LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

LAPORAN GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA

Program Gotong Royong Perdana Sempena Hari Guru 2010 Sekolah Kebangsaan Kepis Felda telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 19 Mei 2010 bermula dari jam 2.30 petang hingga 4.30 petang. Program ini telah dipengerusikan oleh Puan Hodijah Binti Johari (Guru Besar) dan dibantu oleh ahli jawatankuasa yang telah dilantik bagi menguruskan program ini. (Rujuk lampiran 1).

Seramai 20 orang guru, 2 orang pembantu pengurusan murid, 5 orang pekerja kontrak pembersihan kawasan, 5 orang ibu bapa serta murid Tahun 4, 5 dan 6 telah hadir menyertai gotong-royong pada hari tersebut. Kehadiran YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kepis Felda, Encik Juharidan Bin Jaafar memeriahkan lagi program gotong-royong ini. Lampiran 2 menunjukkan senarai kehadiran guru, pembantu pengurusan murid, pekerja kontrak pembersihan kawasan, dan ibu bapa yang hadir dalam program gotong-royong ini. Bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar, pengisian program telah disusun seperti berikut. MASA 2.30 ptg 2.35 ptg 2.45 ptg 3.00 ptg 4.25 ptg 4.30 ptg AKTIVITI Berkumpul di Tapak Perhimpunan Ucapan Guru Besar SKKF Taklimat ringkas dan pembahagian lokasi Aktiviti gotong royong dimulakan Berkumpul dan menyimpan alatan Jamuan
1

(Rujuk Lampiran 3). Pokok-pokok herba yang terdapat di taman ini juga telah dilabelkan menggunakan kayu yang ditulis dengan cat. Perbezaan yang dapat dilihat di Taman Herba ialah papan tanda telah didirikan di taman ini. 2 . Warna langsir yang dipasang di setiap kelas mengikut warna tema sekolah iaitu warna hijau dan coraknya adalah seragam bagi setiap kelas. laluan ilmu. Taman Bacaan. (Rujuk lampiran 5). Segala peralatan bagi menjalankan program ini telah disediakan oleh pihak sekolah. Pondok bacaan telah dicat dengan warna kuning dan ini menyerlahkan lagi keceriaan pondok tersebut. susur gajah. Perbezaan yang amat ketara dapat dilihat pada kawasan-kawasan tersebut. Kawasan yang menjadi tumpuan utama dalam program ini ialah Taman Herba. (Rujuk lampiran 4). Informasi seperti ini amat berguna kepada warga sekolah dalam mengenali jenis-jenis pokok herba yang terdapat di muka bumi ini. Sebanyak RM250. Dua pondok telah dicat oleh guru-guru dan dibantu oleh murid-murid.00 telah digunakan bagi menjayakan program ini. Perbelanjaan bagi membeli bahan dan alatan adalah mengikut permintaan bagi setiap kumpulan. Kumpulan yang terlibat di kawasan Taman Bacaan pula telah membahagikan ahlinya dan memecahkan kepada dua tugasan iaitu mengecat pondok bacaan dan memasang langsir pada setiap kelas.0 : Tentatif program Pembahagian kumpulan dan kawasan juga telah ditetapkan bagi memastikan program ini berjalan dengan sistematik. dan bilik stor yang terdapat di Tingkat 1 bangunan utama sekolah. Sumber kewangan diambil dari peruntukan kewangan 3K.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Jadual 1.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Kumpulan yang terlibat di kawasan laluan ilmu bertungkus-lumus mengecat semula lukisan peta dunia yang terdapat pada dinding laluan ilmu dan ini membuatkan laluan tersebut kelihatan lebih menarik berbanding sebelum ini. Kumpulan yang terlibat di susur gajah pula memberi tumpuan kepada susur gajah yang terdapat di pondok pengawal. Skelop juga dipasang dengan menggunakan warna tema sekolah iaitu warna hijau dengan ditambah dengan sedikit sentuhan skelop berwarna merah. Sambutan gotong-royong di Sekolah Kebangsaan Kepis Felda amatlah membanggakan dan diharap penyertaan ibu bapa pada masa yang akan datang dapat dipertingkatkan lagi. Pihak penganjur bersyukur kerana program ini berjalan dengan lancar. Diharap agar aktiviti yang berfaedah seperti ini akan diadakan lagi pada masa akan datang. Meja tersebut dibalut dengan sampul meja dan dililit dengan kemas menggunakan kain. Kumpulan yang membersihkan kawasan stor pula bekerjasama mengasingkan barang-barang yang tidak boleh digunapakai. Pihak sekolah merakamkan jutaan terima kasih 3 . Kumpulan ini telah menamakan susur gajah tersebut sebagai Susur Niaga memandangkan susur gajah ini sering digunakan sebagai tapak jualan bagi Program Pendidikan Khas sekolah ini. Manakala. Papan tanda “Susur Niaga” telah digantung di susur gajah tersebut. Sokongan dan gandingan tenaga serta semangat kerjasama daripada semua pihak serta komitmen sepenuhnya terhadap segala perancangan yang telah dibuat dapat mencapai objektifnya. barang-barang yang masih boleh digunakan diletakkan di tempat yang sepatutnya. Mereka bertungkus-lumus mengemas dan membersihkan segala kekotoran yang terdapat pada stor ini. Meja untuk menjalankan perniagaan juga telah diletakkan di susur gajah ini.

