SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

Normadiah Bt. Encik Jeffrey Lawrence 8.GKMP Kemanusiaan . Baharudin 12. Abu 5. Pn. Khoo Kong Meng 2. Mohd Dan 4. Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Pn. Hajah Normah Bt. Pn. Pn. Hanafi 14. Cik Aznita Bt. Loh Wai Leng 6. Ng Shau Fean 11. Pn. Mastor 15. Wong Hui Sean 7. Zoraidah Bt. Pn. Muhammad : Pen. En. Khamis 9.GKMP Teknologi & Vok. Syed Abdul Wadud : Pn. Muhd Rusli 1.Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Roshaslinda Bt. Ong Siew Lee 3. Cik Siti Khairani Bt. Pn Azleen Bt. Haji Kasim .Penolong Kanan . . Doris Chee 10. Pn. Pn. Zaidad Farhah Bt.GKMP Sains & Matematik . Pn. Zaidah Bt.Penolong Kanan Kurikulum .GKMP Bahasa .SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn. Siti Hajar Bt.Pengetua . Setiausaha : Cik Norni Bt. Kassim .Penolong Kanan HEM . Pn. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Osman 13.

2. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT.42 buah Kerusi . Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000. Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. 3. 5. 2. 5. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Pada ketika itu. 3. 4. Komputer . 5. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 6. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. PERALATAN SEDIA ADA 1. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000. Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. (Sila rujuk lampiran A) . Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin).82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’. Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. 4.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Sehubungan dengan itu. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. 4. 2.42 buah Meja Komputer . 3. 6.

• Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. 3. 2. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. 3. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. 2.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. 4. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1. . 4. Memperbaiki sambungan internet di makmal. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. 5. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful