P. 1
Program Mentor Mentee Sekolah CONTOH

Program Mentor Mentee Sekolah CONTOH

|Views: 9|Likes:
Dipublikasikan oleh Ahmad Nadzlee
kk
kk

More info:

Published by: Ahmad Nadzlee on Apr 11, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2015

pdf

text

original

PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010

1. PENGENALAN Mentor mentee merupakan suatu program yang memberi perkhidmatan secara berkelompok yang berbentuk hubungan antara pelajar yang dikawal sebagai mentee manakala tenaga guru sebagai mentor. Antara hubungan mentor dan mentee ialah: 1.1 1.2 1.3 1.4 Sebagai ibubapa angkat kepada anak angkat Hubungan pelajar dalam kumpulan mentor Hubungan ibubapa angkat dengan ibubapa pelajar Hubungan ibubapa angkat dengan kaunselor,guru kelas dan matapelajaran

2. ORGANISASI SISTEM MENTOR Para pelajar akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan di bawah bimbingan seorang mentor yang akan bertindak sebagai bapa/emak angkat bagi setiap mentee. 3. OBJEKTIF Program ini mempunyai objektif yang tertentu, di antaranya ialah: 3.1 Memberi dorongan dan bimbingan terancang kepada pelajar agar mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan seperti yang ditargetkan. Membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada mentee supaya menjadi pelajar yang bermotivasi tinggi, berakhlak mulia dan berbudi pekerti yang tinggi. Membina hubungan yang rapat antara guru dan pelajar. Membina hubungan yang lebih baik antara guru dengan ibubapa pelajar. Mengurangkan dan sekiranya mampu menghapuskan termasuk masalah keluarga,peribadi dan pelajaran. masalah pelajar

3.2

3.3 3.4 3.5

4. KUMPULAN SASARAN 4.1 Pelajar Tahun Enam 5. TANGGUNGJAWAB MENTOR 5.1 Gabung jalin secara sempurna semasa sesi perkenalan, perbincangan dan tentang pengalaman semasa sesi berlangsung, rumusan sesi dan penutup. Wujudkan suasana berbentuk keberanian dalam pembelajaran, keterbukaan, kemesraan sehingga dengan sendiri mencuba dan mendorong kemahiran baru dan mempertingkat kemahiran. Bertindak sebagai motivator yang berciri-ciri sebagai bolehdipercayai, bertanggungjawab dan berpengetahuan. seorang yang

5.2

5.3

3 6. Mewujudkan komunikasi berkesan antara mentor dan mentee. PANDUAN MENTOR 6. Bina ruang untuk mengenali mentee dan mentee seterusnya bentuk satu kelompok pembelajaran yang rileks agar sebarang masalah dapat dibincang dengan dengan pebuh keterbukaan oleh kumpulan.2 6. dengan ini mentee tahu dengan jelas arahan yang diberikan dan dapat menjalankan tanggungjawab masing-masing.6 7. mengaitkan teori dan pengalaman mentee. Sentiasa bersemangat dan beri tumpuan kepada apa yang sedang berlaku. Berikan suasana yang cukup selesa kepada mentee untuk mereka berasa selamat berkongsi perasaan/pengalaman masing-masing.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 5.4 Sentiasa mengingatkan matlamat program. dengan ini mentee akan mengetahui matlamat program yang dijalankan.1 Buat persediaan rapi. JANGKAMASA SEPANJANG BERLANGSUNG Menetapkan Matlamat Pelan Belajar Kemahiran Belajar SEPANJANG Kemahiran Belajar Belajar Berkumpulan PROGRAM Persediaan Menghadapi Peperiksaan .4 6. Tunjukkan minat yang mendalam kepada kumpulan dan sentiasa bertanyakan pandangan ahli kumpulan.5 6. PENGISIAN PERJUMPAAN MENTOR-MENTEE YANG DICADANGKAN PERKARA Penerokaan kendiri Potensi diri PROGRAM Semakan pencapaian peperiksaan UPSR tahun lepas KAEDAH PELAKSANAAN Memperkenalkan latar/belakang diri Mewujudkan kemesraan Ciri-ciri negatif dan positif mentee Perbincangan keputusan peperiksaan akhir tahun Membina matlamat belajar Membina pelan belajar Membaca Jenis-jenis bacaan Ingatan dan Lupaan Konsep belajar bekumpulan Aktiviti belajar berkumpulan Persiapan asas Senaraikan tugasan penting menghadapi peperiksaan 6. Biarkan mentee berasa dipunyai oleh kumpulan dan mereka mempunyai kumpulan. 5.5 6.

Contohnya saya akan belajar hari ini dari jam 7. Mentor menerangkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang. 2. MODUL PERJUMPAAN PERTAMA Sesi Berkenalan Objektif : 1. 4. Metodologi : 1. Mentor dapat menaikkan motivasi pelajar untuk menghadapi peperiksaan dan mengelakkan dari perasaan cepat putus setelah mendapat keputusan akhir tahun lepas. JANGKA PANJANG Matlamat jangka panjang adalah harapan pencapaian yang ingin dicapai dalam peperiksaan UPSR.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 Persiapan kerohanian BERLANGSUNG Menyiapkan segala latihan yang akan diberikan oleh Mentor kepada Mentee . Mentor dan mentee dapat mengetahui nama. 3. Mentor memulakan sesi suai kenal dengan mendapatkan maklumat-maklumat yang diperlukan dari mentee.30 malam hingga 10. MATLAMAT BELAJAR JANGKA PENDEK Matlamat jangka pendek samada berbentuk matlamat harian atau matlamat mingguan. Mentee mencatatkan matlamat pencapaian yang ingin dicapai dalam peperiksaan akan datang. MATLAMAT BELAJAR Bagi Peperiksaan saya pada 2010 .30 malam. tempat asal. 2. matlamat saya adalah untuk memperolehi keputusan penuh seperti berikut : UPSR . pencapaian akademik dan maklumat-maklumat lain berkenaan dengan latar belakang setiap ahli kumpulan secara ringkas. Mentor menerangkan serba ringkas objektif program mentor mentee.

Noma bt.Zainab Bt.Rashid Mentee Kelas Pn. ……………………………………………………………………………… 3.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 BIL 1 2 3 4 5 MATAPELAJARAN KEPUTUSAN Tiga sebab utama saya perlu mencapai matlamat di atas ialah : 1. Amin MENTOR Mentee Kelas MENTOR Mentee Kelas .Hjh. ……………………………………………………………………………… Saya boleh berjaya sebab : Dengan ini saya ………………………………….Wong Mei Peng Mentee Kelas MENTOR Pn. Tandatangan : …………………………. berjanji untuk berusaha bersungguhsungguh dan berterusan dari sekarang. Tarikh : ……………... UPSR MENTOR Pn. ……………………………………………………………………………… 2.Kunte k Bt.Ismail Pn.Hjh.

Haslina bt.Aishah Ali Pn. Syed Musa Pn.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 Pn.Selvam Perumal Mentee Kelas Pn. Mohamed Pn.Zaini bt Baharom MENTOR Pn.Ahmad Pn.Katherin e Khoo MENTOR En.Siti Zaida Fudzi Mentee Kelas MENTOR Cik.Azimah bt.Hardiana bt.Harpajan Singh Mentee Kelas Cik. Abas Mentee Kelas MENTOR Pn.Mohd Shari MENTOR Pn.Mohd Mokhtar MENTOR Pn.Wong Sui Sen Mentee Kelas MENTOR En.Hjh.Syed Zaharishah b.Ahmad Mentee Kelas Pn.Marzila bt.Asmawati bt.Adnan Mentee Kelas MENTOR Pn.Abd Rahman En.Aminah bt.Sajidah bt.Kaladevi Mentee Kelas Pn. .Norlia bt.Peteri Alauyah En.

Pekerjaan Penjaga : …………….PENG ..Asniza bt. 1 PEP.Ng Wei Min Pn. Said Mentee Kelas En.Susila Devi Mentee Kelas MENTOR Pn. Adik Beradik : …………Anak Ke :………… KEPUTUSAN UJIAN/PEPERIKSAAN MATA PELAJARAN PEP. Mohammad Cik. B C D E G . MAKLUMAT DIRI MENTEE Nama Tarikh Lahir : …………………………………. Ismail PELAJAR YANG PERLU DIRUJUK KEPADA GURU BIMBINGAN NAMA MENTEE Kelas CATATAN Tandatangan Mentor ……………………………….. SATU PEP. ½ THN PEP. ………………………………………Tel : ……………………………… Bil. CA.PENG . DUA PEP.Affandy b.Shanta Devi MENTOR Pn. PER. Alamat: …………………………………………………………………………….. Cita-cita : …………………. Kelas : …………………………………. UPSR PEP.Salbiah md.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 Gnaneswary Pn.. PER. CA 2 PEP.Mohd Nor Cik. : …………………..Rohani bt. SEK.

Segala usaha dan kerjasama yang diberikan oleh Mentor yang terdiri daripada guru-guru SK Methodist (ACS) diharapkan dapat mengukuhkan sistem ini supaya matlamat yang diharapkan tercapai.PROGRAM MENTOR-MENTEE SK METHODIST (ACS)2010 A Bahasa Malaysia (Kefahaman) Bahasa Malaysia (Penulisan) Bahasa Inggeris Mathematics Sains F A B C D E F G : : : : : : : Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Peperiksaan Penggal 1 Canang1 Pertengahan Tahun Canang 2 Percubaan UPSR Penggal 2 Percubaan Sekolah 8.Akhir sekali Unit Bimbingan dan Kaunseling mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua guru-guru di atas pengorbanan masa dan tenaga untuk menjayakan Program Mentor Mentee ini. PENUTUP Sistem mentor-mentee adalah satu ciri istimewa dalam sistem pendidikan . Berasaskan kepada psikologi pendidikan. . pelajar perlu diberi perhatian dan dibimbing dengan arah tuju yang jelas agar pelajar akan lebih merasa yakin dan bersemangat untuk mencapai kecemerlangan dan menggunakan setiap potensi diri yang ada.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->