.........MOHD.................LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi menjayakan aktiviti gotong-royong perdana tersebut.....HJH....................SANUSI B... JAMALUDDIN PEMBANTU AHLI JAWATANKUASA PENGURUSAN MURID NAIB PENGERUSI GPK KOKURIKULUM EN. Disediakan oleh : ....... 22 Mei 2010 LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA PENGERUSI GURU BESAR PN..HODIJAH BT JOHARI NAIB PENGERUSI GPK PENTADBIRAN PN.. ABU SAMAH PEKERJA KONTRAK PEMBERSIHAN KAWASAN ..ABDUL GHANI GURU-GURU TIMBALAN PENGERUSI 4 GPK HEM EN.......HASNAH BT.MOHAMAD B... (NORAZIZAH BINTI MOHAMED NOROK) Setiausaha Kebersihan dan Keceriaan Sekolah Kebangsaan Kepis Felda..

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SETIAUSAHA PN.NORAZIZAH BT MOHAMED NOROK LAMPIRAN 2 SENARAI KEHADIRAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA 5 .

Memperbaiki dan menceriakan 6 1. Mohamad(K) . Taman Herba Semua yang dengan kawasan . Pn.Melabel nama tumbuhan herba sebaris Taman .Rozilawati Bt.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 3 PEMBAHAGIAN KUMPULAN DAN KAWASAN GOTONG-ROYONG PERDANA Bil Nama Kawasan Kawasan Cadangan Keceriaan Ahli Kumpulan 1.

Murid Tahun 6 Arif Pemantau : En. Murid Tahun 4 Arif Pemantau : En. .Mengecat pondok Menghias pada pondok 1. .Cik Rokiah Bt Abdul Hamid 3.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA Herba (Bermula dari pagar sehingga kawasan sebaris kantin SKKF) ke yang dengan papan tanda ‘Taman Herba 2. Mohamad Bin Abu Samah 3. Sanusi Bin Jamaluddin 2. Wan Ismail .Pn. .Menggantung kad imbasan. .Nik Jamilah Bt. Susur Gajah Susur gajah .Salma Bt Abdul Rahman 4.Melabel nama susur gajah. Mohd Ali B. Abdul Aziz 5. En.Nik Salim 4.Fathirah Grace Bt menampal/menggantung bahan Abdullah ilmiah bacaan.Pn. Pondok bacaan ii.Zulkifli B Ismail 5. Taman Bacaan i.Lizawati Bt Hazali (K) dengan 2. Roslizaini Bt Harun 6.Membersihkan kawasan susur 7 1. Cik Wan Sakinah Bt. Cik Siti Norhafizah Bt Annuar (K) 2.Menampal info pemakanan dan peraturan yang berkaitan .Menceriakan pentas kantin pondok-pondok 3. En.Pn. Pn. Pn.Membersihkan kolam 6.Pentas kantin .Melabel nama kolam .Pn. Ruzielawati Bt Harun .

Abdul Aziz 4. Cik Maziah Bt Abdullah 6. Murid Tahun 6 Bestari Pemantau : Pn. Pn. Rosni Bt. Norok 5.Menanggalkan kad imbasan 4. . Hodijah Bt Johari 1.Menampal kad imbasan baru. Ismail 7. Hasnah Bt Abdul Ghani 4. Norazizah Binti Mohamed lama. Pn. Che Sazuandy Bin Che Mohd.Mohd.Laluan ilmu • Mengecat dinding dan melukis mural.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA gajah.Semua ibu bapa yang tidak boleh diguna pakai.Mengasingkan barang-barang . Isdanita Bt. Abd. Pn. En. Sidek B. En. Bilik Stor Stor Tingkat 1 . En. Kamariah Bt Asari . Aishah Bt. Yassin 3.Fairuz B Mokhtar (K) 5. En. Mohd. 2. Salleh 5. Mohd Ali B. Murid Tahun 5 Arif Pemantau : Pn. Abdul Ghani 6. Laluan ilmu Laluan ilmu (laluan di sebelah surau) . 8 . 3. Ismail 7.

Cat 2. Berus cat Form Rantai penggantung Lain-lain JUMLAH 9 Kos (RM) 150. 5. 6.00 .00 30.LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA -Menyusun perabot.00 250. -Membersihkan sawang.00 10. 4.00 30.00 30. lantai Pemantau : dan Pn. Hodijah Bt Johari LAMPIRAN 4 PERBELANJAAN Bil Peralatan 1.

10 .LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LAMPIRAN 5 A. GAMBAR SEMASA AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN.

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SEBELUM TAMAN HERBA SELEPAS TAMAN BACAAN LALUAN ILMU 11 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA SUSUR GAJAH STOR 12 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA B. PERBEZAAN SEBELUM DAN SELEPAS AKTIVITI GOTONG-ROYONG DIJALANKAN. SEBELUM 13 SELEPAS .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA TAMAN HERBA TAMAN BACAAN BILIK DARJAH 14 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA LALUAN ILMU SUSUR GAJAH 15 .

LAPORAN PROGRAM GOTONG-ROYONG PERDANA SEMPENA HARI GURU 2010 SK KEPIS FELDA STOR 16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful