Anda di halaman 1dari 2
[Masukkan Kepala Surat (‘Letterhead’) Sekolah di sini] Guru-guru yang dihormati, Sejajar dengan matlamat kerajaan

[Masukkan Kepala Surat (‘Letterhead’) Sekolah di sini]

Guru-guru yang dihormati,

Sejajar dengan matlamat kerajaan untuk membangunkan modal insan dan penggunaan Internet, kerajaan telah melancarkan Projek 1BestariNet, yang merupakan inisiatif Kementerian Pelajaran Malaysia dalam menerajui transformasi pendidikan dengan menyediakan teknologi pembelajaran terbaik kepada semua sekolah di Malaysia.

Pihak YTL Communications telah diberi amanah oleh pihak kerajaan untuk merealisasikan Visi 1BestariNet untuk menjana perubahan dalam platform pendidikan di Malaysia serta merapatkan jurang digital di antara kawasan bandar dan luar bandar.

Di bawah projek 1BestariNet, 10,000 buah sekolah akan dilengkapi dengan perkhidmatan Internet jalur lebar tanpa

wayar (wireless broadband) berkelajuan tinggi iaitu Yes 4G, dan sebuah Persekitaran Pembelajaran Maya iaitu frog Virtual Learning Environment (VLE) untuk pengajaran dan pembelajaran tanpa batasan.

Kebanyakan generasi muda hari ini amat arif dalam penggunaan Internet dan banyak masa diluangkan dengan penggunaan media sosial seperti Facebook, Twitter, MySpace dan YouTube. Budaya dan cara mereka memproses maklumat sering berubah dan guru perlu mengambil langkah seiring dengan perubahan ini. Inilah masanya untuk kita sebagai guru membabitkan diri dalam dunia pelajar melalui frog VLE. Melalui projek 1BestariNet ini, cara penyampaian pengajaran dan pembelajaran pasti akan berubah, sekaligus meningkatkan minat belajar dalam kalangan generasi muda ini.

Dalam dunia yang penuh dengan teknologi, pengajaran dan pembelajaran tidak lagi terhad kepada pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas. Kehadiran frog VLE dapat membantu guru-guru berkomunikasi dan berinteraksi dengan para pelajar dengan lebih berkesan bukan sahaja di dalam kelas, malah di mana sahaja mereka berada. Apa yang diperlukan hanyalah sebuah komputer, pelayar (browser), dan sambungan Internet.

Menerusi projek 1BestariNet ini, setiap guru akan diberi satu ID Pengguna yang unik dan pelbagai fungsi. Para guru boleh menggunakannya untuk:

Mengakses platform frog VLE frog VLE

Mengakses emel peribadi Yesboleh menggunakannya untuk: Mengakses platform frog VLE Mengakses semua enjin maya pendidikan yang dijana oleh

Mengakses semua enjin maya pendidikan yang dijana oleh Google yang bertaraf antarabangsa seperti Khan Academy dan YouTube Education.Mengakses platform frog VLE Mengakses emel peribadi Yes Dengan ini, setiap guru dan pelajar akan mempunyai

Dengan ini, setiap guru dan pelajar akan mempunyai akses kepada pendidikan bertaraf dunia yang boleh dicapai

di dalam dan di luar sekolah: pada bila-bila masa, di mana jua.

Pada peringkat pelaksanaan frog VLE di sekolah, guru-guru digalakkan meneroka alam maya frog untuk mengenali fungsi dan menyesuaikan diri dengan penggunaannya. Pada minggu-minggu berikutnya, guru-guru boleh mula menghasilkan sumber pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan interaktif.

Pasukan FrogAsia akan membantu guru-guru dari aspek latihan dan persediaan untuk pelaksanaan dengan menyediakan bahan-bahan yang diperlukan untuk mengendalikan latihan frog VLE kepada semua guru, kakitangan dan pelajar di peringkat sekolah. Ini dapat diakses di portal Community Site menerusi frog VLE.

semua guru, kakitangan dan pelajar di peringkat sekolah. Ini dapat diakses di portal Community Site menerusi
Berikut adalah maklumat yang diperlukan untuk mula menggunakan frog VLE anda: Nama: ID Pengguna (Login

Berikut adalah maklumat yang diperlukan untuk mula menggunakan frog VLE anda:

Nama:

ID Pengguna (Login ID):

@yes.my

Kata Laluan (Password):

URL VLE Sekolah: https://

1bestarinet.net

Guru-guru boleh melayari laman web rasmi projek ini di www.1bestarinet.net serta di laman web rasmi FrogAsia di www.frogasia.com untuk maklumat lanjut.

Komitmen serta minat guru-guru dalam merealisasikan transformasi pendidikan ini pasti mampu meningkatkan tahap pencapaian sekolah dan seterusnya menyumbang kepada kecemerlangan sekolah dalam pelbagai bidang.

Sekian, terima kasih.

“Bersama ke arah Transformasi dalam Pendidikan.”

Saya yang menurut perintah,

Pengetua / Guru Besar

*Salinan surat ini boleh didapati di ‘Community Site’ pada Frog VLE sekolah anda.

perintah, Pengetua / Guru Besar *Salinan surat ini boleh didapati di ‘ Community Site ’ pada