Anda di halaman 1dari 33

ANATOMI & PENGURUSAN JANTUNG

terletak sebelah kiri sedikit dari tengah dada di belakang tulang dada (sternum) jantung orang dewasa mempunyai berat sekitar 300-350g

atas
4 ruang

2 atrium

bawah

2 ventrikel

Septum
Dinding otot yang tebal Membahagikan atrium dan ventrikel kanan dari atrium & ventrikel kiri

Dinding ventrikel adalah lebih tebal berbanding atrium, dan pengecutan dinding ventrikel adalah memastikan darah mengalir. Ventrikel kiri adalah lebih tebal berbanding kanan.

Dinding jantung terdiri daripada 3 lapisan:

Lapisan perikardium terbahagi kepada 3 lapisan:

1. Lapisan luar Perikardium 2. Lapisan tengah Miokardium 3. Lapisan terdalam endokardium

1. Lapisan berserat / fibrosa 2. Lapisan Parietal 3. Lapisan Viseral

Lapisan Berserat / Fibrosa


Lapisan paling luar pembungkus jantung yang melindungi jantung Bersifat sangat keras Bersentuhan langsung dengan bahagian dinding dalam sternum rongga thorax Termasuk penghubung antara jaringan, khususnya pembuluh darah besar yang menghubungkan dengan lapisan ini (vena cava, aorta, pulmonal arteri dan pulmonal vena)

Lapisan Parietal
Bahagian dalam dari dinding lapisan fibrosa

Lapisan Viseral
Lapisan perikardium yang bersentuhan dengan lapisan luar dari otot jantung atau epikardium

Anatomi jantung

Injap-injap
Terletak antara atrium dan ventrikel dan pada arteri-arteri yang terbit daripada jantung, membenarkan pengaliran darah pada satu arah sahaja.
Injap bikuspid Injap trikuspid

SABIT

Pangkal arteri pulmonari dan aorta Menentukan darah yang keluar dari jantung tidak mengalir balik

TRIKUSPID

Terletak di antara atrium kanan dengan ventrikel kanan Menentukan darah yang mengalir masuk ke dalam ventrikel kanan tidak mengalir balik ke atrium kanan Di atrium kiri dengan ventrikel kiri Menghalang pengaliran balik darah dari ventrikel kiri ke atrium kiri

BIKUSPID

Penguncupan jantung(mengepam darah ke seluruh tubuh badan) - sistolik pengenduran jantung(pengisian darah ke dalam jantung dari arteri pulmonari dan vena kava - diastolik. Tekanan darah sistolik - tekanan darah tertinggi yang disukat semasa penguncupan ventrikel.

Tekanan darah diastolik - tekanan darah minimum pada akhir pengenduran ventrikel. Ukuran tekanan darah - unit mm Hg (milimeter merkuri). Tekanan darah normal - 120/80mm Hg.

Jantung mempunyai satu rentak penguncupan secara tetap. sekiranya sistem saraf pada jantung diancam, jantung masih berterusan menghasilkan 'nerves impulse' menyebabkan ia menguncup secara serentak.

keadaan autoritma - sinoatrial node (S-A node) dan tisu jantung mempunyai ciriciri ini. S-A node - bahagian belakang dinding atrium. Daripada S-A node kardiak atau denyutan saraf merebak ke seluruh atria

atria menguncup terlebih dahulu, menghantar kandungan ke ventrikel. denyutan daripada atria mengaktifkan kawasan khusus lain pada jantung dikenali sebagai atrio ventrikel node (AV node). Ia terletak pada atrium kanan.

1.

Elektrokardiogram (ECG) ialah rakaman aktiviti elektrik jantung. penyakit jantung iskemia. sangat berguna - pesakit yang pernah mengalami serangan jantung atau sedang menderita sakit dada. ujian asas yang bagus - perbandingan pada masa hadapan.

sesuatu yang normal- pesakit jantung. Penyakit struktur jantung - pembesaran ruangruang jantung / penebalan otot-otot jantung. Keabnormalan ritma degupan jantung laju/ perlahan.

Turutan setiap degupan jantung. Terbahagi kepada tiga bahagian:

"sistol atrium" (atrial systole), b) "sistol ventrikel" (ventricular systole) c) "diastol kardiak sepenuhnya" (complete cardiac diastole).
a)

Sistol atrium - pengecutan kedua-dua atrium sistol ventrikel - pengecutan kedua-dua ventrikel diastol kardiak - pengenduran keseluruhan otot-otot jantung.

Apabila sistol atrium berlaku, injap atrioventrikular (atrioventricular valves) akan terbuka. Darah dipam masuk ke dalam ventrikel. Apabila sistol atrium berakhir, sistol ventrikel pula bermula.

Tekanan tinggi dalam ventrikel menyebabkan injap atrioventrikular tertutup, dan injap sabit (semilunar valves) terbuka. darah - dipam ke dalam aorta dan arteri pulmonari tetapi tidak ke dalam atrium

Diastol kardiak berlaku setelah darah dipam keluar dari jantung. darah di dalam aorta - mengalir balik ke dalam jantung, tetapi ini tidak berlaku kerana penutupan injap sabit. Bunyi jantung - penutupan injap atrioventrikular (bunyi pertama) dan penutupan injap sabit (bunyi kedua).

Sistem Kitaran
Kitaran Pulmonari Kitaran Sistemik

(peredaran darah) Arteri, Vena dan Kapilari (salur darah)

EMPAT RUANG JANTUNG


Artium kanan Menerima darah yang kurang beroksigen daripada tisu - tisu tubuh Artium kiri Menerima darah yang kaya dengan oksigen dari paru paru. Ventrikel kanan Ventrikel kanan mengepam darah ke paru-paru Ventrikel kiri. Mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh.

PEREDARAN DARAH
Terbahagi kepada dua: Kitaran Sistemik 1. Darah beroksigen serta nutrien di bawa ke organ-organ badan dan membawa darah nyahoksigen kembali ke jantung. Kitaran Pulmonari 1. Darah nyahoksigen ke paru-paru untuk pertukaran gas sebelum darah beroksigen dikembalikan ke jantung

Peredaran darah

4/13/2013

Anatomi & Fisiologi T6

30

SALUR DARAH
Terdiri daripada Arteri, Vena dan Kapilari. Salur darah membolehkan darah mengalir dan melengkapi peredaran dari jantung ke tisu dan kembali semula ke jantung.

Ciri Saiz Lumen Ketebalan dinding Fungsi

Arteri Kecil Tebal

Vena Besar Nipis

Kapilari Kecil Sangat nipis ( 1 lapisan sel sahaja)

Membawa darah Membawa darah Menyambungka beroksigen ke terdeoksigen n arteri dan seluruh sel badan kembali ke kapilari (kecuali arteri jantung (kecuali pulmonari) vena pulmonari)

Aliran darah
Tekanan darah Injap

Laju
Tinggi Tiada

Perlahan
Rendah Injap sabit

Laju
Tinggi Tiada