Anda di halaman 1dari 2

7.40-8.

00 pagi TUNJANG/ MASA RUTIN DAN PERBUALAN PAGI (30 min)

PERSEDIAAN KELAS PERSEDIAAN P&P PERKARA Rutin kelas : 1.1 Murid berkumpul: Membaca doa,melafaz syahadah,ucap selamat dan catat kehadiran. Perbualan pagi : 2.1- Guru bertanya khabar kepada murid-murid. 2.2- Guru mengulangi isi pelajaran semalam 2.3- Guru merangsang murid mengulangi nyanyian Kutanam pokok bunga Standard Pembelajaran: Aktiviti: (BI 1.4.2) Listen to and follow 3.1- Teacher shows the flower simple instruction. 3.2- Children colour the pictures of e.g:Please stand up flower: Hibiscus- red Objektif: Jasmine white Children can follow simple Orchid purple instruction Sunflower- yellow Standard Pembelajaran: BM 3.3.3 Menyebut huruf konsonon dalam perkataan yang ditunjukkan BM 4.2.6 Menyalin perkataan dengan cara yang betul. Objektif: Murid dapat menyebut huruf konsonan dalam perkataan yang ditunjukkan dan dapat menyalin perkataan (nama-nama bunga) dengan cara yang betul. Aktiviti: 4.1- Guru menunjukkan slaid bunga. 4.2- Murid mengeja dengan bimbingan guru akan namanama bunga tersebut seperti bunga mawar,melati,matahari,orkid dan sebagainya. 4.3- Guru merangsang murid menyatakan akan nama-nama huruf konsonan yang ditunjukkan. 4.4- Murid menulis perkataan bagi nama-nama bunga terebut.

CATATAN/BAHAN IMPAK TH L P J H J 15 10 25

MODUL TERAS BAHASA INGGERIS (30 minit)

BBM Flash card worksheets

MODUL BERTEMA BAHASA MALAYSIA (60 minit)

BBM: Carta alam sekitar Lembaran kerja TYDS: 2.3.7 Bercerita dan memberi pendapat NILAI: Menghargai alam sekitar.

30 Minit

5.0 REHAT DAN KEBERSIHAN DIRI

TUNJANG/ MASA MODUL BERTEMA Bahasa Inggeris (30 minit)

PERKARA Standard Pembelajaran: BI 3.4.1 Read simple sentences with assistance Objektif: Children can write simple words in neat and legible print. Aktiviti: 6.1- Teacher show the sentences for flower. Example: Flower A flower. What is this? This is a flower.

CATATAN/BAHAN IMPAK BBM: Carta bunga TYDS: 2.3.7 Bercerita dan memberi pendapat NILAI: Mengamalkan cara memelihara alam sekitar yang bersih.

MODUL BERTEMA Fizikal dan Estetika (40 minit)

Standard Pembelajaran: PFK 5.1.3 Mengenalpasti objek atau bahan yang boleh mendatangkan bahaya di lokasi berikut: a.Rumah b.sekolah c.taman permainan d.tempat awam Objektif: Diharapkan murid dapat mengamalkan akan cara-cara menjaga keselamatan ditempattempat seperti di atas.

7.1- Guru merangsang murid menyatakan akan bahaya yang ada di sekeliling. 7.2- Guru menyatakan akan objek atau bahan yang boleh mendatangkan bahaya pada tumbuhan berbunga: Berduri Tidak berduri Beracun bergetah

BBM: Slide power point Kad imbas

AKTIVITI PENAMAT (10 init)

8.1- Guru bersoaljawab tentang aktiviti yang telah dijalankan. 8.2- Guru merangsang murid menyatakan akan keperluan menjaga alam sekitar (bunga) 8.3- Bacaan doa penutup,bersalam sambil selawat. 1. 2. 3. 4. Persediaan RPH Persediaan BBM Perekodan dan fail Kecerian kelas

***12.00 tgh 2.00 petang: