BAHAGIAN A SKRIP LAKONAN CERITA BERASASKAN BONEKA TAJUK: SANG KANCIL,KURA-KURA DAN MONYET.

Pada suatu hari Sang Kancil sedang berjalan-jalan di kebun buah-buahan dan sayursayurannya bersama rakannya Sang Kura-kura. Sedang asyik mereka menikmati buahbuahan di situ, tiba-tiba datang Sang Monyet yang kelihatan amat kelaparan sekali. Sang Monyet : "Tolong, tolong, aku amat lapar sekali. Sudah beberapa hari aku tak makan”. "Bolehkah kiranya kamu berdua berikan sedikit buah-buahan untuk aku makan.

Sang Kancil dan Sang Kura-kura berasa amat sedih dan kasihan melihat keadaan Sang Monyet seperti itu. Sang Kancil Sang Monyet : "Baiklah Monyet, ambillah apa saja yang kau mahu". : "Terima kasih Kancil, terima kasih Kura-kura".

Melihatkan pepohon buah-buahan yang merimbun di hadapannya, mulalah Sang Monyet berasa tamak. Tiba-tiba dia ternampak akan pokok cili yang ranum dengan cilicili yang merah menyala. Sang Monyet Sang Kura-kura : "Aku mahu itu, aku mahu itu!". :"Jangan Monyet, nanti kau yang menanggung pedihnya".

KURA-KURA DAN MONYET.Sang Kancil Sang Monyet :"Betul tu Monyet. Sang Monyet : "Pedas!!!. . Dia memetik cili-cili yang merah menyala itu dan terus memakannya dengan gelojoh. Pedas!!!". Dengan tidak mempedulikan amaran Sang Kancil dan Sang Kura-kura. mana air. Dengan muka yang merah kerana menahan Sang Monyet berlari mencari air bagi menghilangkan pedas di lidahnya itu. Sang Monyet terus meluru ke arah pokok cili. pedas!!!. air. pilihlah buah yang lain". :"Ah. sambil Sang Kancil dan Sang Kura-kura menggeleng-gelengkan kepala mereka. aku tak peduli. air. TAMATLAH KISAH SANG KANCIL. Tiba-tiba Sang Monyet menjerit. Aku mahu buah itu juga".

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful