P. 1
Laporan Program Gotong Royong

Laporan Program Gotong Royong

|Views: 4,178|Likes:
Dipublikasikan oleh rozila6666970

More info:

Published by: rozila6666970 on Apr 05, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2014

pdf

text

original

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. (Rujuk lampiran 5). Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1.(Rujuk Lampiran 3). Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. 2 . Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas. Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. Sebanyak RM250.0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. Taman Bacaan. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid. susur gajah. (Rujuk lampiran 4).00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. laluan ilmu. Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah.

Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Manakala. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain.

..HASNAH BT..MOHD.MOHAMAD B.. JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN..HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN..... 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN.... (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda......SANUSI B. Disediakan oleh : . ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ...................ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN...........................LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut........HJH.

NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.

Taman Herba Semua yang dengan kawasan .Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman .Memperbaiki dan menceriakan 6 1. Pn.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1. Mohamad(K) .Rozilawati Bt.

. Pn.Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2. Ruzielawati Bt Harun .Membersihkan kawasan susur 7 1. Roslizaini Bt Harun 6.Mengecat pondok Menghias pada pondok 1.Pn. En.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan . .Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan.Membersihkan kolam 6. Mohamad Bin Abu Samah 3. Pondok bacaan ii. Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En.Salma Bt Abdul Rahman 4.Melabel nama kolam .Melabel nama susur gajah.Zulkifli B Ismail 5. Sanusi Bin Jamaluddin 2.Pn.Nik Salim 4. . Pn. En. Mohd Ali B.Pentas kantin .Pn. . Susur Gajah Susur gajah .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2.Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3.Pn. Abdul Aziz 5.Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3. Wan Ismail .Nik Jamilah Bt. Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2. Cik Wan Sakinah Bt. Taman Bacaan i.Menggantung kad imbasan.

Isdanita Bt. En. Yassin 3. Bilik Stor Stor Tingkat 1 . Pn. Rosni Bt.Menanggalkan kad imbasan 4. . Norok 5.Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai. En.Mohd. Kamariah Bt Asari . Salleh 5.Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Mohd.Menampal kad imbasan baru. Hodijah Bt Johari 1. En. 3. Mohd Ali B. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. 2. 8 . Pn. Hasnah Bt Abdul Ghani 4. Ismail 7.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah. En.Mengasingkan barang-barang . Cik Maziah Bt Abdullah 6. Sidek B. Norazizah Binti Mohamed lama. Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) . Abdul Ghani 6. Che Sazuandy Bin Che Mohd. Pn. Abd.Fairuz B Mokhtar (K) 5. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn. Abdul Aziz 4. Ismail 7. Aishah Bt.

00 10. -Membersihkan sawang. 4.00 30. lantai Pemantau : dan Pn.00 .00 30. 5. 6.00 250. Cat 2.00 30.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot. Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.

GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. 10 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B. SEBELUM 13 SELEPAS .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->