Anda di halaman 1dari 8

Analiza SWOT pentru leul romanesc

Analiza SWOT(Strenghts,Weaknesses,Opportunities,Threats) pune in evidenta punctele tari si slabe asociate cu oportunitatile si amenintarile existente la un moment dat.

Leul romanesc este unitatea monetara a Romaniei. Un leu este subdivizat n 100 bani. Pe 1 iulie 2005, Romnia a realizata o reform monetar, schimbnd leul anterior cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL.

Romnia a intrat n Uniunea European pe 1 ianuarie 2007i este de ateptat s treac la moneda unic european, EURO, dup 2016. Autoritatea care emite moneda in Romania este Banca Nationala a Romaniei.

In realizarea analizei SWOT a leului trebuie sa se tina seama de criza economica cu care s-a confruntat Romania,dar si alte tari din intreaga lume. Astfel, 2012 nu a fost un an uor pentru moneda naional. Lipsa de ncredere a investitorilor, determinat de tensiunile de pe scena politic, dar i de incertitudinea n evoluia economiei romneti, a dus n acest an ,leul la minime istorice n raport cu principalele valute.

Puncte tari (sthrengts)


Se previzioneaza ca anul 2013 va fi un an mai bun pentru moneda nationala, comparativ cu anul anterior,situatie confirmata de trendul de apreciere devenit vizibil in ultima perioada. La inceputul anului 2012 un euro era cotat la 4,3219 lei.Pe parcursul anului moneda nationala a suferit mai multe modificari ilustrate in graficul de mai jos, prin comparatie cu alte monede influente.

Leul a ramas moneda cu cea mai mare crestere fata de euro,din Uniunea Europeana. Luna februarie a adus destule turbulente pe pietele financiare, astfel ca euro a avut o performanta slaba, depreciindu-se fata de majoritatea monedelor, insa leul a crescut in februarie cu circa 0,5% in fata monedei unice europene.

Specialistii sustin ca luna februarie a fost agitata pe pietele financiare si, din cate se intrevede in prezent, martie se va mentine in aceeasi nota; daca leul va reusi sa ramana in intervalele in care evolueaza in prezent fata de euro si, respectiv, fata de dolarul american, va fi o performanta apreciabila.

Puncte slabe (weaknesses)


Moneda nationala are si puncte slabe care pot fi concretizate mai ales in instabilitatea de care a dat dovada in perioada crizei financiare. Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro. Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.

Oportunitati(Opportunities)
Dupa ce a atins noi maxime istorice in 2012, cursului euro/leu incheie anul intr-o nota de usoara apreciere. Pe termen scurt, analistii par sa fie de acord ca leul s-ar putea mentine aceasta tendinta. Pe termen lung insa, evolutia cursului este mai putin predictibila si pot aparea surprize. Urmatoarele luni ar putea sa continue in aceeasi nota usor pozitiva pentru leu. Chiar daca nu se asteapta la reveniri spectaculoase ale monedei nationale, analistii sunt de acord ca exista o impresie general favorabila a investitorilor asupra Romaniei.
Putem vedea leul castingand teren in continuare, pe fondul revenirii unei parti a sumelor de circa 1,5 miliarde euro ce insumeaza scaderile detinerilor investitorilor straini in titluri de stat locale din primele 9 luni ale lui 2012. Cu toate acestea, suntem precauti asupra unui scenariu de intarire semnificativa a leului, au precizat analistii ING Bank. Randamentele mari la titlurile de stat in conditiile unei lichiditati mari ar putea sustine in continuare apetitul investitorilor pentru aceste active. In acest context, nu eliminam posibilitatea ca nivelul cursului sa scada temporar sub 4,47 lei pentru un euro, au precizat analistii Raiffeisen Bank.

Amenintari (Threats)
Asa cum experienta a aratat si in anii anteriori, atitudinea pozitiva a investitorilor ar putea sa se schimbe in orice clipa, iar fundamentele economice ale Romaniei nu sunt in masura sa sustina o apreciere pe termen lung a monedei nationale. ING Bank a majorat prognoza pentru finalul lui 2013, de la 4,55 lei pentru un euro la 4,75 lei pentru un euro. Leul ar putea evolua in intervalul 4,4 4,7 in anul 2013, pe fondul unui mediu politic intern mai stabil decat in 2012, dar a unor plati importante ale BNR si ale Ministerului de Finante catre FMI. O depreciere brusca a leului va fi evitata si in viitor, deoarece inflatia se va situa in continuare peste tinta BNR, iar economia romaneasca va ramane sensibila la miscarile cursului de schimb, au precizat economistii BCR.

In cel mai pesimist scenariu, moneda nationala ar putea incheia anul la un nivel de 4,75 lei/euro.