Anda di halaman 1dari 6

9/3/2009

MOHAMED NAIM DAIPI

www.saujana.sg

Osman menyerahkan semua pendapatannya ..................... isterinya. Banduan itu akan dipindahkan ke Penjara Changi ..................... hari esok. Pawagam itu akan menayangkan cerita itu ................. pukul satu hingga empat petang. Berserahlah ................. Tuhan jika segala usaha telah kamu kerjakan.

5 Dia terima bungkusan ............. sahabatnya yang tinggal di Australia. 6 Pada minggu hadapan, semua kereta yang datangnya ...................... Malaysia akan dikenakan bayaran tol. 7 Pertunjukan sarkas ................... Negara Perancis itu akan dimulakan pada pukul tiga petang ini. 8 Dia mengetahui bahawa jarak ................. bandar ini ke bandar itu kira-kira sepuluh kilometer.

1 Lelaki yang berjambang itu menetap ................... Geylang.

5 Baju yang diperbuat ................. kulit kangaru itu telah diberikan kepada Lukman. 6 Ibu membahagikan kuih-muih yang dimasaknya itu ................... kawannya. 7 Dia dihantar lagi .................. hospital yang terletak di bandar raya itu kerana penyakitnya belum sembuh. 8 ............. membazir waktu di bawah kolong ini, ada baiknya kamu bergiat di kelab masyarakat.

2 Posmen menyerahkan surat itu ...................... kakak saya. 3 Wanita yang mengangkat bagasi itu akan menginap .............. Hotel Asean. 4 Jiran saya akan berhijrah ................... Australia pada akhir bulan ini.

9/3/2009

1 Taman yang dibina di kawasan itu ..................... orang ramai. 2 Pekerja-pekerja itu membetulkan paip gas yang bocor itu ................... tengah malam. 3 Kerosakan yang dilakukan .................. kanak-kanak nakal itu bernilai empat puluh ribu dolar. 4 Dia berkelah di Pantai Changi .................... guru dan kawan-kawan sedarjahnya.

5 Daud digalakkan oleh bapanya supaya belajar sungguh-sungguh ............ ke peringkat universiti. 6 Penjahat itu ditangkap ................ polis kerana memukul pekedai itu dengan kayu. 7 Masakan yang sedang disaji oleh ibu itu .................... majlis kesyukuran kerana kejayaan abang saya. 8 ................... wajah yang gembira, petani itu menerima hadiah yang diberikan oleh ketua kampung.

Kesesakan jalan raya .............. Lorong Bengkok telah dapat diatasi. Kapal perang Amerika itu akan meninggakan Pelabuhan Singapura ................... hari Isnin. Dia menunggu kakaknya di hadapan perpustakaan ................. pukul sepuluh pagi. Permaidani dari Iran itu lebih halus buatannya .................... permaidani dari Iraq.

Dia dan sahabatnya akan berangkat ke England ................. hari Sabtu ini. Kereta yang menuju ................ kawasan itu telah dipesongkan akibat kemalangan jalan raya. Diana berkata bahawa dia akan ke perpustakaan Tampines .................... Salwa. Pemuda itu berasa takut ............. bayang-bayangnya sendiri.

Lassim memotong papan itu ..................... gergaji yang dibelinya tadi.

13 Perintah berkurung itu akan dikuatkuasakan ........................ jam tujuh malam ini. 14 Surat ....................... sahabatnya yang tinggal di Sarawak itu belum dibacanya lagi. 15 Semak samun .................... belakang rumahnya akan ditebas tidak lama lagi 16 Dia menghulurkan sebatang pisang ....................... monyet itu.

10 Angin puting beliung bergerak ................... arah utara negeri itu ke arah barat. 11 Penghulu dan orang-orangnya hendak berziarah ................... rumah Tuk Demang. 12 Pasu yang dibuat ...................... emas tulen itu telah dicuri orang.

9/3/2009

17 Setiap pagi, Gani ke sekolah ...................... adik bongsunya. 18 Hadiah yang akan diberikan ..................... pemenang pertama itu bernilai seribu dolar. 19 Mereka duduk-duduk ............. bawah pokok yang rendang itu sambil memakan kuaci. 20 Abang Sazali mengikat tangan pencuri yang memecah masuk rumahnya ................... seutas tali.

1 Penjahat yang ditangkap ..................... Sarjan Helmi telah dimasukkan ke dalam penjara. 2 Askar itu berjuang mati-matian kerana amat cinta ..................... negaranya. 3 Budak itu menonton rancangan televisyen itu ..................... dini hari. 4 Janganlah kamu bersikap biadab ..................... kedua-dua orang tua kamu itu.

5 Dia membelikan jam tangan itu ..................... ibunya yang akan menyambut hari jadinya. 6 Saya tidak percaya kepadanya kerana pendiriannya tidak tegas ....................... lalang ditiup angin. 7 Kakak Liyana berlakon ........................ Puteri Kimono dalam drama itu. 8 Kamil tinggal di Kampung Gemuruh ...................... tiga tahun dulu.

9 Dia tidak suka ...................... lelaki yang berjambang itu. 10 Derma .......................... rumah anak-anak yatim akan dikumpulkan pada bulan Ramadan ini. 11 Semua kemudahan yang terdapat di kelab itu ditaja ...................... Syarikat Maju Padu.. 12 Mereka berbincang ................ masalah yang dihadapi oleh keluarganya.

13 Setiap malam, dia mengulangkaji pelajarannya ..................... matanya mengantuk. 14 Pelawat-pelawat muda itu tercengang-cengang ....................... rusa masuk ke kampung. 15 Pak Karman cuba memikat burung itu ........................ pukul lapan pagi tadi. 16 Janganlah kamu bersikap kejam ....................... binatang-binatang peliharaan kamu itu.

17 Wanita itu tidak waras ............. anaknya hilang di sungai yang deras itu. 18 Buku cerita yang baru diterbitkan itu ditulis ...................... Muhammad Nazri. 19 Profesor itu menyampaikan ceramah ........................ Asal Usul Bahasa Melayu. 20 Kerani itu menyudahkan kerjanya ...................... larut malam.

9/3/2009

LATIHAN 6
1 Kami mendapat pengetahuan yang berguna dari rancangan itu. Dia dan keluarganya tiba pada pukul sembilan malam. malam Doktor muda itu akan memberikan ceramah tentang penyakit aids Akibat mabuk, gelas minuman itu dihempaskannya di lantai

LATIHAN 6
5 Sulaiman dan Daud hendak berjumpa dengan doktor. "Kamu mestilah hormat akan orang tua kamu," kata cikgu kamu cikgu. Kumar suka akan durian dan rambutan yang ditanam Pak Abu. Lori itu berbelok di kiri lalu melanggar sebatang tiang lampu.

LATIHAN 6
9 Pengembara itu mengembara daripada negeri India.

LATIHAN 6
13 Cikgu memberikan ceramah tentang dadah kepada para pelajar itu. 14 Pakaian ini lebih menarik dari pakaian yang dipamerkan di atas pentas itu itu. 15 Fazil telah dilantik sebagai ketua kumpulan pelangi. 16 Mangkuk yang digunakan di restoran itu dibuat dari plastik.

10 Kejadian kecurian itu telah dilaporkan ke pihak polis polis. 11 Pelancong-pelancong itu datang daripada England.

12 Dia hendak berjumpa ke Ali pada hari ini

LATIHAN 6
17 Duit yang ada di Mamat akan kami simpan. 18 Daripada pendapat saya, kejadian itu sungguh memalukan memalukan. 19 Guntur dan keluarganya akan berpindah di Estet Perumahan Bedok. 20 Ramai pelancong mengunjungi tempat itu di waktu malam.

LATIHAN 6
21 Di waktu kejadian itu, saya sedang membaca buku di dalam bilik. 22 Mereka akan berpindah ke Jalan Bahagia. 23 Fazil memasukkan wang diberi oleh Encil Ali di dalam tabungnnya. 24 Buku yang ditulis oleh pengarang terkenal itu amat tipis.

9/3/2009

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 1 Hadiah yang istimewa itu kepada ibu saudara saya 4

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT Kami melawat di taman

haiwan itu pada hujung minggu.

P Pohonlah h l h hidayat hid t dan d rahmat h t pada Allah.

O Ombak b k yang ganas itu it agak k tenang t di waktu siang.

Dia amat benci

tentang

ketua kampung yang tamak itu.

ketika itu, Wahab Di sedang mengejar lelayang itu.

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 7 Makanan yang berlebihan itu diberikan ke Mak Joyah.

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 10 Daripada mana hendak ke

mana? tanya Pak Abu.

Ci Cincin i yang dipakai di k i wanita it itu it diperbuat dari emas.

11

S Sultan lt yang zalim li itu it memerintah i t h di zaman itu.

Pemain bola itu menggelecek bola daripada tengah padang.

12

Serahkan buku ini

ke

Ali jika anda menemuinya.

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 13 Dia dan adiknya baru balik daripada sekolah.

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT 16 siapakah bunga Dari mawar yang harum ini?

14

P Perbarisan b i itu it akan k dimulakan di l k di pukul lima petang.

17

K Kejelitaan j lit wanita it itu it seorang puteri raja.

sebagai b i

15

Khabar sedih itu telah disampaikan ke Zainab.

18

Tunjuklah rasa kasih sayang tentang orang tua kita.

9/3/2009

BETULKAN KESALAHAN BERIKUT

19

anak, k kit kita patutlah t tl h Bagai menghormati ibu bapa kita.

20

Dari

kematian isterinya,

Abang Lukman sentiasa berhiba.

Anda mungkin juga menyukai