Anda di halaman 1dari 2

Biologji Tesi B Nse njri krah i kromozomit shti gjat, kurse tjetri sht simbolik, kemi t bjm me tipin

n e kromozomeve: a) Akrocentrik b) Telocentrik c) Metacentrik d) Submetacentrik 2. Procesi i oksidimit t amoniumit deri n nitrit dhe nitrat sht i njohur si: a) Amonifikim b) Nitrifikim c) Denitrifikim d) Transaminim 3. Cila nga kto baza azotike nuk merr pjes n ndrtimin e molekuls s AND-s a) Adenina b) Guanina c) Uracili d) Timina 4. Pjesa e AND-s e cila prmban udhzime n form t programit pr radhitjen e aminoacideve n zinxhirin polipeptid shnohet si : a) Gjen rregullator b) Gjen strukturor c) Gjenotip d) Fenotip 5. Nse radhitja e nukleotideve n njrin zinxhir t AND-s sht A-C-C-T-T-G-A-G-C, radhitja e nukleotideve n zhingjirin tjetr duhet t jet: a) T-G-G-A-A-C-T-C-G b) A-G-G-A-A-C-T-C-G c) T-G-G-A-T-G-T-C-G d) T-G-G-A-A-G-T-C-G 6. Dukuria e krijimit t sinapss n mes t dy kromozomeve homologe dhe formimit t bivalentve ndodh n nnfazn e profazs t quajtur: a) Leptonem b) Zygonem c) Pakinem d) Diplonem 7. Shkaktari i smundjes paraliza e fmijve (poliomieliti) sht : a) Virusi b) Bakteria c) Myku d) Rikecia 8. Cili nga kto procese kryhet ne fazn aerobe t frymmarrjes: a) Glukoliza b) Glukogjenoliza c) Fermentimi alkoolik d) Cikli pentozik 9. Procesi i sintezs s ARN-s nga AND-ja quhet: a) Replikim b) Transplatim c) Transkriptim d) Kodominim 10. Form e veqant e shumimit vegjitativ t likeneve sht me: a) Akinete b) Skafidie c) Soredie d) Kauloide 11. Kmbimi i pjesve n mes kromozomeve johomologe q i takojn qifteve t ndryshme quhet: a) Konjugimi b) Transformimi c) Translokacion d) Inversion 12. Me sistem nervor difuz-rrjetor karakterizohen: a) Grykort b) Insektet c) Bretkort d) Marimangat 13. Sinteza e hormonit melatonin bhet n : a) Hipofiz b) Epifez c) Timus d) Pankreas endokrin 1.

14. Nse radhitja e nukleotideve n njrin varg t AND-s sht G-C-C-T-A-T-C-A, athere radhitja e nukleotideve n ARN njzinxhirshe duhet t jet: a) C-G-G-A-U-A-G-U b) C-G-G-A-U-U-G-U c) C-G-G-A-T-A-C-T d) C-G-G-A-U-A-U-U 15. Cili nga kto grupe t shtazve karakterizohet me vez centrolocite: a) Krimbat parazitar b) Peshqit c) Insektet d) Amfibet 16. Me frytnim t mbrendshm dhe zhvillim t jashtm karakterizohet: a) Peshku b) Bretkoca c) Shpuzori d) Pula 17. Cili pohim sht i sakt pr bimt njkotiledone: a) Kan gjethe me djellzim rrjetor b) Tufat prquese t mbyllura me vendosje t parregullt , krcelli pa kambium c) Rrnja kryesore e qndrueshme d) Lulet 5 ose 4 antarshe 18. Taenia solium sht lloj shtazor q bn pjes n klasn: a) Turbelaria b) Cestoda c) Nematode d) Antozoa 19. N ciln struktur t syrit gjenden shkopinjt dhe konet: a) Retin b) Sklerotide c) Koroide d) Iris 20. Cila nga kto kategori t t sjelljes siguron egzistencn e pasardhsve: a) Sjellja ushqimore b) Sjellja migruese c) Sjellja territoriale d) Kujdesi prindror 21. Cili nga rendet e shnuara m posht prfaqson ujtoksort: a) Chiroptera b) Piciformes c) Squamata d) Anura 22. Oragane homologe n botn shtazore prfaqsojn: a) Kraht e fluturs dhe kraht e pllumbit b) Traket e insekteve dhe mushkrit e gjitarve c) Kraht e lakuruqit dhe pendet e balens d) Kmbt e insektit dhe kmbt e bretkocs 23. Dukuria e ndaljes s rritjes te njeriu (shkurtabiqt) shfaqet si rrjedhoj e paksimit t prodhimit t hormonit t hipofizs: a) Prolaktin b) Somatotrop c) Pankreotrop d) Afrenokortikotrop 24. Cili nga kto lloje karakterizohet me sistem lakunar-t hapur te qarkullimit t gjakut: a) Peshku b) Krmilli i vreshts c) Pula d) Delja 25. Cila sht rruga q ndjek gjaku n qarkullimin e madh? a) Barkushja e majt-aorta-vena kava inferior dhe superio-veshza e djatht b) Barkushja e majt-vena kava inferior dhe superior-veshza e djatht c) Barkushja e djatht-aorta-vena kava inferior dhe superior-veshza e majt d) Barkushja e djatht-aorta-vena kava inferior dhe superior-veshza e djatht