SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Hanafi 14. Roshaslinda Bt. Muhammad : Pen. Osman 13. Pn. Mastor 15.GKMP Kemanusiaan . Zaidad Farhah Bt. Pn. Syed Abdul Wadud : Pn. Cik Aznita Bt. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Siti Hajar Bt. Doris Chee 10. Haji Kasim . Pn. Kassim . Pn. Khoo Kong Meng 2. Mohd Dan 4. Loh Wai Leng 6.Penolong Kanan Kurikulum . Khamis 9.GKMP Bahasa .Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Muhd Rusli 1. Pn. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Pn.GKMP Teknologi & Vok. Pn.GKMP Sains & Matematik . Zaidah Bt. Wong Hui Sean 7. Pn.Penolong Kanan . Pn. Ng Shau Fean 11. Setiausaha : Cik Norni Bt.Penolong Kanan HEM .SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Zoraidah Bt. Normadiah Bt. Baharudin 12.Pengetua . . En. Abu 5. Hajah Normah Bt. Pn Azleen Bt. Encik Jeffrey Lawrence 8. Pn. Ong Siew Lee 3. Cik Siti Khairani Bt.

6. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. Pada ketika itu. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 5. 6. 5. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. 2. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. Sehubungan dengan itu. (Sila rujuk lampiran A) . ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. 5. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). 2.42 buah Kerusi . sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Komputer . 3. 3. 4. 4. 4. PERALATAN SEDIA ADA 1.42 buah Meja Komputer . Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. 3. 2. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000.

3. 3. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. 5. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. . Memperbaiki sambungan internet di makmal. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. 2. 2.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. 4. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. 4. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .