Anda di halaman 1dari 5

FASA Mobiliti ( 5 minit )

STRATEGI/ AKTIVITI Memanaskan badan 1.Mobiliti

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI

CATATAN

. Guru memegang kad


warna iaitu merah, hijau, kuning dan biru. . Guru menunjukkan secara rawak. . Apabila guru menunjukkan kad bewarna merah murid akan berlari dan berkumpul di dalam gelung bewarna merah. . Aktiviti ini diulangi sebanyak 3 kali.

. Gelung
plastik

. Kad
warna . Kon

2.Regangan spesifik

. Berdiri tegak. . Kaki dibuka seluas


bahu. . Tangan dibengkokkan dan diletakkan di pinggang. . Guru memberi arahan menulis nombor bermula daripada kepala,bahu, pinggang, paha dan kaki. Cth: 20+5=25

. Wisel . Kon

. Menulis
nombor menggunakan anggota badan

Perkembangan ( 13 minit )

Langkah 1 a)Meleding dan membongkok secara individu . Meleding ke belakang . Meleding sisi a) Meleding dan membongkok secara individu Meleding ke belakang . Berdiri tegak. . Sebelah kaki dibawa ke hadapan dan dijingkitkan. . Bawa dada ke hadapan. . Tangan dilurus dan dibawa ke belakang. Meleding ke sisi . Berdiri tegak. . Buka kaki seluas bahu. . Bengkokkan badan ke sebelah kiri dan kanan . Tangan diluruskan. Membongkok ke hadapan . Berdiri tegak. . Kaki dirapatkan. . Bengkokkan badan ke bawah . . Sentuh hujung kaki dengan tangan.

. Wisel

Langkah 2 b)berpasangan b) Meleding dan membongkok secara . Meleding berpasangan berpasangan membelakang Meleding berpasangan -kan kawan membelakangkan . Meleding sisi kawan berpasangan . Berdiri tegak . Membongkok membelakangkan sambil kawan. memegang . Sebelah kaki dibawa bahu kawan ke hadapan dan dijingkitkan. . Bawa dada ke hadapan. . Tangan dilurus dan dibawa ke belakang dan menyentuh tangan kawan. Meleding sisi berpasangan . Berdiri tegak sebelah menyebelah kawan. . Buka kaki seluas bahu. . Bengkokkan badan ke sebelah kiri dan kanan. . Tangan diluruskan dan menyentuh tangan kawan.

. Wisel

Membongkok sambil memegang bahu kawan . Berdiri tegak menghadap kawan. . Buka kaki seluas bahu. . Bengkokkan badan ke hadapan. . Tangan memegang bahu rakan.

Kemuncak ( 7 minit )

Permainan kecil Permainan siapa cepat dia hebat

. Meleding dan
membongkok dengan menggunakan bola dalam kumpulan. . Berdiri tegak. . Buka kaki seluas bahu. . Pegang bola dengan dua belah tangan. . Lengan diluruskan. . Bawa badan dan lengan ke belakang untuk menghantar bola. . Pindahkan bola ke belakang secara berselang-seli, membongkok dan meleding. . Perlakuan ini dilakukan sebanyak tiga ulangan. . Kumpulan pertama yang berjaya menghabiskan semua peserta dikira pemenang.

. Skitel . Wisel . Bola

Penutup ( 5 minit )

Gerak kendur otot Renjatan elektrik

. Berdiri tegak . Buka kaki seluas bahu. . Tangan di sisi. . Seluruh anggota badan
digoyangkan bermula dari kaki, pinggang tangan dan kepala. . Bertahan dalam kiraan empat.

Pemulihan pernafasan

. Berdiri seluas bahu. . Tarik nafas melalui

hidung. Hembus dalam . Hembus melalui mulut air dan getarkan bibir. . Ulang aktiviti ini sebanyak 3 kali. Refleksi . Soal jawab Apakah aspek keselamatan dalam aktiviti meleding dan membongkok?

. Memakai pakaian yang


bersesuaian . Membuat regangan dengan betul . Melakukannya mengikut fasa demi fasa.