P. 1
Rancangan Tahunan Psv Tahun4

Rancangan Tahunan Psv Tahun4

|Views: 27|Likes:
Dipublikasikan oleh Misah Sentlin
Rancangan Tahunan Psv Tahun4
Rancangan Tahunan Psv Tahun4

More info:

Published by: Misah Sentlin on Apr 07, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2013

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

batang dan bunga matahari. Capan. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. a) Menyusun motif mengikut grid. pen marker. Pedagogi: Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. Kontekstual dan KBKK. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. Pedagogi : Kontekstual. gam. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. Di akhir pelajaran. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. Sekuntum Bunga Matahari. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pisau dan berus warna. 2 . 3 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Dakwat (2 Warna). Pedagogi : TKP dan KBKK. Capan. kertas lukisan dan ubi kentang. d) Mengolah warna air. Alatan : Ubi kentang. Bahan : Kad manila dan warna air. Membuat Senjata. Pedang. Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. murid dapat . a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. 2 Membuat Corak dan Rekaan. tutup botol dan lidi. Alatan : Gunting dan pensel. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : KMD. Bahan : Kotak. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. b) Membentuk pedang secara lakaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Alatan : Gunting. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembalut Hadiah. Lori. Alatan : Berus dan pisau.

9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Alatan : Gunting. gam. oil pastel dan gelang getah. Pedagogi : Kontekstual. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. TKP dan KBKK. gambar kucing dan contoh topeng. 3 . Asemblaj. TKP dan KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. pensel dan paku. Garisan Dan Gurisan. Topeng Wajah Kucing. Kontekstual. Bahan :Krayon. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : Kontekstual. b) Membuat imbangan menggunting. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. gambar lakaran. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. pensel dan pembaris. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. pensel warna. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Bahan : Kertas warna. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. Hiasan Ruang Tamu. Bahan : Kad manila. Alatan : Gunting. Alatan : Ranting kayu.

4 . kad manila dan gam.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. TKP dan KBKK. ICT. Bahan : Kertas tebal. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. benang dan lidi. Alatan : Komputer dan gunting. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. Pedagogi : Konstruktivisme. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. gunting. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. gam. Alatan : Berus warna dan palet. jangka lukis dan’ French. Pedagogi : Kontekstual. pisau. TKP dan KBKK. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. pensel. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Catan. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. Menghasil kan Mempulur Tekat. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Pembelajaran Masteri. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Hidupan Laut. Buah-buahan. Membuat Jahitan. Alatan : Jarum dan gunting. jarum. Alatan : Pemidang. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pembaris.curve’. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Pedagogi : Kontekstual. Mempulur Flora. Mobail. 12 Menggambar. c) Menghargai seni warisan budaya. Bahan : Kad manila. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut.

Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Membuat corak geometri dan menghias. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. Bahan : Kad manila. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Menghias wau dengan teknik tampalan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Model 5 . pensel dan pembaris. Kontekstual. Bekas Pensel. pembaris dan contoh mahkota. Alatan : Gunting. Mahkota. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. gam. Kontekstual TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan gambar. gam dan tin susu. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. TKP dan KBKK. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Menghias Objek. Bahan : Kertas warna. kertas warna. Bahan : Kertas warna. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. kertas kaca. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Wau Merak. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Alatan : Gunting.

gasing. 21 Menggambar. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . gam. reben dan warna air. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. dawai.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alas Meja Batik. tali. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. TKP dan KBKK. a) Mengetahui motif dan konsep catan. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Topi Hari Jadi. Bahan : Kertas lukissan. warna air dan kertas lukisan. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Montaj. Catan. 22 Membuat Corak dan Rekaan. benang dan kotak minuman. Bahan : Krayon atau oil pastel.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Sekawan Ikan.

b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. TKP dan KBKK. palet. Burung Kenari. Pedagogi : TKP dan KBKK. gunting dan pisau. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. pencetak warna. Alatan : Berus. Membuat Hiasan Diri. Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Alatan : Gunting dan lidi. Pembelajaran Masteri. Pedagogi : ICT. Rantai Leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 7 . Origami. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. TKP dan KBKK. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Alas Meja Saya. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. KBKK. Bahan : Kad manila dan gam. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Pensel warna. Konstruktivisme. Kontekstual. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. pensil. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Alatan : Komputer. Pedagogi : Kontekstual. gam dan benang. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.

Pedagogi : Konstruktivisme. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Kontekstual. Pedagogi : Kontekstual. Bekas Telur. Konstruktivisme. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Percikan. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. 30 Menggambar. a) Menyusun bentuk arnab. Bahan : Kertas warna. Pedagogi : TKP dan KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. Alatan : Gunting dan gam. Anyaman. Pembelajaran Masteri. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . 31 Membuat Corak Dan Rekaan. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Lipatan dan guntingan. Arnab. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Corak Hiasan Kulit Buku. TKP dan KBKK. Pedagogi : TKP dan KBKK. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak.

Alatan : Contoh gambar poster . Cintailah Alam Sekitar. c. Poster. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran.berus. Rujukan : ICT. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. TKP dan KBKK. TKP(naturalis).jarum. 37 Membuat Corak dan Rekaan . menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. mengetahui cara-cara menekat. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. a) Mengenal bentuk tempayan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b. Pedagogi : Kontekstual. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. pembaris dan contoh catan. palet. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Tempayan. kad manila dan cuban Bahan . KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. Alatan : Gambar tempayan. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. Pedagogi : TKP dan KBKK. a. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. pemidang. Bahan . Alat .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. b. Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 .Hiasan Lantai a. Bahan : Kertas A4. Bahan : Plastesin. Picitan dan lingkaran. TKP dan KBKK. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’).warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. TKP dan KBKK Alatan . b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. c. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. 34 35 Menggambar. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat.

Bekas Pensel a. kertas warna dan gam Pedagogi .pensel pensel warna. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar.gunting dan pisau Bahan .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar .TKP. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. 10 . Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar . meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. c. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. b. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. Pedagogi . ICT dan KBKK Alat . b.botol air mineral.TKP. kadbod dan gam Pedagogi .contoh lukisan siap Bahan . Kontekstual dan Pem. Kontekstual. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. Alat perisian komputer (Paint) Bahan .kertas lukisan. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat .Taman Bunga a. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai.KBKK. kertas Lukisan lukisan dan krayon. krayon.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->