JENIS IKATAN SIMPUL BUNGA GETI

SIMPUL BUKU SILA

SIMPUL BELIT

FUNGSI Digunakan untuk menyambungkan dua utas tali yang tidak sama besar saiznya. Digunakan untuk menyambung dua utas tali yang sama besar saiznya Digunakan untuk mengikat tali pada kayu atau tiang. Digunakan untuk mengikat tali pada tiang dan kayu balak. Digunakan untuk menjerat leher haiwan. Digunakan untuk mengikat tali pada kayu atau balak. Digunakan untuk menyambung dua tali untuk mengail. Digunakan untuk mengikat bungkusan. Digunakan untuk menarik benda berat dan membuat tanjul di tengah-tengah tali. Digunakan dalam aktiviti mendaki dan memanjat. Digunakan untuk membuat jambatan, dapur,meja, menara, kerusi dan sebagainya.

SIMPUL MANUK

SIMPUL TINDIH KASIH

SIMPUL LILIT BALAK

SIMPUL PENGAIL

SIMPUL BUNGKUSAN

SIMPUL ABAH-ABAH

SIMPUL TARIK

IKATAN SERAYA

HANTAR SEBELUM : JUMAAT 17 FEBRUARI 2012 PLATUN 1 PLATUN 2 PLATUN 3 PLATUN 4 PLATUN 5 .1. 3. 2. SILA LEKATKAN IKATAN ANDA PADA MULTIBOARD YANG DIBEKALKAN. KEMUDIAN. SILA LABEL NAMA IKATAN DAN KEGUNAANYA. PENILAIAN PLATUN BERDASARKAN HASIL KERJA IKATAN.

PLATUN 6 PLATUN 7 PLATUN 8 PLATUN 9 PLATUN10 .

4. SEKIAN . DIHARAPKAN SEMUA GURU PENASIHAT BOLEH MEMBERI KOMITMEN DAN KERJASAMA SEPANJANG AKTIVITI INI. SETIAP PLATUN HENDAKLAH MENYEDIAKAN PERALATAN SEPERTI BERIKUT :  RANTING POKOK/ KAYU  SELOTAP/ DOUBLE TAPE  GUNTING  KEPERLUAN LAIN (JIKA PERLU) 6. TALI DAN JENIS IKATAN. 3. SETIAP PLATUN AKAN DIBEKALKAN DENGAN MULTIBOARD. 5. SETIAP PLATUN DIKEHENDAKI MENYEDIAKAN MODEL IKATAN YANG PERLU DILEKATKAN PADA MULTIBOARD YANG DISEDIAKAN.MEMO 1. SETIAP PLATUN HENDAKLAH MEMBAYAR YURAN SEBANYAK RM 5.00 BAGI MEMJAYAKAN AKTIVITI IKATAN KRS. TERIMA KASIH. 2. . PENILAIAN PLATUN BERDASARKAN HASIL KERJA IKATAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful