SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNWAY JALAN PJS 7/15, PETALING JAYA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA

MEMBAIK PULIH MAKMAL KOMPUTER & MENAIK TARAF KOMPUTER
DISEDIAKAN OLEH : PENYELARAS ICT CIK SYARIFAH SHAIRAH BT SYED ABDUL WADUD UNIT ICT SEK MEN KEB BANDAR SUNWAY

GKMP Sains & Matematik . Pn. Pn. Cik Aznita Bt.SENARAI NAMA UNIT ICT SMK BANDAR SUNWAY 2007 Pengerusi : Pn.GKMP Kemanusiaan . Setiausaha : Cik Norni Bt. Doris Chee 10. Khoo Kong Meng 2. Muhd Rusli 1. Normadiah Bt. Muhammad : Pen. Pn Azleen Bt. Cik Siti Khairani Bt. Osman 13. Pn.Penolong Kanan HEM .Penyelia Petang Naib Pengerusi I : Pn. Baharudin 12. Pn. Ng Shau Fean 11. Mastor 15. En. Kassim . Pn. Ong Siew Lee 3. Encik Jeffrey Lawrence 8. Adnan Penyelaras Setiausaha AJK : Cik Syarifah Shairah Bt. Pn.GKMP Bahasa . Syed Abdul Wadud : Pn. Haji Kasim . Pn. Pn. Pn.Penolong Kanan Kurikulum . Lee Kim Hong Naib Pengerusi II: Cik Norzihan Bt. Zaidah Bt. Hanafi 14.GKMP Teknologi & Vok. Hajah Normah Bt. Zaidad Farhah Bt.Penolong Kanan . Abu 5. Mohd Dan 4. Pn.Pengetua . Siti Hajar Bt. Khamis 9. . Zoraidah Bt. Wong Hui Sean 7. Roshaslinda Bt. Loh Wai Leng 6.

Makmal komputer Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sunway telah mula beroperasi pada 27 November 2002 di bawah pengurusan Pn Elizabeth Lucy Lopez. Komputer .42 buah Meja Komputer . 5. sebuah bilik stor dan sebuah bilik ’server’.82 buah Papan putih -2 Layar putih -1 PERMASALAHAN 1. 2. ’Hub’ bagi networking telah ditanam di bawah tanah. (Sila rujuk lampiran A) . Beberapa buah kerusi juga sudah rosak. 2. 2. sebanyak 42 buah komputer termasuk 2 buah komputer guru telah dibekalkan. Sehubungan dengan itu. Setiap bilik masing-masing mempunyai 21 buah komputer. 6. PERALATAN SEDIA ADA 1. saya lampirkan laporan penuh tentang kerosakan dan kehilangan bagi setiap set komputer di makmal SMK Bandar Sunway. Kelemahan sistem sambungan internet yang tidak berfungsi sejak Januari 2007. 3. Beberapa buah komputer tidak dapat digunakan lagi kerana kerosakan pada bahagian dalamannya. 5. 4. 5. Pada ketika itu. Kondusi komputer yang amat teruk kerana masih lagi menggunakan perisian lama iaitu Pentium 3 dan Windows NT 2000.PENGENALAN MAKMAL KOMPUTER 1. Ini menyebabkan makmal kekurangan kerusi dan pelajar sering terjatuh daripada kerusi kerana keadaan kerusi yang uzur. Kesemua komputer telah dilengkapi dengan perisian Pentium 3 dan menggunakan Windows NT 2000.42 buah Kerusi . Makmal komputer telah dibahagikan kepada dua buah bilik iaitu makmal 1 dan makmal 2. 6. 3. Dilengkapi dengan sebuah bilik guru ICT. 4. 4. 3. Kelemahan yang ketara ialah ketiadaan atau kehilangan kata laluan pada komputer utama (admin).

Berikut disertakan beberapa foto kerosakan pada makmal. 3. • Terdapat juga beberapa siling lain yang telah mula mengembang dan menjadi hitam akibat kebocoran pada bumbung. 2.CADANGAN MENAIK TARAF KOMPUTER MAKMAL 1. 4. Bumbung dan siling makmal yang bocor perlu ditukar baru. Memperbaiki sistem sambungan ’server’ agar dapat berfungsi dengan lebih baik dan lancar. . Mencadangkan agar SMK Bandar Sunway diberi peruntukan bekalan komputer baru berserta dengan perisian terkini iaitu set komputer yang lengkap. 5. CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MAKMAL 1. • Terdapat dua buah cermin tingkap yang pecah dan masih tidak ditukar. • Pintu utama makmal tiada tombol dan menyusahkan guru serta pelajar yang ingin menggunakan makmal. Berikut dilampirkan foto kerosakan yang telah dinyatakan. Ketiadaan sistem keselamatan seperti loceng amaran mungkin akan menyebabkan berlakunya kecurian. (Sila rujuk lampiran B) CADANGAN MEMPERBAIKI KEROSAKAN MEJA DAN KERUSI 1. 3. Mencadangkan agar membaiki meja dan kerusi untuk keselesaan para guru dan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajran dijalankan. • Hal ini perlu diambil perhatian agar kes kecurian dapat dielakkan. Cermin yang pecah perlu ditukar baru. 2. • Hal ini perlu dititik beratkan kerana apabila hujan. air hujan akan melimpah masuk ke dalam makmal dan sekaligus ia membahayakan bagi semua pihak kerana terdapat banyak kabel dan peralatan elektronik di dalam makmal yang mungkin akan menyebabkan ”electrical shock”. Memperbaiki sambungan internet di makmal. Pintu utama dan pintu makmal yang tiada tombol menyusahkan guru dan pelajar untuk membukanya. 4. • Pintu kedua makmal juga telah kehilangan tombol dan pintu tersebut juga tidak berfungsi dengan baik. Menyediakan sebuah papan layar putih di makmal 1.

LAMPIRAN B TIADA SILING .

SILING BOCOR DI MAKMAL 1 DAN 2 .

MEJA MUDAH PATAH KERANA SKRU PENYAMBUNG BERKARAT DAN MEJA SUDAH REPUT .

TOMBOL PINTU ROSAK DAN ADA YANG TIADA .

2 CERMIN TIADA IAITU DI MAKMAL 1 DAN BILIK SERVER .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful