Anda di halaman 1dari 31

WOODBALL

AHLI KUMPULAN : Sia Bick Ong Alvin Yeoh San Hee Ooi Tee Seng

DEFINISI SUKAN REKREASI

Mengikut Ford (1981), rekreasi ialah program yang meliputi penggunaan persekitaran semula jadi bagi tujuan mengukuhkan pengajaran dan pembelajaran kurikulum yang sedia ada. Ini merangkumi perkembangan pengetahuan, kemahiran dan sikap khususnya penggunaan masa senggang.

Mengikut Hammerman et.al (1985), sukan rekreasi ialah landasan untuk mengenal pasti pelbagai pengetahuan yang boleh dipraktikkan dalam situasi seharian.

Mengikut Knapp (1981), sukan rekreasi ialah alat untuk mencapai matlamat dan objektif pendidikan.

KONSEP SUKAN REKREASI


Berasaskan aktiviti darat Lasak Alam Berasaskan aktiviti air Berasakan aktiviti dalaman Campuran kedua aktiviti Konsep sukan rekreasi adalah sosialisasi. Sosialisasi ini berkaitan dengan perawakan seseorang. Konsep sosialisasi ini memberikan peluang kepada para pelajar untuk bergaul antara rakan-rakan.

KONSEP SUKAN REKREASI


Ini akan menyebabkan para pelajar mempunyai hubungan yang akrab di antara mereka. Selain itu ia juga memberikan peluang kepada para pelajar untuk mewujukan interaksi antara masyarakat. Ini akan menyebabkan mereka nemahami antara satu sama lain. Sosialisasi ini juga memberikan peluang kepada para pelajar untuk mempelajari nilai-nilai murni seperti kerjasama, bertolak-ansur dan toleransi. Dengan ini seseorang pelajar dapat mengaplikasikan nilai-nilai murni yang telah dipelajari dalam kehidupan harian kita.

KONSEP SUKAN REKREASI

konsep sukan rekreasi ini juga membentuk sesseorang individu yang kaya dengan nilai-nilai murni. Konsep sukan rekreasi ini mempunyai fungsi di mana ia membantu dalam:

pembentukan personalitI pembangunan insan pembangunan negara gaya hidup sihat kepimpinan kecerdasan sosialisasi pendidikan sepanjang hayat dinamik kumpulan

MATLAMAT DAN TUJUAN SUKAN REKREASI


Untuk membina dan mengekalkan keadaan mental, fizikal, emosi dan sosial yang sihat Untuk melahirkan warganegara yang berpengetahuan luas, berdisiplin dan bersatu padu. Untuk memperoleh keseronokan, ketegangan minda dan merehatkan badan Untuk memupuk semangat kerjasama, membina disiplin diri dan ketahanan mental Untuk meningkatkan daya ketahanan fizikal Untuk meningkatkan keupayaan seseorang untuk berkomunikasi dengan orang lain.

PENGENALAN
Woodball,permainan rekreasi dicipta pada awal 1990 oleh Encik Weng Meng Hui dari Taiwan. Permainan ini telah berkembang dengan pesat,bukan sahaja bagi bilangan orang bermain yang telah mencapai berpuluh-puluh ribu di Taiwan, ia telah dimainkan di 22 negara di seluruh dunia. Ia telah diiktiraf sebagai acara sukan oleh Majlis Olimpik Asia pada tahun 1999.

Permainan rekreasi woodball diperkenalkan ke Malaysia pada tahun 1995 oleh penganjur Encik Thomas Kok. Permainan dimainkan serupa golf dengan sebatan yang berayun tee-shot dan meletakkan . Sebagai permainan visual menarik yang kelihatan nampak mudah untuk bermain tetapi 'keras untuk master itmempunyai teknik-teknik yang tertentu.

Dalam masa yang singkat kursus woodball yang pertama di Malaysia telah dibina di atas rizab jalan awam di Taman OUG, Kuala Lumpur . Selepas itu, sokongan Majlis Bandaraya Kuala Lumpur yang telah membenarkan persatuan untuk menggunakan kawasan dan sokongan pemain meningkatkan Persatuan Rekreasi Woodball, Kuala Lumpur telah ditubuhkan.

KURSUS WOODBALL

Permainan ini boleh dimainkan pada mana-mana kawasan seperti taman-taman awam, taman-taman dan lain-lain untuk tujuan rekreasi. Semua yang perlu dilakukan adalah untuk menandakan sempadan bagi kawasan bermain yang digambarkan sebagai 'Gates', 'Tee Keselamatan', 'Fairway' dan 'Hijau'Gate. Setiap hendaklah terdiri daripada kawasan' Tee-off ',' Fairway ' dan berakhir pada 'Green' di mana pintu terletak . Jarak laluan perairan secara umumnya antara 40 meter hingga 130 meter bergantung kepada penarafan par Pintu.

Kedudukan par Gate setiap dikira daripada jumlah sebatan ia memerlukan pemain 'peringkat profesional' untuk melengkapkan Gate oleh ing tee-off, bermain melalui laluan perairan dan penamat pada hijau. Kursus Woodball adalah terdiri daripada 12 Gates. Antarabangsa Kejohanan Pertandingan standard memerlukan bermain lebih dari dua (2) nombor 12 Kursus Gate, iaitu 24 Pintu.

CIRI-CIRI
Woodball adalah permainan rumput yang mudah alih. Seorang pemain menggunakan satu tukul untuk memukul woodball ke arah gate. Tidak seperti Golf, woodball adalah lebih besar (3 3 / 4 inci diameter) dan lebih berat daripada bola golf. Hasilnya, woodball hanya bergolek di atas rumput dan sesuai untuk bermain di halaman atau kawasan yang kecil. Ia adalah permainan rumput yang baik untuk semua peringkat umur. Dengan pintu tertutup, woodball boleh dimainkan tertutup.

Tempat yang ideal untuk bermain woodball ialah di taman, pantai dan padang woodball. Kaedah berayun woodball adalah sama seperti golf. Oleh itu, berayun dengan tukul woodball yang berat akan melatih otot badan kita dengan baik.

CARA BERMAIN

Pemain akan memainkan bola dari kawasan permulaan melalui pintu gerbang oleh strok angin ahmar atau berturutturut mengikut Peraturan Woodball. Setiap pasukan mengandungi 2 hingga 4 pemain. Pada kursus woodball, matlamatnya adalah untuk menyiapkan 12 pintu pagar, atau bilangan yang ditetapkan get. Sama seperti golf, pemain yang menyediakan pintu pagar dengan pukulan yang paling sedikit menang dalam permainan. Woodball adalah permainan rumput portabel. Seorang pemain menggunakan satu palu untuk tee off, fairway bermain dan meletakkan. Diperlukan waktu sekitar 90 minit untuk menyelesaikan 12 gerbang.

GAMBAR-GAMBAR

KEBAIKAN PERMAINAN WOODBALL

Membantu terhadap pembangunan mentaliti

Membentuk satu gaya hidup yang sihat

Meningkatkan semangat kesukanan sesama individu.

Mengisi masa lapang

KEBAIKAN PERMAINAN WOODBALL


Memperoleh dan memperkembangkan bakat, melakukan aktiviti dengan tahap kecekapan fizikal dan keyakinan diri yang tinggi.
Bersosial dan berinteraksi antara satu sama lain tanpa mengira kaum.

Membina dan mengekalkan keadaan mental, fizikal, emosi dan sosial yang sihat.

KEPENTINGAN PENDIDIKAN KONSERVASI DALAM SUKAN DAN REKREASI

MEMPEROLEHI KETENANGAN MINDA DAN MEREHATKAN BADAN SERTA MEMPELAJARI PENGETAHUAN


Pelajar

dapat memenuhi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah serta memperoleh ketenangan minda melalui aktiviti rekreasi..

2.MELUASKAN ILMU PENGETAHUAN MEREKA


TERHADAP KEPENTINGAN ALAM SEKITAR
dapat

memupuk amalan memelihara dan memulihara alam sekitar daripada ancaman pencemaran.

3.MENANAMKAN SEMANGAT UNTUK


MENJAGA ALAM SEKITAR
Pelajar

mampu membelajar menukar sikap mereka yang tidak bertanggungjawab terhadap alam sekitar kepada sebaliknya.

4.MENGUBAH SIKAP GENERASI YANG AKAN


DATANG SUPAYA MEREKA JUGA TURUT MEMAINKAN PERANAN DALAM MENJAGA ALAM SEKITAR KITA.

mengurangkan masalah pencemaran alam sekitar dan mula untuk menanam semula pokok-pokok baru supaya kawasan sekeliling kita dipenuhi dengan tumbuhtumbuhan hijau

PROSEDUR PENGELOLAAN DAN PENGURUSAN


SUKAN REKREASI

Lokasi tinjauan perlu dilakukan sebelum program dijalankan.Banyak faktor perlu diberi perhatian seperti kesesuaian tempat dan keselamatan kawasan masa Permainan woodball sesuai dijalankan pada masa senja dan waktu pagi.

PROSEDUR PENGELOLAAN DAN PENGURUSAN


SUKAN REKREASI

Kumpulan sasaran Terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah tetapi ibu bapa juga boleh mengambil bahagian. Guru guru digalakkan menyertai rancangan permainan woodball dan mengawal keselamatan pemain-pemain.

Peralatan Persediaan alatan ,alatan yang hendak digunakan perlu diperiksa dan dibaikpulih jika perlu.

PROSEDUR PENGELOLAAN DAN PENGURUSAN SUKAN REKREASI:

Peralatan Peralatan yang disediakan perlu mencukupi agar dapat dimainkan oleh semua pelajar. Peralatan perlu dikelaskan dan dikumpulkan di satu tempat bagi menjaga keselamatan kanak-kanak Pengangkutan Perlu tahu jenis pengangkutan yang diperlukan mengikut bilangan pelajar yang perlu.Buat tempahan supaya tidak berlaku kesulitan.

PROSEDUR PENGELOLAAN DAN PENGURUSAN SUKAN REKREASI:

Penerangan Permainan Memberi pendedahan pengetahuan awal tentang teori dan pratikal woodball kepada pelajar. Meliputi secara dalam perkembangan woodball ,etika ,peraturan dan undang-undang. Menunjukan teknik-tenik asas bermain kepada pelajar serta strategi semasa bermain.

Anda mungkin juga menyukai