P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun4

Rancangan Tahunan Psv Tahun4

|Views: 27|Likes:
Dipublikasikan oleh Misah Sentlin
Rancangan Tahunan Psv Tahun4
Rancangan Tahunan Psv Tahun4

More info:

Published by: Misah Sentlin on Apr 07, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

murid dapat . Pembalut Hadiah. Alatan : Ubi kentang. Pedagogi: Kontekstual. Alatan : Gunting dan pensel. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. Sekuntum Bunga Matahari. tutup botol dan lidi. Bahan : Dakwat (2 Warna). c) Menghasilkan pedang dari manila kad. 3 Membentuk dan Membuat Binaan. 2 . pisau dan berus warna. d) Mengolah warna air. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. batang dan bunga matahari. Bahan : Kotak. Lori. Kontekstual dan KBKK. TKP dan KBKK. Alatan : Berus dan pisau. Membuat Senjata. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedang. Pedagogi : Kontekstual. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. kertas lukisan dan ubi kentang. Pembelajaran Masteri. gam. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Capan. Pedagogi : KMD.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. Capan. b) Membentuk pedang secara lakaran. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Menyusun motif mengikut grid. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila dan warna air. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. pen marker. Di akhir pelajaran. 2 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Gunting. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. oil pastel dan gelang getah. Bahan :Krayon. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. gam. gambar kucing dan contoh topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pensel dan paku. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Pedagogi : Kontekstual. Garisan Dan Gurisan. TKP dan KBKK. pensel dan pembaris. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas warna. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. gambar lakaran. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. b) Membuat imbangan menggunting. Asemblaj. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu. Topeng Wajah Kucing. Alatan : Ranting kayu. Bahan : Kad manila. pensel warna. Topeng. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Kontekstual. Alatan : Gunting. Alatan : Gunting. 3 . Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

c) Menghargai seni warisan budaya. Alatan : Jarum dan gunting. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. ICT. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas tebal. pembaris. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Bahan : Kad manila. Alatan : Pemidang. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. Pedagogi : Kontekstual. Konstruktivisme. Menghasil kan Mempulur Tekat. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Mobail. TKP dan KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : Konstruktivisme. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Hidupan Laut. gunting. 12 Menggambar. gam. kad manila dan gam. jangka lukis dan’ French. Alatan : Komputer dan gunting. Catan. pensel.curve’. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. 4 . benang dan lidi. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Pembelajaran Masteri. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Buah-buahan. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat Jahitan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Berus warna dan palet. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. pisau. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Mempulur Flora. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. jarum. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus.

Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. gam dan kad manila. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. Alatan : Gunting. Bahan : Kertas warna. Bekas Pensel. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Kontekstual TKP dan KBKK. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting. Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. gam dan tin susu. Bahan : Kad manila. Model 5 .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. kertas warna. gam. Mahkota. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. TKP dan KBKK. Wau Merak. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Menghias Objek. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas kaca. Alatan : Gunting dan gambar. Menghias wau dengan teknik tampalan. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pembaris dan contoh mahkota. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. pensel dan pembaris. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. b) Membuat corak geometri dan menghias.

Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Sekawan Ikan. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Alatan : Gunting. Catan. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Topi Hari Jadi. Alas Meja Batik. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. benang dan kotak minuman. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. tali. 22 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. warna air dan kertas lukisan.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. dawai. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Kertas lukissan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Krayon atau oil pastel. gasing. reben dan warna air. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Montaj. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mengetahui motif dan konsep catan. 21 Menggambar.

Alatan : Berus. Bahan : Kad manila dan gam. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). gunting dan pisau. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Origami. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. Alatan : Gunting dan lidi. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. TKP dan KBKK. Alatan : Komputer. Alas Meja Saya. Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. gam dan benang. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. 7 . KBKK. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Pedagogi : ICT. pensil. Rantai Leher. Pembelajaran Masteri. Alatan : Pensel warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat Hiasan Diri. Burung Kenari. palet. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. pencetak warna. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Kontekstual. Kontekstual. TKP dan KBKK. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Pedagogi : Kontekstual.

Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Kontekstual. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Bahan : Kertas warna. Lipatan dan guntingan. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Pedagogi : TKP dan KBKK. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Anyaman.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Percikan. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Alatan : Gunting dan gam. Bekas Telur. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. 30 Menggambar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. TKP dan KBKK. kertas lukisan dan gam. Kontekstual. Corak Hiasan Kulit Buku. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . a) Menyusun bentuk arnab. Arnab. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Konstruktivisme. Pedagogi : Konstruktivisme.

a) Mempertingkatkan daya kreativiti. Picitan dan lingkaran. a) Mengenal bentuk tempayan. Rujukan : ICT. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Bahan : Plastesin. a. 34 35 Menggambar. Bahan . menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. Tempayan. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Alatan : Gambar tempayan. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. kad manila dan cuban Bahan . TKP dan KBKK Alatan . c. Poster. b. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. pembaris dan contoh catan.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. Alat . TKP(naturalis). Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. TKP dan KBKK. Alatan : Contoh gambar poster . KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. TKP dan KBKK. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan.jarum. b. Bahan : Kertas A4. mengetahui cara-cara menekat. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. Cintailah Alam Sekitar.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. palet. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.berus. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Pedagogi : Kontekstual. pemidang. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok.Hiasan Lantai a. c.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. Pedagogi : TKP dan KBKK. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). 37 Membuat Corak dan Rekaan .

mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. Kontekstual. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan.KBKK. c. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.Bekas Pensel a. krayon. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar .pensel pensel warna. Kontekstual dan Pem.TKP. b.botol air mineral.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. Pedagogi . Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. b. ICT dan KBKK Alat .gunting dan pisau Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar . Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .TKP.kertas lukisan. kadbod dan gam Pedagogi . kertas Lukisan lukisan dan krayon. kertas warna dan gam Pedagogi . Alat perisian komputer (Paint) Bahan .Taman Bunga a.contoh lukisan siap Bahan . 10 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->