LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah. Sebanyak RM250. Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas.(Rujuk Lampiran 3).0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. Taman Bacaan. Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. 2 . Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas. Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K. (Rujuk lampiran 5). Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan. laluan ilmu.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1. (Rujuk lampiran 4). susur gajah.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba.

Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Manakala. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini.

.......MOHAMAD B......................MOHD...ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN.... JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN.... (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda.....LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut... 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN... Disediakan oleh : .HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN......HASNAH BT.....HJH...SANUSI B.......... ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN .....

NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.

Pn. Taman Herba Semua yang dengan kawasan .Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman . Mohamad(K) .Memperbaiki dan menceriakan 6 1.Rozilawati Bt.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1.

Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2. En.Pentas kantin . Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2. Wan Ismail . Mohamad Bin Abu Samah 3.Nik Salim 4.Salma Bt Abdul Rahman 4.Menggantung kad imbasan. En.Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3.Pn.Melabel nama kolam . Pn.Mengecat pondok Menghias pada pondok 1.Membersihkan kolam 6.Melabel nama susur gajah. Susur Gajah Susur gajah .Pn.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2.Zulkifli B Ismail 5.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan .Pn. . Mohd Ali B. Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En. Ruzielawati Bt Harun . .Nik Jamilah Bt.Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan. Taman Bacaan i. Roslizaini Bt Harun 6. Abdul Aziz 5. Pondok bacaan ii.Pn. Pn.Membersihkan kawasan susur 7 1. Sanusi Bin Jamaluddin 2. Cik Wan Sakinah Bt. . .Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3.

3. Pn.Menanggalkan kad imbasan 4. En. Che Sazuandy Bin Che Mohd. Abdul Aziz 4. Bilik Stor Stor Tingkat 1 .Mohd. En. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn. Hasnah Bt Abdul Ghani 4.Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai.Mengasingkan barang-barang . Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah.Fairuz B Mokhtar (K) 5. 8 . Isdanita Bt. Norok 5. .Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Ismail 7. Ismail 7. Aishah Bt. Kamariah Bt Asari . Salleh 5. En. Abdul Ghani 6. Sidek B. Abd. Rosni Bt. Pn. Hodijah Bt Johari 1. Yassin 3. Mohd.Menampal kad imbasan baru. 2. Mohd Ali B. Norazizah Binti Mohamed lama. Pn. En. Cik Maziah Bt Abdullah 6.

00 30. Cat 2.00 250. 5.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot. 6. -Membersihkan sawang. 4.00 30.00 . Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150.00 10. lantai Pemantau : dan Pn. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.00 30.

GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. 10 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B. SEBELUM 13 SELEPAS .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.