RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

kertas lukisan dan ubi kentang. Pedang. Sekuntum Bunga Matahari. Alatan : Gunting. Pedagogi : Kontekstual. Pedagogi : KMD. b) Membentuk pedang secara lakaran. Capan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan pensel. Bahan : Kotak. TKP dan KBKK. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. Lori. pisau dan berus warna. Pedagogi: Kontekstual. Bahan : Dakwat (2 Warna). Capan. b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. murid dapat .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. pen marker. 3 Membentuk dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat Senjata. tutup botol dan lidi. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. a) Menyusun motif mengikut grid. batang dan bunga matahari. Pedagogi : TKP dan KBKK. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. gam. Alatan : Ubi kentang. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. Kontekstual dan KBKK. 2 Membuat Corak dan Rekaan. Bahan : Kad manila dan warna air. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. d) Mengolah warna air. Pembalut Hadiah. Alatan : Berus dan pisau. Di akhir pelajaran. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 2 . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembelajaran Masteri.

3 . Bahan :Krayon. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. TKP dan KBKK. Topeng Wajah Kucing. Alatan : Gunting. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. Alatan : Gunting. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. Asemblaj.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. gambar kucing dan contoh topeng. Pedagogi : Kontekstual. Kontekstual. TKP dan KBKK. gambar lakaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Ranting kayu. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. pensel warna. Bahan : Kertas warna. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. gam. Bahan : Kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. oil pastel dan gelang getah. b) Membuat imbangan menggunting. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Garisan Dan Gurisan. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Topeng. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. TKP dan KBKK. Hiasan Ruang Tamu. pensel dan paku. Pedagogi : Kontekstual. pensel dan pembaris.

Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Alatan : Jarum dan gunting. Mobail. kad manila dan gam. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. pensel. Hidupan Laut. Menghasil kan Mempulur Tekat. Pedagogi : Kontekstual. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. 4 . pembaris. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Konstruktivisme. gam. 12 Menggambar. benang dan lidi. c) Menghargai seni warisan budaya. jarum. Pedagogi : TKP dan KBKK. Pedagogi : Kontekstual. Bahan : Warna air dan kertas lukisan.curve’. Bahan : Kertas tebal. 13 Membuat Corak dan Rekaan. Pedagogi : Konstruktivisme. Alatan : Pemidang. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Bahan : Kad manila. jangka lukis dan’ French. pisau. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. TKP dan KBKK. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Mempulur Flora. Catan. TKP dan KBKK. ICT. gunting. Pembelajaran Masteri. Alatan : Berus warna dan palet. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Membuat Jahitan. Alatan : Komputer dan gunting. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Buah-buahan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’.

Kontekstual TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Menghias wau dengan teknik tampalan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Bahan : Kertas warna. TKP dan KBKK. gam dan tin susu. Alatan : Gunting. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. Mahkota. kertas kaca. gam dan kad manila. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Model 5 . Alatan : Gunting dan gambar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Kad manila. pensel dan pembaris. kertas warna. b) Membuat corak geometri dan menghias. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. Bekas Pensel. Pedagogi : TKP dan KBKK. gam. Wau Merak. Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. Bahan : Kertas warna. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. pembaris dan contoh mahkota. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. Menghias Objek.

gam. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Alas Meja Batik. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Krayon atau oil pastel. dawai. Alatan : Gunting. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. Bahan : Kertas lukissan. 22 Membuat Corak dan Rekaan. 21 Menggambar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional. reben dan warna air. TKP dan KBKK. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). benang dan kotak minuman. a) Mengetahui motif dan konsep catan. Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 . b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Catan. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. Pedagogi : TKP dan KBKK. Topi Hari Jadi. Montaj. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. gasing. warna air dan kertas lukisan. tali. Sekawan Ikan. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam.

a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher. Konstruktivisme. Pembelajaran Masteri. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. KBKK. Origami. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. pensil. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. gam dan benang. Alatan : Gunting dan lidi. Rantai Leher. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alas Meja Saya. Pedagogi : Kontekstual. Alatan : Berus. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Pedagogi : TKP dan KBKK. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila dan gam. Membuat Hiasan Diri. Burung Kenari. palet. 7 . Kontekstual. TKP dan KBKK. gunting dan pisau. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. pencetak warna. Alatan : Pensel warna. Alatan : Komputer. Kontekstual.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. Pedagogi : ICT. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari.

31 Membuat Corak Dan Rekaan. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Menyusun bentuk arnab. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Arnab. Bekas Telur. Pedagogi : TKP dan KBKK. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . Lipatan dan guntingan. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Corak Hiasan Kulit Buku.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Konstruktivisme. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Pembelajaran Masteri. Bahan : Kertas warna. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan. Pedagogi : Konstruktivisme. TKP dan KBKK. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. 30 Menggambar. kertas lukisan dan gam. Pedagogi : Kontekstual. Anyaman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Kontekstual. Alatan : Gunting dan gam. Percikan. TKP dan KBKK.

mengetahui cara-cara menekat.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional.berus. Picitan dan lingkaran. Pedagogi : TKP dan KBKK. b. c. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. pembaris dan contoh catan. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. 37 Membuat Corak dan Rekaan . Bahan : Plastesin. Bahan : Kertas A4. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. Rujukan : ICT. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Tempayan. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. Cintailah Alam Sekitar. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. palet. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’).Hiasan Lantai a. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok. 34 35 Menggambar. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Alatan : Contoh gambar poster . TKP(naturalis). kad manila dan cuban Bahan . Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . b. a. pemidang. Poster. a) Mengenal bentuk tempayan. c. TKP dan KBKK. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. TKP dan KBKK Alatan . Alat . Pedagogi : Kontekstual. menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. a) Mempertingkatkan daya kreativiti.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. TKP dan KBKK. Alatan : Gambar tempayan.jarum. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan . UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian.

RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar . meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel. menghasilkan sebuah gambar taman bunga d. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan . mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. krayon. b. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga. Pedagogi .pensel pensel warna. 10 . ICT dan KBKK Alat .kertas lukisan. kadbod dan gam Pedagogi .Bekas Pensel a.Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a. Kontekstual. c.TKP.contoh lukisan siap Bahan . mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b. Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar .TKP. Kontekstual dan Pem. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. b.Taman Bunga a. mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar. kertas warna dan gam Pedagogi .KBKK.botol air mineral. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . kertas Lukisan lukisan dan krayon.gunting dan pisau Bahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful