Anda di halaman 1dari 9

PERMAINAN KECIL (JARING / DINDING)

AHLI KUMPULAN: ADELINE CHAN CHEA TIK FUI CHAN YEE TENG KONG JEN SOON LIAW KA YEE WONG MING FUN

Permainan dimainkan antara jaring atau atas dinding.

Kategori Jaringan/Dindin g

Contoh: badminton, squash dan ping pong.

Mengumpul mata melalui menghantar ke gelanggang pihak lawan dengan syarat objek tersebut tidak dapat dihantar balik dalam kawasan gelanggang

NAMA PERMAINAN : tung tung ALATAN : bola tenis,bakul bola. BILANGAN PEMAIN : 2 orang satu kumpulan.

OBJEKTIF: 1. Meningkatkan kemahiran membaling para pemain. 2. Pemainan ini direka khusus untuk meningkatkan kerjasama para pemain antara satu sama lain. 3. Permainan ini boleh di aplikasikan dalam permainan regu seperti tenis dauble dan juga badminton.

ORGANISASI: 1. Dalam gelanggang hendaklah mempunyai 2 pasukan 2. Setiap pasukan mempunyai 2 orang. 3. Seorang membaling bola ke arah dinding untuk melantunkan 4. Seorang lagi berperanan untuk mengutip bola yang dilantunkan.

CARA-CARA BERMAIN: 1. Seorang pemain membaling bola ke arah dinding dan melantunkannya sementara yang seorang lagi menyambut dan memasukkan bola tersebut di dalam bakul. 2. Pemain hendaklah memasukkan bola sebanyak yang mungkin ke dalam bakul. 3. Permainan ini menggunakan masa bagi memastikan pemain dapat meletakkan bola sebanyak mungkin mengikut tempoh yang ditetapkan. 4. Bola yang terkeluar dari garisan belakang tidak boleh dikutip. 5. Bola yang telah jatuh dilarang sama sekali untuk di ambil.

SEKIAN TERImA KASIH..