SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Penolong Kanan Kurikulum . Syed Abdul Wadud : Pn.GKMP Kemanusiaan . Wong Hui Sean 7. Muhd Rusli 1. Pn. Khamis 9. Pn. Pn. Osman 13. Hanafi 14.GKMP Sains & Matematik .Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Mastor 15. Encik Jeffrey Lawrence 8. Ng Shau Fean 11. Roshaslinda Bt.GKMP Bahasa .GKMP Teknologi & Vok. Abu 5. Normadiah Bt. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Zaidad Farhah Bt. Pn Azleen Bt. Pn. Loh Wai Leng 6. Zoraidah Bt. Zaidah Bt. Kassim . Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Pn.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. En. Hajah Normah Bt. . Mohd Dan 4. Muhammad : Pen. Pn.Penolong Kanan . Cik Siti Khairani Bt. Pn. Cik Aznita Bt. Pn. Haji Kasim .Penolong Kanan HEM . Khoo Kong Meng 2. Baharudin 12. Ong Siew Lee 3.Pengetua . Pn. Siti Hajar Bt. Setiausaha : Cik Norni Bt. Pn. Doris Chee 10.

Pada ketika itu. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). 3. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. 5. (Sila rujuk lampiran A) . sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. 4. 5. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. 2. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. 6. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. 3. 5. PERALATAN SEDIA ADA 1. 4. 6.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. Komputer . Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. 4. 3. Sehubungan dengan itu. 2.42 buah Kerusi . 2. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer.42 buah Meja Komputer . saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez.

(Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. 2. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. 4. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. 3. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. 3. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. . 5. Memperbaiki sambungan internet di makmal.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. 4. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. 2.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful