RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

Bahan : Dakwat (2 Warna). Alatan : Gunting dan pensel. a) Menyusun motif mengikut grid. murid dapat . b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. Bahan : Kad manila dan warna air. Bahan : Kotak. Pedagogi: Kontekstual. Pedagogi : KMD. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. Capan. Sekuntum Bunga Matahari. Pembelajaran Masteri. Pembalut Hadiah. b) Membentuk pedang secara lakaran. d) Mengolah warna air. Membuat Senjata. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. 2 . a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. Alatan : Gunting. Capan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan ubi kentang. Lori. 3 Membentuk dan Membuat Binaan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. batang dan bunga matahari. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. Alatan : Berus dan pisau. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. pisau dan berus warna. Pedagogi : Kontekstual. 2 Membuat Corak dan Rekaan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Di akhir pelajaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedang. Kontekstual dan KBKK. pen marker. Alatan : Ubi kentang. TKP dan KBKK. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. gam. tutup botol dan lidi.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Pedagogi : Kontekstual. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Topeng Wajah Kucing. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. gambar kucing dan contoh topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 3 . TKP dan KBKK. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. pensel dan pembaris. TKP dan KBKK. Kontekstual. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. TKP dan KBKK. Bahan :Krayon. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Garisan Dan Gurisan. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Ranting kayu. Asemblaj. Alatan : Gunting. pensel warna. b) Membuat imbangan menggunting. Topeng. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. gambar lakaran. pensel dan paku. Bahan : Kertas warna. Hiasan Ruang Tamu. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. oil pastel dan gelang getah. Bahan : Kad manila. Pedagogi : Kontekstual.

ICT. kad manila dan gam. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Pembelajaran Masteri. Mobail. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Buah-buahan. Menghasil kan Mempulur Tekat. a) Mengenali rupa corak seni tekat.curve’. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Konstruktivisme. jangka lukis dan’ French. Hidupan Laut. Pedagogi : Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. Membuat Jahitan. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. c) Menghargai seni warisan budaya. TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Pedagogi : Konstruktivisme.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. jarum. Alatan : Jarum dan gunting. 13 Membuat Corak dan Rekaan. 12 Menggambar. gunting. benang dan lidi. Catan. gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Komputer dan gunting. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. pembaris. Alatan : Berus warna dan palet. Mempulur Flora. Bahan : Kad manila. Pedagogi : TKP dan KBKK. pisau. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. 4 . Bahan : Kertas tebal. Alatan : Pemidang. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. pensel. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. gam. Alatan : Gunting. Kontekstual TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. pensel dan pembaris. Bahan : Kertas warna. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. kertas kaca. Model 5 . kertas warna. gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Membuat corak geometri dan menghias. Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Wau Merak. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Menghias Objek. gam dan tin susu. Bekas Pensel. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan gambar. pembaris dan contoh mahkota. Bahan : Kertas warna. Bahan : Kad manila. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Alatan : Gunting. Menghias wau dengan teknik tampalan. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Mahkota. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan.

tali. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . Alatan : Gunting. 22 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Montaj. Bahan : Kertas lukissan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Sekawan Ikan. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. TKP dan KBKK. Bahan : Krayon atau oil pastel. 21 Menggambar. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Catan. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Topi Hari Jadi. Pedagogi : TKP dan KBKK. benang dan kotak minuman. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. dawai. a) Mengetahui motif dan konsep catan. gam. reben dan warna air. Alas Meja Batik.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. gasing.

Rantai Leher. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Konstruktivisme. Pedagogi : ICT. Burung Kenari. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Origami. pencetak warna. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gunting dan pisau. palet. Bahan : Kad manila dan gam. 7 . Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. KBKK. Alas Meja Saya. Alatan : Berus. Kontekstual. Kontekstual. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Gunting dan lidi. TKP dan KBKK. Alatan : Pensel warna. Pembelajaran Masteri. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. gam dan benang. Membuat Hiasan Diri. pensil.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Komputer. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. Pedagogi : Kontekstual. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher.

Konstruktivisme. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Pembelajaran Masteri. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Pedagogi : TKP dan KBKK. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Bahan : Kertas warna. Percikan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Gunting dan gam. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Kontekstual. a) Menyusun bentuk arnab. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. Arnab. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Lipatan dan guntingan. Corak Hiasan Kulit Buku. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Pedagogi : Kontekstual. kertas lukisan dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 30 Menggambar.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Bekas Telur. Anyaman.

Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Bahan : Plastesin. KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. b. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). 34 35 Menggambar.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : ICT. c. pemidang. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. mengetahui cara-cara menekat. Poster. a) Mempertingkatkan daya kreativiti.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. Alat . Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. pembaris dan contoh catan. a) Mengenal bentuk tempayan. TKP(naturalis). menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. Pedagogi : TKP dan KBKK. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Cintailah Alam Sekitar. c. Bahan : Kertas A4. b. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. 37 Membuat Corak dan Rekaan . TKP dan KBKK Alatan . menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. Alatan : Gambar tempayan. Tempayan.Hiasan Lantai a. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.jarum. Picitan dan lingkaran. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin.berus. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. a.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. TKP dan KBKK. Alatan : Contoh gambar poster . kad manila dan cuban Bahan . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. palet. Bahan . c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air.

Kontekstual. krayon.gunting dan pisau Bahan . ICT dan KBKK Alat . Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar .pensel pensel warna. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.botol air mineral.Bekas Pensel a. b.TKP. c. kadbod dan gam Pedagogi . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . b. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . Alat perisian komputer (Paint) Bahan . mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel.TKP. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. 10 .kertas lukisan. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. kertas warna dan gam Pedagogi . Kontekstual dan Pem.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar .KBKK. Pedagogi . kertas Lukisan lukisan dan krayon.contoh lukisan siap Bahan .Taman Bunga a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful