IKAN PELAGA MAK ILOI, ILOI, IKAN GUPPY MAK ILAI, ILAI, SUNGGUH CANTIK ADIKKU AMBOI, TAPI

KETAWA MENGILAI-NGILAI. IKAN KELISA MAK ILOI, ILOI, IKAN ANGEL MAK ILAI, ILAI, KALAU ADIK NAK BELA IKAN, MARI BELAJAR, JANGANLAH LALAI. IKAN KEKEK HOI !,(3X) IKAN KEKEK.......

PENGENALAN

Emping Plankton
Cacing darah

.

Ikan Karnivor Ikan Herbivor KUMPULAN IKAN HIASAN Ikan Omnivor Ikan Pemakan Plankton .

Oskar dan ikan Arowana. Ikan yang memakan benda-benda hidup  Cth: ikan kecil atau haiwan lain dikenali sebagai ikan pemangsa atau karnivor. . Biasanya ikan pemangsa bersaiz besar. mempunyai gigi yang tajam dan rahang yang kuat. Contoh: ikan karnivor ialah ikan Sebarau.

 Contoh ikan omnivor ialah ikan Pelaga.  Kebanyakan ikan hiasan ialah jenis ini. dan cichlid. Oscar. tumbuhan reput. kerana ianya telah menyesuaikan diri untuk hidup di dalam tangki. Ikan omnivor ialah ikan yang memakan pelbagai jenis makanan seperti plankton. daging haiwan atau pellet. .

Contoh ikan herbivor ialah ikan lampam dan tiger barb . Ikan ini tidak sesuai dipelihara di dalam akuarium yang ditanam tumbuhan akuatik.Sesetengah ikan hiasan memakan tumbuhan dan ianya dikenali sebagai herbivor.

.o Ikan yang memakan mikro organisma di dalam air dikenali sebagai ikan pemakan plankton. ikan Tetra dan kebanyakan jenis ikan semasa peringkat anak. o Contoh ikan ini ialah seperti ikan Barb.

MAKANAN HIDUP MAKANAN RUMUSAN JENIS MAKANAN IKAN HIASAN MAKANAN KERING MAKANAN BASAH .

Cacing darah Ulat roti Lipas Cengkerik Plankton .

Udang geragau kering Cacing darah yang diawet kering .

Moina Kerang segar .

Emping Pellet .

Jenis makanan Jenis ikan      Tiger Barb Discus Guppy Black tetra Kelisa Makanan hidup dan makanan basah Makanan kering Pearl Gourami Harlequin Rasbora Bala shark Silver Marble Molly Makanan rumusan Sunrise platy Anglefish Tiger barb Brown Corydoras .

Bentuk badan yang kurus Murung Pergerakan yang tidak stabil Sirip ikan yang rosak Penyakit ikan hiasan Simptom-simptom Tanda penyakit pada bahagian luar ikan Kesan luka pada sisik ikan Warna badan yang pudar dan pucat Pasif .

PENYAKIT IKAN HIASAN 1) PENYAKIT BINTIK PUTIH .

2) JANGKITAN KULAT .

3) JANGKITAN BAKTERIA .

WARNA PUDAR PADA IKAN .

MENGENALPASTI SIMPTOM PENYAKIT DAN CARA RAWATANNYA PENYAKIT SIMPTOM PUNCA RAWATAN CATATAN SIRIP BERFUNGUS Sirip koyak dan hujung berjeli Air dalam akuarium kotor Ubat fungus Sistem penapisan air mesti berfungsi dengan baik COLUMNARIS Kapas putih bercambah dari sirip atau badan Bakteria Flexobacter Ubat fungus Boleh berjangkit melalui percikan air/ kongsi net .

PENYAKIT SIMPTOM PUNCA Parasit insang RAWATAN Ubat parasit CATATAN Boleh berjangkit melalui percikan air/ kongsi net Boleh berjangkit melalui percikan air/ kongsi net Berjangkit melalui percikan air/ kongsi net DACTYLOGYRUS Insang sentiasa separuh terbuka FIN ROT Sirip rosak Fungus dan kembang Saprolegnia Ubat fungus FLAVO BACTERIA Ikan berenang tanpa tujuan dan mengelupur Bakteria dalaman Parasit dalaman .

PENYAKIT SIRIP BERDARAH SIMPTOM Jalur merah pada sirip PUNCA Gyrodactylus parasite RAWATAN Ubat parasit CATATAN Boleh berjangkit melalui percikan air/ kongsi net Boleh berjangkit melalui percikan air/ kongsi net Berjangkit melalui percikan air/ kongsi net FUNGUS MULUT Kapas putih menyelaputi mulut Bacteria Ubat parasit ROT MULUT Mulut seperti dimakan Bacteria Ubat parasit .

PENYAKIT POP EYE SIMPTOM Mata menonjol keluar PUNCA Kesan bergaduh RAWATAN - CATATAN Asingkan ikan WHITE SPOT (BINTIK PUTIH) AKTIVITI KUMPULAN Bintik putih seperti gula pada badan dan sirip Parasite protozoa Ubat parasit .

PENYAKIT POP EYE SIMPTOM Mata menonjol keluar PUNCA Kesan bergaduh RAWATAN - CATATAN Asingkan ikan WHITE SPOT (BINTIK PUTIH) Bintik putih seperti gula pada badan dan sirip TAMAT Parasite protozoa Ubat parasit .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful