Anda di halaman 1dari 29

PROJEKTOR OVERHEAD

PROJEKTOR OVERHEAD ( OHP ) ADALAH ALAT PANDANG DENGAR YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENAYANGKAN BAHAN TRANSPARENSI YANG DAPAT MEMBANTU

PARA GURU DALAM MENYAMPAIKAN BAHAN


PELAJARAN SECARA BERKESAN.

OHP MENGGUNAKAN SISTEM PEMBALIKAN CAHAYA DARIPADA SATU SUMBER CAHAYA ( HALOGEN ) KE PERMUKAAN CERMIN DAN SETERUSNYA MEMBALIKKAN CAHAYA TERSEBUT KE SKRIN. CAHAYA YANG TERLINDUNG AKAN MEMBENTUK IMEJ DI ATAS SKRIN.

OHP ADALAH PROJEKTOR LUT SINAR YANG MEMPUNYAI PENTAS PERMUKAAN KACA YANG MUDAH DIGUNAKAN. KEADAAN INI MEMBOLEHKAN ANDA MELUKIS, MENULIS KETERANGAN TAMBAHAN ATAU PUN MENGUBAHSUAIKAN TRANSPARENSI YANG SEDANG DITAYANGKAN.

BAHAGIAN-BAHAGIAN OHP

CERMIN/PERMUKAAN KACA/PENTAS TAYANGAN KEPINGAN TRANSPARENSI/LUT SINAR YANG DIPASANGKAN PADA APERTUR PENTAS TAYANGAN SEBAGAI DASAR UNTUK MELETAKKAN TRANSPERANSI.

FUNGSI BAHAGIAN-BAHAGIAN OHP

LENSA OBJEKTIF LENSA INI DIGUNAKAN UNTUK MEMFOKUS IMEJ DI SKRIN.

TOMBOL PEMUKUS IA DIGUNAKAN UNTUK MENGAWAL JARAK DI ANTARA LENSA OBJEKTIF DAN PERMUKAAN PENTAS TANYANGAN SUPAYA IMEJ DI SKRIN JELAS SERTA TERANG.

PETI SUMBER CAHAYA PETI OHP YANG MENGANDUNGI MENTOL HALOGEN DAN KIPAS PENYEJUK DAN PUNCA ELEKTRIK.

KEPALA PENGUNJUR MENGANDUNGI LENSA OBJEKTIF DAN CERMIN UNTUK MENGHALAKAN SINARAN CAHAYA TAYANGAN KE SKRIN.

TIANG KEPALA PENGANJUR BAHAGIAN BAWAH TIANG INI DIPASANG PADA PETI OHP DAN DIBAHAGIAN ATASNYA TERLETAK KEPADA PENGUNJUR YANG KEDUDUKANNYA SELARI DENGAN CAHAYA DARI PENTAS TAYANGAN. TIANG INI DIGUNAKAN UNTUK MEMEGANG KEPADA PENGUNJUR DAN MEMFOKUS IMEJ DI SKRIN KETIKA TAYANGAN.

KIPAS PENYEJUK LARAS SUHU KIPAS INI DIGUNAKAN UNTUK MENYEJUKKAN MENTOL HALOGEN DI DALAM PETI SUMBER CAHAYA.

PASTIKAN LENSA, PERMUKAAN KACA DAN PANDUAN PENGGUNAAN KANTA BERADA DALAM KEADAAN BERSIH. TEMPATKAN OHP DI ATAS SEBUAH MEJA KUKUH DAN TIDAK BERGOYANG-GOYANG. SUIS PROJEKTOR PASTIKAN DALAM KEADAAN OFF SEBELUM ANDA MENYAMBUNGKAN KE PUNCA KUASA ELEKTRIK. PASANGKAN ON SETELAH SELESAI PENYAMBUNGAN. LETAKKAN SEKEPING LUTSINAR / TRANSPARENSI DI ATAS PENTAS OHP. PASTIKAN KEDUDUKAN SKRIN BERADA DI TEMPAT YANG SESUAI.

LANGKAH-LANGKAH PERSEMBAHAN OHP


1. JARAK YANG SESUAI DI ANTARA SKRIN DENGAN OHP.
2. PASTIKAN SEMUA PENONTON DAPAT MELIHAT DENGAN JELAS. 3. TENTUKAN LUTSINAR DILETAKKAN DENGAN BETUL SEBELUM DITAYANGKAN.

LANGKAH-LANGKAH OHP 4. PERHATIANPERSEMBAHAN HENDAKLAH DITUMPUKAN KEPADA PENONTON


DAN ELAKKAN MEMBACA TERUS DARIPADA SKRIN.
5. DUDUK ATAU BERDIRI DI TEPI PROJEKTOR, ELAKKAN GERAKGERI YANG MENJADI HALANGAN ATAU GANGGUAN. 6. MATIKAN SUIS PROJEKTOR APABILA PERCAKAPAN YANG DISAMPAIKAN TIDAK ADA KAITAN.

KELEBIHAN PENGGUNAAN OHP


MUDAH DIKENDALIKAN

MENJIMATKAN MASA PENGAJARAN


MENARIK MINAT PELAJAR BOLEH DISIMPAN LAMA

PAPARKAN IMEJ SEBENAR


MEMPELBAGAIKAN BAHAN BANTU MENGAJAR

SEKIAN
AHLI KUMPULAN

HAIRUL ANUAR B. ISMAIL


MASTAFA B. SHAMSUDIN MOHD FADRUL B. IBRAHIM

ISMARIZAL B. ISMAIL

TRANSPARENSI

PENYEDIAAN TRANSPARENSI
PERANCANGAN RANCANG KAEDAH YANG PALING SESUAI SEBELUM MENGHASILKANNYA. PERANCANGAN BESESUAIAN DENGAN ISI PELAJARAN. MENCAPAI OBJEKTIF KANDUNGAN TRANSPARENSI PERLU DIFIKIRKAN SUPAYA OBJEKTIF PDP TERCAPAI BENTUK PERSEMBAHAN TENTUKAN JENIS ATAU BENTUK PERSEMBAHAN TRANSPARENSI

TEKNIK PERSEMBAHAN TENTUKAN TEKNIK TRANSPARENSI MENGIKUT KEHENDAK MATA PELAJARAN

PENGGUNAAN PRINSIP ASAS GRAFIK GUNAKAN ELEMEN DAN PRINSIP ASAS GRAFIK

JENIS-JENIS TRANSPARENSI
TERDAPAT EMPAT JENIS TRANSPARENSI YANG BIASA DIGUNAKAN DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN A. WRITE ON / TULIS TERUS B. THERMAL / HABA C. FOTOKOPI / SALIN FOTO D. CETAKAN KOMPUTER MENGGUNAKAN INK-JET FILEM

JENIS TULIS TERUS ATAU WRITE ON


DAPAT DIHASILKAN DENGAN CARA MENULIS ATAU MELUKIS TERUS DI ATAS PERMUKAAN FILEM DENGAN MENGGUNAKAN PEN KHAS UNTUK OHP.

JENIS THERMAL ATAU HABA


MENGGUNAKAN MESIN THERMAL YANG BERFUNGSI MEMBAKAR BAHAN KIMIA PEKA HABA PADA PERMUKAAN TRANSPARENSI MENGGUNAKAN FILEM KHAS UNTUK THERMAL. BAHAN ASAS YANG DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN JENIS TRANSPARENSI JENIS THERMAL BERASASKAN KARBON

JENIS FOTOKOPI ATAU SALIN FOTO


MENGGUNAKAN MESIN FOTOKOPI. MENGGUNAKAN FILEM COPIERB KHAS UNTUK DI FOTOKOPI. SEMUA GAMBAR BERWARNA DAN HITAM PUTIH PUTIH BOLEH DIPINDAHKAN KE ATAS FILEM. SANGAT POPULAR KERANA CEPAT DAN MUDAH DIHASILKAN.

JENIS CETAKAN KOMPUTER/ INK-JET FILEM


BAHAN ASAS UNTUK DIJADIKAN FILEM LUTSINAR BOLEH DIHASILKAN MENGGUNAKAN KOMPUTER DAN DICETAK MENGGUNAKAN INK-JET PENGHASILANNYA MENGGUNAKAN FILEM KHAS UNTUK INK-JET. PENGHASILANNYA LEBIH MENARIK, KEMAS DAN BOLEH DIHASILKAN BERWARNA ATAU SEBALIKNYA.

TEKNIK PENYEDIAAN TRANSPARENSI


TEKNIK TULIS TERUS/WRITE ON TEKNIK TERTINGKAP TEKNIK BERJALUR TEKNIK BERTINDIH

TEKNIK TULIS TERUS WRITE-ON


SEMUA MAKLUMAT DITULIS ATAU DILUKIS DENGAN MENGGUNAKAN PEN OHP. MAKLUMAT YANG TELAH SIAP DITULIS DAN DILUKIS BOLEH DIPAPARKAN TERUS. TEKNIK INI SANGAT MUDAH, CEPAT DAN SANGAT POPULAR DALAM DUNIA PENDIDIKAN.

TEKNIK TERTINGKAP
TEKNIK TERTINGKAP DISEDIAKAN DENGAN MENGGUNAKAN POTONGAN KERTAS YANG DILEKATKAN DI ATAS BINGKAI TRANSPARENSI TERDAPAT TERTINGKAP YANG MEMBOLEHKAN BAHAGIAN TERTENTU DIBUKA SATU PERSATU DAN MENUTUP BAHAGIAN YANG LAIN.

TEKNIK BERJALUR
MEMPNYAI BEBERAPA JALUR SAMA ADA MELINTANG ATAU MENEGAK. TERDAPAT TIGA HINGGA EMPAT JALUR DALAM SATU TRANSPARENSI. TINGKAP-TINGKAP ITU DIBUKA MENGIKUT SUSUNAN KERTAS TEBAL YANG TIDAK LUTSINAR DIGUNAKAN.

TEKNIK BERTINDIH
DIKENALI SEBAGAI OVERLAY. MEMERLUKAN BEBERAPA KEPING TRANSPARENSI YANG DISEDIAKAN DI ATAS SATU BINGKAI. TEKNIK INI TERDIRI DARIPADA FILEM DASAR YANG DILETAK TERUS PASA SATU BINGKAI TETAP DAN BEBERAPA FILEM TAMBAHAN YANG DILETAKKAN DI BAHAGIAN TEPI BINGKAI MENGIKUT URUTAN JAM

KESEMUA TRANSPARENSI DIATUR DAN DITAYANGKAN SATU PERSATU MENGIKUT URUTAN DAN AKHIRNYA SEMUA MAKLUMAT DISATUKAN SECARA TINDIHAN. TEKNIK INI MEMERLUKAN GURU MERANCANG PENYEDIAANNYA DENGAN TELITI.

ALAT DAN BAHAN


PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGGUNAKAN PROJEKTOR OVERHEAD (OHP) MEMERLUKAN PENYEDIAAN KEPADA ALAT DAN BAHAN SEPERTI BERIKUT:

A. PEN OHP
B. FILEM TRANSPARENSI ATAU FILEM LUTSINAR C. TROLI D. MENTOL E. LAYAR SKRIN

PANDUAN PENJAGAAN FILEM TRANSPARENSI


GUNAKAN BINGKAI ATAU PEMIDANG BAGI MENGELAKKAN TRANSPARENSI MUDAH ROSAK. GURU PERLU MENULIS SECARA RINGKAS TENTANG TAJUK DAN KANDUNGAN DI BAHAGIAN BAWAH BINGKAI BAGI MEMUDAHKAN PENCARIAN MAKLUMAT. LAPIK BAHAGIAN DEPAN TRANPARENSI DENGAN KERTAS NIPIS UNTUK MENGELAKKAN PERTINDIHAN TULISAN

PANDUAN PENJAGAAN FILEM TRANSPARENSI


TRANSPARENSI DISUSUN MENGIKUT URUTAN PENGGUNAAN. LEBIH BAIK JIKA DITULISKAN NOMBOR. SIMPAN TRANSPARENSI DI TEMPAT YANG SESUAI DAN ELAKKAN DARIPADA TERKENA PANCARAN MATAHARI.

Beri Nilai