SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Roshaslinda Bt. Abu 5. Hanafi 14. Pn. Mastor 15. Normadiah Bt. En.GKMP Kemanusiaan .Penolong Kanan Kurikulum . Loh Wai Leng 6.GKMP Sains & Matematik . Ng Shau Fean 11. Siti Hajar Bt. Cik Aznita Bt. Muhammad : Pen. Zoraidah Bt.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Syed Abdul Wadud : Pn. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Pn. Encik Jeffrey Lawrence 8. Pn. Kassim . Baharudin 12. Hajah Normah Bt. Osman 13. Ong Siew Lee 3.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Pn. Doris Chee 10.GKMP Bahasa . Khamis 9. Mohd Dan 4. Zaidah Bt. Wong Hui Sean 7. Pn Azleen Bt. Haji Kasim .GKMP Teknologi & Vok.Penolong Kanan . Setiausaha : Cik Norni Bt. Muhd Rusli 1. Khoo Kong Meng 2. Pn. Zaidad Farhah Bt. Pn. . Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt.Penolong Kanan HEM . Pn. Pn. Cik Siti Khairani Bt.Pengetua . Pn. Pn.

6. 4. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. 6. 4. 2. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. 3. (Sila rujuk lampiran A) . 4. 2. 5. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. Komputer . Sehubungan dengan itu. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Pada ketika itu. 5. PERALATAN SEDIA ADA 1. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. 2.42 buah Meja Komputer . Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. 5. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez.42 buah Kerusi . 3. 3.

3. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. 3. 4. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. 4. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. 5. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. 2. 2. Memperbaiki sambungan internet di makmal. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. . (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful