RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 2 . 3 Membentuk dan Membuat Binaan. Pedagogi : TKP dan KBKK. 2 Membuat Corak dan Rekaan. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. Bahan : Kad manila dan warna air. tutup botol dan lidi.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. Bahan : Kotak. Alatan : Gunting dan pensel. Capan. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. Pedagogi : KMD. Pedagogi : Kontekstual. kertas lukisan dan ubi kentang. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. Capan. Pembelajaran Masteri. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. Alatan : Ubi kentang. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. Di akhir pelajaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Berus dan pisau. Membuat Senjata. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. a) Menyusun motif mengikut grid. Pedang. batang dan bunga matahari. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual dan KBKK. b) Membentuk pedang secara lakaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Lori. TKP dan KBKK. pen marker. Pedagogi: Kontekstual. murid dapat . Pembalut Hadiah. pisau dan berus warna. Bahan : Dakwat (2 Warna). gam. Alatan : Gunting. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. Sekuntum Bunga Matahari. d) Mengolah warna air.

pensel dan paku. oil pastel dan gelang getah. b) Membuat imbangan menggunting. Topeng. Pedagogi : Kontekstual. gambar lakaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Hiasan Ruang Tamu. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. Kontekstual. pensel warna. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Asemblaj. Bahan :Krayon. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Topeng Wajah Kucing. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Garisan Dan Gurisan. TKP dan KBKK. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Alatan : Gunting. Alatan : Ranting kayu. pensel dan pembaris. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Alatan : Gunting. 3 . gambar kucing dan contoh topeng. Bahan : Kad manila.

Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. 12 Menggambar. Catan. ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas tebal. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. jarum. gam. kad manila dan gam. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. TKP dan KBKK. pisau. Menghasil kan Mempulur Tekat. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Pedagogi : Konstruktivisme. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Alatan : Komputer dan gunting. Buah-buahan.curve’. c) Menghargai seni warisan budaya. gunting. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. benang dan lidi. Alatan : Pemidang. jangka lukis dan’ French. Bahan : Kad manila. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. 13 Membuat Corak dan Rekaan. 4 . Membuat Jahitan. Alatan : Jarum dan gunting. Mempulur Flora. pensel. Konstruktivisme. Mobail. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Kontekstual. Hidupan Laut. pembaris. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Alatan : Berus warna dan palet. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengenali rupa corak seni tekat.

TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. pembaris dan contoh mahkota. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Model 5 . Wau Merak. pensel dan pembaris. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Alatan : Gunting. b) Membuat corak geometri dan menghias. Bekas Pensel. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. gam dan tin susu. Pedagogi : TKP dan KBKK. Mahkota. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Menghias wau dengan teknik tampalan. gam. Bahan : Kertas warna. Kontekstual. Bahan : Kertas warna. Menghias Objek. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Bahan : Kad manila. Kontekstual TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. kertas kaca. kertas warna. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. gam dan kad manila. Alatan : Gunting dan gambar.

Montaj. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. warna air dan kertas lukisan. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). benang dan kotak minuman. Catan. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Bahan : Krayon atau oil pastel. Sekawan Ikan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. tali. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Berus lukisan dan gunting. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Bahan : Kertas lukissan. Alatan : Gunting.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. gasing. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. gam. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. dawai. 22 Membuat Corak dan Rekaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. reben dan warna air. Alas Meja Batik. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Topi Hari Jadi. 21 Menggambar. TKP dan KBKK.

Origami. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. Alatan : Komputer. pensil. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 7 . Kontekstual. Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Pedagogi : ICT. Alatan : Pensel warna. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Burung Kenari. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. Alas Meja Saya. Konstruktivisme. Rantai Leher.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Berus. TKP dan KBKK. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. KBKK. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. gunting dan pisau. Bahan : Kad manila dan gam. Pedagogi : TKP dan KBKK. pencetak warna. Pembelajaran Masteri. gam dan benang. Alatan : Gunting dan lidi. Membuat Hiasan Diri. palet. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan).

Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Corak Hiasan Kulit Buku. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Lipatan dan guntingan. Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. Bekas Telur. Kontekstual. Pedagogi : Konstruktivisme. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. TKP dan KBKK. Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas warna. Arnab. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. TKP dan KBKK. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Percikan. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . 30 Menggambar. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan gam. kertas lukisan dan gam. a) Menyusun bentuk arnab. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Anyaman. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Konstruktivisme.

b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. 37 Membuat Corak dan Rekaan .Hiasan Lantai a.berus. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). TKP dan KBKK.jarum. Bahan : Plastesin. Alatan : Contoh gambar poster . Cintailah Alam Sekitar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. b. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. 34 35 Menggambar. Picitan dan lingkaran. c. a) Mengenal bentuk tempayan. Rujukan : ICT. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. b. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Poster. Pedagogi : TKP dan KBKK. pembaris dan contoh catan. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. TKP(naturalis). TKP dan KBKK. Alatan : Gambar tempayan. Bahan : Kertas A4. Tempayan. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. a. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. Alat . c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. pemidang. palet. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. mengetahui cara-cara menekat. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. Pedagogi : Kontekstual. kad manila dan cuban Bahan . TKP dan KBKK Alatan . Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. c.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional.

Kontekstual dan Pem.botol air mineral. kertas Lukisan lukisan dan krayon. Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar . menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . 10 . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . b.Taman Bunga a. kadbod dan gam Pedagogi . krayon. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.TKP.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar .kertas lukisan. c.Bekas Pensel a.gunting dan pisau Bahan . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. ICT dan KBKK Alat . kertas warna dan gam Pedagogi . Kontekstual. b.contoh lukisan siap Bahan .KBKK. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Pedagogi .pensel pensel warna. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan.TKP.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful