LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. 2 . Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini.(Rujuk Lampiran 3). (Rujuk lampiran 4). Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. Taman Bacaan. (Rujuk lampiran 5). Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba. Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1. Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. Sebanyak RM250. laluan ilmu. Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan. Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas. Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. susur gajah.

Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah. Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Manakala. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini.

.. JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN......HASNAH BT.MOHD..... (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda.SANUSI B........................ 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN. ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ........LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut.......ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN....MOHAMAD B.HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN...HJH...... Disediakan oleh : ............

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1. Mohamad(K) . Taman Herba Semua yang dengan kawasan . Pn.Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman .Memperbaiki dan menceriakan 6 1.Rozilawati Bt.

Ruzielawati Bt Harun . Pn. . .Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3. .Pn.Zulkifli B Ismail 5. Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En.Membersihkan kolam 6.Nik Salim 4. Pn.Pn.Pentas kantin . Cik Wan Sakinah Bt. Abdul Aziz 5.Pn.Salma Bt Abdul Rahman 4.Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2.Pn.Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3. Roslizaini Bt Harun 6. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En. Sanusi Bin Jamaluddin 2. Mohamad Bin Abu Samah 3.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2. Taman Bacaan i. En.Nik Jamilah Bt.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan . Mohd Ali B. Wan Ismail . .Membersihkan kawasan susur 7 1. Pondok bacaan ii.Menggantung kad imbasan. En.Melabel nama kolam . Susur Gajah Susur gajah .Melabel nama susur gajah.Mengecat pondok Menghias pada pondok 1. Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2.Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan.

En. Aishah Bt. Salleh 5. 3. Pn. Ismail 7.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah.Mengasingkan barang-barang .Mohd. Pn. Bilik Stor Stor Tingkat 1 . .Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai. Cik Maziah Bt Abdullah 6. Mohd. Pn. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn. Abd. Norok 5.Fairuz B Mokhtar (K) 5. Rosni Bt. Che Sazuandy Bin Che Mohd. Isdanita Bt. Yassin 3. En. Hodijah Bt Johari 1. Norazizah Binti Mohamed lama.Menampal kad imbasan baru. Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) . Abdul Ghani 6.Menanggalkan kad imbasan 4. Hasnah Bt Abdul Ghani 4. Abdul Aziz 4. Mohd Ali B. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. En. 2. 8 . Sidek B. Kamariah Bt Asari .Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Ismail 7. En.

00 30.00 30. Cat 2. 5. 6.00 30. Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. lantai Pemantau : dan Pn. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.00 250.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot. -Membersihkan sawang.00 10. 4.00 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. 10 . GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. SEBELUM 13 SELEPAS .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful