LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

laluan ilmu. Taman Bacaan. susur gajah. Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan. Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. 2 . Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini.(Rujuk Lampiran 3). (Rujuk lampiran 5). Sebanyak RM250. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah. Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas. Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K. Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat.0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. (Rujuk lampiran 4).

Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Manakala. Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah. Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang.

HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN...........ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN. ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ...MOHD.SANUSI B. Disediakan oleh : ... JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN.......MOHAMAD B.......HJH..LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut...................HASNAH BT.. 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN... (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda.....................

NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.

Rozilawati Bt. Mohamad(K) .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1. Taman Herba Semua yang dengan kawasan .Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman . Pn.Memperbaiki dan menceriakan 6 1.

Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2. Roslizaini Bt Harun 6.Nik Jamilah Bt. Cik Wan Sakinah Bt. Taman Bacaan i.Menggantung kad imbasan.Pn.Pn.Zulkifli B Ismail 5. Wan Ismail .Pn.Pentas kantin .Nik Salim 4.Salma Bt Abdul Rahman 4.Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2. Pondok bacaan ii. .Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan . Pn. . .Melabel nama kolam . Pn. Ruzielawati Bt Harun . Susur Gajah Susur gajah . En.Membersihkan kolam 6. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En. En. Mohd Ali B.Melabel nama susur gajah. Abdul Aziz 5. Mohamad Bin Abu Samah 3. .Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3. Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. Sanusi Bin Jamaluddin 2.Mengecat pondok Menghias pada pondok 1.Pn.Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan.Membersihkan kawasan susur 7 1.Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2.

Pn. Rosni Bt. Kamariah Bt Asari . Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) .Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai. Ismail 7. Aishah Bt. Isdanita Bt.Menanggalkan kad imbasan 4. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. Salleh 5. Bilik Stor Stor Tingkat 1 . Hasnah Bt Abdul Ghani 4. 2.Menampal kad imbasan baru. Pn. Ismail 7. En.Fairuz B Mokhtar (K) 5.Mohd.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah. Yassin 3. Sidek B. 3. Abdul Ghani 6. Mohd Ali B. En. Mohd. En. 8 . Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn. Pn. Abdul Aziz 4. Cik Maziah Bt Abdullah 6.Mengasingkan barang-barang . En. Abd. Norazizah Binti Mohamed lama. .Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural. Norok 5. Che Sazuandy Bin Che Mohd. Hodijah Bt Johari 1.

00 30. 5.00 30. -Membersihkan sawang. lantai Pemantau : dan Pn. 4.00 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot. Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.00 30. 6. Cat 2.00 10.00 250.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. 10 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B. PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. SEBELUM 13 SELEPAS .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful