Anda di halaman 1dari 11

KURSUS SAINS SUKAN TAHAP 1 SKIM PERSIJILAN KEJURULATIHAN KEBANGSAAN 2013 SOALAN TUGASAN (KOMPETENSI KEJURULATIHAN)

NAMA NO I/C TEMPAT TARIKH

: HAFIZATI HUSNA BT IBRAHIM : 900619-14-6358 : IPG KAMPUS PERLIS : 25-29 MAC 2013

Contoh Sukan Tarikh Masa Kemahiran Objektif

: Rancangan Pengajaran Harian : Permainan Hoki : 01 April 2013 : 5.00 7.00 petang : Pukulan Short Grip : i) Dapat melakukan teknik pukulan short grip dengan teknik yang betul sekurang-kurangnya berjaya 3 daripada 5 kali cubaan. ii) Menjelaskan fasa-fasa perlakuan yang betul semasa melakukan kemahiran pukulan short grip.

Peralatan

: Peralatan Kuantiti 20 10 7

Kayu hoki Bola hoki Kon

Bahagian

Masa

Aktiviti Latihan

Organisasi Alat Bantu Mengajar (ABM)

Warm up

(25minit)

Permulaan Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Murid akan membuat pukulan ke atas 5 kon yang disusun dalam pelbagai jarak. Pemenang akan dinilai berdasarkan bilangan kon yang jatuh dan kepantasan masa.

Penerangan short grip

Pukulan yang paling mudah dan laju bagi jarak yang tidak terlalu jauh.

Warm up Regangan kepala, tangan, jari, pinggang dan kaki. Lari anak 5 meter. Lompat bintang. Regangan statik dan dinamik. Murid memanaskan badan dengan membawa kayu hoki.

Aktiviti Utama

(40 minit)

Guru menerangkan cara

dan teknik yang betul untuk melakukan short grip. Demonstrasi daripada guru. Cara memegang kayu. Kedudukan bola. Kedudukan badan. Demonstrasi.

Ansur Maju 1 Kemahiran short grip di atas garisan lurus Murid membuat short grip di atas garisan lurus secara individu sambil dibantu oleh guru. Ia dilakukan pada jarak 2 meter.

Murid memukul bola pada garisan yang ditanda. A B

Lakukan beberapa kali cubaan sehingga berjaya memukul dengan tepat selama 4 minit. D C

Ansur Maju 2 Kemahiran short grip secara kumpulan Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. 1 kumpulan terdiri daripada 4 orang murid. Murid A akan memukul bola kepada murid B dan murid B akan memukul

bola kepada murd C dan murid C akan memukul bola kepada murid D dan seterusnya sebanyak 3 kali ulangan setiap murid secara statik dalam bentuk empat segi. Murid kemudiaanya akan melakukan drill yang sama tetapi secara variasi di mana murid A akan memukul bola kepada murid B dan terus berlari kepada kedudukan murid B. Murid B akan memukul bola kepada murid C dan terus berlari kepada CD CB DA BA

kedudukan murid C. Murid C dan D akan melakukan kemahiran yang sama seperti murid A dan B sehingga mereka berada dalam kedudukan asal.

Ansur Maju 3 Kemahiran short grip di luar kawasan D Murid dibahagikan kepada dua kumpulan A dan B. Setiap kumpulan dipecahkan kepada Y dan Z. Murid barisan Y akan menolak bola kepada murid X X X Z X X X Y

barisan Z dan berlari ke belakang garisan. Murid barisan Z akan menahan dan memukul bola ke dalam gol dan berlari ke belakang garisan. Seterusnya, barisan Z pula akan menolak bola kepada barisan Y. Permainan Kecil (35minit) Murid kekal dalam kumpulan masing-masing. Kumpulan A hendaklah berlawan dengan kumpulan B dengan syarat hanya menggunakan kemahiran short grip.

Kumpulan yang berjaya menjaringkan gol terbanyak dalam kon merupakan pasukan yang menang.

Warm down

(20minit)

Melakukan regangan PNF Tahan-rehat Kontrak-rehat Kontrak-rehat dengan kontrak antagonis

dinamik/ballistic tahan-rehat

Tarik nafas Tarik nafas sebanyak 3 kali dan hembuskan secara perlahan-lahan. Penilaian Sesi soal jawab Apa yang telah dipelajari? Apa kegunaan kemahiran short grip?

Anda mungkin juga menyukai