Anda di halaman 1dari 12

KAITAN MENGIKUT KONSEP MASA DAN RUANG ( SPATIAL)

Konsep Masa dan Ruang Peringkat Kanak-kanak Sekolah Rendah

(1)

Konsep Masa

Jangka masa yg tertentu. Konsep abstrak yg tidak dapat dilihat dgn mata kasar. Berkait rapat dgn urutan. Menurut PS : konsep masa menerangkan ttg cara manusia hidup dalam pandangan dalam sesuatu masa. Menurut PKK : kanak2 mengenali konsep masa melalui dengan apa yang berlaku di persekitarannya melalui permainan dan pengalaman.

(2)

Konsep Ruang

Merujuk kpd kedudukan sesuatu objek dlm ruang spt depan, belakang, atas, bawah, sisi, tengah, luar dan dalam.

Konsep masa dan ruang (spatial) ini terkandung dalam teori kecerdasan Howard Gadner. Howard Gardner (1983) dlm The Theory of Multiple Intelegence, mengatakan terdapat 8 komponen kecerdasan, yg disebutnya sbg Multiple Intelegence . Ini meliputi: (1) Kecerdasan Linguistic-verbal (2) Kecerdasan Logiko-matematik (3) Kecerdasan Spasial-visual (4) Kecerdasan Ritmik-musik (5) Kecerdasan Kinestetik (6) Kecerdasan Interpersonal (7) Kecerdasan Intrapersonal (8) Kecerdasan Naturalis.

1. Teka teki. Gunakan teka teki sederhana, dan biarkan anak meneka. Biarkan mereka berimaginasi untuk membuat teka-teki sendiri. 2. Meniru gambar objek. lukis gambar spt bunga dan ajak anak untuk meniru gambar yg dilukis.

3. Bermain dgn plastisin. Membuat pelbagai bentuk. Aneka bentuk yang dihasilkan merupakan gabungan imaginasi dan kreativiti kanak-kanak.
4. Menyusun objek mainan. Bermain susun blok atau puzzle akan mempertajamkan kemampuan dalam membayangkan bentuk objek yang ingin dibina. 5. Membaca buku. Buku cerita atau dongeng dapat mendorong imaginasii kanak-kanak agar semakin tajam.

Konsep Masa Dan Ruang Mengikut Aspek Perkembangan Kanak-kanak

Masa Dan Ruang Mengikut Perkembangan Bahasa


Ciri-ciri Berupaya memikir bahasa sebagai satu sistem. Kanak2 menguasai kemahiran menulis dan membaca menggunakan gaya bahasa yg betul. Kanak2 kurang bergantung kpd isyarat fizikal semasa bercakap ttp sudah blh menggunakan bahasa utk menterjemahkan kehendak dan keperluan mereka. kanak2 menunjukkan pengetahuan yg lebih baik ttg nahu, tatabahasa dan perbendaharaan kata. Menguasai bahasa gramatis dan boleh menggunakan ayat pasif dan ayat aktif. Perbendaharaan kata meningkat dgn mendadak. Secara purata, kanak2 mempelajari 20 patah perkataan baru sehari.

Masa Dan Ruang Mengikut Perkembangan sosio-emosi


Ciri-ciri Lebih berkebolehan utk memahami emosi yg lebih komples. Cth : bangga diri dan malu. Faham bahawa lebih drp 1 emosi blh timbul dlm sesuatu keadaan. Lebih menitikberatkan situasi yg membangkitkan emosi. Mempunyai inisiatif utk menukar emosi tertentu kpd bentuk yang bermanfaat. Memahami bahawa sesuatu situasi blh mengakibatkan emosi yang berlainan pd seseorg individu. Boleh menginterpretasi perasaan org lain.

Masa Dan Ruang Mengikut Perkembangan Fizikal


Ciri-ciri Pertumbuhan gigi kekal bermula dan gigi susu diganti. Fizikal kanak2 menjd lebih kurus.

Perkembangan otot halus, koordinasi mata dan tangan sudah mencukupi utk kanak2 menulis, menjahit, berenang.

Kemahiran motor kasar dlm berlari, melompat, melontar, menyepak, mengelecek, menangkap bola mampu diuruskan dgn lebih cekap. Perempuan : badan ditambah dgn lebih lemak drp bnyk otot, bermula haid, prestasi kemahiran motor kasar berkurang. Lelaki : kesedaran orientasi seksual, baligh pada usia yg lebih lewat, suara menjadi garau, fizikal tubuh badan berubah menjd lebih berotot dan kasar.

Masa Dan Ruang Mengikut Perkembangan Kendiri


Ciri-ciri

Kanak2 mula belajar bersosial iaitu mula mengalihkan perhatian kpd org lain selain ibu bapa dan keluarga.
Semua perasaan seksual dipendam dan diletakkan di aras bawah sedar. Mempelajari ttg peranan jantina. Lebih gemar berkawan dgn rakan yg sama jantina. Sukar bergaul, mengasingkan diri, suka menyendiri dan terkongkong. Tidak merasa kepuasan berkawan. Kanak2 perlu diberi peluang bergaul bagi memenuhi keperluan sosial mereka.

Kelemahan Konsep Masa Dan Ruang


masa dan ruang tidak boleh dipisahkan dan terjalin secara berstruktur. mempengaruhi daya kognitif kanak-kanak. -Cth : kanak2 cacat penglihatan. Kanak-kanak ini sukar untuk membuat perkaitan diantara saiz dan jarak yang digunakan di dalam mata pelajaran Matematik. Konsep abstrak dalam ruang juga amat sukar untuk dijelaskan. -Cth : konsep tiga dimensi yang memerlukan penelitian dan pemahaman yang tinggi.

SEKIAN TERIMA KASIH