LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1.(Rujuk Lampiran 3). Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K. Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan. Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. susur gajah. Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah. Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid. (Rujuk lampiran 5). Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas. 2 . laluan ilmu. Sebanyak RM250.0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. Taman Bacaan. Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. (Rujuk lampiran 4). Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas.

Manakala. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini.

22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN....HASNAH BT......... ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ..........SANUSI B...ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN...... Disediakan oleh : .MOHAMAD B.....HJH........MOHD..........LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut......... JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN..........HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN. (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda.....

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .

Pn. Taman Herba Semua yang dengan kawasan .Memperbaiki dan menceriakan 6 1. Mohamad(K) .Rozilawati Bt.Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1.

Ruzielawati Bt Harun .Salma Bt Abdul Rahman 4.Pn. Abdul Aziz 5. Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. Taman Bacaan i.Membersihkan kawasan susur 7 1. .Pn. . Susur Gajah Susur gajah .Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan. Roslizaini Bt Harun 6.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan .Melabel nama susur gajah. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En.Menggantung kad imbasan. Pn.Zulkifli B Ismail 5. En. .Mengecat pondok Menghias pada pondok 1. Mohd Ali B. Wan Ismail . Cik Wan Sakinah Bt. . Pondok bacaan ii. En.Pn.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2.Nik Salim 4.Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3. Mohamad Bin Abu Samah 3. Pn.Pn. Sanusi Bin Jamaluddin 2.Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3.Pentas kantin . Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2.Melabel nama kolam .Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2.Membersihkan kolam 6.Nik Jamilah Bt.

Abdul Aziz 4.Menampal kad imbasan baru. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn.Mohd. Isdanita Bt.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah. Norazizah Binti Mohamed lama. 8 . 2. Hodijah Bt Johari 1. .Mengasingkan barang-barang . Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) . Rosni Bt. Pn. Norok 5. Pn. En. En. Pn. Abd. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. Ismail 7. En. Abdul Ghani 6. Aishah Bt.Menanggalkan kad imbasan 4. Mohd Ali B. Ismail 7. Yassin 3.Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Kamariah Bt Asari . Che Sazuandy Bin Che Mohd.Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai.Fairuz B Mokhtar (K) 5. 3. Hasnah Bt Abdul Ghani 4. Bilik Stor Stor Tingkat 1 . Salleh 5. Cik Maziah Bt Abdullah 6. Sidek B. En. Mohd.

Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.00 10.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot.00 30. 4. Cat 2.00 . Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. -Membersihkan sawang. lantai Pemantau : dan Pn. 6.00 250.00 30.00 30. 5.

10 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B. SEBELUM 13 SELEPAS .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful