SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Doris Chee 10. En. Haji Kasim . Pn. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Setiausaha : Cik Norni Bt. Pn. Kassim .GKMP Teknologi & Vok.Penolong Kanan .SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Hajah Normah Bt. Hanafi 14. Syed Abdul Wadud : Pn. Cik Aznita Bt. Pn. Mohd Dan 4.GKMP Kemanusiaan . Pn Azleen Bt. Pn. Pn.Penolong Kanan Kurikulum . Pn. Ng Shau Fean 11. Zaidad Farhah Bt. Normadiah Bt. Muhammad : Pen.Pengetua . Encik Jeffrey Lawrence 8.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Osman 13. Baharudin 12. Ong Siew Lee 3. Wong Hui Sean 7. Cik Siti Khairani Bt. Pn. . Loh Wai Leng 6. Pn. Pn.GKMP Sains & Matematik . Mastor 15. Muhd Rusli 1. Roshaslinda Bt. Pn.Penolong Kanan HEM . Khoo Kong Meng 2. Siti Hajar Bt. Abu 5. Zaidah Bt. Zoraidah Bt. Khamis 9. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt.GKMP Bahasa .

Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. Komputer . Pada ketika itu.42 buah Kerusi . Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin). (Sila rujuk lampiran A) . Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. 6. 2. 5. Sehubungan dengan itu. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. 2. 5. 2. 4. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 3. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. 3. 6. 4. 3. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. 4. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’.42 buah Meja Komputer . saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. 5. PERALATAN SEDIA ADA 1. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT.

3. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. 2. 4. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. 5. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. . Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. 4. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. 2. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. 3. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. Memperbaiki sambungan internet di makmal. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .