Anda di halaman 1dari 30

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

1.0 PENGENALAN PRODUK Kemahiran Hidup Bersepadu sekolah Rendah bertujuan memberi asas dalam melahirkan individu yang dapat berdikari dan yakin untuk menjalani kehidupan dalam dunia teknologi yang sentiuasa berubah. Mata pelajaran ini juga dapat mewujudkan individu yang mahir dalam bidang reka cipta, pengurusan diri dan bidang perniagaan dan keusahawanan. Malahan secara tidak langsung dapat melahirkan individu yang kreatif, inovasi dan inventif serta boleh menghasilkan rekaan yang sesuai dengan perubahan dan perkembanagn teknologi untuk meningkatkan taraf hidup di samping memberikan sumbangan kearah menetukan hala tuju masa depan. Berlandaskan hasrat tersbut, saya dan rakan saya telah mereka cipta projek berasaskan kayu yang boleh digunakan sebagai bahan bantu mengajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran bagu murid-murid sekolah rendah. Oleh itu, saya ingin memperkenalkam projek yang telah kami hasilkan yang dikenali sebagai KABINET Kotak serba guna ini mempunyai fungsi sebagai tempat menyimpan buku dan cd serta sebagai rak perhiasan (letak gambar). Proses pembuatan rak ini sangat mudah, tidak rumit, melibatkan kos yang rendah dan mampu dibina oleh murid sekolah sebagai projek reka cipta mereka. Oleh itu, saya amat berharap agar projek ini dapat dimanfaatkan ke dalam Sukatan Kemahiran Hidup Sekolah Rendah sebagai model bagi topik reka cipta.

2.0 LATAR BELAKANG


EDU 3105- PUAN ZAINAB BT AHMAD 1

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

2.1 MASALAH Kebanyakan rak-rak yang terdapat di pasaran mempunyai satu atau dua fungsi sahaja seperti rak perhiasan, rak penyimpanan buku dan rak kunci semata-mata. Malah, adakalanya rak tersebut terlalu besar untuk diletakkan pada ruang yang kecil atau sempit. Bagi para pelajar atau mereka yang memiliki bilik yang kecil dan mempunyai majalah serta barang-barang perhiasan, juga menginginkan satu tempat meletakkan barang-barang tersebut di satu sudut perlu mencari rak yang sesuai dan mempunyai pelbagai kegunaan. Saya mempunyai empat orang anak lelaki yang sedang membesar malah dua daripadanya sudahpun meningkat remaja.Anak-anak saya mempunyai minat membaca, mendengar muzik serta menonton cakera padat (cd) atau dvd televisyen. Mereka sering meletakkan buku, cakera padat (cd) dan barangan tertentu di merata-merata tempat. Barang-barang tersebut seringkali hilang kerana mereka menyimpannya di tempat lain tambahan pula ruang rumah saya yang agak kecil menyebabkan keadaan tersebut nampak agak berserabut dan memeningkan kepala. Bagi menyelesaikan masalah ini, saya dan rakan saya telah mendapat idea untuk menyelesaikannya dengan mereka cipta kotak serba guna dalam mengatasi masalah yang di hadapi oleh anak-anak saya. Oleh itu, saya dedikasikan rekaan kotak serba guna ini kepada anak-anak saya sebagai tanda sokongan saya terhadap minat mereka sekaligus memudahkan kerja mereka. Ruang penyimpanan yang kemas ditambah pula dengan berpenutup sudah cukup untuk ruang rumah saya yang kecil itu.

2.2 PENYELESAIAN MASALAH Di pasaran terdapat pelbagai jenis rak atau kotak bertutup yang kebanyakannya diimport dari luar negara khususnya negara China. ini dijual dengan harga yang agak
RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 2

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

mahal jika hendak dibandingkan dengan kualiti pembuatannya yang rendah dan tidak tahan lama. Reka bentuknya juga terhad dan tidak dapat menampung kuanttiti barang yang banyak dan berat di samping reka bentuknya yang kurang menarik. Oleh itu, untuk menyelesaikan masalah ini, saya dan rakan saya telah mencipta sebuah kotak serba guna yang lebih berkualiti dan diperbuat daripada kayu. Ianya bukan sahaja murah dari segi kos tetapi mempunyai jangka hayat yang panjang dan mudah untuk diletakkan di tempat yang selamat. Tema reka bentuk saya dan rakan saya ini lebih tertumpu kepada tempat penyimpanan buku, tempat penyimpanan cakera padat (cd) dan sebagai tempat perhiasan. Rupa bentuknya yang kecil dan comel bukan sahaja menarik tetapi ringan dan mudah dialih.

3 IDEA Idea untuk mencipta rak serbaguna ini tercetus apabila melihat kebanyakan barang-barang perhiasan yang kecil tidak dapat dipamerkan dan ruangan yang sempit untuk meletakkan perabot. Idea ini hasil gabungan tempat penyimpanan majalah atau
RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 3

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

buku dan perhiasan serta frame gambar. Rak ini boleh dialih dan diletakkan dalam mana-mana ruang bilik di dalam rumah. Ianya akan lebih menarik sekiranya penggunaan farmoka berwarna dan bercorak diaplikasikan ke atas rak tersebut. Idea mereka cipta kotak serba guna ini adalah gabungan daripada tiga konsep rak iaitu penyimpanan buku, penyimpanan cakera padat(cd) dan perhiasan. Ianya menekankan konsep moden kerana kotak ini sesuai digunakan bagi golongan muda. Pencetusan idea ini untuk membuat kotak serbaguna adalah lebih kepada tempat penyimpanan buku di mana ia lebih senang dan kondusif kegunaannya. Ia boleh di letakkan di tempat yang selamat dan sesuai di dalam rumah seperti di ruang tamu, di dalam bilih dan di sebelah pintu masuk. Kotak serbaguna ini berkonsepkan moden dan comel kerana ianya direka untuk golongan muda dengan menggunakan unsur-unsur warna yang ceria.

3.0 OBJEKTIF PROJEK Terdapat beberapa objektif apabila menghasilkan projek reka cipta ini, iaitu; a. Memenuhi dan menyempurnakan tugasan projek kerja kursus berasaskan ilmu (KKBI).
RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 4

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

b. Merealisasikan hasrat untuk melahirkan guru yang kreatif, berinovasi serta mampu menghasilkan rekaan mengikut perkembangan semasa dan mampu menyumbang sesuatu kepada pembangunan teknologi negara.

c. Mengenalpasti dan mengaplikasikan kemahiran dengan menghasilkan projek reka cipta.

d. Menyediakan perancangan untuk membina projek serta membuat dokumentasi.

e. Membuat persembahan atau menyediakan projek untuk tujuan pameran.

f. Merancang strategi pemasaran untuk projek yang dihasilkan.

4.0 FUNGSI DAN KEGUNAAN REKA CIPTA


RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 5

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Reka cipta ini dibangunkan untuk beberapa kegunaan, seperti; i. Rak buku atau majalah Fungsi utamanya adalah untuk meletakkan buku atau majalah kesukaan bagi memudahkan pengguna untuk mencari buku atau majalah tersebut apabila diperlukan. ii. Rak perhiasan kecil Perhiasan dan cenderahati bersaiz kecil dan comel seperti kereta mini, mug atau pasu perhiasan boleh diletakkan di atas tingkat kaca yang dibina mengikut kreativiti dan idea masing-masing. iii. Meletakkan frame gambar Ia juga boleh digunakan untuk meletakkan frame-frame gambar yang bersaiz sederhana. iv. Menyimpan cakera padat Cakera padat atau cd yang dimiliki oleh pengguna boleh disimpan di ruang bertingkat bagi memudahkan penggunaannya semula.

a) Reka bentuk Penghasilan projek ini mengutamakan reka bentuk yang mempunyai ciri-ciri yang ringkas dan mampu dimiliki oleh pengguna. Projek ini direka bentuk supaya dapat disesuaikan dari segi penjimatan ruang letak, mudah disimpan serta bersifat mobaliti yang tinggi di mana ia direka supaya mudah alih dari satu tempat ke satu tempat yang lain mengikut kehendak pengguna.

b) Keselamatan
RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 6

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Dari segi keselematan, kotak ini tidak membahayakan kanak-kanak dan orang dewasa jika diletakkan di tempat yang sepatutnya. c) Kos Secara kasarnya, pembinaan kos ini tidak memerlukan kos yang terlalu besar dan banyak, di mana kos bagi menyiapkan seunit projek adalah RM 50.10

4.1 4.2

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN REKA CIPTA

KELEBIHAN Tahan lama dan ringan Kos pembuatan sangat murah Bahan mudah diperoleh Rupa bentuk yang kecil, comel dan menarik Boleh menampung beban yang berat Pelbagai kegunaan -

KEKURANGAN Saiz yang kecil Tempat penyimpanan terhad Tidak mempunyai banyak pilihan warna

5.0 DESKRIPSI PROJEK


RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN 7

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

BAHAGIAN A

MENGENALPASTI MASALAH

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Terlalu banyak perhiasan dan majalah yang ada telah memberi idea untuk menghasilkan projek reka cipta ini. Ruang yang terhad untuk meletakkan perabot yang besar juga memberi masalah kepada mereka yang memiliki bilik atau ruang yang kecil. Kadang kala menyebabkan barang-barang perhiasan serta majalah-majalah disimpan di dalam stor begitu sahaja. Reka bentuk projek ini terhasil daripada wujudnya masalah tempat untuk menyimpan buku dan cakera padat (CD) dengan selamat dan teratur. Seringkali kita melihat buku-buku atau majalah dan cakera padat di letakkan merata-rata tempat di dalam rumah. Ini akan mendatangkan masalah kepada kita sekiranya buku atau cakera padat yang kita perlukan di letakkan di tempat yang salah.

MASALAH PRODUK YANG SEDIA ADA Produk sedia ada di pasaran biasanya di perbuat daripada plastik dan bahan yang tidak tahan lama. Ia juga tidak dapat menampung berat. Selain itu, produk sedia ada juga mudah pecah dan reput jika digunakan dalam jangka masa yang lama.

MENGUMPUL MAKLUMAT DATA Saya mengumpul maklumat dan data untuk membuat produk kotak serba guna ini melalui beberapa sumber seperti berikut : Melalui pengalaman sendiri Melalui kajian dan perbandingan produk sedia ada yang diperbuat daripada plastik atau buluh dengan rak buku dan rak cakera padat untuk mendapatkan idea mereka bentuk, teknologi dan kemasan. Pemerhatian

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Memerhatikan penggunaan rak buku dan rak cakera padat untuk mendapatkan maklumat tentang teknik pembuatan, proses, peralatan dan bahan yang digunakan. Lawatan Mengadakan lawatan ke pasar raya dan kedai-kedai hardware untuk mendapatkan idea dan maklumat tentang produk pasaran terutamanya bahan dan kemasan. Bacaan dan penyelidikan Mendapatkan maklumat penggunaan bahan yang sesuai, keperluan, masalah dan fungsi dengan menyoal beberapa orang rakan sekelas sebagai responden. Melayari internet Mendapatkan maklumat untuk mereka bentuk dan maklumat tentang proses dan peralatan. Sumbangsaran Mendapatkan perbincangan dengan rakan-rakan, pensyarah

bimbingan dan responden.

MENGANALISIS MAKLUMAT Kekuatan produk sedia ada


10

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

- mudah didapati di pasaran - terdapat dalam pelbagai bentuk dan warna - pembuatannya kemas - lebih ringan Kelemahan produk sedia ada - tidah tahan lama - tidak dapat menampung beban yang berat - kualiti tidak setanding dengan harga yang mahal RUMUSAN Daripada maklumat dan data yang diperolehi, reka cipta kotak serba guna ini sangat praktikal yang mana ianya lebih tahan lama, murah dan selamat untuk digunakan bagi menyimpan buku-buku atau majalah dan cakera padat.

BAHAGIAN B PENCETUSAN IDEA Rujuk Lampiran dalam bentuk lakaran bebas (3D)
11

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Senarai pelbagai idea penyelesaian masalah

Rak Rak kasut perhiasan dan peralatan

PEMILIHAN IDEA TERBAIK Kepelbagaian penggunaan, selamat, fleksibel dan mesra pengguna menyebabkan Rak Serbaguna ini dipilih untuk dijadikan bahan projek.

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

12

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

BAHAGIAN C MEMILIH REKA BENTUK PROJEK Terdapat lima jenis idea mengenai produk yang ingin dihasilkan dan telah dibuat lakaran. Kelima-lima lakaran tersebut boleh dilihat dalam lampiran yang disediakan di akhir dokumentasi. Setelah perbincangan dibuat, idea mengenai rak serbaguna telah dipilih untuk dibangunkan. fungsi menyimpan buku atau majalah, cd dan tempat meletak barang perhiasan sebagainya. Rupa bentuk menarik, comel, ringan dan mudah diletakkan di mana-mana ruangan atau sudut kecil di dalam rumah. Kaedah pembuatan kemasan Rujuk lampiran Penggunaan bahan keselamatan Mudah disimpan dan kosnya murah menggunakan tepung penyumbat, kertas las dan farmoka lukisan isometri (3D) dan lukisan unjuran ortografik (2D). Peggunaan jenis kayu yang bermutu, sesuai dan tahan lama keselamatan kepada pengguna kerana prihatin terhadap kesan sampingan dan alam sekitar. seperti mug-mug kecil, frame gambar dan

MERANCANG PEMBINAAN PROJEK

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

13

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

i.

Jadual kerja untuk memastikan projek yang dirancang dapat disiapkan mengikut masa yang ditetapkan.

Bil

Aktiviti 1 2 3 4 5

Minggu 6 7 8 9 10 11

1 2

Perbincangan secara kumpulan Bantuan nasihat daripada pensyarah bimbingan

() () ()

Membuat rujukan bahan bacaan dan internet

() ()

Melihat contoh-contoh pelajar terdahulu

()

Perbincangan dengan rakan untuk dapatkan idea awal

()

6 7

Membuat lakaran awal Mendapatkan nasihat daripada pensyarah bimbingan

() ()

8 9 1 0 1 1 1 2

Menambah baikan lakaran awal Memilih lakaran terbaik Membuat lakaran terbaik

() () ()

Membuat lakaran isometrik

()

Membuat lkaran ortogafik

()

Bil Aktiviti

10

11

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

14

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 2 0 2 1 2 2 2 3

Mendeminasikan lakaran- proses membuat ukuran Mengenalpasti bahan dan alatan yang hendak digunakan Mengukur, menanda, dan memotong bahagian projek Membentuk dan mencantum bahagian projek Membuat kemasan

()

()

()

()

()

()

Menguji dan menilai projek

()

Pengiraan kos

() ()

Membuat persembahan projek

() ()

Mendapatkan pandangan dan komen rakan-rakan Pendokumentasian

() ()

() ()

Penyerahan projek

()

ii.

Bahan dan alatan tangan

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

15

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Tujuan menyediakan senarai bahan dan alatan tangan ialah untuk menjimatkan masa dan mengelakkan sebarang gangguan semasa projek yang sedang dibina.

pitapensel penanda pisau penanda pahat tepi serong

Senarai Bahan Bahan Kuantiti


16

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Kayu beralur (1) Kayu beralur (2) Kayu beralur (3) Papan lapis (1) Papan lapis (2) Gam Paku Kaca Farmoka

6 keping 4 keping 2 keping 3 keping 3 keping secukupnya secukupnya 3 keping secukupnya

Senarai Alatan Tangan Bil Alatan Gambar

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

17

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Pembaris keluli

Sesiku L

Gergaji tangan

Pahat tepi serong dan rata

Ganding kayu

Pisau penanda

Apit G

Pita pengukur

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

18

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Kikir parut

10

Tukul warington

11

Pencil penanda

12

Tukul kuku kambing

13

Ragun kakak tua

iii.

Teknik dan kaedah pembuatan Proses pembinaan projek melibatkan proses mengukur, menanda dan memotong.

Menguji kerataan dan kepersegian bahan Bahan yang hendah di potong atau di bentuk diuji kerataan dan kepersegiannya Alatan yang digunakan ialah sesiku L dan pembaris keluli.

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

19

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Menanda Kayu ditanda terlebih dahulu sebelum kerja pemotongan di lakukan. Alatan yang digunakan ialah sesiku L dan pisau penanda

Mengukur Alat yang digunakan ialah pembaris keluli dan pita mengukur. Tujuannya ialah untuk menetukan saiz bahan sebelum dipotong

Memotong Bahan yang diukur dan ditanda dipotong dengan gergaji tangan.

Mencantum Bahan kayu di cantum dengan menggunakan glu dan paku

Kemasan Pengikis di gunakan untuk menyapu tepung penyumbat. Kertas las digunakan untuk meratakan dan melicinkan bahan projek sebelum disapu bahan kemasan. Mempunyai beberapa gred mengikut kekasaran atau kehalusannya. Pemilihan gred bergantung kepada permukaan projek yang hendak dilicin atau diratakan.

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

20

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Famoka digunakan untuk kemasan pada permukaan kayu supaya mencantikkan.

BAHAGIAN D PRMBINAAN DAN PENYEDIAAN PROTOTAIP

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

21

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

22

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Mengukur bahan

Memotong kayu

Membuat tanggam

Mencantumkan tanggam

Mencantumkan papan pada Menanda dan memotong papan rangka

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

23

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Menglu bahan

Memasang dan memaku produk

Pemasangan projek

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

24

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

BAHAGIAN E MENGUJI PROTOTAIP KRITERIA BAIK MEMUASKAN LEMAH SANGAT LEMAH 1. Menyelasaikan masalah

2. Ciri keselamatan

3. Berfungsi

4. Kukuh

5. Rupa bentuk menarik

6. Nilai komersial

7. Kos

BAHAGIAN F PENGIRAAN KOS

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

25

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Bahan Kayu beralur (1) Kayu beralur (2) Kayu beralur (3) Papan lapis (1) Papan lapis (2) Gam Paku Kaca Farmoka Jumlah

Kuantiti 6 keping 4 keping 2 keping 3 keping 3 keping secukupnya secukupnya 3 keping secukupnya

Kos seunit(RM) 0.30 0.50 0.70 1.00 0.70

Jumlah(RM) 1.80 2.00 1.40 3.00 2.10 0.30 0.50

9.00

27.00 12.00 50.10

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

26

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Oleh itu, harga jualan bagi seunit rak serbaguna adalah:

KONSEP PEMASARAN (4P) Bagi merancang aktiviti pemasaran, saya menggunakan strategi pemasaran iaitu 4P (product, place, price and promotion). Berikut adalah rancangan pemasaran yang telah dibuat : Campuran pemasaran Strategi pemasaran Spesifikasi

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

27

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

Produk (product)

Produk Malaysia

buatan

-Produk yang dibuat adalah 100% hasil rekaaan oleh bumiputera. -3 fungsi produk : rak buku,CD dan perhiasan -kekuatan : tahan lama,ringan dan menarik

Tempat (place)

sekolah Pasaraya Kedai perabot

-boleh

dijadikan

sebagai

bahan

bantu

mengajar (BBM) dalam mata pelajaran kemahiran hidup -sesuai dijadiakn salah satu perabot mini untuk kegunaan rumah -dijual dengan pakej pasang siap atau caj pemasangan di rumah

Harga (price)

Harga pasaran

-harga yang boleh mempengaruhi kuasa pengguna -harga cadangan : RM91.65 atau RM91.70

Promosi (Promotion)

Brosur

-mengandungi

gambar

dan

spesifikasi

produk dan diedarkan di kawasan terpilih.

Pembungkusan

-bungkusan yang menarik dan disertakan manual pengguna. - diberikan kepada pelanggan yang beli

Diskaun

banyak dan terlakluk kepada syarat. -untuk pelanggan yang membuat tempahan awal dan banyak tidak akan dikenakan caj penghantaran

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

28

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

RUJUKAN download-macam-macam.blogspot.com/2010/08/alatan-tangan-dalam-kerja-kayu.html

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

29

NOR HANANI BT SAAID (700310025674) PPG SC B SEM 4

LAMPIRAN

RBT 3118 ENCIK ABDULLAH BIN ABDUL RAHMAN

30

Anda mungkin juga menyukai