P. 1
Kertas-Kerja-Menaik-Taraf-Makmal.pdf

Kertas-Kerja-Menaik-Taraf-Makmal.pdf

|Views: 721|Likes:
Dipublikasikan oleh Arina Riezarina
kertas kerja
kertas kerja

More info:

Published by: Arina Riezarina on Apr 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2014

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Ng Shau Fean 11. Ong Siew Lee 3. En. Mohd Dan 4.GKMP Bahasa . Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Roshaslinda Bt. Loh Wai Leng 6. Hajah Normah Bt. Pn. Pn. Muhd Rusli 1. Pn. Pn. Siti Hajar Bt.GKMP Kemanusiaan . Khoo Kong Meng 2. Setiausaha : Cik Norni Bt. Pn.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Pn. Pn. Doris Chee 10.GKMP Sains & Matematik . Wong Hui Sean 7.GKMP Teknologi & Vok. Pn. Normadiah Bt. Zoraidah Bt. Cik Siti Khairani Bt. Pn Azleen Bt.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Pn.Pengetua . Pn. Mastor 15.Penolong Kanan Kurikulum . Encik Jeffrey Lawrence 8. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Syed Abdul Wadud : Pn. Kassim .Penolong Kanan HEM . Baharudin 12.Penolong Kanan . . Zaidad Farhah Bt. Haji Kasim . Khamis 9. Muhammad : Pen. Hanafi 14. Abu 5. Zaidah Bt. Osman 13. Cik Aznita Bt.

Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. 3. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. 4. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. 2. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. PERALATAN SEDIA ADA 1. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. 2. 3. 3. 6. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. 5. 4. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. 5. Sehubungan dengan itu.42 buah Kerusi . Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. (Sila rujuk lampiran A) . Komputer . Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. 6. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. 5. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Pada ketika itu.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. 4.42 buah Meja Komputer . 2.

• Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. 5. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. Memperbaiki sambungan internet di makmal. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. 2. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. . 3. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. 3. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. 4. 2. 4.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->