bukaan rahang Keadaan bibir semasa menghasilkan bunyi vokal.  Beberapa pasangan vokal dalam bahasa melayu boleh bertukar secara bebas antara satu sama lain.     . Vokal [e] diberikan vokal depan separuh sempit kerana: Kedudukan vokal ini di hadapan lidah Rahang dibuka sedikit sahaja atau sempit Lidah diangkat separuh tinggi Keadaan bibir hampar. Cara membunyikan setiap vokal: Vokal depan sempit [i] Keadaan bibir hampar Depan lidah dinaikkan setinggi mungkin ke arah lelangit keras tetapi tidak sampai menyentuh lelangit keras. [i] dinamakan vokal depan sempit kerana: kedudukan vokal ini adalah di hadapan lidah lidah diangkat tinggi keadaan bibir hampar semasa membunyikan vokal ini.

Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung.     Vokal depan separuh luas Keadaan bibir hampar.  Pita suara digetarkan.  Vokal belakang sempit [u]  Keadaan bibir bundar  Belakang lidah dinaikkan setinggi mungkin ke arah lelangit lembut tetapi tidak sampai menyentuh lelangit lembut. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung.  Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung.  Pita suara digetarkan. Depan lidah dinaikkan separuh rendah ke arah gusi.  Pita suara digetarkan.  Udara dari paru-paru keluar ke rongga mulut.  Pita siara digetarkan.  Udara dair paru-paru keluar ke rongga mulut.  Udara dari paru-paru keluar ke rongga mulut. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung.     Vokal belakang separuh sempit [o] Keadaan bibir bundar Belakang lidah dinaikkan separuh rendah. Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung. Depan lidah diturunkan serendah mungkin. .  Udara dair paru-paru keluar ke rongga mulut.  Pita suara digetarkan.     Vokal depan luas [a] Keadaan bibir hampar.     Vokal depan separuh sempit [e] Keadaan bibir hampar Depan lidah dinaikkan separuh tinggi ke arah gigi gusi.  Udara dari paru-paru keluar ke rongga mulut.

 Udara dair paru-paru keluar ke rongga mulut. Pita suara digetarkan.  Pita suara digetarkan.  Anak tekak dan lelangit lembut dinaikkan bagi menutup rongga hidung supaya udara tidak keluar melalui rongga hidung.  Vokal tengah  Keadaan bibir antara hampar dengan bundar.  Tengah lidah dinaikkan ke arah lelangit keras tetapi tidak sampai menyentuh lelangit keras. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful