RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

RANCANGAN TAHUNAN

PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4
JABATAN PELAJARAN

1

Alatan : Gunting. Alatan : Berus dan pisau. Pedang. 2 . b) Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik cetakan. c) Menghasilkan pedang dari manila kad. Kontekstual dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengetahui teknik capan bulatan hasil daripada ubi kentang. TKP dan KBKK.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN MALAU RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 4 MINGGU BIDANG / TAJUK OBJEKTIF AKTIVITI / ISI KANDUNGAN IMPAK /CATATAN 1 Menggambar. a) Meningkatkan pengetahuan tentang pedang. batang dan bunga matahari. b) Membentuk pedang secara lakaran. Capan. Di akhir pelajaran. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 3 Membentuk dan Membuat Binaan. kertas lukisan dan ubi kentang. Pedagogi: Kontekstual. d) Mengolah warna air. Model 4 Mengenal Kraf Tradisional. pisau dan berus warna. Pedagogi : KMD. Membuat Senjata. gam. Pedagogi : Kontekstual. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembalut Hadiah. Sekuntum Bunga Matahari. murid dapat . Alatan : Ubi kentang. a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan model lori. Pedagogi : TKP dan KBKK. a) Menyusun motif mengikut grid. b) Menghasilkan sebuah model lori yang kreatif. Capan. pen marker. Bahan : Kotak. tutup botol dan lidi. Bahan : Dakwat (2 Warna). Alatan : Gunting dan pensel. b) Memilih warna dan bentuk bulatan yang sesuai. Pembelajaran Masteri. c) Menghasilkan susunan capan untuk membentuk daun. 2 Membuat Corak dan Rekaan. Lori. Bahan : Kad manila dan warna air.

Asemblaj. b) Membuat imbangan menggunting. Topeng. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila. Hiasan Ruang Tamu. Kontekstual. 3 . Pedagogi : Kontekstual. UJIAN DIAGNOSTIK a) Mengenali bentuk geometri. oil pastel dan gelang getah. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. pensel dan pembaris. CUTI TAHUN BARU CINA a) Menghasilkan corak geometri melalui garisan dan gurisan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. TKP dan KBKK. menebuk dan memotong topeng wajah kucing. TKP dan KBKK. Topeng Wajah Kucing. UPPM 1 a) Menghasilkan topeng wajah kucing. 9 10 Membentuk dan Membuat Binaan. gam. c) Menghasilkan susunan asemblaj untuk membentuk gambar sebuah lori. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. 7 8 Membuat Corak dan Rekaan. Alatan : Gunting. gambar kucing dan contoh topeng. pensel warna. Alatan : Ranting kayu.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 5 6 Menggambar Lori. b) Memilih warna dan bentuk geometri yang sesuai. pensel dan paku. Bahan :Krayon. gambar lakaran. Garisan Dan Gurisan. Bahan : Kertas warna. Alatan : Gunting. Pedagogi : Pembelajaran Masteri.

13 Membuat Corak dan Rekaan. pembaris. Rujukan : Perisian ‘Print Artist’. b) Memilih warna dan campuran warna yang sesuai. 12 Menggambar. kad manila dan gam. Membuat Jahitan. Alatan : Berus warna dan palet. Hidupan Laut. Pedagogi : Kontekstual. jangka lukis dan’ French. 4 . Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Komputer dan gunting. Jahitan Berbentuk Zig Zag Dan Garisan Putus. TKP dan KBKK. 14 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru PSV KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembelajaran Masteri. gam. Mobail. pisau. c) Menghargai seni warisan budaya. Pedagogi : Kontekstual. a) Mengenali rupa corak seni tekat. Mempulur Flora. Catan. Menghasil kan Mempulur Tekat. b) Menghasilkan mobail buahbuahan dengan menggunakan teknik cantuman. Bahan : Benang kait pelbagai warna dan kain belacu. Bahan : Kertas tebal. pensel. Alatan : Jarum dan gunting. b) Menghasilkan mempulur untuk seni tekat. Pedagogi : Konstruktivisme. gunting. Pedagogi : TKP dan KBKK. jarum. Konstruktivisme. ICT.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 11 Mengenal Kraf Tradisional. c) Menghasilkan catan gambar hidupan laut. Bahan : Kad manila.curve’. a) Menggunakan teknik jahitan untuk menghasilkan corak. Buah-buahan. Alatan : Pemidang. benang dan lidi. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. b) Menggunakan hasil kerja untuk hiasan barangan. a) Memilih gambar buah-buahan dari komputer. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. a) Mengetahui teknik catan basah atas basah. TKP dan KBKK.

Bahan : Kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Mengenal dan membezakan bentuk geometri. gam dan kad manila. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. Menghias wau dengan teknik tampalan. Alatan : Gunting dan gambar. 16 Menggambar Rumahku a) Mengetahui teknik lakaran. b) Menghias dengan teknik lipatan dan guntingan. Kontekstual TKP dan KBKK. Kontekstual. Alatan : Gunting. a) Membentuk mahkota untuk hiasan diri. Mahkota. gam. Bahan : Kertas warna. pensel dan pembaris. Bekas Pensel. Menghias Objek. gam dan tin susu. Lukisan 17 Membuat Corak Dan Rekaan. kertas warna. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Pembelajaran Masteri. b) Memilih warna dan bentuk rumah yang sesuai. pembaris dan contoh mahkota. Alatan : Gunting Bahan : Kertas warna. Model 5 . b) Membuat corak geometri dan menghias. kertas kaca. Alatan : Gunting. Wau Merak. a) Menghias Wau Merak secara tampalan corak bertimbal. Pedagogi : TKP dan KBKK. TKP dan KBKK. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. c) Mempelbagaikan idea susunan yang kreatif.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 15 Mengenal Kraf Tradisional. lembaran lakaran bentuk mahkota dan serbuk perada. 18 Membentuk Dan Membuat Binaan. c) Menghasilkan pemandangan rumah yang menarik. Bahan : Kertas warna.

gam. b) Menghasilkan topi dengan corak yang menarik. Alas Meja Batik. c) Menghasilkan gambar sekawan ikan daripada aktiviti montaj. Sekawan Ikan. tali. a) Mengetahui motif dan konsep catan. 23 Membentuk dan Membuat Binaan. a) Mengetahui teknik montaj dengan lebih lanjut. UPPM 2 a) Menjelaskan sebab dan akibat penolakan air pada lilin (krayon). Boneka Gantung a) Memilih bahan yang sesuai untuk menghasilkan boneka gantung b) Menghasilkan boneka gantung daripada bahan kitar semula Boneka 6 .RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 19 20 Mengenal Kraf Tradisional.kulit telur Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Krayon atau oil pastel. b) Memilih bahan/benda yang sesuai untuk menghasilkan montaj. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : TKP dan KBKK. 21 Menggambar. reben dan warna air. Catan. 22 Membuat Corak dan Rekaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : Kontekstual. Topi Hari Jadi. Membuat corak batik mengguna kan teknik resis. Pedagogi : TKP dan KBKK. gasing. TKP dan KBKK. warna air dan kertas lukisan. Alatan : Berus lukisan dan gunting. Montaj. Bahan : Kertas lukissan. Alatan : Gunting. Alatan : Span dan contoh barangan berasaskan corak batik. Bahan : Gambar pelbagai jenis ikan yang dibekalkan dan gam. benang dan kotak minuman. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Alatan : Gunting dan contoh boneka gantung Bahan : Kad manila. dawai.

Membuat Hiasan Diri. Kontekstual. Alatan : Gunting dan lidi. Konstruktivisme. 25 Menggambar Pemandangan a) Menghasilkan pemandangan dengan teknik monokrom b) Memahami teknik monokrom Catan (Teknik Monokrom ) 26 Membuat Corak dan Rekaan. UPPM3 a) Memahami konsep origami dan dapat menggunakan teknik lipatan untuk menghasilkan model burung kenari. Pedagogi : Kontekstual. TKP dan KBKK. Bahan : Kertas A4 berwarna yang berlakaran segitiga (guru sediakan). Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pedagogi : ICT. Pedagogi : TKP dan KBKK. gunting dan pisau. pensil. 27 28 Membentuk Dan Membuat Binaan. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kad manila dan gam. Bahan : Warna air dan kertas lukisan Rujukan Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Kertas A4 pelbagai warna. Mengguna kan perisian komputer untuk mereka corak mengguna kan ‘Microsoft Word’. TKP dan KBKK. Pedagogi : Pembelajaran Masteri. Rantai Leher. Alatan : Pensel warna. Kontekstual. Origami. a) Menghasilkan corak menarik dari perisian komputer ‘Microsoft Word’. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. a) Memahami proses gulungan kertas untuk menghasilkan seutas rantai leher.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 24 Mengenal Kraf Tradisional. palet. gam dan benang. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan model burung kenari. KBKK. Burung Kenari. b) Mendapat pengalaman membuat corak dengan menggunakan perisian komputer. Alatan : Komputer. Pembelajaran Masteri. b) Mengenal dan mengetahui alat dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan rantai leher. pencetak warna. 7 . Alas Meja Saya. Alatan : Berus.

Bahan : Reben dan kertas warna/majalah. Bahan : Warna air dan kertas lukisan. Pedagogi : Kontekstual. Pedagogi : Konstruktivisme. a) Murid meningkatkan kemahiran melipat dan menggunting. Lipatan dan guntingan. kertas lukisan dan gam. Pedagogi : TKP dan KBKK. Percikan. Pedagogi : TKP dan KBKK. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Menghasilkan gambar menggunakan aktiviti percikan. Arnab. Alatan : Gunting dan contoh kulit buku yang bercorak. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. c) Meningkatkan imiginasi dengan menghasilkan corak sendiri. b) Memilih warna yang sesuai untuk memercik. Alatan : Gunting dan gam. a) Memahami teknik anyaman mudah untuk menghasilkan bekas telur. Bahan : Kertas warna. 32 Menggambar Sejambak Bunga a) Mengetahui cara membuat kolaj b) Menghasilkan kolaj secara kreatif bagi menghasilkan gambar sejambak bunga Kolaj 8 . Kontekstual. Anyaman. 31 Membuat Corak Dan Rekaan. TKP dan KBKK. b) Meningkatkan kreativiti dan pengalaman dalam pengubahsuaian bahan. a) Menyusun bentuk arnab. Corak Hiasan Kulit Buku. Bekas Telur. b) Menghasilkan kulit buku yang kreatif dengan teknik lipatan dan guntingan serta tampalan.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 29 Mengenal Kraf Tradisional. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. 30 Menggambar. kertas lukisan dan gam Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Pembelajaran Masteri. Alatan : Keratan gambar arnab dan berus gigi. Konstruktivisme. Alatan : Gunting dan pensel Bahan : Benang bulu. TKP dan KBKK.

Hiasan Lantai a. a) Mengenal bentuk tempayan. Alatan : Gambar tempayan. Bahan : Plastesin. b) Menghasilkan corak bermotifkan alam semulajadi. Pedagogi : Kontekstual. b. c) Menghasilkan gosokan satu warna dan dua warna yang berlainan. Bahan : Kertas A4. b) Mengetahui teknik membuat tempayan denga cara lingkaran dan picitan. Alatan : Komputer (program ‘Paint Brush’). Tempayan. Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR Pedagogi : ICT. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Rujukan : Buku Sumber Guru Pendidikan Seni KBSR dan HSP PSV KBSR. Bahan : Oil pastel dan kertas lembaran. Rujukan : ICT. Ukiran Mudah (menggunakan program ‘Paint Brush’).jarum. pemidang.benang emas dan kain baldu Pedagogi Konstruktivieme. c) Menghasilkan sebuah tempayan yang kreatif daripada plastesin. Pedagogi : TKP dan KBKK. 34 35 Menggambar. UJIAN BULANAN (SEKOLAH) a) Memilih huruf yang bersesuaian. Alat . Bahan . c. Menghasil kan corak untuk ukiran kayu. TKP dan KBKK. a.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 33 Kraf Tradisional. b. kad manila dan cuban Bahan . menghasilkan corak yang menggunakan teknik warna air. TKP dan KBKK Alatan .berus. c) Pengalaman menggunakan program ‘Paint Brush’. mengetahui bahan-bahan yang sesuai untuk menghasilkan corak menggunakan teknik catan. a) Mempertingkatkan daya kreativiti. Alatan : Contoh gambar poster . Catan 38 Mengenal Kraf Tradisional Tekat -Hiasan Dinding 9 . c. mengetahui alat-alat yang digunakan untuk menekat. Picitan dan lingkaran. Poster.warna air dan kertas lukisan Pedagogi Kontekstual. Cintailah Alam Sekitar. mengetahui cara-cara menekat. menterjemahkan imaginasi dalam bentuk visual. menghasilkan gambar flora hiasan dinding dengan teknik tekat. 37 Membuat Corak dan Rekaan . TKP(naturalis). pembaris dan contoh catan. KBKK(menjana idea) 36 Kraf Tradisional. TKP dan KBKK. palet. b) Memilih warna dan tona warna semasa menggosok.

ICT dan KBKK Alat . Lipatan dan Guntinga n 42 Menggambar . kertas Lukisan lukisan dan krayon.botol air mineral. Pembelajaran Masteri dan TKP Alat . menghasilkan sebuah gambar taman bunga d.RANCANGAN TAHUNAN PSV TAHUN 4 39 40 Menggambar .pensel pensel warna. mengolah dan menggunakan warna yang sesuai. krayon. Alat perisian komputer (Paint) Bahan . c.TKP. 10 . menghasilkan corak yang kreatif untuk menghias bekas pensel.Bekas Pensel a. b. mengetahui kadar imbangan objek yang ada di alam sekitar. Pedagogi . Kontekstual dan Pem. mengetahui gabungan dua bahan yang sesuai dan teknik untuk menghasilkan lukisan b.kertas lukisan. meningkatkan pengetahuan tentang perisian komputer dan mengaplikasikan untuk menghasilkan gambar keluarga.gunting dan pisau Bahan . kertas warna dan gam Pedagogi . meningkatkan pengetahuan tentang konsep lipatan dan guntingan. Kontekstual. b.KBKK.TKP. kadbod dan gam Pedagogi .contoh lukisan siap Bahan . mewarna menggunakan warna krayon dan warna air dalam gambar.Taman Bunga a. Masteri ICT 41 Membuat Corak dan Rekaan .Keluargaku UPPM 4 (PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN) a.