RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

kertas lukisan dan ubi kentang. Alatan : Gunting dan pensel. pen marker. Pedagogi : Kontekstual. gam. 3 Membentuk dan Membuat Binaan. Pedang. Capan. Alatan : Ubi kentang. Alatan : Berus dan pisau. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. Kontekstual dan KBKK. Pembalut Hadiah. Lori. Pedagogi : KMD. murid dapat . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 2 Membuat Corak dan Rekaan. b) Membentuk pedang secara lakaran. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. Bahan : Dakwat (2 Warna).RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. batang dan bunga matahari. Pedagogi: Kontekstual. 2 . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. d) Mengolah warna air. Bahan : Kad manila dan warna air. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. pisau dan berus warna. Di akhir pelajaran. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. Capan. TKP dan KBKK. a) Menyusun motif mengikut grid. Bahan : Kotak. tutup botol dan lidi. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat Senjata. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. Sekuntum Bunga Matahari.

pensel dan paku. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. TKP dan KBKK. b) Membuat imbangan menggunting. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan :Krayon. Bahan : Kad manila. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas warna. Garisan Dan Gurisan. TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. pensel warna. Topeng Wajah Kucing. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. 3 . 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Kontekstual. gambar lakaran. Hiasan Ruang Tamu. Pedagogi : Kontekstual. Asemblaj. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. gam. Topeng. oil pastel dan gelang getah. Alatan : Ranting kayu. Pedagogi : Kontekstual. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. pensel dan pembaris. gambar kucing dan contoh topeng.

pensel. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Catan. Buah-buahan. Mobail. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. TKP dan KBKK. kad manila dan gam. 12 Menggambar. Alatan : Komputer dan gunting. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Konstruktivisme. benang dan lidi. pisau.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. jarum. c) Menghargai seni warisan budaya. Hidupan Laut. Menghasil kan Mempulur Tekat. Bahan : Kad manila. Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Pemidang. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Mempulur Flora. a) Mengenali rupa corak seni tekat. 4 . gam. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. ICT. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Membuat Jahitan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. jangka lukis dan’ French. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Berus warna dan palet. Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Jarum dan gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.curve’. gunting. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. pembaris. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kertas tebal. Pedagogi : Kontekstual. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Pembelajaran Masteri.

gam dan tin susu. Model 5 . Alatan : Gunting dan gambar. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Mahkota. gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Bekas Pensel. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. b) Membuat corak geometri dan menghias. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Bahan : Kertas warna. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. kertas warna. Kontekstual TKP dan KBKK. Menghias Objek. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Bahan : Kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. pensel dan pembaris. kertas kaca. pembaris dan contoh mahkota. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Wau Merak. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. gam. Menghias wau dengan teknik tampalan. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Alatan : Gunting.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Catan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Sekawan Ikan. Alatan : Gunting. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. gasing. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. 21 Menggambar. Bahan : Krayon atau oil pastel. Pedagogi : TKP dan KBKK. reben dan warna air. tali. Alas Meja Batik.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. dawai. Bahan : Kertas lukissan. a) Mengetahui motif dan konsep catan. warna air dan kertas lukisan. Montaj. benang dan kotak minuman. gam. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. Topi Hari Jadi. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . 22 Membuat Corak dan Rekaan.

Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kad manila dan gam. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. Kontekstual. Alatan : Komputer. 7 . a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Pedagogi : Kontekstual. Konstruktivisme. Pembelajaran Masteri.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. Burung Kenari. gam dan benang. Membuat Hiasan Diri. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Origami. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Pedagogi : ICT. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Rantai Leher. Alatan : Pensel warna. KBKK. Alatan : Gunting dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alas Meja Saya. gunting dan pisau. Alatan : Berus. TKP dan KBKK. pensil. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. pencetak warna. palet.

TKP dan KBKK. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Lipatan dan guntingan. Pedagogi : Kontekstual. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Arnab. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Percikan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. 30 Menggambar. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Bekas Telur. Anyaman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. Pedagogi : Konstruktivisme.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Gunting dan gam. Corak Hiasan Kulit Buku. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : TKP dan KBKK. Konstruktivisme. a) Menyusun bentuk arnab. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Bahan : Kertas warna. Pedagogi : TKP dan KBKK. Kontekstual. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan.

37 Membuat Corak dan Rekaan . Pedagogi : TKP dan KBKK. TKP(naturalis). UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. palet.berus. Pedagogi : Kontekstual. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. b. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Poster. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Bahan : Plastesin. Alat . a) Mengenal bentuk tempayan. 34 35 Menggambar. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok.jarum. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme.Hiasan Lantai a. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. c. TKP dan KBKK. Bahan . menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. pembaris dan contoh catan. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. Bahan : Kertas A4. Alatan : Gambar tempayan. Tempayan. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). mengetahui cara-cara menekat. kad manila dan cuban Bahan . a. b. Rujukan : ICT. Picitan dan lingkaran. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK Alatan . KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. Alatan : Contoh gambar poster . mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. c.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. Cintailah Alam Sekitar. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pemidang. Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 .

Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . 10 .pensel pensel warna. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . kertas warna dan gam Pedagogi . menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. Kontekstual dan Pem.Bekas Pensel a.Taman Bunga a. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. b. c. Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.gunting dan pisau Bahan . krayon.botol air mineral. Kontekstual.contoh lukisan siap Bahan . kertas Lukisan lukisan dan krayon. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. ICT dan KBKK Alat . Pedagogi .kertas lukisan.KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. kadbod dan gam Pedagogi . b.TKP.TKP.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful