BAHAGIAN A SKRIP LAKONAN CERITA BERASASKAN BONEKA TAJUK: SANG KANCIL,KURA-KURA DAN MONYET.

Pada suatu hari Sang Kancil sedang berjalan-jalan di kebun buah-buahan dan sayursayurannya bersama rakannya Sang Kura-kura. Sedang asyik mereka menikmati buahbuahan di situ, tiba-tiba datang Sang Monyet yang kelihatan amat kelaparan sekali. Sang Monyet : "Tolong, tolong, aku amat lapar sekali. Sudah beberapa hari aku tak makan”. "Bolehkah kiranya kamu berdua berikan sedikit buah-buahan untuk aku makan.

Sang Kancil dan Sang Kura-kura berasa amat sedih dan kasihan melihat keadaan Sang Monyet seperti itu. Sang Kancil Sang Monyet : "Baiklah Monyet, ambillah apa saja yang kau mahu". : "Terima kasih Kancil, terima kasih Kura-kura".

Melihatkan pepohon buah-buahan yang merimbun di hadapannya, mulalah Sang Monyet berasa tamak. Tiba-tiba dia ternampak akan pokok cili yang ranum dengan cilicili yang merah menyala. Sang Monyet Sang Kura-kura : "Aku mahu itu, aku mahu itu!". :"Jangan Monyet, nanti kau yang menanggung pedihnya".

mana air. pilihlah buah yang lain". air. Pedas!!!".Sang Kancil Sang Monyet :"Betul tu Monyet. Sang Monyet terus meluru ke arah pokok cili. Dengan muka yang merah kerana menahan Sang Monyet berlari mencari air bagi menghilangkan pedas di lidahnya itu. . pedas!!!. Dia memetik cili-cili yang merah menyala itu dan terus memakannya dengan gelojoh. aku tak peduli. KURA-KURA DAN MONYET. Aku mahu buah itu juga". Dengan tidak mempedulikan amaran Sang Kancil dan Sang Kura-kura. air. sambil Sang Kancil dan Sang Kura-kura menggeleng-gelengkan kepala mereka. Tiba-tiba Sang Monyet menjerit. :"Ah. Sang Monyet : "Pedas!!!. TAMATLAH KISAH SANG KANCIL.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful