LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah.(Rujuk Lampiran 3). Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. (Rujuk lampiran 5). Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan.0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. (Rujuk lampiran 4). Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1. Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. susur gajah. laluan ilmu. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas. 2 . Sebanyak RM250. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid. Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. Taman Bacaan. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas.

Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah. Manakala. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut.... JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN... 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN...MOHD.HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN................ (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda............ Disediakan oleh : ..... ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ................HJH......ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN..MOHAMAD B...HASNAH BT......SANUSI B....

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .

Mohamad(K) .Memperbaiki dan menceriakan 6 1. Pn.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1. Taman Herba Semua yang dengan kawasan .Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman .Rozilawati Bt.

Mohamad Bin Abu Samah 3. En.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2. Pondok bacaan ii.Pn.Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan. Mohd Ali B.Zulkifli B Ismail 5.Menggantung kad imbasan.Nik Jamilah Bt. Pn.Melabel nama kolam .Salma Bt Abdul Rahman 4.Membersihkan kolam 6.Mengecat pondok Menghias pada pondok 1.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan . Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. . Ruzielawati Bt Harun .Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3.Melabel nama susur gajah. Susur Gajah Susur gajah . Roslizaini Bt Harun 6.Pn.Pn. Sanusi Bin Jamaluddin 2. En. Pn. Wan Ismail . . . Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2.Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2.Nik Salim 4. Taman Bacaan i. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En.Membersihkan kawasan susur 7 1.Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3.Pentas kantin . .Pn. Cik Wan Sakinah Bt. Abdul Aziz 5.

Menampal kad imbasan baru. Mohd Ali B.Menanggalkan kad imbasan 4.Mohd. Pn. Abd.Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) . Yassin 3. 2. Salleh 5. Norok 5. Rosni Bt. Mohd. Che Sazuandy Bin Che Mohd. Ismail 7. Isdanita Bt. Hodijah Bt Johari 1. 8 . Bilik Stor Stor Tingkat 1 . Sidek B. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah. . Pn. Cik Maziah Bt Abdullah 6. 3.Fairuz B Mokhtar (K) 5. Abdul Ghani 6. Pn. Hasnah Bt Abdul Ghani 4. En. En. Kamariah Bt Asari . Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. Abdul Aziz 4. Aishah Bt. En. Ismail 7.Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai. Norazizah Binti Mohamed lama. En.Mengasingkan barang-barang .

-Membersihkan sawang.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot. 5.00 . 4. lantai Pemantau : dan Pn. Cat 2.00 30.00 30.00 30.00 10.00 250. Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1. 6.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. 10 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. SEBELUM 13 SELEPAS .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful