RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

Capan. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. 2 . Alatan : Berus dan pisau. Di akhir pelajaran. Pedagogi: Kontekstual. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. Kontekstual dan KBKK. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. Bahan : Kad manila dan warna air. Pedagogi : KMD. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. d) Mengolah warna air. Capan. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. 3 Membentuk dan Membuat Binaan. Pembalut Hadiah. a) Menyusun motif mengikut grid. Alatan : Ubi kentang. Sekuntum Bunga Matahari. tutup botol dan lidi. Bahan : Kotak. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan pensel. pisau dan berus warna. Alatan : Gunting. b) Membentuk pedang secara lakaran. pen marker. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan ubi kentang. Membuat Senjata. batang dan bunga matahari. TKP dan KBKK. Pedang. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. 2 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Dakwat (2 Warna). murid dapat . Lori. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : Kontekstual.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Pedagogi : Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. pensel dan pembaris. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. 3 . CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Topeng. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Bahan :Krayon. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Topeng Wajah Kucing. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. gambar lakaran. gambar kucing dan contoh topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Alatan : Ranting kayu. Garisan Dan Gurisan. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. Bahan : Kad manila. oil pastel dan gelang getah. pensel dan paku. pensel warna. TKP dan KBKK. Hiasan Ruang Tamu. Asemblaj. gam. Alatan : Gunting. b) Membuat imbangan menggunting.

Alatan : Komputer dan gunting. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. Hidupan Laut. Bahan : Kad manila. Pembelajaran Masteri. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. Mempulur Flora. c) Menghargai seni warisan budaya. Membuat Jahitan. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. Pedagogi : Konstruktivisme. Pedagogi : Kontekstual. jarum. gunting. 12 Menggambar. Alatan : Jarum dan gunting. Alatan : Berus warna dan palet. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. ICT. Pedagogi : TKP dan KBKK. Buah-buahan. 4 . Menghasil kan Mempulur Tekat.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional.curve’. Mobail. pembaris. benang dan lidi. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. kad manila dan gam. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Bahan : Kertas tebal. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. a) Mengenali rupa corak seni tekat. TKP dan KBKK. jangka lukis dan’ French. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Pemidang. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. TKP dan KBKK. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. 13 Membuat Corak dan Rekaan. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Konstruktivisme. Catan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. pisau. pensel. Pedagogi : Kontekstual. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

Bahan : Kad manila. Alatan : Gunting. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. Model 5 . Wau Merak. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Pedagogi : Pembelajaran Masteri.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. pembaris dan contoh mahkota. gam dan tin susu. b) Membuat corak geometri dan menghias. kertas warna. Mahkota. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. gam. Kontekstual. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas warna. Bahan : Kertas warna. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. pensel dan pembaris. Bekas Pensel. Alatan : Gunting. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Alatan : Gunting dan gambar. Kontekstual TKP dan KBKK. gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Menghias Objek. kertas kaca. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. Menghias wau dengan teknik tampalan.

reben dan warna air. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Topi Hari Jadi. Alas Meja Batik. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Krayon atau oil pastel. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. gam. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. warna air dan kertas lukisan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. tali.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. 21 Menggambar. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. benang dan kotak minuman.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Catan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Sekawan Ikan. gasing. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. dawai. 22 Membuat Corak dan Rekaan. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas lukissan.

Alatan : Pensel warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. Pedagogi : ICT. Alas Meja Saya. Kontekstual. Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Burung Kenari. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Pedagogi : Kontekstual. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. gam dan benang. pencetak warna. Bahan : Kad manila dan gam. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. palet. Pembelajaran Masteri. Membuat Hiasan Diri. Alatan : Komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Origami.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. KBKK. 7 . Alatan : Gunting dan lidi. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Berus. TKP dan KBKK. Rantai Leher. gunting dan pisau. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. TKP dan KBKK. pensil. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Anyaman. TKP dan KBKK. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. kertas lukisan dan gam. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Corak Hiasan Kulit Buku. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Pedagogi : Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Kontekstual. Pedagogi : TKP dan KBKK. Percikan. Bekas Telur. Konstruktivisme. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Arnab. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. a) Menyusun bentuk arnab. Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kertas warna. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Alatan : Gunting dan gam. Pembelajaran Masteri. 30 Menggambar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Lipatan dan guntingan.

TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. Poster. Bahan : Kertas A4. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. Cintailah Alam Sekitar. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu.berus. pembaris dan contoh catan. c. Rujukan : ICT. Alatan : Gambar tempayan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a. b. palet. TKP(naturalis). b. Picitan dan lingkaran.Hiasan Lantai a. Bahan : Plastesin. Bahan . Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Alatan : Contoh gambar poster . c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. c. 37 Membuat Corak dan Rekaan .jarum. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. pemidang. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. kad manila dan cuban Bahan . Alat . Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’). Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Mengenal bentuk tempayan.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. Tempayan. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. TKP dan KBKK. 34 35 Menggambar. TKP dan KBKK Alatan . Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. mengetahui cara-cara menekat. Pedagogi : Kontekstual.

Kontekstual dan Pem. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.botol air mineral.contoh lukisan siap Bahan .KBKK. krayon. Kontekstual. c. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. kadbod dan gam Pedagogi .pensel pensel warna. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . kertas warna dan gam Pedagogi . meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Pedagogi . 10 .TKP. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. ICT dan KBKK Alat . Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . kertas Lukisan lukisan dan krayon.Taman Bunga a. Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar . menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. b. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar .kertas lukisan.gunting dan pisau Bahan .TKP. b.Bekas Pensel a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful