SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Pn. Zaidah Bt.GKMP Bahasa . Ong Siew Lee 3. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Loh Wai Leng 6.Penolong Kanan HEM . Cik Siti Khairani Bt. Pn. En. Pn. Pn.GKMP Kemanusiaan . Cik Aznita Bt. Pn. Wong Hui Sean 7.GKMP Teknologi & Vok. Syed Abdul Wadud : Pn.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Mohd Dan 4. Doris Chee 10.GKMP Sains & Matematik . Ng Shau Fean 11. Siti Hajar Bt. Normadiah Bt. Pn Azleen Bt.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Kassim . Hajah Normah Bt. Pn. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Pn. Haji Kasim . Abu 5. Baharudin 12. Encik Jeffrey Lawrence 8. Roshaslinda Bt. Zoraidah Bt.Pengetua .Penolong Kanan Kurikulum . Setiausaha : Cik Norni Bt. Hanafi 14. Khoo Kong Meng 2. Muhd Rusli 1.Penolong Kanan . Mastor 15. Osman 13. Pn. Zaidad Farhah Bt. . Pn. Khamis 9. Muhammad : Pen. Pn.

’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah.42 buah Meja Komputer . Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. 3. 2. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 5. (Sila rujuk lampiran A) . 3. Sehubungan dengan itu. 6. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. 5.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. Pada ketika itu. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). 4.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. Komputer . 4. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. 5.42 buah Kerusi . PERALATAN SEDIA ADA 1. 2. 2. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. 3. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. 4. 6. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya.

4. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. 5. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. 3. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. 2. 3. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. 2. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. . • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. Memperbaiki sambungan internet di makmal. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. 4.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful