P. 1
Kertas-Kerja-Menaik-Taraf-Makmal.pdf

Kertas-Kerja-Menaik-Taraf-Makmal.pdf

|Views: 685|Likes:
Dipublikasikan oleh Arina Riezarina
kertas kerja
kertas kerja

More info:

Published by: Arina Riezarina on Apr 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2014

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Baharudin 12. Hanafi 14. Zaidad Farhah Bt.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Siti Hajar Bt. Zaidah Bt. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Pn. Normadiah Bt. Osman 13. Cik Siti Khairani Bt.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Cik Aznita Bt. . Muhd Rusli 1. Syed Abdul Wadud : Pn. Pn. Pn. Pn. Kassim . Loh Wai Leng 6.GKMP Bahasa . Ong Siew Lee 3.GKMP Kemanusiaan . Zoraidah Bt. Khamis 9. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Hajah Normah Bt. Pn. Pn. Pn Azleen Bt. Roshaslinda Bt.Penolong Kanan .GKMP Sains & Matematik . Ng Shau Fean 11. Haji Kasim .Penolong Kanan Kurikulum . Pn. Pn. Abu 5. Pn. Doris Chee 10. Setiausaha : Cik Norni Bt. Mohd Dan 4. Wong Hui Sean 7.GKMP Teknologi & Vok. En. Muhammad : Pen. Khoo Kong Meng 2. Pn. Mastor 15.Penolong Kanan HEM .Pengetua . Encik Jeffrey Lawrence 8.

Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. 3. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. Sehubungan dengan itu. Komputer . 6. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak.42 buah Kerusi . Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. 3. 2. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. 2. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. (Sila rujuk lampiran A) . Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. 5. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. 5. 4. 6. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. 2. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 5. 4.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. 4. 3. PERALATAN SEDIA ADA 1. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). Pada ketika itu.42 buah Meja Komputer .

• Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. 2. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. Memperbaiki sambungan internet di makmal. 4.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. 5. 4. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. 3. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. 3. . 2. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->