Anda di halaman 1dari 8

Masa Topik ini akan memberikan anda beberapa idea tentang pengajaran pengukuran masa untuk anak-anak muda.

Selain kemahiran kefahaman asas dalam memberitahu masa, topik ini juga meliputi sejarah memberitahu masa serta strategi pengajaran dan pembelajaran ukuran masa. Khususnya, kemahiran matematik utama yang berkaitan dengan ukuran masa adalah seperti yang dinyatakan di bawah: (a) Beritahu masa dan peristiwa-peristiwa hari; (b) Namakan hari-hari dalam seminggu; (c) Namakan bulan pertama tahun ini, dan (d) Membaca dan menulis masa

Anda akan mendapati bahawa dengan mengikuti topik ini dengan langkah demi langkah pendekatan, ia akan menjadi mudah untuk belajar idea-idea pengajaran ukuran masa terutama kepada tadika atau murid-murid pra-sekolah. Terdapat banyak contoh pengajaran aktiviti dalam topik ini. Mereka telah direka untuk aplikasi dalam bilik darjah menggunakan bahan-bahan konkrit melalui kaedah praktikal termasuk kaedah inkuiri-penemuan, demonstrasi, simulasi, dan lain-lain siasatan penemuan kaedah meliputi aktiviti-aktiviti seperti merancang, menyiasat, menganalisis dan menemui. Aktiviti-aktiviti di dalam bab ini akan membimbing anda tentang bagaimana untuk mewujudkan persekitaran bilik darjah yang kondusif untuk mengajar topik "Masa lebih cekap. Satu perbincangan mengenai sejarah masa pengukur, konsep peristiwa sehari, memberitahu masa, hari-hari dalam seminggu, bulan-bulan tahun dan kalendar, dan lain-lain adalah dimasukkan. Selain tangan-bahan seperti jam dinding, model jam dan kalendar, anda juga digalakkan untuk mencari bahan-bahan lain seperti kalendar dalam talian atau tugas dari laman web untuk membuat pengajaran anda lebih

menarik, bermakna dan menyeronokkan. Terdapat banyak jenis tugas yang sesuai sebagai aktiviti pengukuhan seperti permainan dan lagu-lagu dan sampel lembaran kerja disediakan juga. Mengisi topik ini akan membuat anda lebih yakin dalam pengajaran pengukuran masa.

Pembangunan Sejarah Mengukur Masa Manusia prasejarah datang dengan satu kaedah yang sangat primitif masa pengukur oleh pemerhatian mudah bintang, perubahan musim, serta siang dan malam. ia adalah perlu bagi mereka untuk merancang aktiviti mereka berpindah-randah, pertanian, perayaanperayaan suci, dan lain-lain Sebelum jam dan jam tangan wujud, ukuran awal masa telah dibuat menggunakan jam matahari (lihat Rajah 8.1), hourglass, jam pasir, jam lilin dan jam air. Pada zaman awal, pelopor kepada jam matahari adalah tiang dan kayu, serta, objek yang lebih besar seperti piramid dan lain-lain struktur yang tinggi. Kemudian, lebih formal jam matahari dicipta. Ia adalah umumnya cakera pusingan ditandakan dengan waktu seperti jam. Walau bagaimanapun, jam jam matahari purba Mesir (3100 SM) bentuk agak berbeza daripada jam matahari Cina (1100 B.C.).

The hourglass digunakan di England 1200 tahun lalu adalah terdiri daripada dua bulat mentol kaca dihubungkan dengan leher yang sempit kaca di antara mereka. apabila hourglass telah dibongkarkan, jumlah yang diukur zarah pasir mengalir melalui dari atas ke bawah mentol kaca (lihat Rajah 8.3).

Satu lagi alat purba untuk masa pengukur adalah jam air atau clepsydra ditunjukkan dalam Rajah 8.3, yang dijumpai semasa tamadun Rom (200BC). Ia adalah satu bekas sama rata ditandai dengan muncung di mana air menitis keluar. Seperti air menitis keluar dari bekas, kita boleh ambil perhatian apa masa ia adalah dengan melihat paras air terhadap tanda-tanda. Jam lebih maju dikenali sebagai jam mekanikal, yang digunakan berat atau springs, datang ke kewujudan dalam 1300-an. Pada mulanya, mereka tidak mempunyai wajah dan jam tidak atau tangan minit, sebaliknya mereka melanda loceng setiap jam. Kemudian, jam dengan jam, dan kemudian tangan minit, mula muncul. Dalam jam, 1400-an dengan tangan mereka dikawal oleh pegas bergelung telah dibuat. Dengan penemuan ini, jam yang lebih kecil dan jam tangan kemudian telah dibuat. Pada tahun 1656, Christian Huygens mencipta jam yang digunakan berat dan berayun bandul, dikenali sebagai jam bandul. Ini jam lebih tepat berbanding jam sebelumnya. Kemudian, pada 1761, John Harrison akhirnya berjaya di mencipta jam kecil yang cukup tepat untuk digunakan untuk pelayaran di laut. ini menonton poket kecil bertahan hanya 5-6 minggu. Pada awal tahun 1800, Eli Terry maju mesin, corak, dan teknik yang dihasilkan bahagian jam yang adalah betul-betul sama. Ini mendorong harga jam cara turun rendah dan dibenarkan orang biasa untuk memiliki sekurang-kurangnya satu masa penyimpanan perantiPembangunan Sejarah Kalendar Kalendar tertua DALAM Sejarah Telah direka oleh Yang orang-orang di sekitar Komplek 4000BC. IA Hanya mempunyai 360 hari, asid dan alkali Mengikut pergerakan Matahari. la kemudiannya diubah suai dan diperbaiki oleh Yang orang Rom. Kalendar Roman (46BC) Yang terkandung 365 hari setahun DALAM DENGAN Satu hari ditambah pada bulan Februari Links Setiap Empat Tahun. SETIAP bulan mengandungi 30 ATAU 31 hari, kecuali Saksikan bulan Februari, DENGAN 28 hari DALAM normal

Tahun dan 29 hari Saksikan Tahun Lompat.

Orang China dan Saudi juga mencipta kalendar mereka sendiri yang berdasarkan kepada pergerakan bulan. Kedua-dua kalendar telah dibahagikan kepada 12 bulan dengan setiap bulan mengandungi sama ada 29 atau 30 hari. Kalendar Arab atau Islam kalendar (iaitu Taqwim Hijrah bermula dengan bulan Muharram sebagai yang pertama bulan dan berakhir dengan bulan ke-12, Zulhijjah). Pada tahun 1852, Pope Gregory XIII direka semula kalendar Roman untuk menjadi yang baru kalendar dikenali sebagai kalendar Gregory. Satu tahun telah dibahagikan kepada 52 minggu. Setiap minggu terkandung tujuh hari bermula dari hari Ahad dan berakhir pada Sabtu. Terdapat 12 bulan dalam satu tahun bermula dari Januari dan berakhir pada Disember. Kalendar ini adalah salah satu yang paling popular dan diterima secara umum sebagai kalendar rasmi di seluruh dunia hari ini. Rajah 8.4 menerangkan pembangunan kronologi kalendar bermula dari Mesir Purba di 3100BC sehingga Eropah pada 1582AD.

Masa Hari Kanak-kanak mula belajar tentang masa dengan memberitahu masa waktu siang hari iaitu dan waktu malam. Ini boleh dilakukan dengan mengaitkan pelbagai frasa-frasa yang menandakan masa ke mereka rutin harian. 8,2? TOPIK 8 PENGAJARAN PENGUKURAN OF TIME 162 PAGI? Saya bangun pada waktu pagi. ? Norli pergi ke sekolah pada waktu pagi. ZUHUR? Ia adalah tengah hari. Saya di sekolah. ? Norli belajar matematik di sekolah pada tengah hari. PETANG? Saya mempunyai makan tengah hari saya di sebelah petang.

? Norli pergi rumah pada sebelah petang. MALAM? Saya bermain bola sepak pada waktu petang. ? Norli pergi ke taman pada sebelah petang. MALAM? Saya melakukan kerja rumah saya pada waktu malam. ? Norli menonton televisyen pada waktu malam. Tengah malam? Kami akan tidur nyenyak pada tengah malam. Untuk mengukuhkan penggunaan frasa masa yang betul yang disebutkan di atas, mengambil beberapa gambar dan melekat mereka di atas kapal dalam urutan, bermula dari waktu siang hingga ke malam pada bila-bila masa. Anda digalakkan untuk menggunakan gambar yang sesuai untuk menggambarkan peristiwa berlaku pada masa itu mengikut masa yang diberikan (lihat Rajah 8.5). memberitahu Masa Bagaimana kita mula mengajar tadika atau anak-anak muda untuk memberitahu masa? Pertama, biarkan mereka melihat kembali gambar-gambar yang digunakan untuk mengajar mereka bagaimana untuk memberitahu masa hari yang digunakan dalam pelajaran sebelumnya. Kemudian, mengajar mereka bagaimana untuk mengatakan masa yang ditunjukkan pada jam muka yang diberikan dalam gambar. Oleh kerana mereka mampu untuk mengira dari 1 ke 12, kanak-kanak perlu mempunyai kesukaran memberitahu masa walaupun mereka biasanya tidak digunakan untuk memberitahu masa tetapi pada peringkat ini.

Seterusnya, memperkenalkan tangan minit dan tangan jam pada muka jam. Lihat Rajah 8.6

Adakah mereka mengira minit pada jam dalam 5S dan menunjukkan kepada mereka bahawa setiap kali tangan minit pergi satu pusingan lengkap dari nombor "12 untuk" 12 , yang jam tangan bergerak ke nombor seterusnya. Kemudian, menunjukkan bahawa setiap kali bergerak tangan jam ke nombor lain, tangan minit adalah pada nombor 12.

Menyenaraikan beberapa aktiviti atau peristiwa hari kanak-kanak selalu lakukan. Jelaskan bagaimana untuk menjalankan pengajaran yang berkesan kepada pengajaran murid-murid anda bagaimana untuk memberitahu masa. SENDIRI PEMERIKSAAN 8.1? TOPIK 8 PENGAJARAN PENGUKURAN MASA 164 Apabila tangan minit berada di nombor 12, ia dipanggil pukul (daripada jam) dan kita membaca masa sebagai nombor bahawa tangan jam itu menunjuk kepada, seperti, 7 oclock, sebagai contoh. Mereka membina pemahaman mereka tentang ukuran masa dengan merujuk berulang kepada jam, menggunakan kedudukan tangan untuk jam dan minit seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 8.7.

Pengajaran pengukuran masa memerlukan berulang-ulang hands-on eksperimen. Terdapat banyak jenis atau muka jam berganda manipulasi untuk digunakan di dalam kelas. Orang-orang yang lebih baik mempunyai tangan menjurus bersama-sama supaya berputar tangan minit satu putaran penuh menyebabkan tangan jam untuk bergerak dari satu jam ke depan. Kanak-kanak perlu menjawab soalan-soalan tentang masa yang ditunjukkan pada jam, dan mencatatkan tindakbalas mereka, bermula dengan nilai jam. Mereka juga perlu diajar bagaimana untuk menetapkan jam mengikut masa yang diberikan oleh beralih tangan jam. Bincangkan jam tangan yang berbeza (contohnya jam, menonton, pemasa, hourglass. Panduan mereka mengenali jenis jam tangan yang mereka mempunyai di rumah. Biarkan kanak-kanak reka bentuk carta yang memaparkan penemuan mereka. Kemudian, menunjukkan beberapa instrumen yang terawal untuk mengukur masa dengan menggunakan persembahan PowerPoint pada jam matahari, jam lilin, Jam pasir, dll).

Tempoh masa Rajah 8.10: Masa sekeping? hourglass yang Pernahkah anda melihat instrumen di atas sebelum ini? Bolehkah anda memikirkan sambungan kepada topik ini? Tempoh masa adalah satu konsep yang sukar untuk mengajar kerana keadaan berbeza begitu banyak dari satu keadaan kepada keadaan yang lain. Terdapat, bagaimanapun, beberapa aspek kanak-kanak kehidupan di sekolah dan di rumah di mana masa berlalu adalah penting. Pada mulanya, anda lakukan tidak perlu menyatakan tempoh masa dalam beberapa minit atau saat khusus. pada ketika ini masa, hanya membiarkan mereka tahu tentang peredaran masa dan perbandingan di antara berlalu Pengajaran masa menggunakan muka jam bulat dengan jam dan minit tangan akan membuat ia lebih mudah untuk kanak-kanak untuk mempelajari pengukuran masa. Bincangkan. SENDIRI CHECK 8,2? TOPIK 8 PENGAJARAN PENGUKURAN OF TIME 166 kali untuk acara-acara jangka pendek dan lagi masanya peristiwa (di mana, anda boleh mengajar mereka menyatakan tempoh masa dalam jam). Peristiwa dalam kehidupan seharian yang membantu kanak-kanak untuk memahami konsep tempoh masa termasuk yang berikut: (a) Berlalu masa untuk: (i) Makan (cth. nasi goreng, pizza, donat); (ii) Sebuah filem / video / televisyen menunjukkan; (iii) Satu permainan bola sepak (atau permainan lain); (iv) Running seluruh bidang (dan jarak lain); (v) tidur; (vi) kelas Pelbagai di sekolah. (b) masa yang lebih panjang untuk: (i) Seorang bayi yang dilahirkan;

(ii) anak ayam akan menetas; (iii) Bean tumbuhan untuk berkembang tinggi meter. Bolehkah anda memberi beberapa contoh yang lebih sesuai bagi kedua-dua jenis tempoh masa? Tanya anak-anak anda untuk menganggarkan tempoh masa atau tempoh masa dalam jam.

Hari-hari awal minggu dengan hari Ahad, Isnin, betul-betul sehingga hari Sabtu. anda digalakkan untuk memperkenalkan hari-hari dalam seminggu dengan menggunakan kalendar. lebih persembahan menarik, klik pada mana-mana kalendar yang menarik di web seperti Kalendar untuk tahun 2012 (Amerika Syarikat), Utusan Malaysia Online, dan lain-lain Cari kalendar online menarik dari mana-mana laman web yang sesuai untuk menjadi digunakan apabila memperkenalkan seksyen ini di dalam kelas. Adakah persembahan slaid dan berbincang dengan rakan-rakan anda. AKTIVITI 8.1 TOPIK 8 PENGAJARAN PENGUKURAN MASA? 167 Kemudian, mempunyai anak-anak nama hari dalam seminggu pada kalendar dan menyanyi "7 hari dalam seminggu song. Guru boleh membuat kad nama besar untuk hari-hari minggu dan mempunyai anak-anak memegang mereka apabila mereka membaca hari-hari dalam seminggu. Kanak-kanak juga boleh perarakan dengan kad bersama-sama dengan muzik dan menyanyi "Hari-hari minggu lagu terlalu (Lihat Rajah 8Perbendaharaan kata penting yang anda perlu untuk digunakan dalam pengajaran hari-hari dalam seminggu termasuk kata-kata ini:

hari ini Esok Semalam SEHARI selepas SEHARI rasaya Contoh-contoh berikut menunjukkan bagaimana kita menggunakan kata-kata ini dalam situasi kehidupan harian.11)